EDICTO sobre aprobación definitiva de la Ordenanza municipal reguladora de las medidas aplicables al abastecimiento de agua potable y a los usos del agua en situación de sequía (exp. 1486/2023).

El 25 de gener de 2024 el Ple municipal, en sessió ordinària, aprova inicialment l'ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera, segons redacció de la comissió d'estudi reunida el 25 de gener de 2024 (exp.núm.1486/2023). Simultàniament ordena la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en el Butlletí Oficial de la Província de Girona, en un dels mitjans de comunicació escrita diària, al portal web municipal i al tauler d'anuncis electrònic de l'Ajuntament de Pals, establint un termini de trenta dies hàbils d'exposició pública i tràmit d'audiència perquè les persones interessades puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions i les al·legacions que creguin convenients, amb el ben entès que si aquestes no es produeixen, aquesta resolució esdevindrà automàticament definitiva sense necessitat de cap altre acord.

Practicades aquestes publicacions oficials, i finalitzat el termini d'exposició pública, el 23 d'abril de 2024 la secretària municipal certifica que no s'han presentat reclamacions ni al·legacions. En conseqüència, la nova ordenança aprovada inicialment el 25 de gener de 2024 s'entén elevada a definitiva, amb la redacció següent:

 

 

«ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LES MESURES APLICABLES A L'ABASTAMENT D'AIGUA POTABLE I ALS USOS DE L'AIGUA EN SITUACIÓ DE SEQUERA

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 

El Districte de Conca Fluvial de Catalunya ha sofert en les darreres dècades diversos episodis de sequera, alguns dels quals han arribat a amenaçar el subministrament d'aigua a les poblacions. De forma més recent, s'està evidenciant que les sequeres són un fenòmen de caràcter cíclic, que estan tenint greus afectacions en la garantia de la prestació del servei d'abastament d'aigua domiciliari de competència municipal. La Directiva 2000/60/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre, per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües, estableix, entre d'altres objectius, l'establiment d'un marc per a la protecció de les aigües superficials continentals, les aigües de transició, les aigües costaneres i les aigües subterrànies que contribueixi a pal·liar els efectes de les sequeres, de manera que, al seu torn, ajudi a garantir un subministrament suficient d'aigua en bon estat (art.1.e) i articula la planificació com l'instrument per a assolir els referits objectius (art.11 i 13).

En el cas de les conques internes de Catalunya, d'acord amb la regulació europea i les habilitacions establertes a l'article 27 de la Llei 10/2001, de 5 de juliol, del Pla Hidrològic Nacional, l'article 24.3 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya i l'article 29 del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2022 a 2027, aprovat per Decret 91/2023, de 16 de maig, en situació de sequera s'apliquen les determinacions contingudes al corresponent pla especial d'actuació en situacions de sequera, que inclou les normes d'explotació dels sistemes per a fer front als episodis de sequera i les mesures a aplicar en relació amb la utilització dels recursos hídrics en els diferents escenaris de sequera.

Aquesta regulació s'emmarca en la competència exclusiva en matèria d'aigües que pertanyin a les conques hidrogràfiques intracomunitàries que l'article 117.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya reconeix a la Generalitat de Catalunya i que inclou, també, les mesures extraordinàries en cas de necessitat per garantir el subministrament d'aigua. En el mateix sentit, l'article 4 del text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, aprovat pel Decret Legislatiu 3/2003, de 4 de novembre (en endavant, el DL 3/2003), reconeix a la Generalitat les competències en matèria de planificació hidrològica del districte de conca fluvial de Catalunya, d'ordenar els recursos i aprofitaments hídrics, la determinació de la política d'abastament, la coordinació de les administracions actuants i la promoció i l'execució de les actuacions de política hidrològica que son necessàries per pal·liar els dèficits i desequilibris que hi ha a Catalunya.

D'acord amb aquest marc normatiu, en l'actualitat les mesures aplicables en situació de sequera s'estableixen en l'Acord GOV 1/2020, de 8 de gener, pel qual s'aprova el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera ,sens perjudici de la resta de normativa que pugui ser objecte d'aprovació, com ara el Decret llei 1/2023, de 28 de febrer, pel qual s'estableixen mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional en l'àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya i la Llei 9/2023, del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera excepcional de Catalunya. L'esmentat Pla de sequera estableix una sèrie de limitacions i restriccions al consum d'aigua per determinats usos en les fases de sequera hidrològica (estat d'alerta, excepcionalitat o emergència) que es declarin per la Direcció de l'Agència Catalana de l'Aigua, fixa dotacions màximes per al subministrament d'aigua a poblacions, estableix que les administracions competents en la gestió del servei d'abastament domiciliari tenen el deure de vetllar pel compliment de les limitacions que s'estableixin en l'ús de l'aigua per a abastament de població així com l'habilitació als ens locals, com a titulars de drets d'aprofitament d'aigua per a ús d'abastament urbà, per dictar limitacions de consum als seus abonats, a fi d'assolir les reduccions necessàries en els consums globals del servei.

És evident que en un context d'escassetat de recursos hídrics és necessària la col·laboració de totes les administracions implicades i altres entitats que prestin el servei, alhora que l'esforç i la participació de la ciutadania, per tal de promoure conductes associades a l'estalvi de l'aigua i minimitzar el risc de desabastament de la població. Així, atesa la incidència directa de la regulació dels usos de l'aigua en situació de sequera en l'àmbit de la prestació del servei de subministrament d'aigua de competència municipal, és necessari regular les mesures aplicables al servei i als seus usuaris en situació de sequera, amb la finalitat de garantir el control, el compliment de les dotacions màximes i de la resta de limitacions aplicables a l'ús de l'aigua en cada escenari de sequera.

En compliment de l'anterior, amb els objectius de protecció del medi, de garantir l'ús racional de l'aigua, de garantir la prestació del servei de subministrament d'aigua a la població i de dotar a l'Ajuntament de les mesures necessàries per fomentar l'estalvi en els consums d'aigua i regular els usos de l'aigua en el municipi en situació de sequera, s'adopta la present ordenança que contempla un seguit de limitacions particulars, pensades per als municipis de les conques internes de Catalunya; i tot això, a l'empara de les competències en matèria d'abastament d'aigua potable i d'acord amb la potestat per dictar ordenances en l'àmbit de les competències municipals, establerta a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i al text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, aprovat pel Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril.

 

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Aquesta ordenança té per objecte la regulació dels usos de l'aigua en l'àmbit municipal, per tal de garantir el servei públic d'abastament i distribució d'aigua potable de competència municipal i fomentar l'estalvi en el consum d'aigua en situació de sequera.

2. Aquesta ordenança s'aplica durant els períodes de sequera declarats per l'Agència Catalana de l'Aigua i/o per la normativa de la Generalitat de Catalunya o de l'Estat, per tal de reduir la utilització dels recursos hídrics.

3. Durant l'àmbit temporal d'aplicació d'aquesta ordenança, restaran en suspens totes aquelles prescripcions contemplades en altres ordenances, reglaments de servei o clàusules contractuals del subministrament d'aigua que s'oposin a l'establert en aquesta ordenança.

 

Article 2. Òrgans competents

Correspon a l'Alcaldia en els termes establerts en les normes i instruccions que l'Administració competent aprovi la potestat d'adoptar les mesures excepcionals previstes en aquesta ordenança com les que siguin necessàries en els termes establerts en el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, el Pla d'emergència en situacions de sequera del municipi en vigor i el Reglament del servei d'abastament d'aigua potable municipal (en endavant, el Reglament), així com en la resta de normativa vigent en matèria d'aigües, per tal de gestionar de forma eficient i racional el subministrament d'aigua a la xarxa municipal i els usos de l'aigua al municipi en situació declarada de sequera, d'acord amb les següents prioritats:

- L'objectiu prioritari del subministrament domiciliari d'aigua és satisfer les necessitats i els serveis essencials de la població urbana. La resta de subministraments d'aigua destinats a satisfer els altres usos, ja siguin industrials, comercials de grans superfícies, agrícoles i de reg, es podran donar quan l'objectiu prioritari del subministrament estigui garantit.

- El subministrament d'aigua als clients és permanent, excepte si existeix pacte en contrari en el contracte, i no es pot interrompre si no és per força major, causes alienes a l'entitat subministradora o qualsevol altre motiu previst en aquest Reglament.

- Quan existeixin circumstàncies excepcionals que impliquin que la qualitat de l'aigua no sigui apta per al consum humà, com ara dificultats en el tractament o altres de similars que ho aconsellin, l'entitat subministradora, prèvia sol·licitud i autorització de l'Ajuntament, pot suspendre el subministrament d'aigua als seus clients.

- Quan es tracta d'una situació de sequera, l'entitat subministradora, prèvia sol·licitud i autorització de l'Ajuntament, pot restringir el subministrament d'aigua als seus clients.

- En aquest cas, l'entitat subministradora queda obligada a informar als clients a través dels mitjans de comunicació de major difusió, de la manera més clara possible, de les restriccions així com de la resta de mesures que cal implantar.

- Les instal·lacions dels usuaris que hagin d'atendre serveis essencials i crítics de la població, i específicament els centres sanitaris, per als quals sigui fonamental la disponibilitat d'aigua en tot moment, han de disposar d'elements destinats a garantir una reserva d'aigua potable mínima També correspon a l'Alcalde adoptar les mesures extraordinàries que puguin afectar a la regularitat del subministrament. L'alcalde haurà de donar compte al Ple de l'Ajuntament d'aquelles resolucions que prengui en compliment d'aquesta Ordenança.

 

Article 3. Obligacions de les entitats subministradores

Les entitats subministradores han de prestar col·laboració a les autoritats i personal municipal per a l'aplicació de les mesures indicades en l'Annex i les ordres dictades per l'Alcaldia amb l'objecte de permetre el compliment d'aquesta norma, en els termes i les condicions establertes en el Pla Especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera aprovat per Acord GOV/1/2020, de 8 de gener i amb subjecció, en el seu cas, als termes establerts en l'instrument jurídic que reguli la prestació indirecta del servei.

Les entitats subministradores restaran obligades a informar als usuaris i clients, pels mitjans de comunicació de major difusió, i tant clarament com sigui possible de les restriccions i les mesures que caldrà implantar, d'acord a les instruccions donades per l'Ajuntament. A les factures hi haurà de constar el cabal subministrat per cada període i el cabal subministrat en el mateix període de l'any anterior.

 

Article 4. Mesures extraordinàries aplicables en situació de sequera

1. En aplicació de les mesures extraordinàries en situació de sequera establertes al Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera i la resta de mesures d'obligat compliment que pugui dictar l'Administració competent en matèria d'aigües, l'Alcaldia pot adoptar, en els períodes declarats en situació de sequera, les mesures adreçades a assegurar l'estalvi d'aigua i l'ús racional de recurs que es considerin oportunes, a fi de donar compliment al previst en l'esmentat Pla especial per a cadascun dels escenaris de sequera (alerta, excepcionalitat i emergència). Les limitacions per a l'ús de l'aigua per a abastament de població s'apliquen a tots els orígens de l'aigua.

2. D'acord amb l'anterior, les mesures que es poden adoptar son les següents:

a) Limitacions particulars en l'ús de l'aigua per a abastament de la població: Regular, delimitar, fixar un límit o prohibir l'ús de l'aigua per abastament de la població pels següents usos:

- Ompliment i reompliment de piscines, estanys i fonts, de caràcter públic o privat.

- Reg de jardins, zones verdes i esportives i horts, de caràcter públic o privat.

- Neteja de tota mena de vehicles, barques, carrers, passejos, vials, sendes, voreres, molls portuaris, aparadors, clavegueram, paviments, façanes i similars, sense perjudici de la necessitat del manteniment de les condicions higièniques i sanitàries adients.

- Excepcionalment, i previ acord de la Junta de Govern Local, es permetrà el rentat de vehicles que es faci per una empresa que disposi d'un sistema de recuperació d'aigua.

- Eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

- Fonts ornamentals, estanys, llacs artificials i altres elements d'ús estètic o lúdic de l'aigua, fonts d'aigua potable que no disposin d'elements automàtics de tancament, dutxes de concurrència pública, instal·lacions esportives o docents, públiques o privades i actes o espais lúdics.

- Granges amb ús de l'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable.

- Altres usos no contemplats en els punts anteriors que sigui necessari limitar per tal de donar compliment a les dotacions màximes establertes en situació de sequera en el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera.

b) Reduir percentualment el consum d'aigua i/o limitar les dotacions d'aigua per a ús domèstic. Els consums que superin les limitacions establertes tindran la consideració de consums excessius.

c) Reduir percentualment el consum d'aigua d'usuaris no domèstics. Els consums que superin els objectius d'estalvi fixats tindran la consideració de consums excessius.

d) Reduir la pressió a la xarxa d'abastament d'aigua en situacions temporals, sigui establint franges horàries, com de manera continuada, sigui en tota la xarxa com en sectors de la mateixa.

e) Realitzar talls temporals de subministrament d'aigua a la xarxa d'abastament durant l'estat d'emergència o en el cas de manca de disponibilitat de cabals. Aquests talls es poden realitzar tant establint franges horàries, com de manera continuada i a tota la xarxa o en sectors de la mateixa.

f) Requerir la confecció i aplicació de plans de reducció de consum als grans consumidors d'aigua; entès com a tal, el titular del contracte de subministrament que totalitza anualment un volum superior al 10% del consum total del municipi o un consum anual superior a 10.000 m3.

g) Requerir a usuaris industrials i assimilables connectats a la xarxa de subministrament municipal la confecció i entrega a l'Ajuntament de plans d'estalvi d'aigua

h) Accions per garantir el subministrament als usuaris sensibles connectats a la xarxa d'abastament d'aigua.

i) Redactar bans municipals de comunicació a la ciutadania i aplicar campanyes de conscienciació per a l'estalvi d'aigua, així com divulgar en el municipi la substitució per aigua no potable dels usos que no requereixen aquest nivell de qualitat de l'aigua.

j) Requerir accés a les dades de consum a les empreses subministradores del servei d'aigua potable per poder exercir les facultats de control i sanció.

k) Intensificar les tasques de control de consums, detecció d'infraccions i especialment l'eliminació dels fraus.

l) Instal·lar, a compte de l'usuari, comptadors en aquelles escomeses o usos que no en disposin, en els termes establerts en el reglament del servei corresponent, si s'escau.

m) Adoptar les mesures de prohibició o limitació de l'ús de l'aigua contemplades al Pla d'emergència en situació de sequera del municipi i/o al Reglament del servei d'abastament d'aigua potable municipal.

n) Augmentar el control del cabal subministrat i de les fuites en les instal·lacions particulars instal·lant telemesura en els comptadors municipals i fomentant la instal·lació en la resta del municipi.

o) Qualsevol altre mesura necessària per donar compliment a les mesures extraordinàries en situació de sequera establertes a Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera i la resta de mesures d'obligat compliment que pugui dictar l'Administració competent en matèria d'aigües.

3. En cas de declaració de l'estat d'emergència per sequera es podran aplicar, a més de les mesures indicades anterior, les següents:

a) Ordenar suspensions temporals en la prestació del servei de subministrament d'aigua, ja sigui establint franges horàries o bé de manera continuada, ja sigui en tota la xarxa o bé en sectors de la mateixa.

b) Adoptar les mesures necessàries i adequades, determinant dotacions limitants a la destinació per a cada tipologia d'ús que depengui de la xarxa, reduccions de pressió o de subministrament de cabals o talls de subministrament temporitzats, donant-ne comunicació de manera immediata al Ple, l'Assemblea o òrgan col·legial equivalent.

L'adopció d'aquesta mesura implicarà automàticament l'autorització a l'entitat subministradora per a executar aquelles maniobres en les xarxes que siguin necessàries. A aquests efectes, l'entitat subministradora haurà de posar en coneixement de l'Ajuntament totes les actuacions desenvolupades en relació amb aquesta mesura, en un termini màxim de dues hores.

Pel que fa els subministraments crítics, com els centres d'assistència sanitària, s'estarà al que es disposa en els Plans d'Emergència municipals aprovats per l'Ajuntament sens perjudici de la seva obligació d'adoptar les mesures contemplades en l'article 36 del Reglament, relatiu als subministraments crítics.

Al tractar-se de situacions excepcionals en escenaris d'emergència per manca d'aigua, derivades de l'aplicació de l'article 31.2.c del DL 3/2003, i l'article 58 del Reial Decret Legislatiu 1/2001 de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Text Refós d'aigües estatal, les mesures indicades en aquesta norma, pel seu caràcter general i pel seu caràcter excepcional per la causa que les provoca, no donen lloc a indemnització per part dels afectats de les indicades mesures.

 

Article 5. Infraccions

1. Són infraccions administratives qualsevol acció o omissió que vulneri les mesures i limitacions adoptades en aplicació d'aquesta ordenança.

2. Les infraccions es classifiquen en lleus, greus o molt greus.

a) Son infraccions lleus, les accions u omissions que vulnerin les mesures descrites en l'article anterior, quan s'hagi acordat la limitació o la prohibició en l'ús d'aigua potable següents:

- Omplir o reomplir piscines d'una superfície menor de 10 metres quadrats.

- Regar jardins, zones verdes i horts, d'una superfície menor de 200 metres quadrats.

- Rentar vehicles o barques fora d'establiments comercials, amb les excepcions establertes en el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera.

- Neteja de carrers, vials, sendes, voreres, aparadors, clavegueram, paviments, façanes i similars.

- Utilitzar l'aigua per l'eliminació de pols i partícules en suspensió.

- Omplir estanys, bases, llacs i rius artificials, fonts ornamentals i altres elements d'ús estètic o lúdic de l'aigua d'una superfície menor de 10 metres quadrats.

- Incomplir les limitacions de fonts sense tancament automàtic.

- Incomplir les limitacions que apliquen a granges.

- El consum excessiu d'aigua en cas d'estar limitat per a ús domèstic, sempre que no excedeixi un 10% del límit fixat.

- El consum excessiu d'aigua potable de xarxa en cas d'estar limitat per altres usos, sempre que no excedeixi un 10% del límit fixat.

- Qualsevol altre acció que suposi l'incompliment de les limitacions fixades en aquesta ordenança que no estigui explícitament considerada com a infracció greu o molt greu.

- Destinar aigua apta per al consum humà per a altres usos, en alerta o excepcionalitat.

b) Són infraccions greus, les accions u omissions que vulnerin les mesures i limitacions descrites en l'article anterior, quan s'hagi acordat la limitació o la prohibició en l'ús d'aigua potable següents:

- Omplir o reomplir piscines d'una superfície igual o superior a 10 metres quadrats i inferior a 30 metres quadrats.

- Regar jardins, zones verdes, i horts, d'una superfície igual o superior a 200 metres quadrats i inferior a 500 metres quadrats.

- Mantenir en funcionament fonts ornamentals i altres elements d'ús estètic o lúdic de l'aigua.

- Omplir estanys, bases, llacs i cursos d'aigua artificials d'una superfície igual o superior a 10 metres quadrats i inferior a 30 metres quadrats.

- El consum excessiu d'aigua en cas d'estar limitat per a ús domèstic sempre que excedeixi entre un 10% i un 25% del llindar establert.

- El consum excessiu d'aigua potable de xarxa en cas d'estar limitat per altres usos diferent al domèstic, sempre que excedeixi entre un 10% i un 25% del límit fixat.

- Accions que interfereixin amb el servei d'abastament municipal, com ara, vandalisme, furts, fraus, alteració de comptadors, ús de l'aigua per a usos no inclosos en el contracte, sempre que l'afectació sobre el servei d'abastament i el seu control afecti a l'escomesa i la xarxa de distribució d'aigua potable.

- No presentar els plans de reducció de consum requerits per l'Ajuntament o incomplir les seves previsions.

- No presentar els plans d'estalvi d'aigua requerits per l'Ajuntament o incomplir les seves previsions.

- Destinar aigua apta per al consum humà per a altres usos quan s'activi l'escenari d'emergència grau I.

- La reincidència per haver comès en el termini d'un mes una actuació sancionada com a lleu per resolució ferma.

c) Són infraccions molt greus, les accions u omissions que suposin una infracció descrita en l'article anterior, quan s'hagi acordat la limitació o la prohibició en l'ús d'aigua potable següents:

- Omplir o reomplir piscines d'una superfície igual o superior a 30 metres quadrats.

- Mantenir en funcionament un establiment de neteja de vehicles que no disposi de sistema de recirculació de l'aigua.

- Subministrar aigua amb camions cisterna o altre tipus de vehicle per una activitat que no estigui permesa en aquesta Ordenança.

- Mantenir en funcionament activitats comercials que donen serveis no permesos en aquesta Ordenança.

- Regar jardins, zones verdes, i horts, d'una superfície igual o superior a 500 metres.

- Omplir estanys, bases, llacs i rius artificials d'una superfície igual o superior a 30 metres quadrats.

- El consum excessiu d'aigua en cas de estar limitat per a ús domèstic sempre que excedeixi en més d'un 25% del llindar establert.

- El consum excessiu d'aigua potable de la xarxa en cas d'estar limitat per altres usos, sempre que excedeixi en més d'un 25% del límit fixat.

- Accions que interfereixin amb el servei d'abastament municipal, com ara, vandalisme, furts, fraus, alteració de comptadors, ús de l'aigua per a usos no inclosos en el contracte, sempre que l'afectació sobre el servei d'abastament i el seu control afecti a la xarxa de subministrament en alta.

- Obstaculitzar o desatendre els requeriments de l'Alcaldia en relació a l'adopció de les mesures contemplades en aquesta ordenança.

- Destinar aigua apta per al consum humà per a altres usos quan s'activi l'escenari d'emergència grau II i III.

- La reincidència per haver comès en el termini d'un mes una actuació sancionada com a greu per resolució ferma.

 

Article 6. Sancions i graduació.

Les infraccions previstes en aquesta normativa seran sancionades, conforme als límits establerts en la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local, en la seva versió donada per la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local amb les multes següents:

a) Infraccions lleus: fins a 750 euros

b) Infraccions greus: de 751 fins a 1.500 euros

c) Infraccions molt greus: de 1.501 fins a 3.000 euros.

Per a la graduació de les sancions s'han de tenir en compte els criteris següents:

a) L'estat de sequera hidrològica concret declarat en el municipi en el moment de la infracció (alerta, excepcionalitat o emergència).

b) La naturalesa dels perjudicis causats, atenent a la gravetat dels danys o de les pèrdues de recurs derivades de la infracció.

c) L'alteració causada i el grau d'afectació que aquesta infracció hagi tingut sobre el sistema d'abastament.

d) L'existència d'intencionalitat, així com el grau de participació en els fets de l'infractor i les seves circumstàncies particulars, la situació de greuge respecte d'altres usuaris i el benefici obtingut.

e) La reincidència, per la comissió en el termini d'un any de dues infraccions de la mateixa naturalesa, quan així s'hagi declarat per resolució ferma en via administrativa.

f) La continuïtat o persistència en la conducta infractora.

En cap cas la imposició d'una sanció no pot ser més beneficiosa per al responsable que el compliment de les normes infringides.

La imposició de sancions és independent de l'obligació exigible, en qualsevol moment, al responsable de la infracció de la reposició de la situació alterada a l'estat originari així com la indemnització pels danys i perjudicis causats al servei públic municipal.

 

Article 7. Procediment sancionador

Se sancionarà per les infraccions establertes en aquesta ordenança a les persones físiques o jurídiques que en resultin responsables, inclòs a títol de simple inobservança. En concret, es consideren responsables el titular del contracte de subministrament o, en el seu cas, el receptor o l'usuari del servei de l'abastament i la persona que executi o incompleixi les mesures establertes o que manipuli els elements d'abastament amb la finalitat d'eludir el compliment de les mesures establertes.

El procediment administratiu sancionador per la comissió de les infraccions tipificades en aquesta ordenança s'ha de tramitar d'acord amb el que disposa la normativa vigent en matèria de règim jurídic de les administracions públiques i del sector públic i del procediment administratiu comú i la normativa vigent de règim local.

Les infraccions i les sancions tipificades en aquesta ordenança prescriuen en els terminis i les condicions que estableix la legislació vigent en matèria de règim jurídic de les administracions públiques i del sector públic i del procediment administratiu comú i la normativa vigent de règim local.

L'Ajuntament d'acord amb la seva potestat de policia administrativa d'activitats procedirà a la inspecció i tramitació de l'expedient administratiu sancionador.

L'òrgan competent per la resolució dels expedients sancionadors, la imposició de multes i per adoptar les mesures cautelars en l'expedient sancionador, és l'Alcaldia.

El control i vigilància del compliment de les previsions d'aquesta norma es realitzarà per personal de l'Ajuntament, la Policia Local i també per part del personal tècnic dels ens gestors del subministrament d'aigua en la inspecció de fraus, en coordinació amb els cossos i forces de seguretat en els seus respectius àmbits competencials.

 

Article 8. Mesures provisionals

Sense perjudici de la imposició de les sancions que correspongui, per garantir l'eficàcia de la resolució, i una vegada iniciat el procediment, poden adoptar-se amb caràcter provisional i de forma motivada les mesures provisionals que resultin necessàries. En concret, es poden adoptar les mesures següents:

a) Quan es detectin actuacions qualificades com a infraccions lleus, es podrà accedir a l'escomesa i ordenar, a costa de l'usuari, la instal·lació de comptadors amb telemetria.

b) Quan es detectin actuacions qualificades com a infraccions greus, per tal de garantir l'efectiu compliment de les dotacions establertes, es podrà accedir a l'escomesa i ordenar, a costa de l'usuari, la instal·lació d'equipaments de limitació del cabal i/o de la pressió, o també interrompre el subministrament durant determinades franges horàries,

c) Quan es detectin actuacions qualificades com a infraccions molt greus, una vegada comprovada la infracció en el corresponent expedient sancionador, es podrà, a més de l'indicat en els apartats anteriors, suspendre temporalment el subministrament.

d) A l'objecte de poder realitzar un millor control i seguiment dels objectius d'estalvi en el consum, es podrà ordenar a la companyia subministradora la reducció dels períodes de lectura i facturació.

En tot cas, les mesures provisionals podran ser aixecades o modificades durant la tramitació del procediment, d'ofici o a instància de part, en virtut de les circumstàncies sobrevingudes o que no van poder ser tingudes en compte en el moment de la seva adopció i s'extingiran quan tingui efectes la resolució administrativa que posi fi al procediment corresponent.

 

 

Disposició derogatòria

Queda derogat el Títol VI del Reglament municipal regulador del servei de subministrament d'aigua potable aprovat el 15 de desembre de 2011 pel Ple municipal publicat el 12 de març de 2012 en el Butlletí Oficial de la Província de Girona núm.50. Així mateix, resten igualment derogades quantes disposicions d'igual o inferior rang que contravinguin o entrin en col·lisió amb aquesta Ordenança.

 

 

Disposició Final Única

Aquesta Ordenança entrarà en vigor una vegada hagi estat aprovada definitivament pel Ple de l'Ajuntament i publicat el text íntegre al Butlletí Oficial de la Província.

 

 

Annex. Mesures de col·laboració entre l'ens gestor del subministrament i les Autoritats locals.

 

Per tal de donar compliment a les mesures previstes en aquesta ordenança, a requeriment de l'Alcaldia, els ens gestors del servei de subministrament d'aigua han de:

1. Editar els documents de difusió i comunicar als usuaris les mesures d'estalvi domiciliàries.

2. Comunicar als usuaris, pels mitjans amb els quals usualment es relaciona amb ells, les restriccions i la resta de mesures que cal implantar.

3. Intensificar la periodicitat de la lectura de comptadors fins a nivell mensual, sempre que siguin comptadors amb telemesura.

4. Seguir els consums en periodicitat mensuals sempre que els comptadors disposin de telemesura dels usuaris identificant els excessius així com els incompliments dels llindars de consum establerts (de dotacions o de reducció).

5. Comunicar a l'Ajuntament la relació d'usuaris que superen els llindars de consum establerts.

6. Comunicar a l'Ajuntament la relació dels titulars dels comptadors amb consum excessiu o amb altres irregularitats, amb les dades necessàries per tal d'iniciar l'expedient sancionador que en el seu cas correspongui. Les incidències detectades es comunicaran en la forma que s'estableixi.

7. Presentar a l'Ajuntament les estadístiques de consums per sectors, per barris, i altres que permetin identificar les zones de majors consums i ajustar les zones d'actuació.

8. Realitzar una auditoria de l'eficiència hidràulica de la xarxa, amb la determinació del rendiment de xarxa, detallant les pèrdues, subcomptatges, usos no domiciliaris, usos municipals i altres usos.

9. Instal·lar, a costa de l'usuari, comptadors en els casos que en manqui.

10. Instal·lar, a costa de l'usuari, comptadors amb telemetria per identificar els patrons de consum en usuaris amb consum excessiu i en grans consumidors.

11. Intensificar la detecció de furts.

12. Intensificar la detecció de fuites a la xarxa de subministrament i la seva reparació.

13. Proposar a l'Ajuntament les noves actuacions a realitzar per adaptar la xarxa de subministrament a la situació de sequera.

14. Instal·lar a càrrec de l'Ajuntament reductors de pressió per evitar-ne d'excessives a les canonades i reduir pèrdues.

15. Preveure les actuacions necessàries per el subministrament a usuaris crítics determinats per l'Ajuntament, per tal de que es puguin executar un cop siguin aprovades, com camions cisterna o establint passadissos de servei en la xarxa, en cas de reduccions de pressions o talls del servei per sectors.

16. Aplicar les reduccions de pressions en la xarxa d'abastament d'aigua, sigui en franges horàries establertes o de forma continuada, aplicant les mesures que es requereixin per evitar el seu deteriorament.

17. Si s'escau, verificar el compliment de les condicions que apliquen als grans consumidors en el seu Pla de reducció de consums.

18. Si s'escau, verificar el compliment de les condicions dels Plans d'Estalvi.

19. Aplicar les mesures establertes per a l'Emergència, incloent-hi la suspensió temporal en la prestació del servei del servei d'abastament.».

 

Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, procedeix la interposició, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d'un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució, de conformitat amb l'article 10 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant això, es podrà interposar qualsevol altre recurs o reclamació que consideri oportú en defensa dels seus interessos.

 

Pals, 23 d'abril de 2024

 

Carles Pi Renart

Alcalde

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
21938 {"title":"EDICTO sobre aprobación definitiva de la Ordenanza municipal reguladora de las medidas aplicables al abastecimiento de agua potable y a los usos del agua en situación de sequía (exp. 1486\/2023).","published_date":"2024-05-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"21938"} catalunya administración local,Ayuntamiento de Pals,DOGC,DOGC 2024 nº 9154 https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-05-02/21938-edicto-aprobacion-definitiva-ordenanza-municipal-reguladora-medidas-aplicables-abastecimiento-agua-potable-usos-agua-situacion-sequia-exp-1486-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.