ANUNCIO sobre aprobación inicial del Reglamento regulador de la figura del alcalde o alcaldesa pedáneo de La Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta, Rojals y El Pinatell (exp. ACTIO: 4308620002-2023-0003450).

 

El Ple de l'Ajuntament de Montblanc, en sessió ordinària de data 24 d'abril de 2024, ha aprovat inicialment el Reglament Regulador de la figura de l'alcalde o alcaldessa pedani de la Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta, Rojals i el Pinatell.

L'acord d'aprovació inicial es sotmet al tràmit d'informació pública, donant-se audiència als interessats per un termini de 30 dies hàbils, a comptar des del dia següent al de la publicació del present anunci al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, al DOGC i en tauler d'edictes de l'Ajuntament de Montblanc, als efectes d'examen de l'expedient i presentació de les reclamacions que es creguin oportunes.

De conformitat amb allò previst a l'art. 65.1 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'Obres, Activitats i Serveis dels ens locals, si durant el període d'informació pública no es presenten reclamacions, l'acord d'aprovació inicial esdevindrà definitiu sense necessitat d'un nou acord plenari, procedint-se seguidament a la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de la Província, en el DOGC i en el tauler d'edictes de la corporació, i no entrarà en vigor fins que hagi transcorregut el termini de 15 dies hàbils previst a l'art. 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local.

Es transcriu el text integra del Reglament Regulador de la figura de l'alcalde o alcaldessa pedani de la Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta, Rojals i el Pinatell a continuació:

 

 

REGLAMENT REGULADOR DE LA FIGURA DE L'ALCALDE O ALCALDESSA PEDANI DE LA GUÀRDIA DELS PRATS, LILLA, PRENAFETA, ROJALS I EL PINATELL.

 

 

PREÀMBUL

Des de l'Ajuntament de Montblanc es vol regular la figura de l'alcalde o alcaldessa pedani que existeix des de fa dècades als nuclis agregats a Montblanc.

 

 

TITOL I.- DISPOSICIONS GENERALS

 

Article 1.- Les pedanies.

Les pedanies són nuclis de població urbana que formen part d'un terme municipal més extens i depenen jurisdiccionalment d'aquest.

Dins el terme municipal de Montblanc hi ha els següents nuclis agregats o pedanies:

- La Guardia dels Prats

- Lilla

- Prenafeta

- Rojals

- El Pinatell

 

Article 2. Objecte del Reglament.

Aquest reglament té per objecte regular la figura l'alcaldia pedània, la seva elecció i determinar la representació i competències que ostenta el càrrec.

 

Article 3. Representació.

L'alcalde o alcaldessa pedani es la figura de representació institucional de tots els veïns i veïnes censats al nucli de població agregats a Montblanc, dels quals orgànicament en depenen.

 

Article 4. Naturalesa jurídica.

La naturalesa jurídica de la institució de l'alcaldia pedània és la Costum, entesa com a font del dret civil català.

 

Article 5. Àmbit territorial d'actuació.

L'àmbit territorial sobre el qual un alcalde o alcaldessa pedani exerceix les seves competències correspon al nucli urbà de cadascuna de les pedanies que representi.

 

Article 6. Definició d'alcalde pedani o alcaldessa pedània.

L'alcalde o alcaldessa pedani es una persona amb un grau suficient de coneixement de situació cultural, política, social i econòmica de la pedania que representa, i exerceix les competències que li atorga aquest Reglament.

 

Article 7. Finalitats.

L'alcalde pedani o alcaldessa pedània dirigirà la seva activitat a la consecució de les finalitats següents:

a) Estimular la participació de les persones, col·lectius i entitats de cada nucli de població en la millora de la qualitat de vida i la satisfacció dels ciutadans del mateix.

b) Potenciar la coordinació entre les diferents entitats i institucions, públiques i/o privades, que afecti l'àmbit territorial de cada nucli de població.

c) Formular propostes sobre matèries d'interès municipal.

d) Desenvolupar funcions representatives davant de l'Ajuntament de Montblanc en nom dels veïnes i veïns de cada nucli de població agregat.

 

Article 8. Competències.

L'alcalde o alcaldessa pedani ostenta les següents competències:

a) Ostentar la representació del municipi amb caràcter institucional.

b) Comunicar a l'Ajuntament de Montblanc les propostes i suggeriments que li traslladin els veïns i veïnes.

c) Supervisar el bon ús dels béns i serveis municipals i el funcionament correcte dels serveis de la pedania.

d) Vetllar per les bones relacions entre els diferents veïns i veïnes i les diferents entitats de la pedania.

 

Article 9. Assemblea veïnal.

L'alcalde o alcaldessa pedani té l'obligació de convocar, com a mínim 3 vegades a l'any, una assemblea veïnal. Aquesta assemblea s'ha de convocar amb un termini suficient perquè puguin assistir-hi la majoria de veïns dels nuclis de població.

La finalitat d'aquesta assemblea és, d'una banda, explicar per part de l'alcalde o alcaldessa pedani les tasques fetes durant aquests mesos i, per altra banda, recollir les inquietuds i demandes dels veïns i traslladar-les a l'Ajuntament de Montblanc per tal de coordinar-se en la consecució de la millora de vida dels veïns de les pedanies.

 

Article 10. Durada del mandat.

El mandat de l'alcalde o alcaldessa pedani serà de 4 anys.

 

 

TÍTOL II - ELECCIÓ DE L'ALCALDE O ALCALDESSA PEDANI

 

Article 11. Convocatòria.

Serà l'alcalde de l'Ajuntament de Montblanc, mitjançant resolució d'alcaldia, qui convoqui eleccions a alcalde o alcaldessa pedani en un termini no inferior a 30 dies abans del dia de la jornada electoral.

La convocatòria de les eleccions a l'alcaldia pedània es realitzarà durant el segon semestre de l'any que es celebrin eleccions municipals al Ajuntament de Montblanc.

 

Article 12. Candidatures.

Els veïns que es vulguin presentar a les eleccions a l'alcaldia pedània hauran de comunicar la seva candidatura a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament de Montblanc en un termini màxim de 7 dies abans de les eleccions.

 

Article 13. Principis Generals.

Els alcaldes i alcaldesses pedanis seran escollits per sufragi universal, igual, lliure, directe i secret.

 

Article 14. Mesa electoral.

L'Ajuntament de Montblanc nomenarà la comissió per l'elecció de l'alcalde o alcaldessa pedani, la qual estarà formada per dos treballadors del propi Ajuntament, mitjançant la resolució d'alcaldia de la convocatòria de les eleccions.

 

Article 15. Jornada electoral.

La jornada electoral es convocarà en diumenge. L'horari per exercir el dret a vot comprendrà exclusivament la següent franja horària: de les 10 hores del matí fins a la 1 del migdia.

El lloc de celebració de la jornada electoral serà un local municipal o un local de l'associació de veïns de cada pedania, el qual serà correctament indicat en la resolució d'alcaldia de la convocatòria de les eleccions.

Els membres de la mesa electoral realitzaran el recompte de les votacions al acabar la jornada electoral, fent públics els resultats al mateix espai electoral. Amb posterioritat a la jornada electoral es publicaran els resultats al tauler d'anuncis municipal.

 

Article 16. Dret a sufragi passiu.

Pot optar a ser candidat a l'alcaldia pedània qualsevol persona, major d'edat, que tingui en propietat un immoble al nucli de població o es trobi censat a la pedania on es vulgui presentar i que no incorri en cap de les causes de inelegibilitat establertes a l'article 6 de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General (LOREG).

Esdevindrà alcalde o alcaldessa pedani el candidat més votat sempre i quan aquest hagi obtingut almenys el 10% dels vots del cens.

 

Article 17. Dret a sufragi actiu.

Tenen dret a sufragi actiu totes les persones majors d'edat que es trobin inscrits al cens electoral de cada nucli de població agregat a la data de la convocatòria de les eleccions a alcalde o alcaldessa pedani, i que no es trobin en alguna de les situacions que legalment priven del dret de vot establertes a l'article 3 de de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General (LOREG).

 

Article 18. Nomenament de l'alcalde o alcaldessa pedani.

Una vegada proclamats els resultats, el candidat escollit serà nomenat alcalde o alcaldessa pedani mitjançant resolució d'alcaldia de l'Ajuntament de Montblanc.

 

 

TITOL III - SITUACIONS EXCEPCIONALS

 

Article 19 Manca de candidatura.

En cas que el procés d'eleccions finalitzi sense cap candidat, l'Alcaldia de l'Ajuntament de Montblanc podrà nomenar de forma interina un alcalde o alcaldessa pedani en funcions fins a la convocatòria d'un nou procés electoral.

En el cas que finalitzat el termini establert per presentar les candidatures no se'n hagi presentat cap, l'alcaldia resoldrà deixar sense efecte la convocatòria d'eleccions i podrà nomenar interinament un alcalde o alcaldessa pedani, si així ho considera oportú.

 

Article 20. Renúncia.

En cas que un alcalde o alcaldessa pedani renunciï o no pugui exercir el seu càrrec, haurà de posar en coneixement aquest fet mitjançant escrit de renúncia a l'Ajuntament de Montblanc.

Una vegada assabentada l'Alcaldia de l'Ajuntament de Montblanc de la renúncia, aquesta pot nomenar de forma interina un alcalde o alcaldessa pedani en funcions o pot iniciar una nova convocatòria electoral per la elecció d'un nou alcalde o alcaldessa pedani, si així ho considera oportú.

 

Article 21. Interinitat.

En cas que la figura de l'alcalde o alcaldessa pedani estigui nomenat en funcions, l'Alcaldia de Montblanc pot activar el procés electoral per l'elecció de l'alcalde o alcaldessa pedani en el moment que ho cregui més convenient.

 

 

Montblanc, 26 d'abril de 2024

 

Oriol Pallissó Balanyà

Alcalde

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
22364 {"title":"ANUNCIO sobre aprobación inicial del Reglamento regulador de la figura del alcalde o alcaldesa pedáneo de La Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta, Rojals y El Pinatell (exp. ACTIO: 4308620002-2023-0003450).","published_date":"2024-05-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"22364"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Montblanc,DOGC,DOGC 2024 nº 9158 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-05-08/22364-anuncio-aprobacion-inicial-reglamento-regulador-figura-alcalde-alcaldesa-pedaneo-guardia-prats-lilla-prenafeta-rojals-pinatell-exp-actio-4308620002-2023-0003450 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.