Anuncio sobre modificación de las bases y la reducción de las plazas del proceso selectivo para la provisión, con carácter de personal funcionario de carrera, de tres plazas de técnico/a superior de gestión local
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
L'alcalde, en decret de data 30 d'abril de 2025, ha resolt els recursos de reposició interposats contra les bases específiques, que regulen el procés de selecció per a la provisió, amb caràcter de personal funcionari de carrera, de quatre places de tècnic o tècnica superior de gestió local, classificades a l'escala d'administració especial, subescala serveis especials, classe comeses especials, grup A, subgrup A1, pel sistema de concurs oposició lliure.
Arran de la resolució aprovada, el número de places convocades s'ha reduït de quatre a tres places, de tècnic o tècnica superior de gestió local.
Les bases íntegres modificades es publiquen a tots els efectes escaients, sense que comporti l'inici d'un nou període de presentació d'instàncies.
Tarragona, 6 de maig de 2025
Jordi olivan Arqués
Secretari general per delegació
TEXT REFÓS DE LES BASES ESPECÍFIQUES DEL CONCURS OPOSICIÓ, LLIURE, PER A LA PROVISIÓ DE TRES PLACES DE TÈCNIC/A SUPERIOR DE GESTIÓ LOCAL DE L'AJUNTAMENT DE TARRAGONA
PRIMERA. OBJECTE.
L'objecte d'aquestes base específiques és regular el procés de selecció per a la provisió, amb caràcter de personal funcionari de carrera, de tres places de tècnic/a superior de gestió local, classificades a l'escala d'administració especial, subescala serveis especials, classe comeses especials, grup A, subgrup A1, mitjançant el sistema de concurs oposició lliure.
Aquesta convocatòria es regirà per les presents bases específiques i per les bases generals reguladores dels processos de selecció de personal funcionari i laboral de l'Ajuntament de Tarragona vigents en el moment de la convocatòria del procés selectiu.
Les places convocades són la 1345, 1501 i 11683 i corresponen a les ofertes públiques d'ocupació dels anys 2024, 2023 i 2021, respectivament.
SEGONA.- FUNCIONS A DESENVOLUPAR
Les funcions a realitzar són, a títol enunciatiu, i entre d'altres, les següents:
- Facilita al/la superior immediat/a les dades que prèviament li ha fixat per al seguiment del seu àmbit.
- Proposa al/la superior immediat/a les mesures correctores a les disconformitats i desviacions detectades
- Col·labora amb el/la superior immediat/a en l'optimització dels circuits administratius/operatius
- Realitza tasques d'estudi i proposta
- Realitza activitat tècniques del seu àmbit
- Signa notificacions en el seu àmbit, ja sigui coma tasca pròpia o per delegació
- Instrueix expedients administratius amb tots els tràmits que comporta
- Redacta documents
- Realitza informe
- Realitza inspeccions
- Participa en projectes en els quals es sol·licita la seva col·laboració
- Col·labora en les activitats tècnic/administratives del seu àmbit
- Operacions amb aplicacions informàtiques del seu àmbit, pròpies o externes, per a:
- Realització de tràmits
- Accés a bases de dades
- Obtenció o remissió de dades als diferents organismes
- Consultes de pàgines web per a la recerca d'informació específica del seu àmbit - Informa i orienta en aspectes tècnics de la seva especialitat professional
- Qualsevol altra, equiparable a les anteriors, que se li encomani
TERCERA.- REQUISITS NECESSARIS QUE HAURAN DE REUNIR LES PERSONES ASPIRANTS
Les persones aspirants hauran d'acreditar els requisits exigits en les bases generals i també els requisits següents:
a) Estar en possessió del títol de llicenciatura o grau universitari. Cas que siguin titulacions obtingudes a l'estranger, s'haurà d'estar en possessió de la credencial que acrediti la seva homologació o, en el seu cas, el corresponent certificat d'equivalència. Aquest requisit no serà d'aplicació a aquelles persones que haguessin obtingut el reconeixement de la seva qualificació professional, en l'àmbit de les professions regulades a l'empra de les disposicions del dret de la Unió Europea.
b) Certificat de coneixements de nivell de suficiència C1 de llengua catalana.
c) Les persones que no tinguin la nacionalitat espanyola: Certificat de coneixements de llengua castellana nivell C2 (superior).
QUARTA.- PRESENTACIÓ DE SOL.LICITUDS, TERMINI I ADMISSIÓ
A) Presentacio de sol.licituds
Les instàncies per a prendre part en aquest procés selectiu es dirigiran a l'Il.lm. Sr. alcalde-president de l'Ajuntament de Tarragona i s'hauran de presentar preferentment per Internet (https://tramits.tarragona.cat/), mitjançant model instància específica de participació a processos selectius, signada electrònicament amb certificat digital. En cas de no disposar de certificat digital, es pot obtenir identificació i signatura electrònica a través de l'idCAT Mòbil (https://tramits.tarragona.cat/Ajuda.aspx).
En cas de no tenir mitjans electrònics per fer la tramitació, les sol·licituds es poden presentar, en hores d'oficina, al Registre General de l'Ajuntament de Tarragona, oficines de l'OMAC.
Les instàncies també es podran presentar en la forma determinada a l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu comú de les Administracions Públiques.
A la instància la persona aspirant haurà de manifestar que reuneix totes i cadascuna de les condicions exigides en aquestes bases de la plaça a la qual es presenta (referent sempre a la data d'expiració del termini assenyalat per a la seva presentació) i que es compromet, en cas d'ésser proposat/da per al corresponent nomenament, a prestar jurament o promesa d'acord amb el que estableix el Text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre.
Juntament amb la solicitud és necessari adjuntar:
1. Titulació d'accés a la convocatoria
2. Acreditació d'haver abonat la taxa drets d'examen, o documents que justifiquin el dret a la quota zero, si fos el cas
3. Relació de mèrits, segons model normalitzat degudament emplenada i signada
4. Acreditació documental dels mèrits al.legats.
La valoració dels serveis prestats en l'àmbit d'una administració pública, en virtut d'un nomenament o d'un contracte laboral, es farà a través de la certificació de la Secretaria o de l'òrgan competent en matèria de personal de l'administració corresponent dels serveis prestats en l'òrgan públic corresponent, en la qual hi haurà de constar de forma clara i expressa el càrrec de l'òrgan que té la competència per expedir el certificat o el de l'òrgan en qui delegui i el grup, el règim jurídic, l'especialitat de les funcions, la jornada desenvolupada i el període concret de prestació dels serveis. Als efectes esmentats, no es consideraran serveis prestats en l'àmbit d'una administració pública aquells que es prestin mitjançant empreses concessionàries o subcontractades per la mateixa. Els serveis prestats a les administracions públiques en qualitat de personal eventual no es valoren.
5. En el seu cas, certificat de nivell de suficiència C1 de llengua catalana, mitjançant el certificat de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, o un d'equivalent o superior, als efectes de l'exempció de la realització de la prova de coneixements de llengua catalana establerta a la Base 7a
Les persones aspirants que indiquin en la sol·licitud haver superat la prova o l'exercici de caràcter obligatori i eliminatori, del nivell de català que determina la Base 7ª d'aquestes bases, en altres processos selectius convocats per l'Ajuntament de Tarragona, restaran exemptes d'acreditar els coneixements de llengua catalana.
B) Termini
El termini de presentació d'instàncies s'obrirà al dia següent de la publicació de l'anunci d'aquesta convocatòria a la seu electrònica de l'Ajuntament.
El termini per a presentar les instàncies sol·licitant prendre part en aquest procés selectiu comptarà des de la publicació de la convocatòria corresponent al DOGC o al BOE, fins a 20 dies hàbils a partir de l'endemà de la darrera publicació.
C) Admissió
Un cop finalitzat el termini de presentació d'instàncies, l'Alcaldia o el/la conseller/a delegat/da dictarà una resolució per la qual aprovaran la relació provisional de persones aspirants admeses i excloses i la relació provisional de persones aspirants admeses i excloses provisionalment exemptes de fer la prova de coneixements de llengua catalana, la qual s'exposarà a la seu electrònica de l'Ajuntament, a efectes de reclamacions.
En qualsevol cas, i a fi d'evitar errors i, en cas de produir-se'n, de possibilitar la seva esmena dins del termini i en la forma escaient, les persones participants comprovaran fefaentment, no només que no figuren a la llista d'excloses, sinó que, a més, els seus noms figuren a la llista d'admeses.
Les persones aspirants disposaran d'un termini de 10 dies, comptats a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci esmentat, per a presentar possibles reclamacions adreçades a esmenar els defectes que s'hagin pogut produir en la llista provisional de persones aspirants admeses i excloses, o per adjuntar la documentació requerida per la convocatòria.
Les persones que no presentin la documentació especificada, i també les que no compleixin els requisits necessaris, no podran ser admeses, quedaran anul·lades les seves actuacions i restaran excloses del procés selectiu, sens perjudici de les responsabilitats en què hagin pogut incórrer.
D'acord amb el que disposa l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, amb la publicació dels anuncis esmentats a la seu electrònica de l'Ajuntament es considerarà realitzada la notificació oportuna a les persones interessades i s'indicaran els terminis a efectes de possibles reclamacions o recursos.
CINQUENA.- TAXA PER DRETS D'EXAMEN
Les persones aspirants hauran d'abonar, per a ser admeses en aquest procés selectiu, l'import de 33 euros, d'acord amb el que preveu la normativa vigent en matèria de taxes i preus públics de l'Ajuntament.
El pagament de la taxa es pot fer efectiu mitjançant l'Oficina Virtual Tributària d'aquest Ajuntament (pagar les meves taxes: Pagar taxes - Oficina Virtual Tributària (tributoslocales.es)
La quota per drets d'examen serà zero quan les persones aspirants reuneixin alguna de les característiques que s'indiquen a continuació:
1) Les persones que estiguin en situació de desocupació:
Opció A. Les que no percebin cap prestació econòmica, o,
Opció B. Les que tinguin una antiguitat, com a mínim, de sis mesos
Per a la concessió de la bonificació serà necessari que les persones interessades acreditin la seva situació mitjançant certificat vigent expedit per l'oficina del servei d'ocupació corresponent, en el termini de la presentació de la sol·licitud.
2) Les persones que acreditin una discapacitat igual o superior al 33%, mitjançant certificat emès per la institució competent.
SISENA. TRIBUNAL QUALIFICADOR
El tribunal qualificador del concurs oposició estarà constituït de la següent forma:
Presidència:Cap de servei de Personal com a titular i la cap de gestió de Personal com a suplent
Vocals: Una persona tècnica amb coneixements específics d'àmbit proposada per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya
Tres persones tècniques amb coneixements específics de l'àmbit que poden ser o no de la mateixa entitat local, dues d'elles a proposta de la cap d'àrea.
Secretària: La cap de departament de processos selectius, que actuarà per delegació del secretari general.
SETENA.- PROCÉS SELECTIU
El procés selectiu serà el de concurs oposició i consistirà en la superació dels exercicis previstos a la fase d'oposició i en la valoració dels mèrits de la fase de concurs i en la superació del període de pràctiques.
7.1. Fase oposició
Aquesta fase consistirà en exercicis obligatoris i eliminatoris que s'especifiquen a continuació:
Primer exercici.- Prova de coneixement de llengües
Part primera.- Coneixement de llengua catalana
Consistirà en la realització d'exercicis de coneixements escrits i de comprensió i expressió orals de la llengua catalana que permetin valorar-ne els coneixements de nivell de suficiència C1. Els continguts, l'estructura, durada i puntuació de la prova seran els establerts per l'Escola d'Administració Publica de la Generalitat de Catalunya. La prova es qualificarà com a apte/a o no apte/a.
Les persones que obtinguin la qualificació de no apta seran eliminades del procés selectiu.
Part segona.- Coneixement de llengua castellana
(Exclusivament per a les persones aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola, i que no han estat declarades exemptes )
La prova consistirà en la realització d'una redacció de 200 paraules, com a mínim, i a mantenir una conversa amb les persones assessores especialistes designades pel Tribunal.
El temps per a la realització d'aquesta prova no podrà ser superior a 45 minuts per a la primera part i 15 minuts per a la segona.
La qualificació de la prova serà d'apte o no apte.
Les persones aspirants que obtinguin la qualificació de no apte en aquest exercici quedaran eliminades del procés selectiu.
Segon exercici: Prova teòrica sobre temari general (Puntuació màxima 10 punts)
Consistirà en respondre per escrit, en un període màxim d'una hora, un qüestionari de 20 preguntes amb quatre respostes alternatives, de les quals només una és correcta, sobre el contingut del programa de temes generals que figuren a l'annex.
Es podran preveure 3 preguntes addicionals de reserva que seran valorades en el cas que s'anul·li alguna de les 20 anteriors.
Es qualificarà amb 0,5 punts cada resposta correcta i amb -0,2 punts cada resposta incorrecta. Les preguntes sense resposta o amb més d'una resposta per part de les persones aspirants no seran tingudes en compte.
En cas que s'acordés l'anul·lació d'alguna pregunta per incorrecció en el seu plantejament, incorrecció de totes les respostes plantejades o correcció de més d'una s'inclourà, als efectes del càlcul de la qualificació resultant, la primera de les preguntes de reserva i així successivament.
La qualificació de l'exercici serà de 0 a 10 punts. Les persones aspirants que no assoleixin com a mínim 5 punts en aquesta prova quedaran eliminades del procés selectiu.
Tercer exercici: Prova pràctica sobre temari específic (Puntuació màxima 20 punts)
Consistirà en resoldre dos casos pràctics proposats pel tribunal, relacionats amb les tasques a desenvolupar, descrites a la base segona, i d'acord amb el temari que consta a l'annex.
Per a la realització d'aquests exercicis, les persones aspirants podran fer ús de normativa i jurisprudència no comentada en format paper.
La durada màxima d'aquesta prova serà de 2 hores per a cada supòsit pràctic.
La qualificació de l'exercici serà de 0 a 20 punts. Cada supòsit pràctic tindrà una valoració de 10 punts, i s'ha d'obtenir un mínim de 4 punts en cadascun d'ells per a superar l'exercici. El resultat final serà la suma de la puntuació dels dos supòsits pràctics. Les persones aspirants que no obtinguin un mínim de 4 punts en cadascun dels dos supòsits pràctics o que no obtinguin un mínim de 10 punts en la suma de la puntuació dels dos supòsits pràctics quedaran eliminades del procés selectiu.
Per a valorar aquest exercici es tindrà en compte:
- Fins a un 10 % de la valoració total, la claredat en l'exposició i la utilització d'un llenguatge correcte
- Fins a un 20 % de la valoració total, el coneixement general de la normativa que afecta la resolució del cas.
- Fins a un 20 % de la valoració total, l'argumentació i justificació de les solucions aportades.
- Fins a un 50 % de la valoració total, la correcció de la resposta.
7.2. Fase concurs
La fase concurs consistirà en la valoració per part del tribunal dels mèrits al·legats, justificats documentalment per les persones aspirants en el moment de la presentació de la instància, segons el barem que consta a continuació.
Els cursos de formació i perfeccionament que documentalment no acreditin les hores de durada seran valorats com els de menys de 20 hores de durada.
Aquesta fase no tindrà caràcter eliminatori
La puntuació de la fase de concurs serà, com a màxim, de 20 punts i es farà pública només quan hagi acabat la fase d'oposició.
Barem
1. Antiguitat (màxim 12 punts):
Es valoraran els serveis prestats a qualsevol Administració pública desenvolupant funcions assimilables a la de la plaça a proveir:
a) Per cada mes complert de serveis prestats en Ajuntaments o organismes autònoms municipals, en el subgrup A1: 0,5 punts.
b) Per cada mes complert de serveis prestats en Ajuntaments o organismes autònoms municipals, en el subgrup A2: 0,25 punts, fins un màxim de 6 punts.
b) Per cada mes complert de serveis prestats en qualsevol altra Administració pública, en el subgrup A1: 0,25 punts, fins un màxim de 6 punts.
b) Per cada mes complert de serveis prestats en qualsevol altra Administració pública, en el subgrup A2: 0,125 punts, fins un màxim de 3 punts
2.- Formació i perfeccionament (màxim 8 punts)
2.1. Pels cursos de formació i perfeccionament seguits a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya o altres institucions o empreses que tinguin relació directa amb la plaça a proveir, fins a 5 punts, en funció del grau de dificultat dels cursos, determinat pel sistema d'accés o de selecció, de la durada del curs, de l'existència de proves qualificadores finals i altres de similars, segons el següent detall:
- 1,2 punts per mestratge no homologat
- 0,80 punts per postgrau
- 0,75 punts els cursos de 100 hores o més de durada.
- 0,5 punts els de 40 h. o més i fins a menys de 100 h. de durada i que acreditin aprofitament o qualificació final.
- 0,4 punts els de 40 h. o més i fins a menys de 100 h. de durada i que només acreditin l'assistència.
- 0,25 punts els de 20 h. o més i fins a menys de 40 h. de durada i que acreditin aprofitament o qualificació final.
- 0,15 punts els de 20 h. o més i fins a menys de 40 h. de durada i que només acreditin l'assistència.
- 0,05 punts els de menys de 20 h. de durada.
2.2.- Titulacions acadèmiques (màxim 2 punts)
Per les titulacions acadèmiques, diferents de l'exigida per a prendre part en el procés selectiu, que tinguin relació directa amb la plaça a proveir, segons el següent detall:
- 2 punts per doctorat.
- 1,5 punts per mestratges
2.3.- Coneixements de llengua catalana (màxim 0,5 punts)
Es valoren els certificats de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística o alguna de les titulacions equivalents d'acord amb el Decret 37/2024, de 6 de febrer, sobre avaluació i certificació de coneixements de llengua general de català i l'Ordre VCP/491/2009, de 12 de novembre, per la qual es refonen i actualitzen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixement de català de la Direcció General de Política Lingüística (modificada parcialment per l'ordre VCP/233/2010, de 12 d'abril):
- 0,5 punts pel Certificat de nivell superior de català C2
2.4.- Formació específica en ofimàtica i tecnologies de la informació i la comunicació, segons el barem següent i fins un màxim de 0,5 punts:
- 0,10 punts per Nivell bàsic d'Actic
- 0,25 punts per Nivell mitjà d'Actic
- 0,50 punts per Nivell avançat d'Actic
VUITENA.- BORSA DE TREBALL
Les persones aspirants que, havent superat el tercer exercici a què es refereix la Base 7a d'aquesta convocatòria, no hagin obtingut plaça per haver-la obtingut altres amb major puntuació, formaran part d'una Borsa de Treball de les places objecte de la convocatòria, per cobrir mitjançant nomenament o contracte no permanent les necessitats d'ocupació que es poguessin produir a l'Ajuntament de Tarragona o els seus organismes autònoms, com ara substitucions, vacants sobrevingudes i altres necessitats de personal.
La crida es farà conforme a l'establert a les bases generals aprovades per aquest Ajuntament que regeixen els processos selectius per a l'accés, amb caràcter de personal funcionari de carrera i laboral fix i als criteris per a la gestió de les borses de treball pel personal no docent de l'Ajuntament de Tarragona.
NOVENA.- INCIDÈNCIES
Mentre estigui constituït, el tribunal qualificador està facultat per resoldre els dubtes que sorgeixin en l'aplicació d'aquestes bases i podrà adoptar els acords que corresponguin en tots els supòsits no previstos en elles, per tal de facilitar el desenvolupament normal del procés selectiu, els quals podran ser objecte de recurs d'alçada davant de l'alcalde, en el termini màxim d'un mes a comptar des de l'endemà a la data de la seva notificació o publicació. Abans de la constitució del tribunal i després que aquest hagi efectuat la seva proposta aquesta facultat correspondrà a l'Alcaldia o consellera delegada de la gestió de personal.
Per a tot el que no està previst expressament en aquestes Bases, s'aplicaran:
- Bases generals que regeixen els processos selectius per a l'accés, amb caràcter de personal funcionari de carrera i laboral fix, a les places vacants que es convoquin a l'Ajuntament de Tarragona aprovades per decret del tinent d'alcalde, coordinador de l'àrea de Serveis Generals i Govern Obert en data 13 d'agost de 2019 i, modificades per decret de l'alcalde de 17 de desembre de 2019 i per decret del tinent d'alcalde, coordinador de l'Àrea de Serveis Generals i Govern Obert de data 30 de juny de 2021.
- Reglament del personal al servei de les entitats locals.
- Reglament general de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris de l'Administració de la Generalitat, el de l'Estat, i a la resta de normativa aplicable.
DESENA.- IMPUGNACIONS
La convocatòria i aquestes Bases podran ser impugnades per les persones interessades, potestativament, mitjançant recurs de reposició davant l'alcalde en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de l'anunci de la convocatòria publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya o, directament, recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius de la circumscripció del seu domicili, sempre que estigui dintre de la jurisdicció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, o dels jutjats contenciosos administratius de Tarragona, segons la seva elecció, en el termini de dos mesos comptats, també, des de l'endemà de la data de la publicació de l'anunci al DOGC, de conformitat amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 8, 14, 25 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa, sens perjudici de poder exercitar qualsevol altre recurs que s'estimi procedent.
Contra els actes administratius que es derivin de l'actuació del tribunal qualificador, les persones interessades podran interposar recurs d'alçada davant l'Alcaldia en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la data de la seva publicació o notificació.
La notificació a les persones interessades del tràmit d'audiència, quan aquest correspongui, i de les resolucions es farà mitjançant anunci a la seu electrònica.
ANNEX: TEMARI
TEMARI GENERAL
1. La Constitució espanyola de 1978. Estructura. Principis generals. Drets i deures.
2. El Govern: composició i funcions. El control parlamentari del Govern.
3. Les Corts Generals. Composició, organització i atribucions del Congrés dels Diputats i del Senat. El Defensor del Poble. El Tribunal de Comptes.
4. El poder judicial: funcions i principis. L'organització judicial. El Consell General del Poder Judicial. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Suprem. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
5. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Estructura, contingut i principis. La Generalitat de Catalunya i els seus òrgans de govern.
6. El municipi: concepte i elements. El terme municipal. La població. L'empadronament.
7. L'organització municipal. Òrgans i funcionament dels òrgans col·legiats: convocatòria i ordre del dia. Actes i certificacions. La regulació de les competències a la Llei de bases de règim local.
8. L'acte administratiu: concepte i classes. Elements de l'acte administratiu. Requisits i eficàcia. Notificació i publicació. Silenci administratiu.
9. Invalidesa dels actes administratius: nul.litat i anul·labilitat. Revisió dels actes administratius. Recursos administratius.
10. Procediment administratiu. Fases. Terminis.
11. Drets i deures de la ciutadania en front l'Administració. Drets de la ciutadania a relacionar-se amb les administracions públiques per mitjans electrònics. El règim jurídic de l'administració electrònica.
12. El règim jurídic de la funció pública espanyola. L'Estatut bàsic de l'Empleat Públic (TREBEP). El personal al servei de l'administració pública local: classes d'empleats públics locals. Drets i deures. Accés a l'ocupació pública: sistemes de provisió. Situacions administratives. Règim d'incompatibilitats. Règim disciplinari.
13. Serveis públics locals. Formes de gestió. La gestió directa i la indirecta.
14. El pressupost general de les entitats locals. Concepte i contingut. La gestió de la despesa: fases. Les modificacions de crèdit. Control intern de l'activitat econòmica-financera de les entitats locals.
15. Les hisendes locals. Els ingressos públics: impostos, taxes, preus públics i altres.
16. Ordenances i reglaments de les entitats locals. Classes. Procediment d'elaboració i d'aprovació.
17. Els béns de les entitats locals. Classes de béns. L'Inventari. Potestats de l'Administració en relació al patrimoni.
18. La Igualtat d'oportunitats. Principis d'igualtat. Estratègies per a desenvolupar la Igualtat d'oportunitats. Accions positives.
TEMARI ESPECÍFIC
1. Transparència, accés a la informació pública i bon govern. Dades obertes i la seva reutilització. Transparència i protecció de dades.
2. Marc normatiu del procediment administratiu local i competència dels òrgans de les corporacions locals: criteris de distribució de la competència i transferència de la titularitat i l'exercici de la competència.
3. Els Interessats en el procediment: la capacitat d'obrar i el concepte d'interessat, representació, identificació, signatura dels interessats en el procediment administratiu i successió en la condició d'interessat.
4. Drets dels ciutadans: drets d'accés a arxius i registres administratius, dret d'us a la llengua oficial.
5. Disposicions i actes administratius: requisits, contingut i forma dels actes administratius. Eficàcia, notificació i publicació. Els terminis.
6. Invalidesa dels actes administratius. La via de fet.
7. El procediment administratiu comú: classes d'iniciació i ordenació del procediment.
8. El procediment administratiu comú: instrucció del procediment.
9. El procediment administratiu comú: finalització del procediment. La Resolució. Altres formes de finalització.
10.El regim jurídic del silenci administratiu.
11.Els convenis: definició dels convenis; distinció amb els protocols generals d'actuació; requisits de validesa i eficàcia; contingut; extinció dels convenis; efectes de la resolució dels convenis i tramesa al Tribunal de Comptes.
12.Execució forçosa dels actes administratius: concepte, fonament i límits. Mitjans d'execució forçosa: execució subsidiària, la multa coercitiva i la compulsió sobre les persones.
13.La revisió dels actes administratius: revisió d'ofici i principis generals dels recursos administratius.
14.Tipologia de recursos administratius: el recurs d'alçada, el recurs potestatiu de reposició i el recurs extraordinari de revisió.
15.La legitimació especial en matèria de recursos dels membres de les corporacions locals. Especial consideració al recurs d'alçada en l'administració local. Els procediments alternatius de substitució d'aquest recurs.
16.L'expropiació forçosa: subjectes, objecte i causa. Procediment expropia tori general i especials. Garanties jurisdiccionals. La reversió expropia tòria. La declaracions d'urgència de la ocupació dels béns.
17.Potestat sancionadora de les entitats locals potestat sancionadora de les entitats locals: regulació i principis, i les seves especialitats.
18.Responsabilitat patrimonial de les entitats locals. Responsabilitat patrimonial de la Administració Publica i de les seves autoritats i personal. Principis de la responsabilitat patrimonial i especialitats en l'àmbit de l'Administració local
19.Procediments especials: aprovació d'Ordenances i Reglaments. Especial referència a les particularitats en l'aprovació del Reglament orgànic i en l'aprovació de les ordenances fiscals.
20.Informació i participació ciutadana. Marc normatiu i potestat d'autoorganització: la iniciativa ciutadana, noves tecnologies, consulta popular, associacions de veïns i dret de petició.
21.Estatut dels membres de les corporacions locals: elecció, honors, prerrogatives i deures. Limitacions a l'exercici d'activitats privades amb posterioritat al cessament.
22.Els grups polítics municipals: constitució i extinció, drets de participació, el funcionament dels grups, mitjans personals i materials.
23.El grup mix. Especial referencia a l'estatut jurídic dels regidors no adscrits.
24.El personal al servei de les entitats locals: classes i règim jurídic.
25.Els instruments d'organització del personal: plantilla i relació de llocs de treball.
26.L'accés a l'ocupació local: sistemes de selecció i provisió.
27.Els drets dels funcionaris locals. Drets individuals. Especial referència a la carrera administrativa i a les retribucions. El règim de la Seguretat Social.
28.Els drets constitucionals dels empleats públics.
29.Els deures dels funcionaris locals. El règim disciplinari. El règim de responsabilitat civil, penal i patrimonial.
30.El règim d'incompatibilitats.
31.Abstenció i recusació dels membres de les corporacions locals. Procediment i efectes. Els efectes de la no abstenció.
32.El dret d'accés a la documentació per part dels membres de les corporacions locals. Modalitats: accés directe i mitjançant sol·licitud prèvia.
33.L'organització municipal: òrgans necessaris i complementaris. L'alcalde: elecció, tractament, atribucions i cessament. La moció de censura i la qüestió de confiança.
34.L'organització municipal. Els tinents d'alcalde: nomenament, cessament i funcions.
35.L'organització municipal La Junta de govern local: composició, atribucions i funcionament.
36.L'organització municipal. El Ple municipal: atribucions, tipologia de sessions, quòrums d'assistència, desenvolupament de les sessions i adopció d'acords. El règim de majories.
37.Organització i funcionament dels municipis de règim general: òrgans complementaris i òrgans desconcentrats.
38.Organització i competències municipals. Especial referència al Reglament orgànic municipal de l'Ajuntament de Tarragona.
39.La competència dels òrgans administratius. Delegació de competències. Avocació de competències. Encomanes de gestió. Delegació de signatura.
40.Principis de la potestat sancionadora i de la responsabilitat de les Administracions Públiques.
41.Relacions interadministratives: principis generals; deure de col·laboració; relacions electròniques entre les administracions.
42.El Patrimoni de les entitats locals. Normes reguladores. Els béns que integren el patrimoni dels ens locals: concepte i classificació. Els béns de domini públic: inalienabilitat, imprescriptibilitat i inembargabilitat.
43.Els béns patrimonials: règim jurídic, embargabilitat i gestió i administració. Els Patrimonis especials.
44.Alteració de la qualificació jurídica dels béns: els diferents tipus d'afectació i desafectació. El procediment i les mutacions demanials.
45.El tràfic jurídic dels béns. L'adquisició i l'alienació de béns. El seu règim jurídic. La cessió gratuïta de béns: la cessió de béns immobles i de béns mobles.
46.La utilització dels béns de domini públic. La utilització sotmesa al règim d'autorització i la utilització sotmesa al règim de concessió, i el seu règim jurídic.
47.L'aprofitament dels béns comunals. La titularitat de l'aprofitament. Les diferents formes de gaudi i aprofitament. Condicions i restriccions.
48.La utilització o explotació dels béns patrimonials. Règim jurídic. Classes de negocis jurídics. Les diferents formes d'adjudicació.
49.La conservació dels béns dels ens locals. L'inventari de béns en les corporacions locals i la seva inscripció en el registre de la propietat. Formació, aprovació, rectificació i comprovació de l'inventari. Contingut, documentació i la consideració de béns i drets revertibles.
50.Les potestats i prerrogatives de l'administració: la potestat d'investigació, la potestat de delimitació, la recuperació d'ofici i el desnonament administratiu.
51.Els contractes als ens locals. Sector públic local. Òrgans de contractació. Contractes menors.
52.Preparació, adjudicació i execució dels contractes. Tipus de contractes.
53.La iniciativa econòmica de les entitats locals i la reserva de serveis a favor de les entitats locals. El servei públic a les entitats locals. Concepte.
54.Les formes de gestió dels serveis públics locals. Les formes de gestió directa i indirecta. Especial referencia al concessió de serveis públics.
55. La naturalesa del planejament urbanístic i els seus efectes. Diferents tipus de plans. Projectes d'urbanització i catàlegs.
56.Les figures de planejament urbanístic: formulació, tramitació i efectes de l'aprovació.
57.Els actes preparatoris: suspensió de tramitacions i llicències, consultes prèvies, programes de participació ciutadana.
58.Efectes de l'aprovació de les figures de planejament urbanístic: publicitat, vigència, executivitat, obligatorietat, efectes sobre les construccions i usos preexistents
59.Vigència dels plans, ius variandi, revisió dels plans urbanístics i modificació del planejament urbanístic.
60.Règim urbanístic del sòl: la classificació en general: sòl urbà, sòl no urbanitzable i sòl urbanitzable. Característiques essencial de cada tipus de sòl.
61.Règim urbanístic del sòl: els sistemes urbanístics generals i locals. L'aprofitament urbanístic: assignació, distribució i regles de ponderació.
62.Els drets i els deures dels propietaris en les diferents classes de sòl. El Règim d'ús provisional del sòl. La qualificació urbanística.
63.Ordenació del territori i urbanisme. La gestió urbanística: qüestions generals.
64.Els polígons d'actuació urbanística.
65.La tramitació dels instruments de gestió. Les despeses d'urbanització. El dret al reallotjament.
66.Sistemes d'actuació. El sistema d'actuació urbanística per reparcel·lació: modalitat de compensació bàsica, modalitat de compensació per concertació i modalitat de cooperació.
67.Els sectors d'urbanització prioritària. El sistema d'actuació urbanística per expropiació. L'ocupació directa.
68.Ordenació del territori i urbanisme: Ordres d'execució. Declaració de ruïna.
69.El règim sancionador: procediment, infraccions urbanístiques, sancions i persones responsables.
70.La inspecció urbanística.
71.Els convenis urbanístics: naturalesa jurídica i finalitat, procediment d'aprovació, convenis urbanístics de planejament i d'execució. Límits.
72.Les llicències urbanístiques: naturalesa jurídica, actes subjectes i no subjectes, règim jurídic, caducitat. La comunicació prèvia: actes subjectes i règim jurídic. Els actes promoguts per l'administració: subjecció a llicència i procediments per raons d'urgència o d'interès públic.