El Govern inicia la transformació de l'atenció primària de salut en una trentena de centres
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Els CAP participants en el projecte tindran més autonomia, nous perfils professionals i eines digitals per oferir una atenció més resolutiva i properaL'Executiu català ha aprovat avui l'ampliació de la plantilla del Departament d'Interior amb 260 places de personal funcionari i laboral d'administració i serveisEl Govern ha donat llum verda a un decret llei que reforma la llei d'educació catalana i permet fer servir els instituts a la tarda
Estas imágenes pertenecen a Govern
El Govern ha aprovat aquest dimarts la posada en marxa de la primera fase del desplegament dels Centres de Salut Integral de Referència (CSIR), 27 centres d'atenció primària repartits arreu de Catalunya que actuaran com a laboratoris pel desenvolupament de noves fórmules d'atenció integrades en el sistema públic. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha destacat que els centres posaran a prova noves formes d'organització, nous perfils professionals (per exemple, terapeutes ocupacionals) i eines digitals avançades, com la intel·ligència artificial. Tot plegat, amb l'objectiu d'oferir una atenció més propera, amb més capacitat resolutiva i adaptada a les necessitats de la ciutadania.
La primera fase tindrà una durada d'un any i el Govern, a través del Departament de Salut, farà un seguiment trimestral del projecte per assegurar que els resultats siguin sòlids. Els 27 centres han estat seleccionats a través d'una convocatòria oberta amb la participació de més d'un centenar d'equips de tot Catalunya, i representen tant la diversitat territorial com la diversitat de models de gestió del sistema sanitari català. Paneque ha afirmat que l'Executiu català té com a objectiu prioritari que "l'atenció primària a Catalunya sigui més accessible, més eficient i que estigui centrada en les persones". El projecte inclou també una nova identitat visual que substituirà la nomenclatura CAP per la de CSIR.
S'amplia la plantilla del Departament d'Interior
En la línia de potenciar els serveis públics, l'Executiu català també ha donat llum verda avui a l'ampliació de la plantilla del Departament d'Interior. Es creen 260 places de personal funcionari i laboral d'administració i de serveis. D'aquestes, 204 places es destinen directament al Departament i les 56 restants s'incorporaran a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Paneque ha explicat que l'ampliació de les plantilles dels cossos policials i d'emergències fan necessari més efectius per formar-los. "Una ampliació de la plantilla de serveis que ha d'acompanyar l'ampliació dels cossos operatius per tenir una seguretat pública més eficient, més preparada, més adequada a les necessitats que tenim com a societat aquest segle XXI i de proximitat sempre amb la ciutadania", ha reblat la portaveu.
Modificació de la LEC
I encara per reforçar l'estat del benestar i els serveis públics, la consellera ha informat, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que el Govern ha aprovat un decret llei que modifica la Llei d'Educació de Catalunya (LEC). Actua en tres àmbits: la millora d'equipaments; la utilització dels instituts en la franja de la tarda; el finançament del primer cicle d'educació infantil, i la contractació pública i l'oferta de programes formatius adreçats a joves que no han assolit l'educació obligatòria.
Paneque ha explicat que amb aquesta modificació legislativa es pretén "fer un canvi de concepte, que el món municipal pugui participar d'una manera més activa en tot el procés educatiu. Els ajuntaments són els que saben de primera mà les necessitats educatives més enllà de les formatives." En aquest punt, ha recordat que la LEC no permetia als ajuntaments anar més enllà del manteniment dels equipaments educatius. Amb el decret aprovat, els consistoris que disposin de recursos econòmics podran fer-hi millores.
La portaveu del Govern també ha assenyalat que amb la utilització dels espais dels instituts a la tarda i amb l'increment de l'aportació de la Generalitat al finançament de les places d'escola bressol (es passarà dels 1.600 euros als 1.800) el Govern dona compliment als acords signats amb els Comuns i Esquerra Republicana.
En un altre ordre de coses, Paneque ha fet una crida als ciutadans "a seguir al peu de la lletra" les recomanacions que facin els equips d'emergències aquests dies d'altes temperatures.