Posem en valor l'espai agrari del Priorat!
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
Procés participatiu del Pla Territorial Sectorial Agrari del Priorat
1. Antecedents
Catalunya, en el passat recent, ha planificat el creixement de les seves ciutats i també ha protegit els seus espais naturals però, en canvi, no ha comptat amb els instruments necessaris per recolzar el camp, valorant com cal les terres de cultiu. Aquesta ha estat una de les causes que han fet que, per a la pagesia, cada vegada sigui més complicat mantenir la seva activitat, i que la terra cultivada disminueixi gradualment. Moltes terres de cultiu, abandonades o no, s'han convertit en asfalt, però també en boscos. Tot això fa que Catalunya, avui dia, comparativament, tingui menys terres agrícoles que Espanya en el seu conjunt, però també menys que Europa i menys que la resta del món.
Aquesta situació també ha contribuït que Catalunya depengui cada vegada més de l'exterior per proveir-se d'aliments.
Quant a les terres de conreu del Priorat en concret, cal tenir en compte l'especialització en la vinya, l'olivera i la fruita seca, però també la situació d'altres cultius minoritaris. Cal també parar atenció a l'existència d'un sector de transformació agroalimentària basat en el vi i l'oli, productes molt arrelats al paisatge, i els quals disposen d'importants marques de qualitat que també aporten oportunitats al sector terciari, en concret, a l'agroturisme. Avantatges que cal actualitzar i dotar amb més recursos. Esdevé cabdal també l'impuls de l'aprofitament forestal conjuntament amb la gestió dels incendis, així com una contínua revisió de les necessitats en infraestructures del camp (reg, camins, etc.).
Comprendre la complexitat d'aquest escenari, on avui dia es fa difícil ser autosuficient en aliments, ens porta a constatar que les polítiques públiques han de treballar per reduir la dependència de l'exterior i per augmentar l'auto-proveïment. Això inclou assegurar que les terres agrícoles més productives de Catalunya es continuïn llaurant i que els espais agraris més productius del Priorat continuïn actius. Es tracta de preservar els millors espais agraris de l'avenç de les ciutats i de l'abandonament, així com també del canvi a altres usos que no siguin agrícoles o ramaders.
2. Què és un Pla Sectorial Territorial Agrari?
A Catalunya, aquesta protecció l'hem de dur a terme a través dels plans territorials sectorials agraris.
Els plans territorials sectorials agraris són un full de ruta per al futur dels sectors agraris en una regió específica. Aquests plans valoren les característiques dels espais agraris per definir quins objectius de desenvolupament rural es volen aconseguir i quines accions s'han de dur a terme per arribar-hi. El pla proposarà estratègies perquè l'agricultura continuï sent una activitat viable i beneficiosa per a la pagesia i la ciutadania de la comarca i per a tot el país, tant ara com en el futur.
Precisament per la seva importància estratègica i per l'impacte que tenen en els habitants del territori afectat, és molt important incorporar la veu de la ciutadania en l'elaboració d'aquest pla.
3. Objectius del procés participatiu
L'objectiu general del procés participatiu és contribuir a construir, amb les aportacions de la ciutadania, el millor pla possible per al desenvolupament agrari de la comarca del Priorat, com a part d'aquesta planificació del sector a tota Catalunya.
Els objectius estratègics del procés participatiu són els següents:
Millorar el Pla territorial sectorial agrari del Priorat amb l'escolta a la ciutadania.
Incrementar la legitimitat del Pla en incorporar la veu de la gent.
Mentre que els objectius operatius del procés són:
Recollir propostes d'actuació per al desenvolupament agrari de la comarca del Priorat.
Veure els punts d'acord i desacord entre els diferents agents sobre el desenvolupament agrari de la comarca.
4. De què parlarem?
Eix 1: L'especialització de conreus
Eix 2: La indústria agroalimentària
Eix 3: El turisme rural
Eix 4: L'aprofitament del paisatge
5. Com ho farem?
Es duran a terme 4 sessions de participació, que inclouran una part inicial de caràcter informatiu. A més, es promourà la participació en línia durant tota la durada del procés participatiu.
Les trobades es duran a terme de manera presencial, en horari de 18.00 a 20.30 h, els dies i en les ubicacions següents:
11 de juny, a Falset
18 de juny, a Cabacés
26 de juny, a Cornudella de Montsant
2 de juliol, a El Molar
Us animem a inscriure-us a les sessions a l'apartat trobades.
Participació en línia
Podeu fer arribar les seves aportacions a l'apartat propostes.