Anuncio relativo a las bases reguladoras de los Premios Ciencia Abierta de Cataluña, convocatoria 2025
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
La Llei 9/2022, de 21 de desembre, de la ciència, aprovada pel Parlament de Catalunya identifica la ciència oberta com un eix coordinador i vertebrador al nostre país. La ciència oberta pretén consolidar la transparència, l'accessibilitat i la gestió de les dades de recerca i promoure el coneixement obert a la societat.
A l'article 2.m de la mateixa llei s'estableix com un dels seus objectius "impulsar un model de ciència oberta, promovent iniciatives orientades a garantir el lliure accés a les dades i els documents científics, i fomentar la participació activa de la ciutadania i de les organitzacions de la societat civil en el disseny de les polítiques públiques de la Generalitat en recerca, desenvolupament i innovació".
El 17 de gener de 2024, el Ple de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació de la Generalitat de Catalunya va aprovar l'Estratègia catalana en ciència oberta.
Els objectius i aspiracions d'aquesta Estratègia en ciència oberta són:
- Fer el coneixement acadèmic més accessible per a tothom.
- Fer més accessibles els resultats de la recerca a la comunitat acadèmica.
- Fer que les pràctiques científiques apliquin els valors de la ciència oberta.
- Fer que la ciència pugui ser feta amb i per a la societat.
En el marc d'aquests objectius, l'Estratègia catalana en ciència oberta desenvolupa diversos àmbits d'actuació, alguns dels quals han de ser implementats pel Govern i les entitats de la Generalitat de Catalunya. Per aquesta raó, el Departament de Recerca i Universitats, en cooperació amb el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), convoca la primera edició dels Premis Ciència Oberta de Catalunya.
BASES REGULADORES DELS PREMIS CIÈNCIA OBERTA DE CATALUNYA
Tant aquesta convocatòria com el seu resultat i execució es regeixen per aquestes bases.
La presentació de qualsevol sol·licitud comporta l'acceptació total d'aquestes bases.
1. CATEGORIES I DOTACIÓ ECONÒMICA
Poden optar als Premis Ciència Oberta de Catalunya persones físiques i/o entitats jurídiques, segons la categoria del premi corresponent. Les candidatures han de destacar per la seva excel·lència en l'impuls i la gestió de la ciència oberta, així com pel seu impacte en la recerca i en el sistema català de coneixement.
La convocatòria inclou tres categories diferenciades: dues d'individuals i una d'institucional:
A. Premi Mercè Durfort
Objecte:
L'objectiu d'aquest guardó és fomentar i premiar l'activitat individual per reconèixer una trajectòria professional que hagi destacat en la promoció dels principis i objectius de la ciència oberta al llarg de la seva carrera professional, en qualsevol de les disciplines científiques desenvolupades a Catalunya. Es valorarà l'accessibilitat al coneixement científic, la publicació en accés obert a repositoris, la facilitació de la reutilització de les dades i el codi seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), els projectes de recerca oberts a la participació de la ciutadania o d'actors socials, així com projectes específics sobre ciència oberta, iniciatives per a la seva promoció i qualsevol altra acció orientada a permetre el gaudi de la ciència en obert.
Requisits:
Persones investigadores participants al Portal de la Recerca de Catalunya, que hagin tingut un impacte sostingut en alguna de les dimensions de la ciència oberta durant la seva carrera i que comptin amb un mínim de cinc anys d'experiència en aquest àmbit.
Les candidatures han de ser presentades individualment per les mateixes persones interessades.
No és imprescindible que les persones candidates siguin originàries de Catalunya.
Dotació:
El premi consisteix en una figura acreditativa i la quantitat de 35.000 euros.
B. Premi Joan Modolell
Objecte:
L'objectiu d'aquest guardó és fomentar i premiar l'activitat individual per reconèixer una trajectòria professional que hagi destacat en la promoció dels principis i objectius de la ciència oberta al llarg de la seva carrera professional, en qualsevol de les disciplines científiques desenvolupades a Catalunya. Es valorarà l'accessibilitat al coneixement científic, la publicació en accés obert a repositoris, la facilitació de la reutilització de les dades i el codi seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), els projectes de recerca oberts a la participació de la ciutadania o d'actors socials, així com projectes específics sobre ciència oberta, iniciatives per a la seva promoció i qualsevol altra acció orientada a permetre el gaudi de la ciència en obert.
Requisits:
Adreçat a persones investigadores joves participants al Portal de la Recerca de Catalunya, que no hagin complert 40 anys a la data de tancament d'aquesta convocatòria i que comptin amb un mínim de tres anys de trajectòria professional en el camp de la ciència oberta.
En el cas de les dones, s'augmentarà un any més en l'edat mínima per cada fill o filla que s'acrediti.
En el cas dels homes que hagin gaudit d'un permís de paternitat de 16 setmanes, s'augmentarà un any més en l'edat mínima per cada fill o filla que s'acrediti.
Les candidatures han de ser presentades individualment per la mateixa persona interessada.
No és imprescindible que les persones candidates siguin originàries de Catalunya.
Dotació:
El premi consisteix en una figura acreditativa i la quantitat de 15.000 euros.
C. Premi Montserrat Sebastià
Objecte:
L'objectiu d'aquest guardó és reconèixer el compromís institucional amb la ciència oberta, fomentar i premiar l'activitat col·lectiva en ciència oberta en qualsevol de les disciplines científiques desenvolupades a Catalunya. Es valorarà l'accessibilitat al coneixement científic, la publicació en accés obert a repositoris, la facilitació de la reutilització de les dades i el codi seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), els projectes de recerca oberts a la participació de la ciutadania o d'actors socials, així com projectes específics sobre ciència oberta, iniciatives per a la seva promoció i qualsevol altra acció orientada a permetre el gaudi de la ciència en obert.
Requisits:
Adreçat a universitats i centres de recerca participants al Portal de la Recerca de Catalunya, que hagin destacat per la seva excel·lència en l'impuls, la difusió, la creació o la gestió de la ciència oberta i pel seu impacte a Catalunya.
Les candidatures han de ser presentades per l'entitat interessada i signades per la persona amb facultats de representació suficients.
Dotació:
El premi consisteix en una figura acreditativa i la quantitat de 75.000 euros.
2. PRESENTACIÓ DE CANDIDATURES
La presentació de candidatures es realitzarà a través de la pàgina web dels Premis Ciència Oberta de Catalunya (www.premiscienciaoberta.cat) on es pot trobar tota la informació necessària sobre com tramitar la candidatura i accedir a la plataforma per trametre la documentació requerida.
Un cop emplenat el formulari de sol·licitud i la descripció tècnica, i adjuntada la documentació corresponent, s'haurà d'enviar com a definitiva a través de la mateixa plataforma, sense possibilitat de modificacions posteriors.
Una mateixa candidatura només podrà ser guardonada en una categoria.
El fet de presentar la sol·licitud implica l'acceptació de la realització de les comunicacions previstes en aquesta convocatòria, a l'adreça electrònica que necessàriament ha d'indicar la persona sol·licitant.
Si la sol·licitud presentada no reuneix els requisits previstos en aquesta convocatòria o està incompleta, serà descartada del procés de la convocatòria.
3. TERMINI DE PRESENTACIÓ
El termini de presentació de sol·licituds serà fins divendres 27 de juny de 2025, a les 14.00 hores (CEST, hora d'estiu d'Europa central). Qualsevol candidatura presentada fora d'aquest termini serà rebutjada automàticament.
4. COMPOSICIÓ DEL JURAT I RESOLUCIÓ
El jurat estarà integrat per:
- El/la president/a del CSUC i de l'FCRI, qui exercirà la presidència del jurat.
- El/la director/a general de Recerca, del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
- El/la director/a de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
- El/la director/a general del CSUC que actuarà com a secretari/ària.
- El/la president/a de la Comissió de Ciència Oberta del CSUC.
- Dues persones expertes en l'àmbit i de reconegut prestigi.
El jurat es reunirà per decidir els noms de les persones i entitats guanyadores abans de l'1 de desembre de 2025.
El premi es pot declarar desert en qualsevol de les seves categories. En cas que en una de les categories no s'atorguin tots els premis, la dotació es podrà redistribuir a altres categories.
5. ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS
Les persones i entitats guardonades es donaran a conèixer en el decurs d'un acte públic, la data del qual es comunicarà prèviament.
Les persones i entitats guardonades que assisteixin a l'acte de lliurament dels premis autoritzen expressament l'enregistrament de la seva imatge i veu durant l'acte de lliurament mitjançant fotografia i/o vídeo, així com la seva utilització en els termes establerts a la base 6a.
Els noms de les persones i entitats guanyadores es publicaran a la pàgina web dels Premis Ciència Oberta de Catalunya (www.premiscienciaoberta.cat).
6. INFORMACIÓ SOBRE EL TRACTAMENT DE LES DADES DE CARÀCTER PERSONAL DE LES PERSONES CANDIDATES
De conformitat amb la normativa vigent de protecció de dades de caràcter personal, i en concret el Reglament EU 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell (RGPD), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), s'informa que les dades personals seran tractades amb rigorosa confidencialitat per les entitats responsables del seu tractament: la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, amb la finalitat de gestionar la participació en aquesta edició dels premis.
Les dades personals de les persones guanyadores, amb inclusió expressa de la seva imatge i/o veu enregistrada durant l'acte de lliurament dels premis, seran utilitzades per a fer difusió dels guardons i podran ser publicades a la pàgina web, plataformes digitals i perfils a les xarxes socials de les entitats organitzadores, dels mitjans de comunicació i de les entitats col·laboradores (que s'indiquen a la pàgina web dels Premis Ciència Oberta de Catalunya: www.premiscienciaoberta.cat). Així doncs, donen el seu consentiment exprés a les entitats organitzadores, renunciant a qualsevol remuneració i/o reclamació sota cap concepte.
Així mateix, les imatges que les persones guanyadores publiquin a les xarxes socials, també podran ser utilitzades per les entitats organitzadores, com a element de difusió.
La responsabilitat sobre la veracitat i exactitud de les dades recau exclusivament en les persones titulars d'aquestes. Es considerarà que les dades facilitades són verídiques i vigents, exonerant la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, de qualsevol responsabilitat sobre una possible inexactitud no notificada.
L'FCRI i el CSUC conservaran les dades i imatges/veu durant el temps necessari per gestionar la convocatòria i segons el termini legal aplicable.
Les persones titulars de les dades personals o qui les representin podran exercir gratuïtament els drets d'accés, rectificació, supressió, portabilitat de les seves dades i la limitació o oposició al seu tractament, mitjançant sol·licitud escrita i signada, adreçada a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (passeig Lluís Companys, 23, Barcelona (08010), i/o Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (carrer Gran Capità 2, Edifici Nexus, Barcelona (08034), o bé per correu electrònic a lopd@fundaciorecerca.cat i/o dpd@csuc.cat. La sol·licitud ha d'incloure: nom i cognoms de la persona titular de les dades personals, domicili a efectes de notificacions, fotocòpia del DNI o passaport, indicant com a referència "LOPD FCRI/CSUC", així com el contingut del dret que es desitja exercir i davant de quina de les entitats exercita els drets, ja sigui una d'elles o ambdues.
Així mateix, també s'informa que les persones interessades es podran adreçar a l'autoritat de control competent per presentar la reclamació que considerin oportuna.
La participació en aquests premis suposa la plena i total acceptació d'aquestes bases.
Les parts signen digitalment a Barcelona, en la data que consta en la signatura digital.
Barcelona, 29 d'abril de 2025
Eduard Gil Carbó
Director general
Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)
Miquel Gómez Clares
Director general
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)