Esportcat destina 3 milions d'euros més per a la promoció de la igualtat en l'esport i la prescripció de l'activitat física entre la ciutadania
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
El Govern obre dues noves convocatòries per ajudar el sector a promoure de manera segura, sostenible i inclusiva la pràctica de l'esport i l'activitat física

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
Esportcat-Generalitat de Catalunya destinarà 3 milions d'euros més per a fer possible activitats de promoció de la igualtat en l'esort i la prescripció de l'activitat física entre la ciutadania. A través de dues noves convocatòries de subvencions, el Govern vol acompanyar el sector esportiu per modernitzar-lo i empoderar-lo, i afavorir el desenvolupament sostenible, la cohesió social, la igualtat d'oportuntitats i l'atenció a col·lectius vulnerables a través de les iniciatives impulsades.
Les dues convocatòries, que s'emmarquen en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU, pretenen ajudar el sector de l'esport a adaptar-se a la nova realitat socioeconòmica mitjançant la transformació digital i l'adaptació a la transició ecològica. Alhora, "busquem promoure de manera segura, sostenible i inclusiva la pràctica de l'esport i l'activitat física i els seus beneficis per a la salut de tota la ciutadania", apunta la secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, Anna Caula.
La primera de les convocatòries, dotada amb 2 milions d'euros a través del Consell Català de l'Esport (CCE), se centra en la promoció de la igualtat en l'esport a través de quatre programes:
Programa 1- Suport a l'organització de formats innovadors o extraordinaris de competicions esportives femenines i en igualtat dins i fora de l'àmbit federatiu, amb l'objectiu d'augmentar la participació i la visualització de l'esport femení i de l'esport adaptat i inclusiu.
Programa 2 - Suport a la formació del personal tecnicoesportiu en igualtat i detècniques, àrbitres, jutgesses, tutores de joc i entrenadores.
Programa 3 - Suport a les campanyes de sensibilització entre la població infantil i adolescent de la pràctica esportiva en igualtat de gènere i en inclusió de persones amb discapacitat.
Programa 4 - Suport a la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat dels centres d'educació especial.
Els ajuts d'aquesta convocatòria beneficiaran, en funció de cada programa, federacions esportives catalanes, consells esportius, universitats, clubs, centres educatius -de primària i secundària, públics i concertats reconeguts pel Departament d'Educació-, entitats esportives, entitats no esportives amb seccions esportives i centres d'educació especial reconeguts pel Departament d'Educació.
Promoure l'activitat física com a hàbit diari
Pel que fa a la segona convocatòria d'ajuts, centrada en el foment de l'esport mitjançant la prescripció de l'activitat física i exercici físic per a la ciutadania, està dirigida a ens locals i consells esportius, i està dotada amb 1 milió d'euros per part del CCE. Aquests agents rebran suport per crear estructures esportives o comunitàries locals (unitats actives d'exercici físic) mitjançant la implementació de la recepta d'exercici físic i esport en el marc del Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES), un programa impulsat pels Departaments de la Presidència (Esportcat) i Salut (Agència de Salut Publica de Catalunya). L'objectiu és incorporar la cultura de l'esport en els hàbits diaris de salut a través d'una activitat continuada al llarg de l'any.

Estas imágenes pertenecen a Página Oficial del Govern
En ambdues convocatòries, en règim de concurrència competitiva, les activitats objecte de subvenció s'han de dur a terme en el període comprès entre l'1 d'octubre de 2022 i el 30 de desembre de 2023. D'altra banda, el pagament de les subvencions concedides serà amb una bestreta del 100% de l'import total de la subvenció concedida.
El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies hàbils. En el cas de la subvenció d'igualtat, ja es pot demanar l'ajut a través d'aquest enllaç fins al 10 de novembre a les 23.59h, i pel que fa als ajuts per al foment de l'esport, es poden demanar a partir del proper dilluns dia 30 i fins al 13 de novembre. Les sol·licituds i la resta de tràmits associats al procediment de concessió dels ajuts s'han de presentar únicament per via telemàtica a través del portal Tràmits gencat (tramits.gencat.cat), del Departament de la Presidència. En el cas dels ens locals i entitats públiques,cal presentar la sol·licitud per mitjans electrònics a través de l'EACAT (eacat.cat).
Aquesta nova partida d'ajuts s'afegeix a la resta d'accions que Esportcat ha impulsat durant aquesta legislatura per afavorir la igualtat d'oportunitats i projectar l'esport femení. Així, l'executiu ha multiplicat per quatre els ajuts a l'esport femení -de 750.000 euros a 3 milions l'any passat, i arribant a 4,5 aquest 2023-, cosa que ha permès arribar a més clubs per reforçar la seva activitat i la base; ha ajudat, via patrocini, a competir a esportistes com l'equip de ciclisme UCI Massi Tactic o les pilots del Dakar Laia Sanz i Mercè Martí, i ha afavorit la celebració del primer Catalonia Open WTA 125 a Reus, prova del circuit professional femení, entre d'altres.
Així mateix, el Govern ha impulsat nous projectes de difusió i reconeixement, com la multitudinària trobada 'Entre totes, tot' a Tarragona; l'espai lúdic per a infants 'Totesport', el congrés 'La igualtat en Joc' i accions de visibilització com el programa de TV3 'Una de les nostres', el recull de contes "Superheroïnes de l'esport" o l'exposició 'Jugo com una nena', que han permès mostrar els referents de l'esport femení català i anar trencant els estereotips per avançar cap a la igualtat d'oportunitats.