Participa en l'elaboració de la nova llei de l'Alimentació a Catalunya
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Consulta pública prèvia sobre l'avantprojecte de llei de l'Alimentació de Catalunya
Objectiu de la consulta.
Aquesta consulta pública té com a objectiu recollir l'opinió de la ciutadania, les entitats i els professionals del sector alimentari per contribuir a la creació d'una nova llei d'alimentació a Catalunya. L'objectiu és obtenir idees, suggeriment i propostes sobre diversos aspectes claus:
Com es pot adoptar un enfocament integral en coordinació amb els departaments corresponents, que tingui en compte les interrelacions entre els diferents sectors del sistema alimentari i identifiqui les sinergies que es puguin generar entre les diferents polítiques i accions.
Com es pot assegurar que totes les persones, especialment les més vulnerables, tinguin accés a una alimentació digna, saludable, sostenible i de qualitat.
Com es pot aconseguir afavorir el consum d'aliments de temporada, sostenibles, de qualitat i de proximitat. En la seva opinió seria coherent la inclusió de definicions clares del que cal entendre per alimentació saludable, sostenible, suficient i de qualitat a efectes de la definició de les prescripcions tècniques dels contractes públics de serveis i subministraments de productes d'alimentació per fomentar aquests productes. De quina manera.
Com es pot assolir l'alfabetització alimentària universal. Es considera encertada l'opció de millorar l'educació sobre l'alimentació, incorporant l'educació alimentària als programes escolars, per a que infants i joves adquireixin hàbits saludables i coneguin la importància d'una alimentació sostenible.
Com s'ha de preservar i ordenar el patrimoni alimentari de Catalunya. Quina és la seva opinió sobre si cal definir mesures per protegir i promoure els productes autòctons i fomentar la seva presència en la cuina catalana, assegurant així la continuïtat de la nostra identitat cultural i gastronòmica.
Com es pot millorar l'equilibri entre les diferents baules de la cadena alimentària. Com es pot assegurar transparència i evitar pràctiques comercials deslleials. Volem conèixer idees de com millorar la claredat en les relacions comercials dins la cadena alimentària, garantir informació accessible per als consumidors i impulsar campanyes de sensibilització sobre aquestes qüestions.
Com es pot aconseguir protegir i impulsar els mercats de pagès. Volem suggeriments i idees per analitzar les formes de potenciar els mercats on els productors puguin vendre directament als consumidors, fomentant així la comercialització d'aliments de proximitat als municipis catalans.
Com es pot donar suport a les explotacions familiars agràries. Es busca definir instruments de protecció per garantir la viabilitat i continuïtat de les explotacions familiars agràries, que tenen un paper clau en el model agroalimentari del país.
Quina implicació hauria de tenir l'administració en el foment d'eines logístiques i de comercialització conjunta de les explotacions familiars.
Com es pot establir la Governabilitat pel seguiment de totes aquestes mesures, és adequat fer-ho a través d'un observatori de la Cadena Agroalimentària de Catalunya. També seria correcte crear un mecanismes de Governança transversals i interdepartamentals per la Garantia del Dret a l'Alimentació?
Aquestes són les principals qüestions sobre les quals es vol recollir l'opinió de la ciutadania i dels professionals per dissenyar una llei d'alimentació adaptada a les necessitats reals del sector i de la societat.
Grups als quals s'adreça la consulta
La consulta pública prèvia estarà oberta al conjunt de la ciutadania i organitzacions. No obstant, es preveu convidar a les organitzacions que segueixen:
Agents clau del Sistema Alimentari: Es busca especialment la participació activa dels grups i entitats que formen part del sistema alimentari català:
Productors Agroalimentaris: Agricultors, ramaders, pescadors i altres agents implicats en la producció d'aliments.
Indústria Agroalimentària: Empreses de transformació, distribució i comercialització d'aliments.
Consumidors: Associacions de consumidors i altres entitats que representen els interessos dels consumidors.
Administracions Públiques: Ens locals, consells comarcals i altres administracions amb competències en matèria d'alimentació.
Organitzacions que treballen en temes relacionats amb l'alimentació, la salut, la sostenibilitat, l'educació i la justícia social.
Experts i professionals: Es vol comptar amb l'opinió de professionals amb coneixements específics en diferents àmbits relacionats amb l'alimentació:
Nutricionistes i Dietistes: Professionals de la salut especialitzats en alimentació.
Experts en Salut Pública: Professionals amb coneixements sobre els determinants de la salut i les polítiques públiques en salut.
Experts en Dret Alimentari: Professionals que coneixen la legislació i la normativa aplicable a l'àmbit alimentari.
Veterinaris, agrònoms i altres Professionals del Sector Primari: Experts en producció agrícola, ramadera i pesquera.
Experts en drets socials i garantia alimentària.
Experts en el món de l'educació
Organitzacions convidades de forma directa: Per garantir la representació de sectors clau, es convidarà directament a participar a:
Organitzacions més representatives: Representants dels treballadors i de les empreses del sector agroalimentari.
Organitzacions que aglutinin agrupacions de productors, i organitzacions de l'economia social i solidària
Representants de Taules de salut i del tercer sector social
Universitats amb especialització en temes relacionats amb l'alimentació.
Administracions Locals: Ajuntaments i altres ens locals amb competències en l'àmbit alimentari.
Sector Públic: Organismes i entitats del sector públic amb responsabilitats en matèria d'alimentació.
Documentació addicional
Guia Didàctica per a professorat del programa d'Agermanaments Escolars entre escoles i pagesia https://agricultura.gencat.cat/web/.content/04-alimentacio/estrategiaalimentaria/articles/Guia-didactica-dagermanament-entre-pagesia-i-escoles.pdf