Els subministraments bàsics i les telecomunicacions concentren el 45% de les reclamacions de consum a la vegueria de Girona

Durant el 2022, l'Agència Catalana del Consum va atendre 7.288 consultes i va gestionar 3.612 reclamacions, de les quals el 49% es van resoldre per la via de la mediació o l'arbitratge

Dijous, 20 de juliol de 2023.- Els subministraments bàsics -principalment l'electricitat- i els serveis de telecomunicacions i internet concentren el 45% de les reclamacions de consum a la vegueria de Girona el 2022. En global, durant l'any passat, l'Agència Catalana del Consum, del Departament d'Empresa i Treball, va gestionar un total de 3.612 reclamacions, de les quals el 48,7% es van resoldre per la via de la mediació o l'arbitratge. Aquestes són algunes de les dades principals que s'extreuen del Balanç d'actuacions 2022 de l'Agència a les comarques gironines, que per primer cop es presenten amb la distribució per vegueria.


Les companyies energètiques i les de telefonia encapçalen la llista d'empreses amb més reclamacions

El sector dels subministraments bàsics és el que concentra més reclamacions, amb el 29,8%, bloc en què destaquen amb gran diferència les incidències relacionades amb el subministrament elèctric. Pel que fa a la resta de sectors amb més reclamacions, els serveis de telecomunicacions i internet n'acumulen el 15,2%; altres serveis generals de consum com ara gimnasos, serveis mèdics o serveis de reparacions i reformes el 12,9%; les incidències relacionades amb la compra de productes com ara vehicles, mobles o electrodomèstics el 12,6% i els transports el 8,3%, entre d'altres.

Les companyies energètiques i les operadores de telefonia encapçalen la llista de les empreses amb més reclamacions a Girona: Naturgy Iberia, amb 256; Endesa Energia, amb 203; Vodafone, amb 148; el grup Telefónica, amb 134; i Orange, amb 132. La resta d'empreses que han acumulat més reclamacions són Energia XXI Comercializadora de Referencia, Vueling, Edistribución Redes Digitales i Vaciones Edreams.


El 49% de les reclamacions s'han resolt per la via de la mediació o de l'arbitratge de consum

Del total de reclamacions gestionades per l'Agència Catalana del Consum a la vegueria de Girona, el 48,7% s'han resolt mitjançant mecanismes extrajudicials, voluntaris i gratuïts: 1.557 casos per la via de la mediació i 204 per la via de l'arbitratge de consum.

Els sectors en què es resolen més reclamacions són els serveis d'electricitat, gas i aigua i els serveis de telefonia i internet i, en menor mesura, els transports.


7.288 consultes de consum ateses

Amb relació a les consultes, l'Agència n'ha atès un total de 7.288, relacionades principalment amb els serveis d'electricitat, gas i aigua (29,2%), la compra de productes (14,9%) i els serveis financers (14,2%).


209 denúncies i 856 actuacions inspectores

L'any 2022, els consumidors i les consumidores de Girona van presentar un total de 209 denuncies a l'Agència, relacionades principalment amb serveis de viatge i oci; seguit de serveis generals de consum; incidències relacionades amb productes, sobretot roba, aparells electrònics i electrodomèstics; serveis immobiliaris o subministraments bàsics, especialment pel servei d'electricitat.

Així mateix, la Secció de Consum de l'Agència a Girona va realitzar un total de 856 actuacions inspectores i de control de mercat a la vegueria, que representen prop del 12% de les inspeccions dutes a terme en el conjunt de Catalunya. El 68% de les inspeccions a Girona es van iniciar arran de denúncies de la ciutadania o de comunicacions d'altres organismes públics.

Aquestes actuacions han derivat en 69 expedients resolts amb sanció, per import total de 226.830 euros. La inclusió de clàusules abusives en els contractes o l'exercici de pràctiques que comporten un desequilibri entre l'empresa i el consumidor són la infracció sancionada amb un import més alt; seguit de la negativa o la resistència per part de les empreses a subministrar dades a la inspecció de consum i, en tercer lloc, l'adulteració, frau o engany a les persones consumidores.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
12055 {"title":"Els subministraments bàsics i les telecomunicacions concentren el 45% de les reclamacions de consum a la vegueria de Girona","published_date":"2023-07-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"12055"} catalunya Agència Catalana del Consum https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-20/12055-subministraments-basics-telecomunicacions-concentren-45-reclamacions-consum-vegueria-girona https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.