La recollida selectiva dels residus a les Terres de l'Ebre té un increment remarcable del 43,8% al 48,7%

Hi ha hagut un increment interanual del 15,7% (6.423 tones en valor absolut), amb la qual cosa l'índex s'incrementa del 43,8% al 48,7%, superant d'aquesta manera la mitjana de percentatge de Catalunya (45,33 %)La Terra Alta (61,41%) i la Ribera d'Ebre (56,96%), les comarques amb millors resultats de recollida selectiva. Els dotze municipis de la Terra Alta tenen porta a porta i a la Ribera d'Ebre deu de catorzeAixí i tot, més de la meitat dels residus municipals encara són fracció resta (51,3%). Disminuir el rebuig és clau: redueix l'impacte ambiental i fa augmentar la recollida selectiva

Imagen del artículo La recollida selectiva dels residus a les Terres de l'Ebre té un increment remarcable del 43,8% al 48,7%

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, ha presentat aquest dimarts el balanç de la gestió dels residus municipals a les Terres de l'Ebre. Ho ha fet acompanyat del director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l'Ebre, Jesús Gómez Fernández, als Serveis Territorials de les Terres de l'Ebre a Amposta, al Montsià.

Peraire ha explicat que "del total dels residus municipals generats l'any passat es va recollir selectivament el 48,7%, concretament 47.316 tones, un 15,7% més que en l'exercici anterior". Les dades evidencien que la recollida selectiva ha experimentat un creixement remarcable. L'any 2021 la recollida selectiva havia estat un 43,8% i al 2022 les dades han crescut i superat la mitjana de percentatge de Catalunya (45,33 %).

La Terra Alta i la Ribera d'Ebre, comarques capdavanteres

La Terra Alta (61,41%) i la Ribera d'Ebre (56,96%) són les comarques amb millors resultats de recollida selectiva. Els dotze municipis de la Terra Alta tenen recollida de residus porta a porta i a la Ribera d'Ebre en tenen deu de catorze.

Les altres dues comarques tenen els resultats següents: el Baix Ebre obté un 48,41% de recollida selectiva (superant també la mitjana de Catalunya, 45,33 %) i el Montsià, té un 44,87%, inferior a l'índex català.

El Montsià hauria de fer un esforç per millorar la recollida selectiva superior a les altres perquè és la que té l'índex més baix de les Terres de l'Ebre.

Individualitzar la recollida selectiva amb el sistema porta a porta o amb contenidors tancats amb identificació de l'usuari proporciona elevats resultats de recollida selectiva. Segons les dades estadístiques de l'any 2022, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%.

Per al director de l'ARC, "els sistemes actuals de recollida ja han arribat al màxim, i el que cal és avançar a sistemes eficients de recollida selectiva, aquesta serà una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus que s'està ultimant". A Catalunya ja hi ha més de 300 municipis amb el sistema porta a porta implantat.

La recollida selectiva de les fraccions principals

De les 4 fraccions principals de recollida selectiva el vidre i els envasos lleugers incrementen lleugerament respecte a l'any anterior. La fracció amb més increment és el vidre (6,3%) seguit dels envasos lleugers (2,8%). En canvi les fraccions de paper i cartró i l'orgànica disminueixen un 0,3% i un 4,0% respectivament.

Més de la meitat no es recull selectivament

Encara hi ha més de la meitat dels residus municipals generats que no es recullen selectivament. Les 49.823 t de la fracció resta recollida representen el 51,3% de les tones generades (sense comptabilitzar la runa), i han disminuït un 4,8% respecte a l'any anterior. És remarcable l'esmentada disminució i Peraire considera que "cal continuar en aquesta línia", ja que la reducció del rebuig redueix l'impacte ambiental en els dipòsits controlats i fa augmentar la recollida selectiva i el reciclatge.

Generació de residus

D'acord amb la nova comptabilització sense runes, l'any 2022 a la demarcació de Terres de l'Ebre s'han generat un total de 97.139 t de residus municipals, un 4,2% més que a l'any 2021. Si es tenen en compte les runes, la generació total ascendeix a 103.278 t, un 3,9 % més que l'any anterior.

La generació per càpita de residus incrementa un 3,4% i es situa en 535 kg/hab./any sense comptabilitzar la runa. Amb runa la generació per càpita és de 568 kg i l'increment és d'un 3,2%.

L'any 2021 es van generar a les quatre comarques de les Terres de l'Ebre 93.234 tones de residus municipals (sense runes, que tal -com estableix la UE- s'han de comptabilitzar amb els residus de la construcció i demolició, tot i que tinguin origen municipal).

Municipis capdavanters en la recollida selectiva

Com passa en les altres demarcacions del territori, els municipis capdavanters en la recollida selectiva tenen implantats sistemes eficients de recollida.

Els 5 municipis que més residus van recollir selectivament són: Móra la Nova (87,36%, porta a porta, Ribera d'Ebre), Flix (76,95%, porta a porta, Ribera d'Ebre), Miravet (75,52% porta a porta, Ribera d'Ebre), Garcia (72,94%, porta a porta, Ribera d'Ebre), Corbera d'Ebre (71,13%, porta a porta, Terra Alta).

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
13305 {"title":"La recollida selectiva dels residus a les Terres de l'Ebre té un increment remarcable del 43,8% al 48,7%","published_date":"2023-10-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/47273-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"13305"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-10-10/13305-recollida-selectiva-residus-terres-ebre-te-increment-remarcable-43-8-48-7 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.