Catalunya participa en la Trobada Global de Cuidadores Comunitàries a Mèxic

Imagen del artículo Catalunya participa en la Trobada Global de Cuidadores Comunitàries a Mèxic

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, ha assistit a la reunió impulsada per l'Aliança Global de les Cures. Aquest fòrum internacional permet compartir experiències per democratitzar i dignificar els treballs de cures.

La secretària de Feminismes del Departament d'Igualtat i Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha participat aquesta setmana a Mèxic a la Trobada Global de Cuidadores Comunitàries, impulsada per l'Aliança Global de les Cures. En el marc d'aquesta trobada, s'ha aprovat una crida a l'acció, i s'ha acordat impulsar una campanya per promoure una economia de les cures justa.

L'Aliança Global de les Cures, de la qual forma part el Govern de la Generalitat, és una aliança internacional per a la democratització de les cures, impulsada per ONU Dones i l'Institut Nacional de les Dones del Govern de Mèxic (INMUJERES). L'Aliança Global de les Cures vol ser una plataforma per a que representants de governs, la societat civil i el sector privat d'arreu del món comparteixin experiències, amb l'objectiu de reconèixer les treballadores de la llar i augmentar la seva visibilitat, ajudar a redistribuir les cures i els treballs domèstics, contribuir a reduir les desigualtats i, finalment, transformar la cultura patriarcal que relega les dones a aquest tipus de feines.

Catalunya vol situar-se com a referent internacional en polítiques del temps i d'autocura, i ja ha impulsat diverses iniciatives en aquest àmbit, com el permís per dol gestacional o la flexibilitat horària en cas de menstruació o climateri amb afectació a la salut. Unes mesures que han estat aprovades per al personal de l'Administració però que es vol que s'estenguin al sector privat, a través de la concertació social amb sindicats i patronals.

La professionalització de les cures, prioritat del Govern

El Departament d'Igualtat i Feminismes treballa per fer que les cures traspassin l'àmbit privat, passin a ser considerades una qüestió pública i siguin, per igual, responsabilitat d'homes i dones. Entre les iniciatives que impulsa, destaca el programa TempsxCures, que avança en el dret a les cures i el dret al temps.

Aquest programa també promou el reconeixement i la professionalització dels treballs de cures. Per això, aquest any s'han pogut formalitzar gairebé 5.000 contractacions laborals de professionals de les cures a totes les vegueries de Catalunya, aproximadament el 75% a dones, sobretot joves.

A més, el Departament ha iniciat un procés d'acreditació de l'experiència professional en l'àmbit de la cura infantil a través de l'Agència Pública de Formació i Qualificació de Professionals de Catalunya. S'ha creat una nova unitat de professionals que acompanyen en el procés d'acreditació de professionals de les cures, que preveu acreditar unes 2.700 persones durant l'any 2023. També s'ha ofert formació per a treballadores de la llar i de les cures.

Finalment, s'han impulsat comissions de cures a tot el territori català, on participen ens locals i entitats territorials per a identificar i donar resposta a les necessitats de les treballadores de la llar i les cures en cada territori. També s'ha acompanyat les persones treballadores amb diversos materials de suport, com una guia sobre drets de les treballadores de la llar i les cures, i uns fulletons informatius sobre assetjament sexual i altres violències masclistes en el treball de la llar i la cures de les persones.

Una completa agenda paral·lela

La secretària de Feminismes ha aprofitat el viatge a Mèxic per reunir-se amb nombroses representants polítiques i d'entitats que treballen en l'àmbit de les cures i els feminismes, amb qui ha compartit la tasca del Departament d'Igualtat i Feminismes.

En concret, a nivell institucional, Pineda s'ha trobat amb la presidenta de l'Instituto Nacional de las Mujeres (INMUJERES), Nadine Gasman; amb la presidenta del Consejo Nacional para Prevenir la Discriminación (CONAPRED), Claudia Morales; amb la secretària de l'Instituto de las Mujeres del Govern de Mèxic, Ingrid Gómez; amb la subsecretària de Diversitat i Inclusió social del Govern de Nuevo León, Gabriela Muñoz; i amb el director general de Diversidad Sexual y Derechos Humanos del Govern de Ciutat de Mèxic, Jaime Morales.

Igualment, durant aquests dies, la secretària de Feminismes s'ha pogut entrevistar amb nombroses entitats feministes de Ciutat de Mèxic i de la regió, que treballen en l'àmbit de les cures, de les violències masclistes i de la defensa dels drets sexuals i reproductius. Entre altres, s'ha reunit amb representants de l'associació Católicas por el Derecho a Decidir, Territorio de Cultura para la Equidad, Articulación Feminista Marcosur, Vecinas Feministas para la Justicia Social y Reproductiva en America Latina, RESURJ i Elige Red de Jóvenes por los Derechos sexuales y reproductivos. També s'ha reunit amb la presidenta de l'Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio, Maria de la Luz Estrada; amb la directora del Consorcio por el Diálogo Parlamentareo y la Equidad, Daphne Cuevas; amb la consultora i membre de RESURJ Oriana López; i amb la directora de l'entitat Equidad.org, Eugenia Romero, entre altres.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11574 {"title":"Catalunya participa en la Trobada Global de Cuidadores Comunitàries a Mèxic","published_date":"2023-06-30","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/a24f7d94-7b62-451e-ba7c-fccc27401e4d.webp","id":"11574"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-30/11574-catalunya-participa-trobada-global-cuidadores-comunitaries-mexic https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.