ANUNCIO por el que se hace pública la aprobación de la modificación del Protocolo general de los servicios de la Xarxa Audiovisual Local, SL.

El consell d'administració de la Xarxa Audiovisual Local, SL, en sessió de data 21 de març de 2024, ha aprovat la Resolució d'aprovació de la modificació del Protocol General de Serveis de la Xarxa Audiovisual Local, SL, la part dispositiva del qual es reprodueix a continuació:

 

"Primer.- APROVAR la modificació de l'annex 4 del Protocol General de Serveis de la Xarxa Audiovisual Local, SL adjunt com a annex 1 amb efectes des de la seva aprovació.

 

Segon.- PUBLICAR aquest acord al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i a la web de la Xarxa Audiovisual Local, SL.

 

Tercer.- NOTIFICAR aquesta Resolució a totes les entitats adherides al del Protocol General dels Serveis de la XAL.."

 

 

Annex a l'acord de modificació del Protocol General de Serveis de la Xarxa Audiovisual Local, SL

 

PROTOCOL GENERAL DE SERVEIS DE LA XAL, SL

 

Preàmbul

1. Marc legal de l'audiovisual

2. Principis inspiradors de l'actuació de la XAL

3. Estipulacions

3.1. Objecte i adhesió al Protocol General

3.2. Serveis de continguts

3.3. Servei de continguts sindicats: drets d'emissió i explotació.

3.3.1. Drets d'emissió.

3.3.2. Drets de producció.

3.3.3. Drets de coproducció.

3.4. Drets d'explotació i propietat intel·lectual

3.5. Altres serveis

3.5.1.  Plataforma de gestió de l'intercanvi de continguts i serveis (xarxamedia.cat)

3.5.2.  Sistemes d'intercanvi de continguts via xarxa IP i de contribució i distribució via xarxa terrestre de fibra òptica

3.5.3. Plataforma OTT de distribució de continguts audiovisuals

3.5.4. Servei de mesurament de consum televisiu en HbbTV

3.5.5. Portal web (laxarxa.cat)

3.5.6. Altres eines i equipaments tècnics

3.5.7. Comunicació corporativa

3.5.8. Comercialització

3.5.9. Formació, assessorament i suport

3.6. Compromisos i obligacions de les entitats adherides

3.7. Contraprestacions econòmiques

3.8. Vigència, modificació, incompliments i extinció del Protocol

3.9. Jurisdicció competent

3.10. Polítiques de seguretat en els sistemes d'informació

3.11. Protecció de dades de caràcter personal

3.11.1. Objecte de l'encàrrec del tractament

3.11.2. Condicions i finalitats del tractament

3.11.3. Identificació de la informació afectada, objecte de tractament

3.11.4. Durada

3.11.5. Drets i obligacions del responsable del tractament

3.11.6. Obligacions de l'encarregat del tractament

3.11.7. Condicions per recórrer a un altre encarregat del tractament

3.11.8. Règim de finalització dels serveis de tractament

Annex 1. Serveis generals

Annex 2. Servei de continguts

Annex 3. Servei de continguts sindicats: drets d'emissió i explotació

Annex 4. Distribució de continguts a través de la plataforma laxarxa+

Annex 5. Sistemes tècnics

Annex 6. Comercialització

Annex 7. Enregistrament d'àudios corporatius i publicitaris

 

 

PREÀMBUL

 

La Xarxa Audiovisual Local, SL (XAL) és una societat limitada creada per la Diputació de Barcelona.

La normativa aplicable, respecte al procediment d'aprovació de la seva constitució, es troba bàsicament al text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (TRLMRLC), aprovat per Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril (art. 243 i següents), la Llei estatal 7/1985, reguladora de les bases del règim local (LBRL), de 2 d'abril, (art. 86), el Text Refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local (TRRL), aprovat pel Reial Decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril (art. 96 i concordants) i el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals (ROAS), aprovat per decret 179/1995, de 13 de juny (art. 136 i següents).

La Societat es regirà pels seus estatuts i, en tot allò no previst per les disposicions de la Llei de societats de capital, la LBRL, el TRLMRLC i el ROAS, i per la resta de normativa que sigui d'aplicació.

L'objecte social de la XAL es defineix a l'article 2 dels seus estatuts el qual estableix que la societat té per objecte la prestació i gestió del servei públic de caràcter econòmic, de desenvolupament de les activitats vinculades al foment i promoció de la comunicació local, i en concret les següents:

- L'adquisició, realització, producció, distribució i explotació, sota qualsevol forma, de programes de ràdio, televisió i notícies, així com en general, de drets de propietat intel·lectual i continguts de caràcter audiovisual, interactius i/o multimèdia, per satèl·lit, cable i internet o en qualsevol altre suport de difusió.

- La prestació de serveis d'agència de notícies i serveis de comunicació a les administracions locals o d'altres, i en general als ens públics i privats.

- La prestació de serveis de formació i d'assessorament a tercers en relació amb les activitats anteriors.

- I, en general, totes les activitats relatives a l'àmbit de la comunicació local.

En desenvolupament d'aquest objecte la XAL treballa sota la denominació La Xarxa de Comunicació Local -La Xarxa-, amb l'objectiu de desplegar la seva activitat com a estructura de concertació, cooperació i coordinació de les capacitats productives dels mitjans audiovisuals, sense una relació jeràrquica amb les entitats adherides. Això converteix La Xarxa en una plataforma multidireccional de continguts i serveis, que aporta valor afegit a través del treball en xarxa dels mitjans de proximitat i els projecta arreu del territori.

Amb la finalitat de donar compliment a les idees exposades s'articula el Protocol General de Serveis a prestar per la XAL. D'aquesta manera, la XAL proporciona serveis i fomenta la col·laboració en forma de coproducció i d'intercanvi d'experiències a aquelles estructures públiques o privades que tinguin com a finalitat la comunicació en l'àmbit de proximitat a Catalunya mitjançant ºtotes les plataformes existents (televisions en TDT, IPTV, webTV o agregadors audiovisuals; ràdios per ones i per internet, sincròniques i asíncrones; mitjans de comunicació digitals i continguts amb especialització en l'àmbit local difosos mitjançant qualsevol tipus de suport tecnològic existent (telèfons intel·ligents, tauletes, pantalles físiques o domòtica) o que puguin existir.

L'objectiu de la XAL és dotar de recursos i serveis als mitjans de comunicació locals, fomentant l'optimització dels mateixos mitjançant la concertació i l'intercanvi, per garantir la solidesa, la projecció i la sostenibilitat del sistema de comunicació local català.

Aquest Protocol parteix del Protocol aprovat per la Xarxa Audiovisual Local, e.p.e., el 2009, entitat a la qual succeeix la XAL,SL, i és l'origen del model de serveis en què es basa l'actual empresa mercantil que es constitueix el 2012 i integra els serveis a les emissores de ràdio local que prestava l'Agència de Comunicació Local (ACL).

La transformació en que es troben immersos els mitjans de comunicació i els nous hàbits de consum audiovisual fa que la XAL hagi d'adaptar de manera continua els serveis que presta i, en conseqüència, revisar el marc d'actuació i suport mantingut fins al moment amb les diferents entitats públiques i privades que operen en aquest sector. L'objectiu és millorar el suport als mitjans audiovisuals, a través del subministrament de continguts i serveis que donin resposta als nous reptes del sector audiovisual.

La realitat del sector de la comunicació local i la unitat lingüística del mercat català han obligat a estendre per tot el territori les diverses fórmules de col·laboració existents a Catalunya, mitjançant models en xarxa, que apleguen a mitjans locals, tant de titularitat municipal com privada; l'adhesió al Protocol dels mitjans privats requerirà que l'ENTITAT reculli en els seus estatuts com un dels seus objectius socials la satisfacció de les missions i principis de servei públic dels articles 33 i 26.3 de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya (en endavant, LCAC).

En aquest sentit, cal remarcar que és en concret l'essència mateixa del sector la que porta a fer que la col·laboració entre els ens locals transcendeixi els límits territorials (municipals, comarcals o provincials). I aquest és el resultat volgut i desitjat tant pel constituent (Constitució Espanyola (CE), art. 103.1, principi de coordinació), com pel legislador estatal (LBRL, art. 55 i següents, sobre relacions interadministratives). També l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006 (EAC) es fa ressò d'aquesta actuació conjunta en parlar de competències locals (art. 84, títol), governs locals (art. 84.2) o en vincular els serveis públics de comunicació audiovisual d'àmbit local amb el respecte a la garantia de l'autonomia local (art. 146.1.a, in fine).

En aquesta mateixa línia, no es pot oblidar que preceptes tals com l'article 10 de la Carta Europea d'Autonomia Local (CEAL), l'article 115. 3 del TRLMRLC i l'article 307.2 del ROAS, palesen la possibilitat dels ens locals -fins i tot, el dret-, en els termes de la CEAL de formalitzar convenis com a instrument de cooperació interadministrativa sense fronteres territorials.

En conseqüència, el paper de la XAL com a estructura de suport als mitjans locals esdevé clau per posar a la seva disposició una oferta de continguts que garanteixi l'accés de tots els ciutadans a una informació veraç, objectiva i equilibrada, que sigui capaç de satisfer les seves necessitats democràtiques, socials, educatives i culturals com es fixa en la LCAC.

Per acabar, cal esmentar la disposició addicional vuitena de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en virtut de la qual "les subvencions que integren el Programa de cooperació econòmica de l'Estat a les inversions de les entitats locals, de la mateixa forma que les subvencions que integren plans o instruments similars que tinguin per objecte portar a terme funcions d'assistència i cooperació municipal es regiran per la seva normativa específica, resultant d'aplicació supletòria les disposicions d'aquesta Llei." En aquest sentit, la XAL regula la prestació dels seus serveis i el desenvolupament de les seves funcions d'assistència i cooperació municipal mitjançant el present document, raó per la qual queda exclosa l'aplicació de l'esmentada Llei 38/2003.

Per tot el que s'exposa, la XAL ha elaborat aquest Protocol, fruit d'una reflexió estratègica amb els mitjans locals que s'ha formalitzant en el Pla Estratègic de la XAL.

 

1. MARC LEGAL DE L'AUDIOVISUAL

La Llei 13/2022, de 7 de juliol, general de comunicació audiovisual (LGCA) regula amb caràcter de legislació bàsica el règim de la comunicació audiovisual premsa, ràdio i televisió i suposa la incorporació a la legislació espanyola de la Directiva 2018/1808 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de novembre de 2018, per la qual es modifica la Directiva 2010/13/UE del Consell sobre la coordinació de determinades disposicions legals, reglamentàries i administratives dels Estats membres relatives a la prestació dels serveis de comunicació audiovisual. Aquesta legislació ve a conviure amb la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la Comunicació Audiovisual de Catalunya (LCAC) que regula el mateix sector a Catalunya.

Durant la tramitació d'aquesta modificació del Protocol es troba en fase d'avantprojecte la nova llei catalana de comunicació audiovisual.

Aquestes normes no alteren substancialment el sistema audiovisual de Catalunya. En qualsevol cas, quan es produeixi la modificació haurem d'entendre referides a la nova llei, totes aquelles referències a les lleis vigents que es fan al llarg del Protocol.

No s'ha vist alterada l'organització feta per la LCAC del sistema audiovisual de Catalunya que s'organitza en dos nivells: el nivell nacional, estructurat al voltant de mitjans i serveis que abracen tot el territori de Catalunya, i el nivell local o de proximitat, que comprèn els àmbits municipal i supramunicipal, en el marc de les demarcacions establertes per la normativa. Alhora, el sistema audiovisual català, en els dos nivells que s'han diferenciat, s'estructura a partir d'un sector públic que garanteix la prestació del servei públic, i d'un sector privat competitiu, viable, plural i divers.

D'acord amb les disposicions de la LCAC, el servei públic de comunicació audiovisual de Catalunya consisteix en la prestació de serveis de comunicació audiovisual en règim de gestió directa per part de la Generalitat, dels ens locals de Catalunya o dels consorcis, entenent-se que l'ens o l'organisme encarregat de la seva gestió directa ha de definir, elaborar i distribuir, sota la seva responsabilitat, un conjunt de programes, continguts i serveis audiovisuals orientats a la creació de les condicions necessàries per a la plena eficàcia dels drets fonamentals de llibertat d'informació i de lliure expressió, i ha de facilitar la participació dels ciutadans de Catalunya en la vida política, econòmica, cultural i social del país. Així mateix, s'estableix que la prestació del servei públic de comunicació audiovisual pot comptar amb el suport i la col·laboració d'entitats i subjectes privats en els casos en què sigui necessària la disponibilitat de mitjans materials o professionals diferents dels de l'ens o la societat responsable de la gestió directa del servei, sense perjudici de la seva gestió directa, i d'una manera particular quan això permeti d'impulsar el sector audiovisual de Catalunya.

L'obligatorietat de la gestió directa dels mitjans públics i la fixació legal, per a la televisió, d'uns mínims de programació pròpia derivats de les diferents lleis reguladores de l'audiovisual van provocar que el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (en endavant, CAC) va fer públic (www.cac.cat) l'Acord 34/2008, de 18 de març, el qual aprova amb caràcter definitiu un document relatiu als criteris d'interpretació dels límits de la gestió directa en la prestació del servei públic de televisió digital terrestre d'àmbit local. Aquestes previsions han quedat superades per la Llei 7/2010 i la vigent 13/2022 però la definició dels diferents conceptes continguda a l'acord del CAC mantenen la seva vigència.

Actualment les obligacions dels prestadors del servei públic de comunicació audiovisual televisiva local no estan facultats per a l'emissió en cadena amb altres entitats autoritzades, durant més del 25% del temps total setmanal, encara que sigui en horari diferent. En cap cas aquest percentatge pot concentrar-se en l'horari de 21 a 24 hores.

No es considerarà emissió en cadena l'emissió de programes que hagin estat coproduïts o produïts de forma sindicada pels prestadors del servei de comunicació televisiva d'àmbit local. El percentatge de sindicació mínima per a l'aplicació d'aquest supòsit serà del 12% del total del projecte.

Tal com estableix el CAC en el document anomenat "Criteris d'interpretació de les obligacions que integren el règim dels prestadors del servei de televisió digital terrestre d'àmbit local en matèria de programació original, producció pròpia, emissió en cadena i sindicació de continguts" (aprovats de forma definitiva per l'Acord 34/2008, de 18 de març, del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya), l'emissió de continguts com a conseqüència d'un esforç de sindicació no consisteix en la mera difusió de quelcom subministrat per part d'un tercer, sinó que és fruit d'una decisió editorial compartida, i sembla evident que el fet que els prestadors corresponents emetin continguts en el marc d'una xarxa de sindicació no es pot considerar, malgrat la més que possible coincidència, una activitat de mera reemissió i, per tant, aliena al concepte de programació original. Dit d'una altra manera, l'emissió de continguts sobre la base d'un criteri editorial propi i com a conseqüència de la participació corresponent (sigui quin sigui el format) en el procés de concebre'ls i elaborar-los entra dins del concepte legal actualment vigent i aplicable de programació original.

Aquesta interpretació resulta de gran transcendència tant per a les televisions locals com per a la XAL, ja que gran part de la seva programació és el resultat d'un esforç de sindicació entre les televisions locals i, per tant, suposa que les televisions locals que emetin aquesta programació durant les franges horàries esmentades, estaran donant compliment a les obligacions legals exigides per la LCAC.

Pel que fa a les obligacions de les emissores de ràdio d'àmbit local es limiten a la obligatorietat de prestació del servei, sense que quedin fixats ni mínims ni màxims de programació pròpia per la naturalesa del propi servei.

En qualsevol cas les modificacions normatives que es produeixin quedaran incorporades per aquest Protocol.

 

2. PRINCIPIS INSPIRADORS DE L'ACTUACIÓ DE LA XAL

 

1. La XAL com a ens públic té la vocació i el compromís d'impulsar i garantir la sostenibilitat dels mitjans audiovisuals de proximitat, proporcionant els recursos i promovent totes aquelles iniciatives que els facilitin la prestació de servei públic que tenen encomanat.

 

2. La XAL actua com a estructura de concertació, cooperació i coordinació de les capacitats productives dels mitjans audiovisuals de proximitat en benefici del mateix sector per tal de garantir-ne la viabilitat i la singularitat en el territori.

En tant que estructura de concertació i cooperació, la XAL col·labora amb les entitats adherides, sense que existeixi una relació jeràrquica, compartint els objectius i estratègies que permeten optimitzar els recursos disponibles en benefici d'una millor oferta de continguts i serveis.

Per tot això, i en els termes de l'Acord 34/2008, de 18 de març del CAC, la XAL es troba al servei i a disposició dels prestadors del servei de comunicació audiovisual local i no a l'inrevés, per la qual cosa, seran les entitats adherides les responsables últimes de la seva línia editorial.

Com a estructura de coordinació, la XAL coprodueix o encarrega la producció de continguts als mitjans de proximitat, prioritzant les produccions de servei públic de caràcter informatiu i de proximitat. La XAL esdevé una plataforma multidireccional de continguts i serveis, que dinamitza les produccions entre els mateixos mitjans, que d'aquesta manera poden complementar les seves ofertes de continguts i serveis amb una estratègia que pretén rendibilitzar al màxim els recursos existents, dins d'uns paràmetres d'interès públic, màxima qualitat i costos assumibles.

 

3. La XAL, com a estructura de suport, troba la seva raó de ser en l'aportació de valor afegit als recursos que gestiona mitjançant la col·laboració amb els mitjans audiovisuals de proximitat. A través d'aquests mitjans, es treballa generant economies d'escala, compartint informació i bones pràctiques, aportant coneixement i suport tècnic, i fomentant la coproducció i els intercanvis entre els mateixos mitjans locals. S'aconsegueix d'aquesta manera, un efecte multiplicador dels recursos, i la XAL és l'agent que assegura la prestació equilibrada dels serveis de qualitat en tot el territori.

L'objectiu és implantar una cultura de la concertació per assegurar la màxima eficiència en la prestació dels serveis, que s'adapti a les noves i complexes realitats del sector. Això comporta la implicació dels recursos de les diferents parts involucrades en un mateix projecte, aspecte fonamental que diferencia a la XAL dels sistemes basats en el repartiment unidireccional de recursos d'una institució cap a un mitjà.

 

4. La XAL, a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local - La Xarxa-, fonamenta la seva actuació en el treball en xarxa, posant en comú els seus recursos i les aportacions de les entitats adherides i prenen les decisions estratègiques de forma concertada, consolidant, així, una veritable relació en xarxa. El treball en xarxa propicia la corresponsabilitat, la reciprocitat i el reconeixement mutu de les entitats amb què es col·labora i de totes les parts que s'adhereixen a aquest Protocol.

 

5. La XAL aplica els principis de professionalitat, imparcialitat i transparència en les seves actuacions per tal d'aconseguir la confiança, la complicitat i la satisfacció del sector,defugint l'arbitrarietat i consolidant una oferta modular, flexible i escalable que es consideri viable i s'ajusti a les necessitats de cada entitat adherida.

 

6. La XAL es compromet a adaptar-se constantment a les necessitats del sector, avaluant periòdicament els seus serveis mitjançant indicadors que li permeten sospesar la idoneïtat de les seves actuacions, per garantir l'eficàcia i l'eficiència dels recursos gestionats.

 

7. La XAL, amb les seves actuacions, tindrà en compte les missions específiques de servei públic de comunicació audiovisual que són pròpies dels mitjans als quals dóna servei i que, de forma merament enunciativa, són:

- Informació al ciutadà: transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l'equilibri territorial, que garanteixi l'impuls del coneixement i el respecte dels valors i els principis continguts en la Constitució espanyola, l'Estatut d'autonomia, el dret comunitari originari i els tractats internacionals.

- La difusió de l'activitat del Parlament, dels grups parlamentaris, de les organitzacions polítiques i socials i dels agents socials de Catalunya.

- La garantia de la màxima continuïtat en la prestació del servei i de la plena cobertura del conjunt del territori. D'una manera particular, la garantia de l'accés de tots els ciutadans a les diferents prestacions integrants, en cada moment, del servei públic de comunicació audiovisual.

- La garantia que les persones amb discapacitat puguin accedir d'una manera efectiva a tots els continguts distribuïts.

- La promoció, el coneixement i la difusió de la llengua i la cultura catalanes, dins el marc general de la política lingüística i cultural establert per la legislació vigent.

- La promoció activa de la convivència cívica, el desenvolupament plural i democràtic de la societat, el coneixement i el respecte a les diverses opcions i manifestacions polítiques, socials, lingüístiques, culturals i religioses presents al territori de Catalunya. En aquest context és necessari l'ús de tots els llenguatges, formats i discursos que dins el respecte i l'atenció a la diversitat i el pluralisme, permetin el diàleg, la comprensió i la cohesió entre les diverses opcions, i entre les diverses àrees del territori.

- La promoció activa de la igualtat entre dones i homes, que inclou la igualtat de tracte i d'oportunitats, el respecte a la diversitat i a la diferència, la integració de la perspectiva de gènere, el foment d'accions positives i l'ús d'un llenguatge no sexista.

- El reforç de la identitat nacional i ciutadana com un procés integrador, en evolució constant i obert a la diversitat.

- El subministrament de continguts i serveis audiovisuals dirigits als sectors més amplis i diversos de l'audiència, amb una atenció especial als col·lectius més vulnerables, tot promovent el coneixement, la influència i el prestigi del servei públic dins el marc general de l'espai català de comunicació audiovisual.

- La definició, l'aplicació i l'impuls, dins l'espai català de comunicació audiovisual, d'un model de comunicació basat en la qualitat, la diversitat en l'oferta, el foment de la innovació, el respecte dels drets dels consumidors i l'exigència ètica i professional.

- Afavorir l'accés dels ciutadans a la formació, la difusió, el coneixement i la divulgació màxims dels principals esdeveniments polítics, socials, econòmics, científics i esportius de la societat Catalunya i les seves arrels històriques, preservant d'una manera especial la memòria històrica i el patrimoni dels seus testimonis, i la promoció de les expressions i manifestacions culturals més diverses, particularment de les vinculades a l'ús dels mitjans audiovisuals.

- La contribució a estrènyer els vincles, mitjançant la cooperació i les activitats que li són pròpies, amb la resta de comunitats de llengua i cultura catalanes, així com la cooperació amb altres iniciatives de proximitat que puguin resultar d'interès per a la XAL.

- La contribució al desenvolupament de les indústries culturals catalanes, especialment les audiovisuals, la promoció de la creació audiovisual i de noves formes d'expressió en aquest àmbit.

- La contribució al desenvolupament de la societat del coneixement utilitzant les diverses tecnologies i vies de difusió i els serveis interactius, desplegant nous serveis i afavorint l'apropament de l'administració pública als ciutadans.

Per això, el model de treball de La Xarxa de Comunicació Local es basa en la concertació i la informació, mitjançant reunions periòdiques, en els diferents àmbits tècnics i comissions, amb els professionals dels diferents mitjans. A més, la relació diària ha de garantir una comunicació àgil i fluida, aprofitant les tecnologies a l'abast de tots, amb l'objecte de prestar uns serveis eficients i de qualitat.

La presa de decisions sobre els continguts i serveis que s'ofereixen des de la XAL es porta a terme tenint en compte el criteri de les respectives comissions tècniques coordinades per la Direcció de la XAL. Els objectius generals d'aquestes comissions són:

- Definir les estratègies de continguts i formats que han de conformar les ofertes de servei públic dels mitjans locals.

- Valorar els continguts i serveis que s'ofereixen des de la XAL.

Formen part de les comissions tècniques els professionals assignats per la XAL i els responsables que assignin les entitats adherides.

Sense perjudici de les comissions que la XAL consideri oportú establir per donar compliment als objectius descrits en el present Protocol, actualment la XAL disposa de tres comissions que desenvolupen la seva activitat, centrades en els àmbits de continguts, tecnologia i publicitat.

Els objectius específics d'aquestes comissions són:

a) Comissió de Continguts: posar en comú les estratègies de producció, explotació, formats, coproduccions per a l'oferta sindicada de continguts audiovisuals. Està formada per la direcció de Continguts de la XAL i, com a mínim, set responsables de continguts de les entitats adherides.

b) Comissió Tècnica: posar en comú solucions, experiències i opinions sobre equipaments i sistemes de cara a la resolució de problemes tècnics o a possibles adquisicions d'equipament; així mateix, aquesta comissió tracta sobre la implementació de sistemes, R+D i noves tecnologies en els processos de producció, contribució i distribució dels continguts audiovisuals. Està formada per la Direcció d'Operacions de la XAL i, com a mínim, set responsables de continguts de les entitats adherides.

c) Comissió de seguiment comercial: posar en comú estratègies de comercialització i explotació de continguts, serveis i antena. Està formada per la Direcció Comercial de la XAL, i els responsables que designi cadascuna de les entitats adherides que hagi subscrit l'Annex 6 - Comercialització.

Les comissions es reuneixen com a mínim una vegada a l'any, amb independència de les possibles reunions extraordinàries que es puguin convocar en funció de les necessitats de la XAL i de les entitats adherides.

A banda de les reunions específiques de cadascuna de les comissions, també s'organitzen jornades de treball amb les entitats adherides i el sector audiovisual per tractar els temes d'interès en l'àmbit de cada comissió.

En garantia de l'aplicació dels anteriors principis i a fi de millorar els fluxos de treball, la XAL compta amb una àrea de Relació amb les entitats adherides per garantir una atenció i un servei ampli i acurat a les entitats i vetllar pel compliment dels objectius i condicions determinants en aquest document.

 

3. ESTIPULACIONS

 

3.1. Objecte i adhesió al Protocol General

1. La XAL i les entitats adherides a aquest Protocol General reben la consideració de parts, i es consideren vinculades per aquest instrument. Les entitats adherides es denominaran de forma col·lectiva "entitats" o "entitats adherides" i de forma individual "l'ENTITAT".

2. El desplegament estructurat i l'enunciació d'objectius estratègics, àmbits de suport i obligacions assumides per les diferents parts en aquest document reben la denominació de Protocol General.

3. Es consideren parts en aquest Protocol General:

a) La XAL com a impulsora del Protocol.

b) Els ens locals, les modalitats associatives d'ens locals establertes per la llei i els consorcis integrats per ens locals responsables de la prestació del servei de comunicació audiovisual local que s'adhereixin al Protocol General.

c) Els organismes autònoms locals, les entitats públiques empresarials i les societats mercantils participades pels ens locals, i altres ens instrumentals dels ens locals, constituïts per a la prestació del servei de comunicació audiovisual local, que s'adhereixin al Protocol General.

d) Les societats mercantils, els grups d'empreses i altres entitats privades que actuen dintre del sector de la comunicació audiovisual local i que s'adhereixin al Protocol General. En aquests supòsits, l'adhesió al Protocol requerirà que l'ENTITAT reculli en els seus estatus com un dels seus objectius socials la satisfacció de les missions i principis de servei públic recollits a la legislació audiovisual vigent per als prestadors públics de comunicació audiovisual, actualment als articles 33 i 26.3 de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya.

4. Les entitats que vulguin adherir-se al Protocol General hauran de complir els requisits següents:

- Tenir la condició de "prestador del servei de comunicació audiovisual" de conformitat a les previsions de la Llei 13/2022 general de comunicació audiovisual i tenir un mínim de 6 mesos acreditats de funcionament del servei.

- Els prestadors de serveis de comunicació audiovisual hauran d'acreditar tenir el seu centre

de producció dins del seu àmbit de cobertura. D'igual manera, hauran d'acreditar la seva capacitat de producció diària de continguts locals del seu àmbit d'actuació.

- Els prestadors de serveis de comunicació audiovisual privats hauran de recollir en els seus estatus com un dels seus objectius socials la satisfacció de les missions i principis de servei públic recollits a la legislació audiovisual vigent per als prestadors públics de comunicació audiovisual, actualment als articles 33 i 26.3 de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya.

- Els prestadors de serveis de comunicació audiovisual privats hauran de constituir garantia mitjançant dipòsit en efectiu, aval bancari o qualsevol altres instrument equivalent, de nou mil euros (9.000 €), que la XAL retindrà per fer front a les despeses que generi l'adhesió de l'entitat, si causa baixa abans d'un any des de la data de la signatura del Protocol particular. Transcorregut un any de la data de la signatura del Protocol particular es retornarà el dipòsit.

5. Les entitats que s'adhereixen a aquest Protocol General subscriuran un document que fixa les condicions particulars de l'adhesió que rep la denominació de Protocol Particular. Amb l'adhesió al Protocol General, de mutu acord i voluntàriament, la XAL i les entitats adherides estableixen una relació continuada de treball. Els compromisos entre les parts derivats dels actes i els instruments específics d'aplicació o desplegament d'aquest Protocol General s'estableixen sens perjudici de les relacions de qualsevol naturalesa que puguin acordar les parts, incloent-hi altres relacions convencionals, formalitzades, quan escaigui, al marge d'aquest instrument.

6. L'adhesió al Protocol General donarà lloc als compromisos concrets d'acord amb els serveis que es posen en comú i les contraprestacions que es deriven dels acords concertats en forma d'intercanvi o contraprestació econòmica, i que es fixen en aquest document i en el Protocol Particular.

7. L'adhesió al Protocol General comporta l'obligació per part de l'ENTITAT d'abonar una quota anual consistent en l'adhesió a la XAL, manteniment i serveis generals establerta a l'Annex 1 (llevat de les entitats, de municipis o amb un àmbit d'actuació, de menys de 10.000 habitants que n'estaran exemptes en el supòsit que s'explica a l'esmentat Annex). Sense perjudici de l'anterior, l'ENTITAT, mitjançant el Protocol Particular, podrà subscriure qualsevol dels altres serveis previstos als Annexos del present Protocol General, o altres que es puguin incorporar en un futur.

 

3.2. Serveis de continguts

La producció i l'intercanvi de programes i notícies o de continguts en general, susceptibles d'ús sota qualsevol format, per a les entitats adherides i entre aquestes, és un dels eixos bàsics del servei.

El servei de continguts que presta la XAL consta de tres categories:

1) Servei de notícies

2) Servei de coproducció de programes

3) Servei de coproducció de programes d'actualitat territorial i/o d'interès temàtic

El servei de notícies té per objecte la difusió de la informació que es genera en el territori, fonamentada en la total implicació dels mitjans de comunicació locals en aquest procés. En aquest sentit, cal assenyalar que es tracta d'una iniciativa d'èxit que fa possible la interrelació entre els mitjans, i entre ells i la redacció de la XAL, la qual cosa els fa protagonistes alhora que editors dels continguts informatius que emeten.

El servei de notícies treballa sota un model singular d'agència informativa de caràcter multidireccional, d'aportació mútua i recíproca de notícies entre les entitats adherides i la redacció de la XAL. Les entitats aporten notícies, en qualsevol format, per ser distribuïdes, emeses, modificades i editades per la resta d'adherits.

La producció informativa, que es realitza en col·laboració amb les entitats adherides i altres subministradors i/o agències de notícies contractades, se centra en formats de vídeo digital i/o àudio, d'interès tant per a mitjans de comunicació generalistes com digitals, institucions públiques, entitats privades i particulars. Aquesta estructura de treball en xarxa fa que el servei de notícies es consideri la forma més eficaç d'implicació entre la font de la informació i el mitjà que l'ha de difondre.

El servei de coproducció de programes d'actualitat té per objecte la contribució de continguts i serveis per part de les entitats adherides. Aquestes aportacions estan regulades en una taula de producció, que permet als mitjans locals fer contribucions -en qualsevol format, per a l'elaboració de programes que formen part de l'oferta de continguts que la XAL posa a disposició del conjunt d'entitats adherides.

El servei de coproducció de programes d'actualitat territorial i/o temàtic té per objecte la contribució de continguts i serveis per part de les entitats adherides d'una demarcació territorial que conforma un espai propi de comunicació. Aquest servei també té per objecte la contribució de continguts i serveis per part de les entitats adherides que comparteixen un interès temàtic específic. Les aportacions al servei de coproducció de programes d'actualitat territorial estan regulades en una taula de producció, que permet als mitjans locals fer contribucions -en qualsevol format, per a l'elaboració de programes que formen part de l'oferta de continguts que la XAL posa a disposició del conjunt d'entitats adherides.

El servei de continguts s'ofereix a aquelles entitats que, de forma acreditada, estan capacitades per fer-ne un ús professional i d'acord amb els termes i condicions que s'annexen a aquest Protocol General (Annex 2). L'ENTITAT, mitjançant el Protocol Particular, estableix la forma en què participa en el servei de continguts.

 

3.3. Servei de continguts sindicats: drets d'emissió i explotació

Les diverses fórmules de producció i coproducció que assumeix La Xarxa formen part de la riquesa i singularitat dels continguts produïts per les mateixes entitats que hi participen i que després emeten com a contingut propi.

Aquesta oferta de continguts fruit d'una decisió editorial compartida, considerada d'interès públic, centrada en continguts informatius, divulgatius i d'entreteniment, dels quals les entitats poden disposar i emetre d'acord amb els seus interessos de programació. L'oferta de continguts es gestiona a través de la plataforma de gestió i intercanvi de continguts (Xarxamèdia). Cadascun dels continguts té una fitxa-contracte en la qual es detalla la informació del programa i les condicions d'ús.

L'oferta de continguts inclou les categories:

- Continguts sindicats de lliure emissió sincrònica

- Continguts sindicats de lliure emissió asíncrona

3.3.1. Drets d'emissió

L'ENTITAT cedeix a la XAL i aquesta adquireix, amb facultat de cessió a tercers, tots els drets d'explotació (i de forma especial els de comunicació pública, reproducció, distribució i transformació) durant el màxim de temps de protecció establert per la llei de propietat intel·lectual vigent o durant un determinat període i per qualsevol lloc del món o un àmbit geogràfic concret.

L'ENTITAT declara i està en disposició d'acreditar que compta amb les autoritzacions i cessions de drets d'autor que corresponguin a tercers.

3.3.2. Drets de producció

La XAL, mitjançant contracte, fixarà les condicions específiques que defineixen la producció audiovisual d'acord amb un pressupost i amb les  característiques tècniques i artístiques que la fan possible. Els drets de propietat i d'explotació que se'n deriven també quedaran establerts en el contracte.

3.3.3. Drets de coproducció

Aquests tipus de producció incorporen nivells de participació cada vegada més importants i diversos tant en l'àmbit dels recursos tècnics que es posen en comú com en el dels recursos humans. En aquests casos, per garantir el repartiment equitatiu i transparent dels costos que ha de suportar cada entitat que participa en la coproducció, es remunerarà a cadascuna d'elles en funció dels recursos que aporti al projecte d'acord amb l'Annex 2 o el contracte de producció audiovisual que se'n derivi.

3.3.3.1 En els recursos tècnics

Per poder dur a terme coproduccions de mitjana o gran dimensió en les quals es necessita un volum d'equipament tècnic que sobrepassa el que habitualment disposa un únic mitjà de comunicació local, amb el propòsit d'optimitzar els recursos (sobretot en allò que impliqui una millor eficiència de recursos públics), es fa imprescindible posar en comú el material tècnic audiovisual de diverses entitats.   

3.3.3.2 En els recursos humans

Les estipulacions i criteris seran d'aplicació directa a la XAL i a les entitats adherides que es trobin en las situacions que es descriuen pel que fa a la mobilitat de personal entre elles derivades de l'intercanvi de mitjans i recursos humans com a conseqüència de la cooperació en la producció i en l'intercanvi de continguts audiovisuals previstos a l'estipulació tercera del Protocol General de serveis, atès que aquesta cooperació pot suposar una prestació integral, inclosa l'aportació de funcions i d'organització.

En els supòsits que, com a conseqüència de la cooperació en la producció i en l'intercanvi de continguts audiovisuals previstos a l'estipulació tercera del Protocol General de serveis, el personal d'una entitat adherida passi a desenvolupar els seus serveis dins la seu, locals o instal·lacions de la XAL, aquesta circumstància en cap cas alterarà la seva relació laboral i continuarà a tots els efectes mantenint la relació laboral amb l'entitat adherida a la XAL.

Per tal de reforçar allò exposat anteriorment, el personal de l'entitat adherida que presti serveis a la seu, als locals o a les instal·lacions de XAL, haurà de quedar perfectament identificat respecte de l'activitat de producció objecte de la cooperació que determina i justifica la presència del treballador en la seu, locals o instal·lacions de la XAL.

Els responsables de la XAL no tindran cap mena de poder de direcció, atès que correspon, com a ocupadora, a l'entitat adherida -subjecte de la relació laboral. La XAL s'abstindrà d'assumir funcions directives, en especial d'impartir directament ordres i instruccions sobre el personal de l'entitat adherida, amb excepció dels suggeriments o de la direcció tècnica que correspon a la producció audiovisual i a la producció de continguts.

Als efectes anteriors, l'entitat adherida designarà, en el protocol d'adhesió o en el conveni de cooperació que correspongui, o en qualsevol document que identifiqui el projecte en qüestió, la persona que coordinarà la prestació dels serveis derivats d'aquell projecte de cooperació o de producció de continguts, que es responsabilitzarà de les competències que corresponguin en funció de les relacions laborals.

En cap cas, el personal de l'entitat adherida que es trobi en la situació descrita anteriorment, podrà accedir als mitjans de la XAL, al correu corporatiu de la XAL, a l'accés a l'intranet corporativa, a l'ús de material de la XAL, etcètera.

En els contractes o convenis de coproducció, o quan es produeixi qualsevol fórmula de col·laboració que impliqui el desenvolupament en un mateix espai d'activitats per part de personal d'origen divers, els treballadors autònoms, professionals i les parts empleadores seran responsables de les obligacions laborals, de Seguretat Social o en matèria de prevenció de riscos laborals, del respectiu personal al seu servei, al marge de que hagin de cooperar en l'aplicació de la normativa sobre riscos laborals i establir les mesures de coordinació necessàries.

 

3.4. Drets d'explotació i propietat intel·lectual

La XAL és titular dels drets de propietat intel·lectual o disposa dels drets d'explotació sobre els continguts que proporciona a les entitats adherides en els termes previstos en aquest Protocol General, els Annexos que l'acompanyen o qualsevol altre tipus de document o mitjà que així ho acrediti.

Amb caràcter general, i perquè l'ENTITAT porti a terme la corresponent comunicació pública d'aquests continguts, la XAL cedeix en aquest acte a l'ENTITAT, de forma no exclusiva i limitada temporalment (segons les condicions particulars de cadascun dels continguts) i territorialment (per a la seva difusió en l'àmbit territorial propi de l'ENTITAT), els drets de reproducció i comunicació pública dels esmentats continguts. Qualsevol aspecte o condició singular que modifiqui els termes generals d'aquesta cessió de drets queda necessàriament estipulat en aquest Protocol o en els Annexos que el puguin complementar o, si escau, en el Protocol Particular.

La XAL podrà facilitar la distribució de continguts a petició d'una ENTITAT a través de la seva plataforma Xarxamèdia. En aquest cas, és l'ENTITAT qui manté tots el drets d'explotació sobre els continguts, i els cedeix a la resta d'entitats adherides, que estiguin interessades en la seva emissió, sense facultat de cessió a tercers els drets de comunicació pública durant el màxim de temps de protecció establert per la llei de propietat intel·lectual vigent o durant un determinat període i per qualsevol lloc del món o un àmbit geogràfic concret.

Règim general d'explotació de drets

El règim general d'explotació de drets és:

a) Quan es tracti de continguts sindicats de lliure emissió i programació sindicada d'emissió sincrònica posats a disposició de les entitats en format de programes (d'actualitat, d'entreteniment o de qualsevol altre tipus), l'emissió d'aquests continguts per part de l'ENTITAT es farà en la seva totalitat de forma íntegra, sense supressions, alteracions o addiccions; per tant, no s'hi poden incorporar sobreimpressions de cap mena, indicatius, etiquetes, etcetèra., llevat d'autorització expressa i per escrit de la XAL

b) La XAL podrà contractar espais publicitaris per incloure'ls en els continguts i també podrà establir contractes de patrocini per a aquests continguts, dins dels límits legalment establerts. En determinats casos, però, els programes es difondran amb els corresponents blocs per a la inclusió de publicitat local.

c) En una fitxa-contracte que la XAL facilitarà als mitjans de comunicació de les entitats a través de la plataforma de gestió de continguts de La Xarxa (Xarxamèdia), on es detalla la informació relativa als programes que es distribueixen, els drets i obligacions de les diverses formes de coproducció, així com el règim d'explotació de drets, inclosos la limitació temporal o qualsevol altra limitació que afecti els drets de propietat intel·lectual que tinguin. L'adhesió al Protocol General comporta l'obligació, mitjançant l'acceptació expressa de la fitxa-contracte, de respectar tots els termes i condicions relatius a l'exercici dels drets.

d) En relació al servei de continguts, l'adhesió al Protocol General i al corresponent Annex 2 comporta la cessió a la XAL, de forma no exclusiva, i l'adquisició per part de la XAL, durant el màxim temps de protecció establert per la vigent Llei de propietat intel·lectual i per a la seva explotació en qualsevol país del món, dels drets d'explotació necessaris (i de manera especial, els de reproducció, comunicació pública, distribució i transformació, inclosos en tot cas la subtitulació o doblatge a qualsevol idioma) que poguessin correspondre a l'ENTITAT sobre les imatges, notícies o altres produccions audiovisuals aportades, a fi que puguin ser incloses i explotades en conjunt o individualment com a part del servei de continguts.

El caràcter no exclusiu de la cessió suposa que l'ENTITAT podrà cedir simultàniament els drets d'explotació sobre els continguts que aporta al servei a qualsevol altra persona física o jurídica llevat que això perjudiqui els acords subscrits per la XAL en benefici de les entitats i acceptats per aquestes.

e) L'adhesió al Protocol General i al corresponent Annex 2 autoritza la XAL, en els termes establerts en el Protocol Particular, a cedir de forma individual i separada les imatges/àudios/text que s'aportin al servei, a fi que la XAL pugui oferir-les als operadors públics, d'àmbit estatal, autonòmic i d'altres, que les sol·licitin per als espais informatius diaris, en virtut dels acords d'intercanvi que són habituals entre aquests tipus de mitjans. Si les peticions d'imatges/àudios/notícies van destinades a formats no informatius diaris de continguts, la cessió estarà subjecta al règim general de comercialització previst en aquest Protocol.

f) De forma general, l'aportació per part de l'ENTITAT de continguts audiovisuals i/o radiofònics a qualsevol dels serveis de la XAL, obligarà l'ENTITAT a declarar i estar en disposició d'acreditar que té les autoritzacions i cessions de drets d'autor que corresponguin a tercers, de qualsevol obra preexistent i original (guió, música o de qualsevol tipus) que s'hagi incorporat d'una manera o altra als continguts aportats. En qualsevol cas, es presumirà que l'ENTITAT ha adquirit els drets pertinents i amb facultat de cessió a tercers, essent en conseqüència responsable en exclusiva, davant de qualsevol reivindicació o reclamació judicial o extrajudicial que pogués presentar-se per tercers, hagin participat directament o no en qualsevol dels continguts que aportin.

g) La XAL, com a titular per tant dels drets d'explotació sobre els continguts esmentats els podrà reproduir, transformar (respectant en tot cas la seva autoria) i comunicar públicament per distribuir-los a les entitats adherides a aquest Protocol o a altres entitats amb què la XAL col·labori. Així mateix, els podrà promoure i comercialitzar, per si mateixa o fent ús de la facultat de cessió a tercers, en els termes que s'acordin, mitjançant qualsevol tipus de comunicació pública, difusió i/o transmissió (analògica o digital, gratuïta o amb contraprestació), per ràdio, satèl·lit o cable, televisió, internet, cinema, vídeo, DVD, telefonia mòbil, mitjans escrits i en qualsevol suport o format, procediment tècnic o sistema d'explotació existent al mercat.

 

3.5. Altres serveis

La XAL aporta les infraestructures tecnològiques i de telecomunicacions i altres eines de gestió que permeten la contribució i distribució de continguts, i també la coordinació de les informacions, actuacions i serveis entre els agents de la XAL. Això es concreta principalment en els sistemes descrits a continuació, i en d'altres instruments i serveis que puguin desplegar-se per garantir el bon funcionament i la millora dels serveis a les entitats.

La XAL subjectarà la prestació d'aquests serveis a la seva realitat pressupostària, i condicionarà les noves altes en aquests serveis a les condicions dels contractes amb els proveïdors vigents en cada moment.

3.5.1. Plataforma de gestió de l'intercanvi de continguts i serveis: Xarxamèdia

L'adhesió al Protocol General comporta l'accés per part de l'ENTITAT a una plataforma web de gestió de l'intercanvi de continguts i serveis entre els agents de la XAL (Xarxamèdia). La plataforma gestiona les transaccions relacionades amb notícies, programes, cessió de materials i recursos, avisos i notificacions, gravacions de veu, intercanvi de fitxers, informes de facturació i servei d'ajuda entre la XAL i les entitats adherides a cadascun dels Annexos del Protocol.

3.5.2. Sistemes d'intercanvi de continguts via xarxa IP i de contribució i distribució via xarxa terrestre de fibra òptica

La XAL posa a disposició de l'ENTITAT un sistema per a l'intercanvi de continguts audiovisuals via xarxa IP i un sistema de distribució i contribució de continguts audiovisuals a través de la xarxa terrestre de fibra òptica, o sistemes alternatius equivalents quan aquesta opció no estigui disponible. Les característiques i condicions d'aquests sistemes, així com les condicions d'ús, figuren a l'Annex 5 d'aquest Protocol, però es podran modificar d'acord amb les disponibilitats tecnològiques i la disponibilitat pressupostària.

3.5.3. Plataforma OTT de distribució de continguts audiovisuals

La XAL posa a disposició de l'ENTITAT una plataforma over-the-top (OTT) multi-dispositiu per a la distribució conjunta d'una oferta integrada de continguts audiovisuals -en directe i sota demanda- per a totes les plataformes i suports digitals (televisions connectades, dispositius mòbils, etcètera). La plataforma combina l'emissió lineal en streaming de les emissions locals i les agrupacions temàtiques de continguts en un catàleg sota demanda. La XAL assumeix la coordinació i curació de l'oferta de continguts. L'ENTITAT assumeix la responsabilitat editorial sobre els continguts que difon a través d'aquesta plataforma. Les condicions particulars d´ús queden recollides en l'Annex 4 regulador del servei Distribució de continguts a través de la plataforma laxarxa+ que podran subscriure les televisions que vulguin emetre continguts a través de dit canal i que serà el document de vinculació entre la XAL i l'ENTITAT.

3.5.4. Servei de mesurament de consum televisiu en HbbTV

La XAL posa a disposició de les televisions adherides amb emissió per TDT un servei de mesurament del consum en televisors amb sistema HbbTV. El servei inclou també la funcionalitat d'emissió de continguts interactius per a televisors connectats per a les emissions en xarxa, gestionat des de la XAL. Les condicions particulars d'aquest servei queden reflectides a l'Annex 8 d'aquest Protocol.

3.5.5. Portal web: laxarxa.cat

La XAL gestiona el portal web laxarxa.cat, un portal agregador d'informació del sector audiovisual de proximitat i aquells continguts d'interès produïts per les mateixes entitats.

3.5.6. Altres eines i equipaments tècnics

La XAL podrà posar a disposició de les entitats adherides, en la mesura que el desenvolupament tecnològic i la disponibilitat pressupostària de la XAL ho permetin, altres eines de gestió i/o serveis de tipus tècnic addicionals. Aquests es podran oferir amb contraprestació o sense, amb caràcter universal per a totes les entitats o de forma condicionada al compliment de determinats requisits. L'oferta de noves eines i/o serveis tecnològics per part de la XAL i la utilització d'aquests per part de les entitats adherides haurà de quedar oportunament documentada en Annex al Protocol General i Particular corresponent.

En la mateixa línia d'innovació i evolució dels serveis i equipaments, l'adhesió al Protocol General comporta la possibilitat de col·laborar amb la XAL en la recerca de noves vies d'explotació dels recursos, sempre tenint en compte les possibilitats i necessitats en R+D de les entitats adherides. La coordinació i el seguiment del desenvolupament d'aquests projectes tècnics es duran a terme des de la comissió tècnica corresponent o des de grups de treball quan es consideri necessari que altres serveis formin part d'aquest seguiment.

3.5.7. Comunicació corporativa

La XAL entén per comunicació corporativa les actuacions i iniciatives de difusió i promoció del servei, tant de la seva pròpia activitat en l'àmbit audiovisual, com de la de les entitats adherides. El servei de Comunicació de la XAL orienta, per tant, la seva tasca amb un doble objectiu: fer presents la XAL i les entitats adherides en el món dels mitjans de comunicació i dotar-les de notorietat, i capitalitzar-ho de manera concertada a favor, especialment, de la identitat de cadascuna de les diferents entitats adherides.

Amb aquest doble objectiu aquest servei es responsabilitza de les estratègies conjuntes de comunicació, màrqueting i publicitat (planificació de campanyes a mitjans). Així mateix també és responsable de la gestió i aplicació de la imatge corporativa de les diverses marques de l'empresa de les relacions externes i de l'adequació de les estratègies comunicatives als esdeveniments públics participats per l'empresa. Totes aquestes funcions es duen a terme de forma concertada i amb el respecte a les estratègies pròpies de les entitats.

Aquests serveis específics i d'interès comú per a les entitats adherides i per al sector de la comunicació local pretenen dinamitzar i consolidar, dins dels estàndards de qualitat i servei públic, estructures professionals que millorin la capacitat de gestió dels mitjans audiovisuals i, al mateix temps, la mateixa imatge del sector de la ràdio i la televisió de proximitat, força heterogènia a causa de la pluralitat de formats, models i interessos presents.

3.5.8. Comercialització

La XAL ofereix serveis d'intermediació en els àmbits:

- Publicitat. Per si mateixa o a través de tercers, la XAL canalitza en favor de les entitats que ho sol·licitin la contractació de publicitat institucional i comercial en els termes acordats bilateralment amb l'ENTITAT i especificats en l'Annex 6 d'aquest Protocol. Així mateix, la XAL promou i formalitza la contractació de patrocinis per a la programació que ofereix per contribuir al finançament dels continguts que facilita.

- Continguts. La XAL fa d'intermediària en la comercialització d'imatges, àudios i notícies de les entitats adherides, en els termes que es detallen en l'Annex 2 d'aquest Protocol.

3.5.9. Formació, assessorament i suport

La XAL, en el marc de les activitats dirigides a proporcionar formació i assessorament tècnic a les entitats adherides, estableix plans de formació especialitzada que consten de cursos estàndards i específics que, en la mesura del possible, puguin atendre les necessitats de les entitats.

A banda, la XAL presta serveis de suport tècnic a les entitats adherides en els àmbits jurídic, tècnic, lingüístic i, en general, en tots aquells àmbits del sector audiovisual on existeix una necessitat reconeguda que la XAL pot atendre de forma concertada.

 

3.6. Compromisos i obligacions de les entitats adherides

1. Els recursos i l'estructura que la XAL posa a disposició arran de l'adhesió al Protocol, tant els actuals com els que es puguin constituir en el futur, impliquen un seguit de compromisos per al seguiment, l'administració i la correcta avaluació del conjunt de serveis prestats.

Per a l'ENTITAT, aquests compromisos es concreten en:

- Mantenir les condicions necessàries per a l'adhesió fixades en el punt 3.1.4 d'aquest Protocol durant tota la vigència del Protocol particular.

- Utilitzar els instruments i serveis que es posen a disposició d'acord amb els principis i amb les finalitats que inspiren i motiven aquest Protocol.

- Emetre els programes que sol·liciti, íntegrament i en les condicions establertes per la XAL i acceptades per l'ENTITAT.

- Donar compte, mitjançant certificació, de la utilització dels continguts i l'emissió de publicitat, indicant els horaris i espais d'emissió i també les reemissions.

- Respectar els acords i clàusules que queden fixats en els diferents Protocols Particulars que subscriuran cada una de les entitats.

- Respectar i donar compliment a la normativa audiovisual i les directrius genèriques marcades per les entitats reguladores.

- No utilitzar el nom, la marca ni la imatge gràfica de les marques de la XAL sense autorització expressa.

- Facilitar a la XAL tota aquella informació que li sigui sol·licitada amb l'objectiu que aquesta pugui avaluar els serveis que presta (a títol d'exemple: graelles de programació, pressupostos, estructura organitzativa...).

2. Així mateix, l'aportació de continguts a la XAL comporta l'obligació per part de l'ENTITAT de respondre directament davant de la XAL pel que fa a la gestió dels corresponents drets de propietat intel·lectual així com en qualsevol altre aspecte legal relacionat amb aquests drets; la XAL, per tant, queda exonerada de qualsevol reclamació de tercers.

A aquests efectes, l'ENTITAT haurà de portar a terme les accions que resultin oportunes per tal d'evitar i/o perseguir actuacions de tercers en infracció dels drets de propietat intel·lectual que es derivin de l'obra audiovisual i en tant que puguin afectar la XAL.

L'ENTITAT serà responsable de qualsevol reclamació o sanció derivada de la vulneració de la legislació aplicable o de les vulneracions del dret de la personalitat de qualsevol tercer perjudicat per aquests continguts.

3. L'ENTITAT no podrà cedir els drets i obligacions derivats del present Protocol, llevat d'autorització expressa de la XAL.

4. L'adhesió al Protocol comporta l'obligació per part de l'ENTITAT de declarar i acreditar documentalment que està al corrent de les seves obligacions fiscals i amb la Seguretat Social que l'habiliten per a la realització de la seva activitat professional, per donar compliment a la normativa de contractació del sector públic, i queda obligada a mantenir aquesta documentació sempre actualitzada des del moment en què formalitzi la seva adhesió al Protocol.

A tal efecte la XAL té habilitada una plataforma on les entitats hi han de publicar la documentació acreditativa de la seva personalitat jurídica, apoderaments i documentació justificativa del compliment de les obligacions fiscals i laborals, i mantenir-la sempre actualitzada. En cas d'incompliment l'entitat no podrà percebre cap quantitat derivada d'aquest protocol, ni tampoc formalitzar cap contracte amb la XAL..

5. L'ENTITAT queda obligada a complir amb les disposicions del Codi de Conducta de la XARXA AUDIOVISUAL LOCAL, SL i a donar-lo a conèixer al seu personal, especialment els que puguin prestar serveis de coproducció amb la XAL. Serà d'aplicació a les entitats el règim sancionador del Codi, publicat al portal de la transparència de www.xal.cat.

 

3.7. Contraprestacions econòmiques

Les contraprestacions econòmiques pels serveis de la XAL es distribueixen en les categories:

- Una tarifa consistent en una quota bàsica d'adhesió, manteniment i serveis generals (Annex 1).

- Una tarifa aplicable en concepte de cadascun dels serveis contractats d'acord amb les condicions fixades en els diferents Annexos.

L'adhesió al Protocol comporta l'obligació per part de l'ENTITAT d'abonar la quota bàsica establerta a l'Annex 1. El pagament d'aquesta tarifa és obligatori per a qualsevol entitat adherida al Protocol General (llevat de les exempcions previstes a l'Annex 1) i dóna accés als serveis bàsics que es defineixen a l'esmentat Annex a aquest Protocol. Sense perjudici de l'anterior, l'ENTITAT, mitjançant el Protocol Particular, podrà subscriure qualsevol dels altres serveis previstos als Annexos del present Protocol.

Atès que la raó de ser de la XAL és impulsar i dinamitzar el sector buscant en tot moment el compromís i reciprocitat dels recursos que es posen a disposició dels mitjans, amb aquesta finalitat, tant els costos que aquests originin com la fixació de les corresponents tarifes seran tractats amb la màxima transparència i uniformitat, a fi de corresponsabilitzar i facilitar la presa de decisions de totes les entitats adherides a aquest Protocol que en siguin usuàries.

Els diferents Annexos d'aquest Protocol fixen els criteris pels quals una entitat pot utilitzar cadascun dels serveis.

Les tarifes són les que s'apliquen a la contractació individualitzada de serveis oferts per la XAL i sol·licitats per les entitats mitjançant el Protocol Particular. A totes les tarifes que s'inclouen en aquest Protocol i els seus annexos caldrà aplicar-hi el tipus impositiu d'IVA vigent.

Les tarifes seran actualitzades periòdicament, independentment de la data en què cada entitat hagi formalitzat la seva adhesió. Qualsevol modificació en les tarifes es produirà prèvia comunicació a les entitats adherides que podran resoldre unilateralment l'adhesió en cas de disconformitat, i quedarà documentada en la forma que les parts estableixin.

La XAL emetrà anualment la factura per l'import o imports aplicables en funció de l'anterior, durant la segona quinzena de novembre. La forma de pagament serà, amb caràcter general, mitjançant domiciliació bancària. Les entitats que així ho comuniquin podran optar per la modalitat t de facturació mensual de la quota, la qual serà emesa durant la segona quinzena del mes en curs. Les quotes seran abonades i pagades mitjançant factura, i no rebran en cap cas consideració de taxa.

Les entitats que hagin meritat alguna quantitat al seu favor, emetran mensualment una factura contra la XAL. El pagament es realitzarà per mesos vençuts, els dies 5 de cada mes, prèvia presentació de factura, i a 30 dies de la data de recepció de la mateixa, en la qual s'identificarà detalladament el concepte dels serveis prestats. Les factures que s'emetin a tal efecte s'hauran d'expedir d'acord als criteris formals expressats en el Reial Decret 1619/2012 de 30 de novembre, que aprova el Reglament en el qual es regulen les obligacions de facturació.

Les factures s'han d'enviar a la XAL a través de la bústia de correu electrònic administracio@laxarxa.cat o pel sistema de factura electrònica que s'habiliti a l'efecte. La XAL no admetrà factures que se li remetin a través de sistemes de notificació electrònica com e-notum o Eacat.

Si per algun motiu s'ha d'emetre alguna liquidació sota el concepte de taxa, el tractament i terminis de pagaments seran els que aplica la XAL a les factures, i en cap cas se li podrà aplicar les penalitats previstes per la taxa.

Les factures s'hauran de presentar en un termini de 14 dies un cop realitzat el servei. Transcorreguts dotze mesos de la data de realització del servei, la XAL es reserva el dret d'acceptar-les.

La forma de pagament serà únicament la transferència bancària, no s'admetran altres modalitats de pagament, com l'autoliquidació o la domiciliació.

En qualsevol cas, quan una ENTITAT impagui alguna de les quotes vençudes, la XAL podrà compensar les quantitats que hagi de satisfer a favor de l'ENTITAT si n'hi ha.

 

3.8. Vigència, modificació, incompliments i extinció del Protocol

L'adhesió a aquest Protocol General té caràcter indefinit, sense perjudici de les vigències específiques que es puguin pactar amb les entitats adherides d'acord amb els termes previstos en els Annexos adjunts.  

La vigència màxima dels Annexos que formen part d'aquest Protocol resta condicionada a la vigència del Protocol General.

L'ENTITAT podrà resoldre unilateralment la seva adhesió al Protocol amb un (1) mes d'antelació a la data en què en vulgui la finalització, sempre que estigui al corrent de pagament de totes les obligacions econòmiques contretes en virtut del present Protocol i del Protocol Particular.

La XAL, davant de l'incompliment de les obligacions derivades del Protocol i en atenció a la gravetat dels fets podrà adoptar, prèvia audiència a l'ENTITAT, les accions següents:

- Suspendre temporalment per un període entre 1 i 6 mesos l'accés de l'ENTITAT als serveis d'un o més annexos del Protocol.

- Suspendre temporalment per un període entre 1 i 6 mesos l'aplicació del Protocol de forma total en relació a l'ENTITAT.

En qualsevol cas, la XAL podrà resoldre unilateralment l'aplicació d'aquest Protocol i del Protocol Particular en els següents casos:

- Per la manca de pagament per part de l'ENTITAT de les quotes. En aquest cas la XAL tindrà dret al rescabalament per danys i perjudicis que s'estimi oportú.  

- Per incompliment per part de l'ENTITAT de les clàusules, condicions i compromisos d'aquest Protocol o dels Annexos que el puguin complementar i en especial, per l'incompliment de les condicions sobre explotació i emissió dels continguts facilitats. En aquest cas, la XAL tindrà dret a la indemnització prevista anteriorment. Abans de fer efectiva la resolució, la XAL es compromet a comunicar per escrit a l'ENTITAT l'incompliment o infracció detectada; en cas d'una segona infracció la XAL restringirà a l'ENTITAT l'accés als continguts i serveis que estigui rebent.

- En cas que una resolució de l'administració competent denegui a l'ENTITAT el dret a continuar emetent.

- La XAL podrà rescindir unilateralment el contracte quan l'ENTITAT incompleixi de forma manifesta les obligacions derivades de la legislació reguladora de la prestació dels serveis audiovisuals.

En qualsevol cas, les parts podran rescindir de mutu acord i amb les condicions que acordin la seva relació.

Règim sancionador

En el cas que una ENTITAT incompleixi les obligacions sobre explotació i emissió de continguts o vulneri drets de tercers de propietat intel·lectual o drets de la personalitat en la programació la XAL podrà:

- Imposar una penalització econòmica per un import equivalent al cost provocat a la XAL o a la resta d'entitats derivat d'aquest incompliment.

- Suspendre l'accés de l'ENTITAT als continguts per un període d'entre un i sis mesos.

- Rescindir temporalment l'accés de l'ENTITAT a qualsevol servei de la XAL que li permeti l'obtenció d'ingressos.

La XAL podrà adoptar aquestes mesures en atenció a les circumstàncies de l'incompliment, prèvia audiència de l'ENTITAT infractora.

 

3.9. Jurisdicció competent

Aquest Protocol General i el Protocol Particular tenen caràcter mercantil i es regiran principalment pel seu clausulat i les normes mercantils i civils aplicables als de la seva naturalesa.

Per a la resolució de qualsevol qüestió litigiosa derivada d'aquest Protocol General o del Protocol Particular, les parts se sotmeten als jutjats i tribunals de la ciutat de Barcelona.

 

3.10. Polítiques de seguretat en els sistemes d'informació

Si en el decurs d'una coproducció entre la XAL i les entitats adherides és imprescindible un accés remot als sistemes de la XAL, fent servir una xarxa privada virtual (VPN), aquest accés es farà en compliment de les polítiques de seguretat. Els sistemes i la informació a la qual es pot accedir a través de l'accés remot són una propietat valuosa i per tant la seva revelació i manipulació pot causar quantiosos danys i perjudicis a la XAL, per això les entitats estan obligades a garantir la confidencialitat i integritat de la informació.

Així mateix, el compromís es desplega i concreta:

- En l'obligació d'utilitzar les dades personals o altres informacions, a les quals pugui accedir, exclusivament per a la finalitat del desenvolupament de les activitat.

- En la prohibició d'accedir a cap informació sense autorització.

- En la prohibició de divulgació de les dades personals i resta de la informació.

- En l'obligació de respectar i aplicar normes i mesures de seguretat per garantir la protecció de les dades de caràcter personal.

- Específicament queda prohibit utilitzar connectivitat que no sigui pròpia i coneguda, és a dir que mai es faran servir connexions cablejades o WI-FI, proporcionades per un tercer, que no siguin totalment fiables i en cap cas es faran servir WIFI obertes.

L'ENTITAT queda obligada a complir amb els requeriments tècnics següents i a garantir-ne el compliment, i es compromet a fer un ús responsable d'aquest accés remot:

- Quan un usuari/a es connecti a la VPN de la XAL, tots els accessos als recursos de la XAL es faran de forma segura ja que la connexió és encriptada. La resta de navegació o connexions que es facin a Internet, s'encaminaran a través de la pròpia connexió a internet que fa servir l'usuari a la seva ubicació remota.

- L'ordinador amb què s'efectua la connexió remota ha de tenir un sistema operatiu modern i actualitzat i comptar amb antivirus instal·lat, actualitzat i funcionant.

- Queda prohibit utilitzar connectivitat que no sigui pròpia i coneguda, és a dir que mai es faran servir connexions cablejades o WI-FI proporcionades per un tercer que no siguin totalment fiables i en cap cas es faran servir WI-FI obertes, per l'extrema facilitat en que es pot publicar una WI-FI maligna (suplantant a una suposada WIFI coneguda), dedicada a espiar tot el tràfic que passi a través d'ella. Es comprovarà regularment que als dispositius de treball no hi estigui activada alguna opció de connexió a WI-FIs obertes de manera automàtica.

- L'ús d'aquesta connexió està supeditat exclusivament a les tasques encomanades i autoritzades.

- L'usuari s'ha de comprometre a no accedir a cap recurs, ni equip remot de la XAL que no sigui el que ha estat autoritzat.

- L'usuari ha de garantir que l'accés remot serà personal i intransferible, i vetllarà perquè sigui així, no deixant el seu equip desatès i sense bloqueig de manera que quedi obert a manipulació per part de terceres persones.

 

Privacitat i confidencialitat. Tot usuari que, en virtut de la seva activitat professional, pogués tenir accés a informació de la XAL o altres dades de caràcter personal, està obligat a guardar secret sobre les mateixes, deure que es mantindrà de manera indefinida, inclús més enllà de la relació amb La Xarxa.

Els usuaris han de tenir la precaució de protegir la informació (i particularment la informació personal) contra la divulgació i l'accés no autoritzat.

L'obstrucció, interrupció o accés no autoritzat als serveis, recursos i comunicacions electròniques de la XAL està prohibida.

Està absolutament prohibit l'enviament a l'exterior mitjançant suports informàtics, electrònicament o per qualsevol altre medi, de la informació pròpia, confiada o tractada per la XAL, que no hagués estat prèviament autoritzada.

Tot el personal de les entitats que per raó de la seva activitat professional, hagués tingut accés a informació gestionada per la XAL, hauran de mantenir sobre ella, per temps indefinit, una absoluta reserva.

Els usuaris solament podran accedir a la informació per a les que tinguin les degudes i explícites autoritzacions, en funció a les feines encomanades, no podent en cap cas accedir a informació pertanyent a altres usuaris o grups d'usuaris per als quals tingui aquesta autorització.

La informació continguda als sistemes d'informació de La Xarxa és propietat de la XAL. Els usuaris hauran d'abstenir-se de comunicar, divulgar, distribuir o posar en coneixement o a l'abast de tercers externs o interns no autoritzats d'aquesta informació, si no té una autorització expressa.

S'evitarà emmagatzemar informació sensible, confidencial o protegida en mitjans desatesos com ara CD, DVD, memòries USB, llistats, etc. o deixar visible aquesta informació a la pantalla de l'ordinador.

 

Responsabilitat. L'ús dels recursos de la XAL està restringit als usos autoritzats.

Els ordinadors de la XAL i altres recursos de TIC han de ser utilitzats d'una manera coherent, i així, per exemple, no poden ser utilitzats per al benefici dels negocis particulars o altres organitzacions a no ser que estigui permès una autorització especial. L'accés o l'ús no autoritzat dels recursos informàtics de la XAL contravé aquesta política.

Els usuaris no han de prendre accions no autoritzades per interferir, interrompre, manipular o alterar la integritat dels recursos TIC de la XAL, independentment de la seva ubicació.

La destrucció, alteració o divulgació sense autorització de les dades, programes o qualsevol altre contingut, al que s'hagi accedit a través dels recursos de TIC de la XAL, també està prohibida.

La XAL pot bloquejar, sense previ avís, l'accés als seus recursos de TIC a una entitat adherida per tal de protegir els seus recursos de TIC i la informació continguda en ells.

 

Tractament de la informació. Tota la informació continguda en els sistemes d'informació de la XAL o que circuli per la seva xarxa ha de ser utilitzada únicament per al compliment de les funcions encomanades a la XAL i al seu personal.

Queda prohibit, transmetre o allotjar informació sensible, confidencial o protegida pròpia de la XAL en servidors externs a la XAL, excepte autorització expressa de la mateixa XAL, qui verificarà la subscripció d'un contracte entre la XAL i l'empresa responsable de la prestació del servei, incloent-hi els acords de nivell de servei i el corresponen acord de confidencialitat.

 

Sortida d'informació. La sortida d'informació de la XAL en qualsevol suport o per qualsevol mitjà de comunicació, haurà de ser realitzada exclusivament pel personal autoritzat per la XAL. La sortida de dades sensibles, confidencials o protegides, haurà de ser xifrada o s'haurà d'emprar qualsevol altre mecanisme que garanteixi que la informació no serà intel·ligible durant la seva remissió o transport.

 

Incompliment de la normativa. Tots els usuaris dels sistemes d'informació de la XAL estan obligats a complir el prescrit en la present normativa d'ús, En el cas que una entitat adherida no respecti la normativa, sense perjudici de les responsabilitats legals corresponents, es podrà acordar la suspensió temporal o definitiva de l'ús dels recursos informàtics assignats. Aquest compromís de confidencialitat i de compliment de les condicions tècniques de seguretat té caràcter indefinit i s'estén durant el manteniment de l'activitat i després de finalitzar la seva vinculació amb la XAL.

 

3.11. Protecció de dades de caràcter personal

L'ENTITAT haurà d'aplicar la legislació en matèria de protecció de dades, i en especial, el que determina la Llei orgànica de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals 3/2018, de 5 de desembre, el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la legislació complementària.

Amb caràcter general hauran de complir les següents condicions:

- Utilitzar les dades únicament per gestionar i coordinar l'objecte d'aquest Protocol.

- No comunicar les dades de caràcter personal a terceres persones llevat que tingui autorització expressa dels interessats.

- Mantenir el deure de secret respecte de les dades de caràcter personal a que es tingui accés.

- Assegurar el reconeixement adequat i el compliment de les obligacions que corresponguin als treballadors afectats en la gestió de les dades.

Actuacions de la XAL com a encarregat del tractament

En la prestació d'alguns dels serveis objecte del Protocol resulta necessari que la XAL tracti dades de caràcter personal de les entitats adherides. En aquests supòsits les entitats adherides són les Responsables del tractament i la XAL esdevé encarregada del tractament. Segons la legislació aplicable cal subscriure un contracte d'encàrrec de tractament entre responsable i encarregat. En els casos en que la XAL actuï com a encarregat, ho farà amb subjecció a les condicions següents:

3.11.1. Objecte de l'encàrrec del tractament

Aquestes clàusules tenen per objecte establir les condicions de realització d'un tractament de dades personals per la XAL, encarregat del tractament, per compte de les seves entitats adherides, responsable del tractament, en compliment dels articles 29 i 30 del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d'abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) i dels articles i de l'article 33 de la Llei orgànica 3/2018 de protecció de dades personals i garantia de drets digitals, d'acord amb la prestació de servei que ha de executar la XAL.

3.11.2. Condicions i finalitats del tractament

El tractament consistirà en la prestació de qualsevol dels serveis previstos en el Protocol General de serveis de la XAL. El tractament es concretarà en les següents operacions i procediments: Recollida, Estructuració, Registre, Conservació, Consulta, Organització, Acarament, Supressió, Publicació, Difusió, Adaptació o modificació, Extracció, Comunicació per transmissió, Interconnexió, Limitació, Destrucció, Comunicació, Accés, Alteració, Recuperació.

3.11.3. Identificació de la informació afectada, objecte de tractament

Per executar els serveis derivats d'aquest Protocol les entitats posaran a disposició de la XAL la informació que sigui necessària, com per exemple la que deriva de la seva audiència i tota la derivada de les seves emissions. Les categories de dades personals recollides seran les necessàries per a identificar els hàbits de consum de l'audiència, i les necessàries per a mantenir-hi contacte.

3.11.4. Durada

L'encàrrec serà vigent mentre l'entitat adherida mantingui la condició d'entitat adherida al Protocol General de serveis de la XAL.

3.11.5. Drets i obligacions del responsable del tractament

3.11.5.1. Dret de comprovació de garanties del compliment

El responsable del tractament podrà comprovar, amb anterioritat a l'adhesió o durant la prestació del servei, que l'encarregat aplica mesures tècniques i organitzatives de compliment apropiades, de manera que el tractament de dades que realitza sigui conforme amb la legislació sobre protecció de dades.

L'encarregat del tractament podrà acreditar el compliment de la legislació sobre protecció de dades mitjançant mecanismes de certificació, mitjançant la designació d'un Delegat de Protecció de Dades, havent-se adherit a un Codi Tipus o sotmetent-se a un control de garanties del compliment per part del responsable del tractament.

3.11.5.2. Instruccions sobre el tractament

El responsable del tractament podrà lliurar a l'encarregat del tractament instruccions documentades respecte a la realització de tots els tractaments per part de l'encarregat, incloent instruccions respecte a les transferències de dades personals a un tercer país o una organització internacional.

3.11.5.3. Obligacions respecte als tractaments

Al responsable del tractament li corresponen les següents obligacions:

a) Fer les consultes prèvies que correspongui.

b) Lliurar a l'encarregat les dades

c) Realitzar, si s'escau, una avaluació de l'impacte en la protecció de dades personals de les operacions de tractament a realitzar per l'encarregat.

d) Vetllar, de forma prèvia en el moment d'elegir l'encarregat del tractament i durant tot el tractament, pel compliment de la legislació sobre protecció de dades per part de l'encarregat.

e) Supervisar el tractament, inclosa la realització d'inspeccions i auditories.

3.11.6. Obligacions de l'encarregat del tractament

3.11.6.1. Sotmetiment al compliment de la legislació

La XAL haurà d'aplicar mesures tècniques i organitzatives de compliment apropiades, de manera que els tractaments que realitzi siguin conforme amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d'abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) i la Llei orgànica 3/2018 de protecció de dades personals i garantia de drets digitals.

Específicament, haurà de complir amb les següents obligacions:

a) Sotmetre's en tot cas a la normativa nacional i de la Unió Europea en matèria de protecció de dades, com una obligació contractual essencial del contracte.

b) Comunicar qualsevol canvi que es produeixi, al llarg de la vida del contracte, de la informació facilitada en la declaració en la qual posi de manifest on estaran situats els servidors i des d'on es prestaran els serveis associats a aquests.

3.11.6.2. Informació a disposició del responsable del tractament

L'encarregat del tractament posarà a la disposició del responsable del tractament tota la informació necessària per demostrar el compliment de les seves obligacions, així com per permetre i contribuir a la realització d'auditories, incloses inspeccions, per part del responsable del tractament o d'un altre auditor autoritzat pel responsable.

3.11.6.3. Designació d'un Delegat de Protecció de Dades

La XAL designa com a delegat de protecció de dades, d'acord amb el que es disposa en l'article 37 del Reglament General de Protecció de Dades, als seus serveis jurídics; serveisjuridics@laxarxa.cat

3.11.6.4. Obligació de portar un registre d'activitats de tractament

L'encarregat del tractament haurà de portar, per escrit, un registre de totes les categories d'activitats de tractament efectuades per compte del responsable, si procedeix, que contingui:

- El nom i les dades de contacte de l'encarregat o encarregats i de cada responsable per compte del actuï l'encarregat i, si escau, del representant del responsable o de l'encarregat i del delegat de protecció de dades.

- Les categories de tractaments efectuats per compte de cada responsable.

- Si escau, les transferències de dades personals a un tercer país o organització internacional, inclosa la identificació del tercer país o organització internacional i, en el cas de les transferències indicades l'article 49 apartat 1, paràgraf segon del RGPD, la documentació de garanties adequades.

- Una descripció general de les mesures tècniques i organitzatives de seguretat relatives adoptades.

3.11.6.5. Seguretat del tractament

L'encarregat del tractament implantarà les mesures apropiades respecte a la seguretat del tractament, que es corresponguin amb les de l'Administració contractant i que s'ajustin a l'Esquema Nacional de Seguretat, d'acord amb l'avaluació de riscos realitzada per l'encarregat del tractament.

En tot cas, l'encarregat haurà d'implantar mecanismes per:

- Garantir la confidencialitat, integritat, disponibilitat i resiliència permanents dels sistemes i serveis de tractament.

- Restaurar la disponibilitat i l'accés a les dades personals de forma ràpida, en cas d'incident físic o tècnic.

- Verificar, avaluar i valorar, de forma regular, l'eficàcia de les mesures tècniques i organitzatives implantades per garantir la seguretat del tractament.

- Pseudonimitzar i xifrar les dades personals, si escau.

En conjunt, haurà d'adoptar totes aquelles altres mesures que, tenint en compte el conjunt de tractaments que duu a terme, siguin necessàries per garantir un nivell de seguretat adequat al risc.

La documentació relacionada amb la gestió dels riscos, incloent el resultat de les auditories periòdiques que es realitzin, pot ser sol·licitada en qualsevol moment pel responsable del tractament.

3.11.6.6. Assistència al responsable del tractament

L'encarregat del tractament assistirà i donarà suport al responsable en els següents supòsits:

a) Compliment de les obligacions establertes sobre seguretat i avaluació d'impacte, tenint en compte la naturalesa del tractament i la informació a la disposició de l'encarregat.

b) Realització de les consultes prèvies a l'APDCAT, quan escaigui.

c) Compliment de l'atenció a la sol·licitud de drets de protecció de dades pels interessats.

Per respondre i resoldre, per compte del responsable, i dins del termini establert, les sol·licituds d'exercici dels drets d'accés, rectificació, supressió i oposició, limitació del tractament i a no ser objecte de decisions individualitzades automatitzades, en relació amb les dades objecte de l'encàrrec, quan les persones afectades exerceixin els drets davant l'encarregat.

Compliment del deure informació, facilitant, en el moment de la recollida de les dades, la informació relativa als tractaments de dades que es realitzaran, de mutu acord amb el responsable del tractament.

d) Compliment del deure d'informació als interessats sobre el tractament. L'encarregat del tractament ha de facilitar, en el moment de recollir les dades, la informació relativa als tractaments de dades que es duran a terme. La redacció i el format en què es facilitarà la informació s'ha de consensuar amb el responsable, abans d'iniciar la recollida de les dades.

e) Notificació de violacions de la seguretat de les dades.

L'encarregat del tractament ha d'informar el responsable del tractament, sense dilació indeguda i en qualsevol cas abans del termini màxim de 48 hores, de les violacions de la seguretat de les dades personals al seu càrrec, de les quals tingui coneixement, juntament amb tota la informació rellevant per documentar i comunicar la incidència.

La notificació no és necessària quan sigui improbable que aquesta violació de la seguretat constitueixi un risc per als drets i les llibertats de les persones físiques.

Si l'encarregat en disposa, cal que faciliti al responsable, com a mínim, la informació següent:

- Descripció de la naturalesa de la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, quan sigui possible, les categories i el nombre aproximat d'interessats afectats i les categories i el nombre aproximat de registres de dades personals afectats.

- Nom i dades de contacte del delegat de protecció de dades o d'un altre punt de contacte en el qual es pugui obtenir més informació.

- Descripció de les possibles conseqüències de la violació de la seguretat de les dades personals.

- Descripció de les mesures adoptades o proposades per posar remei a la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, si escau, les mesures adoptades per mitigar els possibles efectes negatius.

- Si no és possible facilitar tota la informació simultàniament, i en la mesura en què no ho sigui, la informació s'ha de facilitar de manera gradual sense dilació indeguda.

f) En els supòsits en què les dades es tractin exclusivament amb els sistemes de l'encarregat, correspon a l'encarregat del tractament comunicar les violacions de la seguretat de les dades a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

La comunicació ha de contenir, com a mínim, la informació següent:

- Descripció de la naturalesa de la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, quan sigui possible, les categories i el nombre aproximat d'interessats afectats i les categories i el nombre aproximat de registres de dades personals afectats.

- Nom i dades de contacte del delegat de protecció de dades o d'un altre punt de contacte en el qual es pugui obtenir més informació.

- Descripció de les possibles conseqüències de la violació de la seguretat de les dades personals.

- Descripció de les mesures adoptades o proposades per solucionar la violació de la seguretat de les dades personals, incloses, si escau, les mesures adoptades per mitigar els possibles efectes negatius.

Si no és possible facilitar la informació simultàniament, s'ha de facilitar de manera gradual sense dilació indeguda.

3.11.6.7. Instruccions infractores del responsable del tractament

L'encarregat del tractament informarà immediatament al responsable si, en la seva opinió, una instrucció infringeix alguna de les disposicions en matèria de protecció de dades de la Unió Europea o dels Estats membres.

3.11.6.8. Deure secret

L'encarregat del tractament i els seus treballadors autoritzats per al tractament de dades personals queden, expressa i específicament obligats, a mantenir absoluta confidencialitat i a guardar estricte secret sobre tota aquella informació referida a dades personals a la qual puguin accedir i que puguin conèixer com a conseqüència de la prestació del servei. Aquestes obligacions subsistiran indefinidament fins i tot després de finalitzar o extingir-se aquest contracte i després de finalitzar o extingir-se la vinculació dels treballadors amb l'encarregat del tractament.

En particular, l'encarregat del tractament:

a) Garantirà que les persones autoritzades per tractar dades personals s'hagin compromès de forma expressa i per escrit a seguir les instruccions del responsable, a respectar la confidencialitat i a complir les mesures de seguretat corresponents, de les quals cal informar-los convenientment.

b) Si hi ha una obligació de confidencialitat de naturalesa estatutària o professional, farà constar expressament la naturalesa i l'extensió d'aquesta obligació.

c) Mantenir a disposició del responsable la documentació que acredita que es compleix l'obligació que estableix l'apartat anterior.

d) Garantirà la formació necessària en matèria de protecció de dades de les persones autoritzades per tractar dades personals.

3.11.6.9. Prohibicions d'altres tractaments

L'encarregat del tractament queda obligat, respecte a les dades personals objecte de tractament:

a) A tractar les dades personals amb l'exclusiva finalitat de prestar els serveis encomanats i a no a aplicar-les o utilitzar-les per a una finalitat incompatible, tret que compti amb l'autorització expressa del responsable del tractament, en els supòsits legalment admissibles

b) A no difondre les dades ni permetre l'accés a les dades ni comunicar-les, ni tan sols per a la seva conservació o emmagatzematge.

c) L'encarregat pot comunicar les dades a altres encarregats del tractament del responsable, d'acord amb les instruccions del responsable. En aquest cas, el responsable identificarà, de forma prèvia i per escrit, l'ENTITAT a la qual s'han de comunicar les dades, les dades a comunicar i les mesures de seguretat a aplicar per procedir a la comunicació.

3.11.6.10. Transferències internacionals de dades

Si l'encarregat ha de transferir dades personals a un tercer país o a una organització internacional, en virtut del Dret de la Unió o dels Estats membres que li sigui aplicable, informarà al responsable d'aquesta exigència legal de manera prèvia, tret que tal dret es prohibeixi per raons importants d'interès públic.

3.11.7. Condicions per recórrer a un altre encarregat del tractament

S'autoritza a l'encarregat del tractament a subcontractar les prestacions que comporten els tractaments de dades en la prestació de qualsevol servei previst en aquest Protocol.

En aquest supòsit de subcontractació amb altres empreses, l'encarregat ha de comunicar aquest fet, per escrit, al responsable del tractament en un termini de 48 hores i identificar de forma clara i inequívoca l'empresa subcontractista i les seves dades de contacte.

En tot cas, la subcontractació es pot dur a terme si el responsable no manifesta oposició en el termini de 7 dies.

El subcontractista, que també assoleix la condició d'encarregat del tractament, està obligat igualment a complir les obligacions que aquest document estableix per a l'encarregat del tractament i les instruccions que dicti el responsable. Correspon a l'encarregat inicial regular la nova relació, de manera que el nou encarregat quedi subjecte a les mateixes condicions (instruccions, obligacions, mesures de seguretat...) i amb els mateixos requisits formals que ell, pel que fa al tractament adequat de les dades personals i a la garantia dels drets de les persones afectades. Si el nou encarregat ho incompleix, l'encarregat inicial continua sent plenament responsable davant el responsable pel que fa al compliment de les obligacions.

Els subcontractistes quedaran obligats només davant el contractista principal, responsable de l'execució del contracte davant de l'Administració, al compliment de l'obligació de sotmetiment a la normativa nacional i de la Unió Europea en matèria de protecció de dades.

3.11.8. Règim de finalització dels serveis de tractament

L'encarregat del tractament haurà de retornar al responsable del tractament les dades de caràcter personal i, si escau, els suports on constin, una vegada complerta la prestació. La devolució ha de comportar l'esborrat total de les dades existents en els equips informàtics utilitzats per l'encarregat.

L'encarregat del tractament s'abstindrà de sotmetre les dades personals a altres tractaments posteriors i suprimirà les còpies existents, tret que es requereixi la conservació de les dades personals sobre la base de que una norma sectorial ho exigeixi.

No obstant això, l'encarregat pot conservar una còpia, amb les dades degudament bloquejades, mentre puguin derivar-se responsabilitats de l'execució de la prestació.

 

 

Disposició Final

El present Protocol entrarà en vigor el dia 1 d'abril de 2021, amb independència de la de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

 

 

ANNEX 1. SERVEIS GENERALS

 

Objecte:

Adhesió a la XAL, manteniment i serveis generals

Tarifa:

Específica segons escalat

 

 

En els termes del Protocol General, cada ENTITAT subscriu obligatòriament aquest Annex en concepte d'adhesió a la XAL, manteniment i accés a tots els serveis que aquí es detallen. A més, l'ENTITAT podrà subscriure qualsevol dels altres serveis previstos a la resta d'Annexos del present Protocol.

Els serveis inclosos a l'Annex 1 són:

a) Accés a la plataforma de gestió de l'intercanvi de continguts i serveis: Xarxamèdia. L'adhesió al Protocol General comporta l'accés per part de l'ENTITAT a una plataforma web de gestió de l'intercanvi de continguts i serveis entre els agents de la XAL.

La plataforma gestiona les transaccions relacionades amb notícies, programes, cessió de materials i recursos, avisos i notificacions, gravacions de veu, intercanvi de fitxers, informes de facturació i servei d'ajuda entre la XAL i les entitats adherides a cadascun dels annexos del Protocol.

En funció dels Annexos subscrits, els usuaris autoritzats de l'ENTITAT podran accedir a la plataforma nominalment, a través d'un nom d'usuari i una clau de pas que són intransferibles. La XAL assignarà a cada usuari un perfil i uns permisos determinats, d'acord amb els Annexos subscrits per l'entitat i amb el nivell de responsabilitat i tasques a desenvolupar de cada usuari, i seguint les indicacions de la direcció de l'ENTITAT. L'ENTITAT ha de mantenir sempre els usuaris autortizats actualitzats.

L'ENTITAT es compromet a fer un ús responsable de l'accés a la plataforma, respectant en tot cas l'autoria i la integritat dels continguts als quals accedeixi. La XAL es reserva el dret de suprimir l'accés d'aquells usuaris i/o entitats que en facin un mal ús o que vulnerin els drets de la resta d'entitats adherides a la plataforma.

L'adhesió al Protocol General implica l'obligació per part de l'ENTITAT de subministrar i actualitzar la informació que la XAL demani (corporativa i relativa a continguts) a la plataforma Xarxamèdia. També és obligació respectar les condicions dels serveis que es posen a la seva disposició i facilitar una informació fiable a la XAL perquè aquesta pugui acreditar els compromisos adquirits de cara a tercers, i a aquelles institucions que tinguin encomanada la supervisió del sector audiovisual.

b) Serveis de formació, de suport promocional, d'assessorament tècnic i de consultoria de caràcter general.

c) Accés i utilització d'instal·lacions i recursos. Les entitats adherides podran fer ús de les instal·lacions, equipaments i recursos que la XAL posi a disposició. L'ENTITAT es compromet a seguir en tot moment les normes establertes pel propietari de la instal·lació i/o recurs.

d) Servei de central de compres i de serveis. A petició de les entitats adherides i sempre que es donin les condicions que permetin a la XAL actuar i negociar de forma preferent representant els interessos majoritaris dels mitjans adherits, la XAL podrà oferir les condicions que hagi aconseguit per la compra de productes i/o serveis, amb condicions preferents, als mitjans adherits.

e) Accés a les jornades de treball que organitza la XAL.

L'ENTITAT abonarà una quota bàsica, proporcional al seu tram de població, en concepte d'adhesió a aquest Protocol i l'accés permanent als diversos serveis genèrics que aquest possibilita.

 

TAULA DE QUOTES BÀSIQUES

 

TRAM

CENS

QUOTA MENSUAL

QUOTA ANUAL

1

D'1 a 49.999 habitants

50 euros

600 euros + IVA

2

De 50.000 a 299.999 habitants

125 euros

1.500 euros + IVA

3

Més de 300.000 habitants

250 euros

3.000 euros + IVA

 

 

Les entitats amb un àmbit d'actuació de menys de 10.000 habitants podran sol·licitar l'exempció de pagament de la quota bàsica i podran gaudir de tots els serveis de la XAL sense cost però no podran obtenir contraprestacions econòmiques dels serveis previstos en els annexos 2 i següents d'aquest Protocol.

Cada entitat abonarà la quota corresponent al tram de població pel qual té llicència d'emissió. Pel que fa als mitjans digitals per calcular la quota bàsica s'aplicarà el tram de població sempre que aquest es correspongui amb l'àmbit d'actuació. En cas de superar l'àmbit d'actuació, la XAL avaluarà quin tram li correspon.

En cas que una entitat sol·liciti una consideració diferent al tram que li correspon, la XAL estudiarà que es pugui acollir a un altre tram que s'ajusti millor a la seva realitat, sempre que estigui degudament justificat.

 

 

ANNEX 2. SERVEI DE CONTINGUTS

 

Objecte:

Servei de continguts

Tarifa:

Específica, segons taula

 

 

En els termes del Protocol General, la XAL posa a disposició de les entitats que ho requereixin mitjançant el Protocol Particular, el servei de continguts.

Els servei se sustenta en les capacitats productives de les entitats adherides. Per garantir l'eficàcia del servei, la XAL coordina les previsions informatives i els plans de cobertura aportats, a la plataforma Xarxamèdia, pels mitjans locals. D'aquesta manera, la XAL pot gestionar les contribucions dels mitjans locals amb eficiència.

El servei de continguts consta de tres categories: Servei de Notícies, Servei de coproducció de programes d'actualitat, i Servei de coproducció de programes d'actualitat territorial o d'interès temàtic. Cadascuna d'aquestes categories té una sèrie de condicions particulars.

 

1. SERVEI DE NOTÍCIES

 

1. El servei de notícies s'ofereix sota contraprestació a les entitats adherides que ho sol·licitin. L'import de la contraprestació, que s'abona, queda determinat sobre els trams definits en aquest Protocol i un nombre mínim d'imatges/àudios i/o notícies aportades (en endavant "notícies") pròpies del seu àmbit territorial.

 

2. Atesos els objectius del servei i la voluntat de reforçar el model de concertació, coordinació i reciprocitat del servei, en la mesura que l'ENTITAT contribueixi en la producció informativa accedirà al servei sense contraprestació econòmica i, en funció de la quantitat de les peces aportades, fins i tot podrà revertir el cost i obtenir contraprestació econòmica.

 

3. L'ENTITAT no haurà d'abonar el preu de tarifa si aporta (contribució) -a iniciativa pròpia o per encàrrec de la XAL- un nombre mínim de peces amb valor informatiu per al conjunt, sempre que aquestes peces no hagin estat objecte de distribució per altres entitats de servei anàlogues a la XAL. Si l'ENTITAT no arriba al nombre mínim de peces aportades per poder disposar del servei sense cost, haurà de satisfer la tarifa del servei.

El valor informatiu per al conjunt vindrà determinat per la qualitat de producció de la peça i per l'ús que se'n faci per part de la XAL i/o i per la resta d'entitats adherides, sempre que no pertanyin a un mateix grup d'interès empresarial comú.

 

4. Les entitats amb concessió per operar com a emissores de ràdio o amb autorització per operar com a web/ràdio podran sol·licitar el servei i fer contribucions al servei d'àudio.

Les entitats amb concessió per operar com a televisions o amb autorització per operar com a web/iptv podran sol·licitar el servei i fer contribucions al servei de vídeo.

La XAL podrà fer encàrrecs de servei d'audio a les televisions i web/iptv i, si aquestes estan en condicions de fer les contribucions, rebran la contraprestació descrita a la taula de producció del servei de coproducció de programes d'actualitat.

La XAL podrà fer encàrrecs de servei de video a les emissores i web/iptv i, si aquestes estan en condicions de fer les contribucions, rebran la contraprestació descrita a la taula de producció del servei de coproducció de programes d'actualitat.

 

5. El servei de notícies estableix tres categories:

Categoria A :

- Notícies aportades per una entitat que són utilitzades, com a mínim, per una altra entitat.

Categoria B:

- Notícies de categoria A que assoleixen difusió nacional a través dels continguts informatius que produeix la XAL pels mitjans locals o d'altres de caràcter similar derivats dels acords signats per la XAL.

- Notícies proposades per una entitat que són utilitzades per La XAL.

- Notícies elaborades per encàrrec específic de La XAL.

Categoria C:

- Notícies de categoria B elaborades i aportades per una entitat els dissabtes o diumenges, i/o festius.

- Notícies de categoria B aportades per una entitat que són susceptibles per criteris d'actualitat de ser servides en horari nocturn (21h a 6h).

 

6. Les taules següents mostren la contribució mínima de cada entitat per obtenir el servei de manera gratuïta, i les retribucions fixades per produccions addicionals en les tres categories i els topalls de cadascuna d'elles.

La contribució mínima es determina per la població de l'àmbit de cobertura i es computarà mensualment.

 

CONTRIBUCIÓ MÍNIMA - Servei d'àudio i/o vídeo

 

Fins a 9.999h.

1 notícia mensual aportada i feta servir

De 10.000h a 49.999h.

2 notícies mensuals aportades i fetes servir

De 50.000h a 99.999h

4 notícies mensuals aportades i fetes servir

De 100.000h a 199.999h

6 notícies mensuals aportades i fetes servir

De 200.000h a 299.999h

8 notícies mensuals aportades i fetes servir

De 300.000h a 499.999h

10 notícies mensuals aportades i fetes servir

De 500.000h a 999.999h

15 notícies mensuals aportades i fetes servir

Més d'1.000.000h

20 notícies mensuals aportades i fetes servir

 

 

En el cas que l'ENTITAT no assoleixi durant el mes el nombre mínim de contribucions, el saldo negatiu de contribucions s'acumularà al mes següent i així fins a un màxim d'acumulació d'un trimestre. Si al cap d'un trimestre no s'ha regularitzat el nivell de contribució establert, l'ENTITAT abonarà la tarifa del servei.

 

 

TAULES DE RETRIBUCIONS

 

Servei d'àudio

 

CATEGORIA A

CATEGORIA B

CATEGORIA C

A + B + C

Contribució unitat

Topall mensual

Contribució unitat

Topall mensual

Contribució unitat

Topall mensual

Topall mensual

10€

100€

20€

680€

25€

350€

1.130€

 

Servei de vídeo

 

CATEGORIA A

CATEGORIA B

CATEGORIA C

A + B + C

Contribució unitat

Topall mensual

Contribució unitat

Topall mensual

Contribució unitat

Topall mensual

Topall mensual

40€

400€

50€

1.300€

80€

1.280€

2.980€

 

 

7. En el supòsit que l'aportació d'aquestes peces per part de l'ENTITAT superi la xifra de contribució establerta, la XAL compensarà econòmicament l'ENTITAT d'aquesta manera:

Notícies d'àudio:

Categoria A (categories descrites en el punt 5 d'aquest Annex): 10€ (deu euros) per cada peça informativa addicional d'àudio produïda de dilluns a diumenge, amb un topall màxim de 100€ (cent euros) al mes.

Categoria B (categories descrites en el punt 5 d'aquest Annex): 20€ (vint euros) per cada peça informativa addicional d'àudio produïda de dilluns a divendres, amb un topall màxim de 680€ (sis-cents vuitanta euros)

Categoria C: (categories descrites en el punt 5 d'aquest Annex): 25€ (vint-i-cinc euros) per cada peça informativa addicional d'àudio produïda dissabte, diumenge, dies festius intersetmanals excepte els d'àmbit local, aportades en horari nocturn per criteris d'actualitat, amb un topall màxim de 350€ (tres-cents cinquanta euros) al mes.

Notícies de vídeo

Categoria A (categories descrites en el punt 5 d'aquest Annex): 40€ (quaranta euros) per cada peça informativa addicional de vídeo produïda de dilluns a diumenge, amb un topall màxim de 400€ (cent euros) al mes.

Categoria B (categories descrites en el punt 5 d'aquest Annex): 50€ (cinquanta euros) per cada peça informativa addicional de vídeo produïda de dilluns a divendres, amb un topall màxim de 1.300€ (mil tres-cents euros)

Categoria C: (categories descrites en el punt 5 d'aquest Annex): 80€ (vuitanta euros) per cada peça informativa addicional de vídeo produïda dissabte, diumenge, dies festius intersetmanals excepte els d'àmbit local, aportades en horari nocturn per criteris d'actualitat, amb un topall màxim de 1.280€ (mil dos-cents vuitanta euros) al mes.

Tant en el servei d'àudio com en el de vídeo:

En el cas que l'ENTITAT superi el topall màxim de la categoria C i no hagi esgotat el topall màxim de la categoria B podrà seguir cobrant l'import de les peces fins a la suma de topalls de la categoria B.

En el cas que l'ENTITAT superi el topall màxim de la categoria B i no hagi esgotat el topall màxim de la categoria A, podrà seguir cobrant l'import de les peces fins a esgotar el topall d'aquesta categoria A.

El sistema de retribució per les contribucions informatives es fixa pel mateix sostre econòmic mensual de 1.130€ (mil cent trenta euros) pel servei d'àudio i de 2.980€ (dos mil nou-cents vuitanta euros) pel servei de vídeo, per a tots els mitjans, amb independència del seu àmbit d'actuació.

Les liquidacions es realitzaran mensualment.

 

8. Tarifa del servei

Sistema de càlcul del preu de tarifa del servei de vídeo broadcast: Fix (300€ mensuals) + Variable (0,0015€ x habitants de l'àmbit de cobertura) + l'IVA corresponent.

Sistema de càlcul del preu de tarifa del servei d'àudio: Fix (25€ mensuals) + Variable (0,0005 x habitants de l'àmbit de cobertura) + l'IVA corresponent.

En la lògica de foment del treball en xarxa, de posar en comú els recursos i aportacions de les entitats adherides, si es fa la contribució mínima d'acord amb la taula de contribució mínima del servei d'àudio i/o vídeo (punt 6 de l'Annex 2 - Servei de Notícies) el valor del servei queda compensat, i per tant el preu de tarifa del servei és gratuït.

En el cas que l'ENTITAT no assoleixi durant un mes el nombre mínim de contribucions, el saldo negatiu de contribucions s'acumularà al mes següent i així fins a un màxim d'acumulació d'un trimestre.

Tres mesos consecutius sense fer el global de les contribucions mínimes suposen:

a) En el servei d'àudio: si al cap de tres mesos no s'ha regularitzat el nombre de peces que ha d'aportar l'ENTITAT com a contribució mínima, l'ENTITAT abonarà l'import de cadascuna de les peces que li faltin per arribar a la contribució mínima. S'agafarà com a import de referència el preu de la categoria A de la taula de retribucions (10€ per peça).

b) En el servei de vídeo broadast: si al cap de tres mesos no s'ha regularitzat el nombre de peces que ha d'aportar l'ENTITAT com a contribució mínima, l'ENTITAT abonarà l'import de cadascuna de les peces que li faltin per arribar a la contribució mínima. S'agafarà com a import de referència el preu de la categoria A de la taula de retribucions (40€ per peça).

En els casos que s'acumuli un trimestre sense fer el global de les contribucions mínimes, sense raons justificades per l'Entitat, el valor del servei deixarà d'estar compensat i la XAL passar a aplicar el preu de tarifa del servei.

 

9. Les entitats multi-plataforma que utilitzin els serveis d'àudio i de vídeo hauran de subscriure ambdós serveis i complir les condicions específiques de cadascun d'ells.

Les entitats que subscriguin únicament el servei d'àudio, podran utilitzar un total de 30 peces mensuals de vídeo sense cap contraprestació econòmica, així mateix, les ENTITATS que subscriguin únicament el servei de vídeo, podran utilitzar un total de 30 peces mensuals d'àudio sense cap cost addicional. En els dos casos, si se'n fa difusió, és obligatori citar l'entitat que ha fet l'aportació.

Les entitats públiques locals (o les privades que acreditin la prestació del servei públic local) que gestionin únicament una publicació digital, podran subscriure's a qualsevol dels serveis de notícies d'acord a les condicions establertes. No obstant això, si l'ENTITAT aporta més contribucions que les mínimes requerides, la XAL no les compensarà econòmicament.

 

10. En el cas que una entitat adherida vulgui utilitzar els continguts del servei per a un mitjà o plataforma totalment diferent al seu àmbit d'actuació, el preu de tarifa tindrà un recàrrec addicional en funció del nombre de mitjans i els àmbits de cobertura potencial. Aquest recàrrec serà objecte de negociació particular en cada cas.

 

11. Sense perjudici del règim de cessió i ús de drets de propietat intel·lectual estipulat en el punt 3.4 (Drets d'explotació i propietat intel·lectual) d'aquest Protocol General, les entitats podran sol·licitar a la XAL, i aquesta ho estudiarà, l'aplicació de condicions específiques per a l'aportació i posterior utilització per part de tercers de les imatges i/o peces pròpies per part d'altres entitats que competeixen al territori; en aquest cas, les condicions quedaran estipulades en el Protocol Particular.

 

2. SERVEI DE COPRODUCCIÓ DE PROGRAMES

 

Per a la coproducció dels programes sindicats inclosos en l'oferta de continguts de La Xarxa (Annex 3), la XAL disposa d'aquesta taula de producció:

 

CATEGORIA REQUERIMENTS

 

 

CONCEPTE

VÍDEO

ÀUDIO

VÍDEO

ÀUDIO

1

Entrevista A

50€

25€

Producció i realització d'una entrevista telemàtica (zoom, skype o d'altres) amb participació d'un periodista.

Producció i realització d'una entrevista telefónica i /o telemàtica amb participació d'un periodista.

2

Entrevista B

150€

40€

 

Producció i realització d'una entrevista (o format similar), feta amb un mínim de dues càmeres d'acord amb les indicacions del protocol tècnic

Producció i realització d'una entrevista (o format similar). amb participació d'un periodista.

3

Reportatges A

130€

45€

Gravació ENG complerta i de qualitat d'acord amb el protocol tècnic i de rodatge. Reportatges de fins a 5 minuts.

Peces radiofòniques amb guió i muntades (muntatge musical) de fins a 5 minuts amb talls de veu.

4

Reportatges B

210€

 

55€

 

Reportatge de fins a 10 minuts que inclogui, i/o, més de 2 localitzacions o 2 entrevistes.

Peces radiofòniques amb guió i muntades (muntatge musical) de fins a 10 minuts amb talls de veu.

5

Reportatges C

360€

80€

Reportatges de fins a 14' o que incloguin més de 3 localitzacions o 3 entrevistats o gravacions que requereixin més d'una càmera o requeriments tècnics més complicats de producció.

Peces radiofòniques amb guió i muntades (muntatge musical) de fins a 14 minuts amb talls de veu, i/o amb una producció d'alta complexitat.

6

Reportatges D

 

150€

 

Peces radiofòniques amb guió i muntades (muntatge musical) de més de 14 minuts amb talls de veu, i amb una producció d'alta complexitat.

7

Contingut sense editar, bruts i arxiu històric

50€

20€

 

Bruts de càmera: gravació ENG complerta amb una càmera amb tots els seus accessoris (so -il·luminació - suport). Imatges d'arxiu amb valor documental amb el contingut indexat.

Material sonor per a l'elaboració d'un reportatge. Material de l'arxiu sonor amb valor documental.

8

Imatges de qualitat amb postproducció

90€

 

Contingut editat d´imatges amb tractament de qualitat

 

9

Encadenat d'inserts / talls de veu

75€

25€

Encadenat d'inserts realitzat per un operador de càmera amb la participació d'un periodista

Encadenat de talls de veu

10

Introducció i petits espais

25€

10€

Petits espais amb poques dificultats productives o logístiques. Participació breu d'un periodista de l'entitat adherida.

11

Producció

25€

10€

Tasques de producció tècnica o de continguts. Realització de gestions complementàries per a l'elaboració de continguts.

12

Producció auxiliar

10€

 

Tasques auxiliars i de suport a la producció tècnica o de continguts.

 

13

Col·laboradors: tertulians, prescriptors

75€

Col·laboradors que surtin en pantalla/antena o tinguin un pes específic en el guionatge i/o el procés de realització

14

Material promocional per xarxes socials

25€

Vídeos, àudios, materials gràfics o interactius per a la promoció d'un programa o esdeveniment en suports digitals

15

Connexió en directe amb equip de transmissió 4G/5G amb un professional

105€

 

 

Servei de connexions en directe amb sistema de transmissió 4G/5G amb un únic operador/periodista. (equip de transmissió a banda).

 

16

Connexió en directe amb equip de transmissió 4G/5G amb dos professionals

175€

 

 

Servei de connexió en directe amb equip de transmissió 4G/5G amb operador i periodista (equip de transmissió a banda)

 

17

Múltiples connexions en directe, amb equip de transmissió 4G/5G amb dos professionals

340€

 

 

Servei de connexions en directe amb equip de transmissió 4G/5G amb operador i periodista (equip de transmissió a banda) per a un mateix programa, i fins a un màxim de 3 hores de durada.

 

18

Equips de transmissió 4G/5G de la pròpia entitat

50€

 

L'entitat aporta l'equipament de transmissió 4G/5G (motxilles o altres) per a la seva contribució

 

19

Seguiment

80€

25€

Seguiments d'esdeveniments entre una i dues hores.

20

Nocturnitat

30€

10€

Complement a les connexions en directe entre les 22h i les 9h.

21

Urgència

40€

20€

Complement en cas de cobertures sota encàrrec que comporten una actuació extraordinària.

22

Quilometratge

0.26€/km

A partir de 50km de distància i, en qualsevol cas, sempre que sigui fora de l'àmbit de cobertura de l'entitat que assumeix el servei.

23

Peatges

 

Amb justificació de despesa i sempre en les mateixes condicions que el quilometratge: fora de l'àrea cobertura i a partir de 50 km.

24

Retransmissió A

1.100€

 

300€

 

Retransmissió amb kit lleuger d'exteriors a tres càmeres, amb les funcions de: cap tècnic, tècnic de so, operadors de càmera, auxiliar.

Realització amb kit lleuger d'exterior amb un mínim de dos micròfons (àudio), inclòs el tècnic de so.

25

Retransmissió B

1.750€

 

 

Retransmissió amb unitat mòbil a quatre càmeres, amb les funcions de: cap tècnic, CCU, tècnic de so, operadors de càmera, auxiliar.

 

26

Cadena de càmera addicional sense operador

180€

 

Cadena de càmera addicional sense operador per a marcador en retransmissions esportives

 

27

Cadenes de càmera addicionals amb operador

360€

 

Cadenes de càmera addicionals amb operador per a les unitats mòbils.

 

28

Personalització de realització audiovisual A

1.000€

 

Personalització de la realització audiovisual d'un esdeveniment amb complexitat baixa

 

29

Personalització de realització audiovisual B

1.100€

 

Personalització de la realització audiovisual d'un esdeveniment amb complexitat mitja

 

30

Personalització de realització audiovisual C

1.200€

 

Personalització de la realització audiovisual d'un esdeveniment amb complexitat alta

 

31

Personalització de realització audiovisual D

1.500€

 

Personalització de la realització audiovisual d'un esdeveniment amb complexitat molt alta

 

32

Plató / Estudis A

80€

20€

 

Ús convencional del plató amb el personal tècnic necessari i/o participació d'un periodista.

Durada inferior als 15 minuts.

Cessió d'estudi de ràdio amb el personal tècnic necessari, i/o participació d'un periodista i el personal tècnic necessari.

Durada inferior a 15 minuts.

33

Plató / Estudis B

175€

50€

Ús convencional del plató amb el personal tècnic necessari i/o participació d'un periodista.

Durada: de 16 a 59 minuts.

Cessió d'estudi de ràdio amb el personal tècnic necessari, i/o participació d'un periodista i el personal tècnic necessari.

Durada: de 16 a 30 minuts.

34

Plató / Estudis C

300€

75€

 

Ús del plató bàsicament amb tres càmeres, equip de realització complert i un o dos conductors/entrevistadors/convidats al plató/estudi.

Durada: 16 a 59 minuts.

Cessió d'estudi de ràdio amb el personal tècnic necessari, i/o participació d'un periodista i el personal tècnic necessari.

Durada: de 31 a 59 minuts.

35

Serveis de realització, direcció i presentació

200€

Servei de realització, direcció i presentació.

36

Serveis tècnics especialitzats

135€

Serveis tècnics per esdeveniments amb una alta qualificació audiovisual.

37

Serveis tècnics

100€

Serveis tècnics per esdeveniment, localitzacions...

38

Serveis tècnics ajudant

80€

Serveis auxiliars per esdeveniment amb funcions d'ajudant.

39

Serveis auxiliars

70€

Serveis auxiliars per esdeveniment.

40

Servei de realització amb drone

50€ /h

 

Servei integral de rodatge amb drone.

 

41

Servei de grup electrogen per a la realització audiovisual

400€

 

Servei d'alimentació elèctrica amb grup electrogen per a produccions amb Unitat Mòbil.

 

42

Transmissió per satèl·lit amb Banda Ka IP

300€

 

Enllaç DSNG amb Banda Ka IP i bonding via 3G/4G per a contribucions de vídeo.

 

43

Crònica A

40€

10€

Crònica per a un informatiu territorial.

Crònica per a un informatiu territorial.

44

Crònica B

50€

20€

Crònica elaborada i emesa de dilluns a divendres.

Crònica elaborada i emesa de dilluns a divendres.

45

Crònica C

80€

25€

Crònica elaborada i emesa durant el cap setmana i/o festius

Crònica elaborada i emesa durant el setmana i/o festius

46

Flaixos informatius

20€

10€

Flaixos informatius que serveixen per a realitzar un compactat de notícies.

47

Microespai informatiu A

 

20€

 

Espai informatiu breu elaborat per una entitat.

Durada: fins a 4 minuts.

48

Microespai informatiu B

 

45€

 

Espai informatiu breu elaborat per una entitat amb alta difusió sincrònica per la resta d'entitats.

Durada: fins a 5 minuts.

Emissió: de dilluns a divendres.

49

Microespai informatiu C

 

60€

 

Espai informatiu breu elaborat per una entitat amb alta difusió sincrònica per la resta d'entitats.

Durada: fins a 5 minuts.

Emissió: cap de setmana i/o festius.

50

Programa A

 

75€

 

Programa elaborat per una emissora amb alta difusió, i amb poca càrrega de producció. Durada: 25' a 55'.

51

Programa B

 

150€

 

Programa elaborat per una emissora amb alta difusió. Durada: 25' a 55'

52

Programa C

620€

 

310€

 

Programa elaborat per una televisió amb alta difusió sincrònica per la resta d'entitats.

Durada: 25' a 55'.

Emissió: de dilluns a divendres.

Programa elaborat per una emissora amb alta difusió sincrònica per la resta d'entitats.

Durada: 25' a 55'.

Emissió: de dilluns a divendres.

53

Programa D

780€

 

390€

 

Programa elaborat per una televisió amb alta difusió sincrònica per la resta d'entitats.

Durada: 25' a 55'.

Emissió: cap de setmana i/o festius.

Programa elaborat per una emissora amb alta difusió sincrònica per la resta d'entitats.

Durada: 25' a 55'.

Emissió: cap de setmana i/o festius.

54

Presentació i realització tècnica d'un programa territorial i/o temàtic

180€

 

 

Presentació i coordinació tècnica d'un programa territorial i/o d'interès temàtic.

 

 

 

CRITERIS GENERALS

1. Els reportatges audiovisuals han de ser editats amb els àudios sense barrejar i han de complir les disposicions dels protocols tècnics i de contingut. La peça que no tingui aquestes premisses tècniques i de continguts serà retornada o retribuïda d'acord amb una categoria inferior a la pactada inicialment per al reportatge.

2. La decisió sobre l'acceptació final del contingut és del responsable de cada programa.

3. Per garantir que tot el procés ha estat correcte, les peces es pagaran un cop emeses.

4. Els drets de les produccions hauran de disposar dels drets per a la seva explotació web.

5. La transmissió per satèl·lit amb Banda Ka IP s'ofereix amb bonding en 3G/4G per a contribucions de video, i inclou les següents prestacions:

- Enllaç DSNG amb SD-SDI per assegurar la transmissió en codificació H.264 de 5 MBPS de vídeo de pujada des de la DSNG mitjançant una motxilla de transmissió tipus TVU o Aviwest i recepció a la seu capçalera amb el descodificador de la motxilla corresponent.

- Per seguretat en la transmissió, la motxilla incorporarà les sims necessàries per oferir simultàniament la connexió via 3G/4G en mode bonding amb el senyal del satèl·lit.

- Una hora abans de la connexió, es farà una prova de connectivitat de 15 minuts per comprovar que tots els paràmetres són correctes i per fer ajustos de delay d'àudio.

 

3. SERVEI DE COPRODUCCIÓ DE PROGRAMES D'ACTUALITAT TERRITORIAL O D'INTERÈS TEMÀTIC

 

La XAL, previ acord de les entitats adherides per coproduir un programa audiovisual d'actualitat territorial o d'interès temàtic, podrà contemplar la seva participació si el projecte respon a les línies concertades de programació definides al Pla Estratègic, i consensuades en el marc de les comissions de continguts. La XAL també avaluarà la viabilitat de la coproducció amb criteris de suficiència pressupostària.

L'objectiu del servei és consolidar i ampliar el model de cooperació i treball en xarxa entre les entitats adherides a la XAL, adaptant-lo a les possibilitats d'aquestes i als recursos de La Xarxa.

La XAL valorarà les propostes a partir d'un dossier on es descriu el projecte, que ha d'incloure:

- Títol

- Sinopsi

- Objectius.

- Durada del capítol i periodicitat

- Memòria de producció. S'ha de fer constar la participació de cada entitat en el projecte i el model d'organització. El cost aproximat del programa i els recursos necessaris s'han d'elaborar, preferentment, a partir de la taula del Servei de Coproducció de Programes.

- Pla d'explotació.

- Dades de contacte del responsable del projecte per part de cada entitat adherida.

Per garantir la validació de les coproduccions i fer-ne el seguiment que garanteixi que s'assoleixen els objectius de la coproducció, serà necessari facilitar a través de la plataforma Xarxamèdia:

- Escaleta prèvia a la producció de cada programa.

- Escaleta de cada programa en finalitzar l'emissió.

- L'enllaç del programa publicat a la plataforma a alacarta.cat o les plataformes que utilitzin les entitats.

La XAL demanarà que els continguts de les coproduccions dels programes d'actualitat territorial susceptibles de ser d'interès pel conjunt de les entitats adherides s'incorporin al Servei de Notícies d'aquest mateix annex 2. Aquestes peces tindran la categoria A, B o C, i es regularan per la taula de retribucions del Servei de Notícies.

Respecte als títols de crèdit dels programes, s'expressarà el text "Una coproducció de (nom de l'entitat/s)i de La Xarxa de Comunicació Local", i caldrà incorporar l'anagrama de les entitat/s i de la XAL.

Aquest text, així com els anagrames esmentats, també s'hauran de reproduir en els anuncis en premsa i altres mitjans. El darrer rètol serà el copyright, que correspondrà a les parts i serà indicat amb el text "© (entitats/s) / © Xarxa Audiovisual Local", amb expressió de l'any de la seva producció.

 

4- SERVEIS DE COMERCIALITZACIÓ DE CONTINGUTS

 

Tarifa:

Específica

 

 

La XAL comercialitzarà el servei de continguts audiovisuals i explotarà aquest servei com consideri més adient, amb la finalitat de maximitzar el seu valor i obtenir-ne el millor rendiment possible. Així mateix, en els termes del Protocol General, la XAL intermediarà en la comercialització d'imatges i notícies de l'ENTITAT, d'acord amb les condicions i tarifes que es detallen a continuació.

 

TARIFES SERVEI DE NOTÍCIES

 

SERVEI

TARIFA FIXA MENSUAL

PART VARIABLE MENSUAL

SERVEIS SEGMENTATS Vídeo broadcast, web/iptv i àudio

Vídeo broadcast

Àudios

Servei per a empreses i institucions

Vídeo broadcast (1) i WEB/IPTV (2)

Àudios

Servei per empreses i institucions (3)

Tot el servei

300€

25€

150€

0,0015€

0,0005

1,0€

Territorials Demarcació pròpia

300€

25€

150€

0,0010€

0,0003

0,5€

Territorials - Altres Demarcacions

100€

25€

150€

0,0005€

0,0003

0,5€

Economia

100€

25€

150€

0,0001€

0,0003

0,5€

Salut

100€

25€

150€

0,0001€

0,0003

0,5€

Societat

100€

25€

150€

0,0001€

0,0003

0,5€

Esports

100€

25€

150€

0,0001€

0,0003

0,5€

 

(1): El preu variable a ràdio i televisió s'estableix sumant la tarifa fixa a la multiplicació de la part variable pel nombre d'habitants de l'àmbit de cobertura del mitjà.

(2): El preu variable per web i/o IPTV s'estableix multiplicant la tarifa variable per la mitjana del nombre d'usuaris únics del darrer any (certificats per una empresa homologada per aquesta funció).

(3): El preu variable a les Empreses i Institucions s'estableix sumant la tarifa fixa a la multiplicació de la part variable pel nombre d'usuaris únics (certificats per una empresa homologada per aquesta funció).

 

VENDA D'IMATGES DEL SERVEI DE CONTINGUTS

 

Territori

Venda dret d'ús vídeos

Venda dret d'ús d'àudios

primer minut

minuts * següents

primer minut

minuts * següents

Productores (ús autonòmic i/o estatal)

700€

350€

70€

35€

Empreses o Institucions (ús intern)

250€

125€

25€

10€

Televisions (ús autonòmic i/o estatal)

450€

225€

45€

20€

Només internet**(geoblocat 1 país

400€

200€

40€

20€

Us publicitari

250€/segon

125€/segon

25€/segon

15€/segon

 

* El primer minut és indivisible i els següents es comptabilitzen en fragments de 30 segons.

**Inclou la difusió només per internet de les plataformes d'informació transmèdia.

 

Per la venda d'imatges del servei de continguts, més enllà de l'àmbit estatal, les tarifes es fixaran en funció de la cobertura i l'audiència de qui ho sol·liciti.

Les imatges d'actualitat, sempre en fragments de com a mínim un minut, es cediran de forma gratuïta quan s'incorporin a programes de contingut informatiu que s'emeten per plataformes de titularitat pública. Quan els mitjans siguin de propietat privada i/o productores, s'aplicarà la taula esmentada.

En qualsevol cas, la XAL podrà comercialitzar el servei de continguts aplicant els descomptes i condicions que estimi convenient, i d'acord amb les entitats adherides.

Per a la comercialització del Servei de notícies i/o la venda d'imatges la XAL obtindrà un percentatge del 15%. En el cas del Servei de notícies, els ingressos nets obtinguts es repartiran de manera proporcional entre les entitats que participen al servei. En el cas de la venda individual d'imatges, els ingressos nets obtinguts correspondran a l'ENTITAT que l'ha produït.

Anualment en el si de la comissió de continguts, que actua d'acord amb els principis inspiradors descrits al Protocol General, es valorarà el funcionament del servei i es revisarà, si escau, els compromisos d'intercanvi, producció i contraprestacions de les entitats, a fi d'adequar el servei a les capacitats i necessitats de les mateixes entitats adherides.

Sense perjudici del règim de cessió i ús de drets de propietat intel·lectual estipulat en el punt 3.4 d'aquest Protocol General, les entitats podran sol·licitar a la XAL, i aquesta ho estudiarà, l'aplicació de condicions específiques per a l'aportació i posterior  utilització per part de tercers de les imatges i/o peces pròpies per part d'altres entitats que competeixen al territori; en aquest cas, les condicions quedaran estipulades en el Protocol Particular o en un acord específic posterior.  

L'adhesió a aquest Annex comporta que l'ENTITAT es podrà beneficiar, sense contraprestació econòmica addicional.

Aquest Annex serà vigent per un període d'un any prorrogable tàcitament per períodes anuals llevat de denúncia per qualsevol de les dues parts amb un (1) mes d'antelació a la data en què se'n vulgui la finalització. La revisió de tarifes es comunicarà a l'ENTITAT per qualsevol mitjà que en deixi constància escrita, i s'entendrà que seran acceptades per l'ENTITAT si no manifesta el seu desacord igualment per escrit.

 

 

ANNEX 3. SERVEI DE CONTINGUTS SINDICATS: DRETS D'EMISSIÓ I EXPLOTACIÓ

 

Objecte:

Servei de continguts sindicats

Tarifa:

Inclosa en el preu de l'Annex 1

 

 

En els termes del Protocol General, la XAL posa a disposició de les entitats adherides que ho requereixin mitjançant el Protocol Particular, una oferta de continguts perquè puguin complementar la seva graella de programació en funció dels seus interessos, promovent la sindicació i la coproducció de continguts entre i pels mateixos mitjans.

L'oferta de continguts sindicada està constituïda per un conjunt de programes considerats d'interès públic, fruit d'una decisió editorial compartida, amb l'especial compromís de tots els participants a l'hora de produir i emetre uns continguts de qualitat per assolir la màxima repercussió com a mitjans de proximitat amb vocació de servei públic. Aquesta oferta de continguts té també la finalitat de reforçar la imatge de grup dels mateixos mitjans, sempre d'acord amb els paràmetres que fixa la legislació vigent, complementant i potenciant la programació pròpia, i d'afavorir l'explotació conjunta dels continguts.

La XAL afavorirà la concertació i les estratègies conjuntes en matèria de programació i la seva explotació. En conseqüència, els mitjans que participin en l'emissió dels continguts, participaran de manera preferent en la seva producció. Igualment les entitats adherides tindran garantida l'exclusivitat en la producció de continguts de la seva àrea d'influència; per aquells casos en què el fet objecte d'interès es produeixi en una zona on concorri més d'una entitat adherida, el mapa de cobertura es consensuarà entre les parts i amb el vist-i-plau de La Xarxa. En cas de desacord, decidirà La Xarxa prioritzant els interessos del món local.

L'adhesió de l'ENTITAT al present Annex implica la cessió per part de la XAL del dret de comunicació pública sobre la programació sindicada en l'àmbit d'actuació del mitjà, per tal que l'ENTITAT pugui complementar la seva graella.

 

Fitxa-Contracte. L'ENTITAT es compromet a respectar les condicions d'emissió establertes per la XAL, i comunicar els dies i hores de programació, quedant-hi obligada mitjançant la fitxa-contracte que la XAL posa a la seva disposició, a través de la plataforma de gestió de continguts Xarxamèdia. Aquesta fitxa-contracte facilitarà tota la informació relativa al contingut: nom del programa, sinopsi, durada, periodicitat, dia de distribució, proposta d'emissió, contraprestació econòmica, si s'escau, i altres consideracions pròpies del programa relatives als drets de propietat intel·lectual i explotació així com la possible incorporació de publicitat i patrocini.

Per obtenir els drets d'emissió, l'ENTITAT ha de certificar l'acceptació de les condicions establertes a la Fitxa-Contracte.

La programació sindicada identificarà les entitats usuàries com a membres de la Xarxa de Comunicació Local, sense perjudici de la responsabilitat editorial que correspon a cada ENTITAT. Els continguts d'aquesta programació s'identificaran amb el logotip/mosca/indicatiu de La Xarxa. La imatge gràfica, sonora i/o corporativa haurà de ser respectada per les entitats adherides i podran complementar-la amb el seu propi logotip/indicatiu.   

L'incompliment d'aquestes condicions facultarà la XAL a interrompre temporalment la distribució d'aquests continguts. Si l'ENTITAT no esmena l'incompliment detectat en el període de temps atorgat per la XAL a aquest efecte, la XAL podrà acordar unilateralment la resolució d'aquest Annex.

La XAL podrà promoure i promocionar, total o parcialment, aquesta programació conjunta com estimi més oportú, sempre en benefici del conjunt dels mitjans adherits. L'ENTITAT podrà optar per promocionar pel seu compte els continguts de la programació sindicada com consideri adient, obligant-se a acordar amb la XAL, prèviament a la seva realització, les condicions en les quals es portarà a terme la promoció.

Aquest Annex serà vigent durant el període d'un any i es prorrogarà tàcitament per períodes anuals llevat denuncia escrita per qualsevol de les dues parts amb un (1) mes d'antelació.

 

 

ANNEX 4. DISTRIBUCIÓ DE CONTINGUTS AUDIOVISUALS A TRAVÉS DE LA PLATAFORMA LA XARXA +

 

La XAL, conscient de l'evolució en la forma de distribució i de consum de continguts audiovisuals, ha decidit col·laborar amb les seves entitats adherides en el desplegament d'una plataforma over-the-top (OTT), anomenada 'La Xarxa +', per distribuir continguts de proximitat a tots els dispositius digitals.

La plataforma laxarxa+ és una nova finestra per als operadors de comunicació locals de Catalunya, tant de vídeo com d'àudio (en format podcast), amb l'objectiu de projectar els continguts de proximitat més enllà de les barreres geogràfiques, conquerint nous públics i connectant amb les noves modalitats de consum: sota demanda i en tots els dispositius.

'La Xarxa +' és la plataforma OTT dels mitjans audiovisuals locals de Catalunya, un aparador únic des d'on impulsar els continguts de proximitat en català, preservant la seva singularitat i qualitat, afavorint la transformació digital del sector i oferint alternatives als models de distribució lineals.

El model de 'La Xarxa +' és d'accés universal i gratuït, sota registre individual. La XAL i les seves entitats adherides garanteixen la protecció dels drets de les persones sobre les seves dades personals, en compliment de la normativa vigent.

La XAL actua com a agregadora dels serveis distribuint els continguts de les entitats adherides.

Les entitats adherides interessades en l'aportació de continguts per a la seva distribució a través de la plataforma 'La Xarxa +' poden fer-ho mitjançant l'adhesió a aquest annex del Protocol, d'acord amb les següents condicions:

 

1. Objecte

Aquest annex té per objecte regular el servei d'agregació dels continguts audiovisuals de les entitats adherides al Protocol General de Serveis de la XAL, en endavant L'ENTITAT, a través de la plataforma OTT 'La Xarxa +', i les condicions que han de complir aquests continguts.

 

2. Condicions generals de la plataforma La Xarxa +

Les entitats adherides a aquest annex disposaran del seu propi canal a la plataforma OTT "La Xarxa +", sobre el que tenen plena responsabilitat editorial i on que conserven la seva identitat i imatge corporativa. Els continguts de les diferents entitats s'oferiran també en altres formats, com per exemple verticals temàtics per afavorir l'experiència dels usuaris.

La XAL coordinarà tècnicament la programació que es distribuirà a través de 'La Xarxa +', així com l'arquitectura dels continguts i la seva renovació/actualització. Per fer-ho, la XAL comptarà amb l'assessorament d'un Consell assessor format pel Comitè de Direcció de la XAL i representants de les entitats adherides a la XAL, garantint l'equilibri territorial i la representativitat público-privada. Qualsevol decisió relativa a l'oferta de continguts de la plataforma es prendrà preferentment per consens dins del Consell assessor.

 

3. Obligacions de la XAL

La XAL assumeix el desenvolupament tecnològic i el manteniment tècnic de la plataforma a través de contractacions amb tercers, que presten els serveis a la XAL, i és responsable de satisfer la contraprestació que generin aquests serveis.

La XAL coordina l'oferta de continguts, d'acord amb els criteris generals del Consell assessor on participen les entitats adherides. Desenvolupa l'arquitectura de continguts i en gestiona l'actualització. Elabora, implementa i actualitza, si s'escau, la identitat corporativa de la plataforma.

La XAL actua com a distribuïdor de serveis de comunicació audiovisual al efectes de la Instrucció del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) aprovada per l'Acord 65/2012, contractant amb els prestadors, LES ENTITATS, la distribució de continguts i com a prestadora de serveis d'agregació de serveis de comunicació audiovisual d'acord amb l'article 2.16 de la Llei 13/2022, de 7 de juliol, general de comunicació audiovisual.

La XAL vetllarà per la qualitat dels continguts i pel compliment de totes les obligacions legals derivades de la Llei de l'Estat 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual, i la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya, i també de la normativa que les desenvolupa. A tal efecte es considerarà que les infraccions d'aquestes obligacions són contràries a les obligacions derivades del present contracte i del Protocol General de Serveis de la XAL; a aquest efecte la XAL podrà aplicar el corresponent procediment sancionador derivat del Protocol General, sense perjudici de l'eventual indemnització dels danys i perjudicis derivats d'aquest incompliment.

Igualment, la XAL vetllarà de forma especial per la garantia dels drets a la intimitat personal i la pròpia imatge de les persones, i els drets de propietat intel·lectual sobre els continguts distribuïts i exigirà el compliment d'un protocol d'autoritzacions; en cas de no respectar-lo, la XAL podrà excloure els continguts afectats, resoldre el contracte, podrà aplicar el corresponent procediment sancionador derivat del Protocol General, sense perjudici de l'eventual indemnització dels danys i perjudicis derivats d'aquest incompliment.

La XAL es compromet a posar a disposició de L'ENTITAT la informació de què disposi sobre el nombre d'usuaris registrats a la plataforma i sobre els seus consums.

 

4. Obligacions de L'ENTITAT

1. Hi ha diferents modalitats de participació de les ENTITATS a la plataforma:

a) Entitats de televisió amb emissió lineal 24/7: accés a un canal lineal en streaming en directe a la plataforma 'La Xarxa +' (espai de "Canals en directe" i "Guia TV"). L'ENTITAT ha de disposar del servei de medició HbbTV i proporcionar una EPG compatible i adequadament actualitzada de la seva emissió, segons els paràmetres tècnics requerits per la XAL, per fer possible la funcionalitat de recuperació dels últims 7 dies (catch-up).

Per optar a un canal d'emissió 24/7 a 'La Xarxa +', a més de les condicions anteriors, les entitats de televisió han de disposar d'una oferta de programació amb producció pròpia inèdita vinculada al seu àmbit d'actuació, en una proporció que justifiqui la seva identitat local.

El player de l'emissió lineal 24/7 de l'entitat a la plataforma 'La Xarxa +' no es pot publicar ni embedar en cap altre lloc web, ni propi ni de tercers, tret d'autorització prèvia expressa de la XAL.

b) Entitats de televisió (amb i sense emissió lineal 24/7): participació en els continguts sota demanda (catàleg VOD), dins dels àmbits temàtics definits per la XAL amb el Comitè assessor. Els continguts aniran identificats amb la marca de l'entitat productora.

c) Entitats de ràdio: participació en els continguts sota demanda (espai "Podcast"), dins dels àmbits temàtics definits per la XAL amb el Comitè assessor. Els continguts aniran identificats amb la marca de l'entitat productora.

2. L'ENTITAT, com a prestadora, declara que assumeix la responsabilitat sobre el contingut editorial de la programació distribuïda, tot garantint el compliment de la normativa en matèria de continguts audiovisuals que estableixen la Llei de l'Estat 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual, i la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya, així com la normativa que les desenvolupa.

3. L'ENTITAT declara i està en disposició d'acreditar que compta amb les autoritzacions i cessions de drets d'autor que corresponguin a tercers, de qualsevol obra preexistent i original (guió, argument, música o de qualsevol tipus) que d'alguna forma s'hagi incorporat als continguts. Igualment, L'ENTITAT s'obliga a sol·licitar i obtenir per escrit les autoritzacions i cessions de drets d'autor que corresponguin al personal que li presti els serveis relacionats amb l'objecte d'aquest contracte.

4. En qualsevol cas, es presumirà que L'ENTITAT ha adquirit en exclusiva els drets pertinents i amb facultat de cessió a tercers, essent en conseqüència responsable en exclusiva, davant de qualsevol reivindicació o reclamació judicial o extrajudicial que pogués presentar-se per tercers, hagin o no participat directament en la realització de la producció.

5. Així mateix, L'ENTITAT ha de comptar amb la cessió i/o autorització dels drets d'explotació de la imatge i nom (i els que se'n deriven del seu ús) de les persones que li prestin serveis relacionats amb el present contracte, amb fins acreditatius, promocionals i/o publicitaris de la XAL/La Xarxa, i com a conseqüència de la seva col·laboració professional.

6. L'ENTITAT ha de comptar amb la cessió i/o autorització dels drets d'explotació de la imatge i nom (i els que se'n deriven del seu ús) de les persones que apareguin en els continguts, per raó professional o per qualsevol altre títol.

7. Tots aquests drets s'han d'haver obtingut per a un àmbit territorial universal i durant el temps màxim de vigència que la legislació permet per a l'explotació dels drets. En cas contrari, s'haurà d'advertir a la XAL de les especificitats corresponents.

8. L'ENTITAT lliurarà a la XAL, si aquesta li ho sol·licita, còpia de la documentació que acrediti les cessions i/o autoritzacions de drets efectuades al seu favor.

9. L'ENTITAT cedirà a la XAL i aquesta adquirirà, en exclusiva i amb facultat de cessió a tercers, durant el màxim temps de protecció legal i per a la seva explotació en qualsevol país del món, tots els drets d'explotació (i de forma especial, els de comunicació pública, transformació, reproducció, distribució, i posada a disposició, inclosos en tot cas el subtitulat o doblatge a qualsevol idioma) que li poguessin correspondre sobre els continguts i la totalitat dels seus components creatius.

En qualsevol cas L'ENTITAT podrà limitar per a les seves produccions l'àmbit temporal de la cessió o fixar condicions especials d'explotació dels programes. Igualment podrà reservar-se els drets que consideri convenients. En la fitxa de lliurament del contingut s'hauran de fer constar aquestes condicions determinades.

10. La XAL, com a titular per tant de tots els drets d'explotació sobre els continguts, els podrà difondre, promoure i comercialitzar, de forma exclusiva per si mateixa o fent ús de la facultat de cessió a tercers, com consideri més convenient i amb independència dels canals, mitjans o suports que amb aquest motiu s'utilitzin, mitjançant qualsevol tipus de modalitat d'explotació, sense cap limitació, i de manera merament enunciativa, les següents:

a) Projecció en sales cinematogràfiques.

b) Comunicació pública per radiodifusió.

c) Explotació a través de la televisió per mitjà de l'emissió, transmissió, retransmissió, gratuïta o de pagament, amb transmissió de senyals a través de l'atmosfera, per cable, satèl·lit analògic o digital, digital terrestre, tant en circuit obert, codificat o de pagament, o qualsevol altra modalitat d'emissió, transmissió o retransmissió ja sigui electrònica, tradicional, digital o analògica, canals de televisió temàtics mitjançant plataformes de telecomunicació o plataformes de televisió IP.

d) Explotació de productes derivats del PROGRAMA.

e) Explotació a través d'aquells formats, mitjans o procediments que permetin la posada a disposició del públic i l'ús domèstic de còpies individuals completes o parcials per a la venda, préstec o lloguer, en qualsevol format que usi sistemes d'emmagatzemament versàtil digital, amb independència del nom que rebin.

f) Posada a disposició a través de serveis de vídeo sota demanda mitjançant tecnologies web funcionals i operatives a través de portals a Internet mitjançant descàrregues ("en download") o visionats ("en streaming").

g) Posada a disposició a través de serveis de vídeo sota demanda per mitjà de sistemes de telefonia mòbil mitjançant descàrregues ("en download") o visionats ("en streaming"), reproduïdes en arxius digitals.

11. En concret es cedeixen els següents drets a efecte de fer la distribució dels continguts per la plataforma 'La Xarxa +':

a) Drets no exclusius de reproducció i comunicació pública per a explotació del Canal a la televisió de pagament per satèl·lit, IPTV, cable, DSL, Internet, mòbil i qualsevol altra tecnologia disponible actualment o en el futur per a qualsevol dispositiu (STB, televisions amb STB integrat, smartphones, tauletes, PC, consoles, reproductors Connectats Blu-ray, televisors Connectades, o qualsevol altre dispositiu que en el futur pugui ser capaç de proveir accés a serveis de televisió.

b) Drets no exclusius de reproducció i comunicació pública per a explotar una versió del canal de transmissió simultània mitjançant la tecnologia d'Internet, mòbil o sense fil o qualsevol dispositiu autoritzat.

c) Drets no exclusius de reproducció i comunicació pública per a explotar la programació del canal en la modalitat Catch-up/SVOD en els serveis de Catch-up/SVOD de TdE o de qualsevol dels seus subllicenciataris a qualsevol dispositiu autoritzat.

12. L'emissió dels continguts es farà en la seva totalitat sense supressions, alteracions o addicions, llevat de la difusió a Internet, on els continguts del mateix es podran oferir fragmentats en blocs conceptuals i unitaris als efectes de facilitar el seu emmagatzematge, distribució i comunicació, sense que això suposi vulneració de la integritat de l'obra de l'autor.

13. En relació al que disposen els apartats anteriors de la present clàusula, i d'acord amb l'article 92 de la Llei de Propietat Intel·lectual, la cessió dels drets d'explotació presumeix l'autorització dels autors per a realitzar, en la forma d'emissió de l'obra, les modificacions estrictament exigides pel sistema de programació del mitjà, sens perjudici, en tot cas, dels drets morals reconeguts en l'article 14.4 de l'esmentada llei, que únicament podran ser exercitats sobre la versió definitiva.

14. L'ENTITAT portarà a terme les accions escaients per tal d'evitar i/o perseguir actuacions de tercers que vulnerin els drets de propietat intel·lectual cedits derivats de l'obra audiovisual.

15. La XAL podrà requerir l'elevació a escriptura pública dels contractes que recullin les cessions de drets de propietat intel·lectual, tant sobre els continguts com sobre els components creatius que l'integren, a fi de garantir l'efectivitat dels drets d'explotació que li corresponguin d'acord amb l'establert en el present contracte.

16. El llenguatge i continguts utilitzats en els continguts no podran suposar cap mena d'atac o ofensa per a l'audiència, obligant-se L'ENTITAT a entregar productes que respectin les directrius genèriques marcades pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) per a la programació televisiva. Així mateix, als efectes del previst en l'Acord 296/2007, de 19 de desembre, pel qual s'aprova la Instrucció general del CAC sobre protecció de la infància i l'adolescència, senyalització orientativa i dret a la informació de les persones usuàries dels serveis de televisió, L'ENTITAT informarà, a través dels mecanismes que la XAL indiqui, dels codis de signes de senyalització de la programació.

17. L'ENTITAT es compromet a mantenir la qualitat tècnica, artística i lingüística requerida. La decisió de la XAL sobre la idoneïtat dels continguts lliurats serà vinculant per a L'ENTITAT, obligant-se aquesta a modificar allò que sigui precís i efectuar un nou lliurament de la producció.

18. L'ENTITAT, en la seva qualitat de prestador de serveis de comunicació audiovisual, autoritza la XAL, com a distribuidor d'aquests serveis a través de la plataforma 'La Xarxa +', a fer la comunicació prèvia en nom seu davant el Consell de l'Audiovisual de Catalunya de l'inici de la prestació de serveis de comunicació audiovisual mitjançant tecnologies altres que l'espectre radioelèctric.

Aquesta comunicació es farà de forma conjunta en nom de totes les entitats que participin en l'oferta de continguts de la plataforma laxarxa+.

 

5. Condicions de lliurament

L'ENTITAT lliurarà els continguts per a la seva distribució a 'La Xarxa +', de forma general, a través de la plataforma xarxamedia.cat. Els continguts s'entregaran totalment acabats i a punt per a la seva emissió. A més, l'ENTITAT es compromet a proporcionar a la XAL un seguit de materials per promocionar els seus continguts, així com a emplenar una fitxa per documentar-los.

Televisions

Si l'entitat de televisió aporta un canal lineal d'emissió en directe 24/7, caldrà que compleixi amb aquestes condicions i paràmetres tècnics:

Origen: Senyals LIVE. L'entitat haurà d'entregar el senyal en un d'aquests formats:

 

Senyal

Resolució

Framerate

SD-SDI*

720x576 (anamòrfic)

50i

HD-SDI

1920x1080

25p, 50p, 50i

 

* A extingir. Només es mantindrà per a la fase de transició fins a la finalització de les emissions en SD.

 

Sortida: Configuració del codificador a partir del senyal d'origen:

 

Senyal

Resolució

Codec

Framerate

Escanejat

Bitrate

B. mode

Mida GOP

Vídeo

1920x1080

H264

25p

Progressiu

6Mbps

CBR

50f (2s)

Àudio

 

AAC

 

 

160kbps

CBR

 

 

 

Àudio: Serà en estèreo i cal tenir en compte que només els CH d'àudio 1 i 2 del primer grup del SDI seran els que es codificaran com a senyal d'àudio de l'streaming.

Si l'entitat de televisió lliura contingut per al catàleg en VoD (video on demand), caldrà que aquest s'adeqüi al format definit com a estàndard per la XAL:

- Resolució: 1920x1080

- Relació d'aspecte: 16:9

- Wrapper: MP4

- Codec: H.264

- Bit depth: 8bit

- Bitrate: 12-20Mbps VB

- Color Sampling: 4:2:0

- Framerate: 50i

- Àudio: AAC,160-320kbps

- Canals d'àudio: Mínim 2 (estèreo)

- Entrellaçat: dominància camp superior (Upper)

- Time code: preferiblement la durada no ha de tenir fraccions de segon, quedant els frames del TC a '0' (HH:MM:SS:00)

- Arxiu net: sense negres davant ni darrere

- Gràfics fixes: PNG o TGA, alpha 1920x1080

- Gràfics en moviment: Seqüència PNG o TGA 1920x1080. Alçada màxima 300 pixels

A sol·licitud de la XAL, l'entitat de televisió lliurarà juntament amb el màster (si és un contingut únic) o màsters (si és seriat) el material amb finalitats promocionals que s'especifica a continuació:

- Una 'promo' genèrica del contingut, d'una durada màxima de 30 segons, amb els mateixos paràmetres tècnics definits per als VoD.

- Per al catàleg en VoD de 'La Xarxa +' seran necessàries, com a mínim, cinc imatges representatives del contingut (si és no seriat) i tres de cada capítol quan es tracti d'un contingut seriat, en els formats, mides i qualitats que es detallen:

  - Format horitzontal gran: 1920 x 733 px. JPG/PNG. 200Kb.

  - Format horitzontal petit: 1064 x 609 px. JPG/PNG. 70 Kb.

  - Format vertical (pòster) només per als programes (no cal per als capítols): 405 x 577 px. JPG o PNG. 30 Kb.

Aquestes imatges han de tenir la suficient qualitat per a ser utilitzades en les diferents eines de comunicació necessàries per a fer divulgació del programa. Per qualitat no només s'entén al format i resolució, si no també als paràmetres artístics i estètics.

- Dos materials en format vídeo per a la promoció en xarxes socials del programa únic i/o capítol.

 

Ràdios

Si una entitat de ràdio lliura podcasts, caldrà que aquests continguts s'adeqüin al format definit com a estàndard per la XAL:

- MP3 Stereo

- 44.1Khz

- 256 Kbps

- 16 Bits

A sol·licitud de la XAL, l'entitat de ràdio lliurarà juntament amb els arxius de podcast el material amb finalitats promocionals que s'especifica a continuació:

- El logotip del programa de ràdio generador del podcast, preferentment en format vectorial (.ai, .eps, .pdf) o png amb transparència (rgb a 300 dpi).

- Una fotografia recent i en color del presentador/a en pla mig (fins al pit), en format apaisat, amb els següents formats i resolució: jpg o tiff en rgb, a 300 dpi.

- Una fotografia recent i en color del/la protagonista del contingut si aquest hi juga un paper actiu. També tindrà un format apaïsat, amb els següents formats i resolució: jpg o tiff en rgb, a 300 dpi.

 

Fitxes editorials

Totes les entitats (de televisió i de ràdio) es comprometen a proporcionar la fitxa editorial del contingut únic o dels capítols (si és seriat), a través de la plataforma xarxamedia.cat. Hauran d'emplenar els seguents camps:

- Títol (tant per a programa com per a capítol)

- Tipus (VOD únic, seriat o podcast)

- Ens productor

- Gènere

- Durada

- Any de producció

- Programa vinculat (en cas de seriat)

- Número de capítols (en cas de seriat)

- Número de temporades (en cas de seriat)

- Descripció llarga (més de 600 caràcters)

- Descripció mitjana (màxim 250 caràcters)

- Descripció curta (màxim 100 caràcters)

- Etiquetes (paraules clau que ajuden a definir el contingut)

- Qualificació per edat

- Idiomes disponibles

- Subtítols disponibles

- Qualitat vídeo (HD, SG, 4K...)

- Director

- Intèrprets

- Presentador

- Convidats

- Guionista

- Realitzador

- Compositor

- Productor

- Data finalització dels drets d'emissió

Fins que el nou material no sigui de la naturalesa i de la qualitat requerida no es considerarà efectuat el lliurament ni finalitzada la producció. En defecte de demanda de reemplaçament s'entendrà que els materials són acceptats.

Des del moment que la XAL rebi els materials esmentats anteriorment i doni la conformitat als mateixos, es considerarà conclòs el procés de producció del contingut.

 

6. Vigència

La vigència d'aquest annex és d'un any a comptar des de la data d'entrada en producció de la plataforma 'La Xarxa +', prevista pel quart trimestre de 2022.

Aquesta vigència es prorrogarà de forma tàcita fins a un màxim de quatre anys, tret que es produeixi la denúncia prèvia de qualsevol de les parts amb un preavís d'un mes a la data prevista de finalització.

En qualsevol cas la vigència queda condicionada a la vigència del contracte de servei de desenvolupament i manteniment tècnic entre la XAL i un tercer que li presta els serveis.

 

7. Contraprestacions econòmiques

L'ENTITAT no percebrà cap quantitat derivada de l'utilització d'aquest servei.

 

8. Cessió

L'ENTITAT no podrà cedir els drets i obligacions derivats de de l'aplicació d'aquest annex, llevat d'autorització expressa de la XAL. En el cas de que la XAL autoritzi l'esmentada cessió, L'ENTITAT serà responsable de fer conèixer al tercer les condicions previstes en aquest document les quals seran vinculants per a les parts.

 

9. Publicitat.

El règim d'explotació de la publicitat en el canal 'La Xarxa +' és el previst en el Protocol General de Serveis de la XAL, en concret en el seu annex 6.

 

10. Imatge corporativa i promoció

La decisió sobre comunicació i promoció externa de laxarxa+ correspon exclusivament a la XAL. Als efectes de les campanyes publicitàries o altres tipus de promocions dels continguts i serveis que presta la XAL, L'ENTITAT garanteix l'aparició en les mateixes del personal que aporta, si així és requerit per la XAL. No obstant això, qualsevol forma de promoció que incideixi en els drets al nom i la pròpia imatge de les persones implicades serà tractada de forma respectuosa i de conformitat amb la legislació vigent.

Els continguts incorporaran la imatge corporativa de l'entitat productora sempre que sigui viable a nivell tècnic.

 

 

ANNEX 5. SISTEMES TÈCNICS

 

Objecte:

Sistema d'intercanvi de continguts via xarxes IP, de distribució-contribució via Fibra Òptica i sistemes de contribució en directes des d'exteriors

Tarifa:

Accés condicionat a l'adhesió a l'Annex 2 i/o 3

 

 

En els termes del Protocol General, la relació amb la XAL possibilita l'accés i l'ús de sistemes tècnics i tecnològics que permetin la distribució dels programes des de la XAL cap a les entitats, i la possible contribució de continguts audiovisuals des de l'entitat cap a la XAL en el cas que l'entitat estigui reconeguda per la pròpia XAL i així ho decideixi la seva Direcció.

També s'inclou, sempre que estigui justificat i autoritzat per part de la Direcció de la XAL, la cessió de sistemes de transmissió que permetin la contribució de continguts audiovisuals en directe de ràdio i televisió des d'exteriors.

Les característiques i condicions d'aquests sistemes, així com les condicions d'ús, figuren en aquest Annex.

La XAL podrà posar a disposició de les entitats adherides, en la mesura que el desenvolupament tecnològic ho permeti, altres eines de gestió i/o serveis de tipus tècnic addicionals no previstos en aquest Annex.

Per tal de millorar el sistema d'intercanvi de continguts audiovisuals i radiofònics, i optimitzar els sistemes de transport (enviament i recepció) entre la XAL i l'ENTITAT, la XAL, si ho estima convenient en funció de les seves necessitats i del nivell de contribució de l'ENTITAT, podrà optar per posar a disposició de l'ENTITAT, el següent:

- Maquinari necessari per a la funció requerida

- Llicències de programari

- Connexió dedicada, si fos necessari

Sistema bàsic de contribució i distribució de continguts via xarxes IP, ja sigui mitjançant internet, fibra òptica dedicada o qualsevol altre sistema tecnològic que s'utilitzi per a aquesta finalitat. La XAL instal·larà els sistemes que consideri més adequats per garantir la prestació dels serveis i continguts sol·licitats per l'ENTITAT.

Pel que fa al sistema bàsic de contribució i distribució de continguts a través d'internet, les condicions d'ús són:

La XAL, si ho considera oportú en funció dels serveis contractats, instal·larà a un maquinari de l'ENTITAT una llicència de client per a la descàrrega i/o enviament de fitxers en els termes del contracte que la XAL té subscrit amb el corresponent proveïdor de serveis.

Els mitjans hauran de disposar, com a mínim, d'una línia FTTH dedicada per garantir la connectivitat per utilitzar adequadament els serveis. La XAL, si ho considera oportú en funció dels serveis contractats, podrà facilitar connexions alternatives que permetin millorar la contribució i distribució de continguts audiovisuals d'acord amb l'Annex 5 d'aquest Protocol.

Queda totalment prohibida la manipulació o substitució d'elements i components del programari instal·lat.

La recepció d'aquest servei per part de l'ENTITAT comporta l'obligació de mantenir el programari instal·lat i utilitzar-lo únicament per a fins relatius a l'enviament de continguts des de i cap a la XAL, o per a qualsevol altra finalitat que la XAL estimi convenient. Qualsevol incidència sobre l'ús del programari s'haurà de comunicar a la XAL amb efecte immediat mitjançant la següent adreça de correu electrònic: ajuda@laxarxa.cat.

En cas d'incompliment per part de l'ENTITAT d'aquestes condicions, totes les despeses que es puguin ocasionar aniran a càrrec de l'ENTITAT.

Pel que fa al sistema de distribució per fibra òptica, les condicions d'ús seran:

La XAL instal·larà a la seu de l'ENTITAT el maquinari necessari per a rebre el senyal de ràdio i/o televisió, en els termes del contracte que la XAL té subscrit amb el proveïdor de serveis de distribució per fibra òptica.

El sistema receptor està dedicat exclusivament a la recepció del senyal procedent de la XAL. En conseqüència, l'ENTITAT no podrà manipular aquest maquinari.

La citada estació receptora està gestionada per la XAL, a qui corresponen, entre d'altres aspectes, el manteniment tècnic i la seva substitució en cas d'accident o avaria greu, quan ho requereixi, o quan finalitzi el cicle de vida útil de l'equipament. Queda totalment prohibida la manipulació o substitució d'elements i components del sistema.

Per al trasllat físic de l'equipament, caldrà autorització prèvia i expressa, per escrit, de la XAL. El trasllat l'haurà de realitzar l'operador de telecomunicacions contractat per la XAL i les despeses del trasllat seran assumides per l'ENTITAT.

Correspon a la XAL la fixació de l'horari o horaris de transmissió, segons les franges horàries disponibles.

Queda totalment prohibida la manipulació o substitució d'elements i components del maquinari instal·lat. La recepció d'aquest servei per part de l'ENTITAT comporta l'obligació d'utilitzar-lo únicament per a fins relatius a l'enviament de continguts des de i cap a la XAL, o per a qualsevol altra finalitat que la XAL estimi convenient. Qualsevol incidència sobre l'ús del sistema s'haurà de comunicar a la XAL amb efecte immediat mitjançant la següent adreça de correu electrònic: ajuda@laxarxa.cat.

En cas d'incompliment per part de l'ENTITAT d'aquestes condicions, totes les despeses que es puguin ocasionar aniran a càrrec de l'ENTITAT.

En referència als sistemes de contribució en directe des d'exteriors, sempre que estigui justificat i autoritzat per part de la Direcció de la XAL, es dotarà les entitats de sistemes que permetin la transmissió en directe des d'exteriors i mitjançant connectivitat mòbil, com motxilles de transmissió 4G/5G, sistemes de transmissió amb dispositius mòbils o càmeres amb mòdems 4G/5G incorporats, entre d'altres, en funció de la disponibilitat tecnològica i de la valoració de la idoneïtat per part de la XAL.

Aquest annex serà vigent per un període d'un any prorrogable tàcitament per períodes anuals llevat de denúncia per qualsevol de les dues parts amb un (1) mes d'antelació a la data en què es vulgui finalitzar.

 

 

ANNEX 6. COMERCIALITZACIÓ

 

Objecte:

Serveis d'intermediació de publicitat

Tarifa:

Específica

 

 

En els termes d'aquest Annex, integrat en el Protocol General, la XAL mitjançarà, per si mateixa o a través d'altres entitats adherides o de tercers (en endavant, agent comercial), en la contractació de publicitat als mitjans adherits, els continguts audiovisuals produïts i/o distribuïts i les diferents plataformes disponibles.   

L'ENTITAT mandatarà la XAL, mitjançant el Protocol Particular, perquè promogui la contractació de publicitat i patrocini per a la seva graella i les diferents plataformes disponibles per a l'explotació de continguts i serveis, en els termes que es detallen a continuació.

Per poder subscriure aquest Annex, les entitats amb televisió per tdt hauran de disposar de les dades d'audiència HbbTV mitjançant la plataforma que disposa la XAL i mantenir actualitzada la seva guia electrònica de programació (EPG), perquè la XAL pugui extreure les audiències agregades dels programes sindicats.

 

1. Publicitat local

Correspon a les entitats que s'adhereixin al Protocol General comercialitzar i contractar la publicitat i els patrocinis de caràcter local i general per als espais de la seva pròpia graella.

 

2. Publicitat en xarxa

La XAL (o l'agent comercial) explotarà i contractarà les campanyes publicitàries en els espais/plataformes següents, sempre d'acord amb el que preveu la legislació aplicable en matèria d'inserció de publicitat i patrocini:

a) La programació sincrònica i asíncrona que la XAL ofereix a tots els seus mitjans adherits. La

XAL formularà ofertes i concertarà les campanyes publicitàries per als mitjans que hagin signat l'Annex 3, d'acord al que estableix el punt 4 d'aquest Annex.

b) En la programació sincrònica televisiva, s'establirà un mínim de 2 franges diàries de 3 minuts cadascuna, i els horaris i les possibles modificacions seran acordades en la Comissió de seguiment Comercial.

c) La programació local. Si s'escau, la XAL gestionarà, sempre de comú acord amb els mitjans locals, aquella publicitat que l'anunciant vulgui inserir en les franges de publicitat local.

d) Les plataformes digitals que la XAL estableix a l'Annex 4 del Protocol, així com d'altres plataformes d'entitats o de tercers que subscriuen aquest acord.

e) Publicitat interactiva. Si s'escau, la XAL gestionarà, sempre de comú acord amb els mitjans locals, la inserció de campanyes interactives en la programació local.

 

3. Coordinació comercial

La XAL portarà el control i seguiment de la gestió comercial de les campanyes publicitàries que es facin, i coordinarà la interlocució amb els anunciants, agències i centrals de mitjans i entitats que intervinguin en cada campanya. També coordinarà la col·laboració amb els equips comercials de les entitats locals, per identificar oportunitats en les seves àrees d'influència.

 

4. Condicions d'emissió

Quan la XAL (o l'agent comercial) contracte en nom de l'ENTITAT, aquesta haurà de respectar els acords assolits, comprometent-se a fer la difusió publicitària i/o de patrocinis en les condicions formals indicades i d'acord amb la planificació prevista.

L'incompliment per part de l'ENTITAT de les seves obligacions de difusió publicitària facultarà la XAL per denunciar, i en conseqüència finalitzar, el mandat atorgat sense necessitat de preavís ni obligació d'indemnitzar.

 

5. Ingressos i retribució

La XAL d'acord amb les entitats, accepten les següents condicions:

- Dels ingressos obtinguts de campanyes comercials, es deduiran les comissions d'agència i/o agent comercial, despeses de producció audiovisual, quan correspongui, així com les despeses de gestió de comercialització de la XAL.

- En funció de l'origen de la contractació podem distingir entre:

a) Comissió comercial d'Entitats. En les campanyes gestionades per una Entitat, aquesta obtindrà un 30% en concepte de comissió d'agent.

b) Comissió comercial d'Agència. En les campanyes comercials gestionades mitjançant agència i/o central de compres.

c) Repartiment proporcional de la publicitat comercial en xarxa per televisió (spots). Del conjunt d'ingressos publicitaris televisius derivats d'aquest concepte, se'n deduiran les comissions i les despeses de gestió, obtenint-ne els ingressos nets. Aquests es destinaran íntegrament a les entitats adherides en aquest Annex i que participen de l'explotació comercial de les franges d'emissió sincrònica (com a mínim 2 franges de 3 minuts acordades en la Comissió de seguiment Comercial).

Els ingressos nets es repartiran de la següent manera:

- Assignació fixa del 20% per l'entitat adherida betevé.

- El 80% restant, es repartirà de forma proporcional entre les entitats que participen en l'estratègia comercial conjunta d'aquest Annex. Per fer el repartiment es té en compte l'audiència mitjana de cada entitat (mesurada amb el sistema HbbTV) respecte a l'audiència global excloent la de betevé.

- A aquesta taula de repartiment comercial se li aplica un factor corrector en funció de l'àmbit de cobertura de cada entitat.

- La XAL comunicarà anualment, durant la segona quinzena de gener, els ingressos nets meritats per aquest concepte.

- Queden fora d'aquest sistema de meritació:

d) Patrocinis exclusius de programes i/o esdeveniments. Els ingressos per patrocinis de programes i/o realitzacions d'esdeveniments especials es negociaran en cada cas, d'acord amb el pla d'explotació del projecte tal com es preveu en el punt 3 de l'Annex 2.

Aquest recursos es dedicaran a reduir l'aportació econòmica de la XAL a la coproducció. Si els ingressos fossin superiors als costos aportats per la XAL, el diferencial revertirà directament a la resta de coproductors.

En el supòsit que els ingressos fossin superiors als costos totals de la producció es repartirà de manera proporcional entre tots els mitjans que emeten el contingut.

e) La publicitat i/o patrocini per a les plataformes. Els ingressos provinents d'aquest concepte s'acordaran en cada cas i serviran per cobrir els costos que generen les plataformes i per continuar invertint en tecnologia i recursos necessaris per a la seva correcta explotació.

 

6. Facturació

La XAL (a través de l'agent comercial) facturarà directament a l'anunciant l'import total de les campanyes contractades. Per altra part, l'ENTITAT facturarà a la XAL l'import de les insercions que ha emès i altres conceptes que li siguin atribuïbles d'acord amb l'apartat 5 d'aquest Annex.    

Les comissions meritades en els punts a i b de l'apartat 5 d'aquest Annex, únicament generen dret a ser facturades un cop hagin estat cobrades per la XAL.

En el cas de les comissions dels punts a i b de l'apartat 5 d'aquest Annex, la factura s'haurà d'acompanyar obligatòriament del certificat d'emissió de la campanya.

La facturació es farà d'acord amb el que estableix l'apartat 3.7 d'aquest Protocol, sobre contraprestacions econòmiques.

 

7. Comissió de seguiment comercial

Aquesta comissió està integrada per tots els mitjans que han subscrit aquest Annex i té per objectiu fer el seguiment del nivell de compliment de l'estratègia i les accions comercials així com l'actualització de la taula de repartiment comercial. Aquesta comissió es reunirà com a mínim un cop a l'any.

 

8. Vigència

Aquest Annex serà vigent per un període d'un any prorrogable tàcitament per períodes anuals llevat de denúncia per qualsevol de les dues parts amb un (1) mes d'antelació a la data en què es vulgui finalitzar.

 

 

ANNEX 7. ENREGISTRAMENT D'ÀUDIOS CORPORATIUS I PUBLICITARIS

 

Objecte:

Serveis d'enregistrament d'àudios corporatius i publicitaris

Tarifa:

Específic

 

 

En els termes d'aquest Annex, integrat en el Protocol General, la XAL donarà suport a les tasques de creativitat, tant corporatives com publicitàries, en el suport d'àudio.

 

1. La XAL facilitarà a l'ENTITAT que subscrigui aquest servei mitjançant el present Annex recursos per l'enregistrament de veus i el muntatge dels àudios de promoció corporativa de l'entitat adherida i dels espais comercials que aquesta hagi contractat.

 

2. L'ENTITAT haurà de facilitar els textos i les indicacions necessàries per confeccionar aquests àudios d'acord amb les normes d'ús del servei de gravació de veus i falques i els criteris de redacció de falques que troben a la plataforma de treball de La Xarxa.

Els enregistraments de caire corporatiu motivats pels inicis de temporada radiofònica cal que s'encarreguin amb un mínim de 10 dies d'antelació.

 

3. La XAL assumeix la realització i producció de falques publicitàries i es reserva tots els drets d'autor i d'explotació que li poguessin correspondre segons la Llei de Propietat Intel·lectual sobre les falques creades, produïdes i/o emeses.

L'emissora no podrà fer cap ús de les falques més enllà de la seva pròpia antena sense prèvia autorització de la XAL. L'ENTITAT serà directament responsable dels perjudicis que es pugui causar a la XAL per l'incompliment d'aquesta norma i hauran de satisfer els honoraris dels tercers que hagin intervingut en la falca.

 

4. El servei d'enregistrament de veus és en llengua catalana.

 

5. La XAL es reserva el dret de rebutjar o suspendre en qualsevol moment la gravació de falques si considera que el contingut de les mateixes vulnera la normativa vigent sobre publicitat o qualsevol altre normativa aplicable. En el supòsit que la publicitat ordenada estigui condicionada a qualsevol tipus d'autorització prèvia, tant administrativa com de drets d'autor, se n'haurà d'acreditar suficientment l'obtenció de la mateixa, essent l'ENTITAT responsable en exclusiva davant qualsevol tipus de reclamació per aquesta qüestió.

 

6. Tarifa del servei: 10€ (10 euros) per cada enregistrament sol·licitat per part de les entitats adherides a aquest annex. Les entitats adherides a l'Annex 2 d'aquest Protocol obtindran un paquet de 60 enregistraments anuals, sense contraprestació econòmica. El preu de cada element enregistrat de més serà de 10€ (deu euros).

 

7. Aquest Annex serà vigent per un període d'un any prorrogable tàcitament per períodes anuals llevat de denúncia per qualsevol de les dues parts amb un (1) mes d'antelació a la data en què es vulgui finalitzar.

 

 

ANNEX 8. SERVEI DE MESURAMENT DE CONSUM TELEVISIU (HBBTV)

 

Objecte:

Servei de mesurament de consum televisiu (HbbTV)

Tarifa:

Accés condicionat a l'adhesió a l'Annex 2 i/o 3

 

 

La XAL posa a disposició de les entitats adherides amb televisió en emissió per TDT un servei de mesurament del consum televisiu en televisors connectats HbbTV, incloent la possibilitat d'emetre continguts interactius en les emissions en xarxa. El servei s'integra en un panell de visualització de dades que també pot integrar la monitorització del consum en streaming del canal i la seva activitat en xarxes socials (Twitter).

La XAL assumeix, amb el suport de tercers i sense cost per a les entitats adherides, el desenvolupament i manteniment d'una aplicació HbbTV amb funcionalitat de marcatge de consum.

La XAL assumeix també, amb el suport de tercers i sense cost per a les televisions adherides, el desenvolupament d'un servei de recompte i visualització de dades en un entorn web, accessible per a cada televisió adherida amb un usuari i clau d'accés. En concret, aquest servei consisteix en:

- La presentació de resultats de consum HbbTV.

- La presentació de resultats de consum streaming.

- La presentació de resultats d'activitat en xarxes socials (Twitter).

- Analítica descriptiva.

- Incorporació d'EPG bàsica, generada per la televisió adherida.

- Sincronització amb el contingut de l'emissió.

- Emmagatzematge de dades històriques (amb topalls en funció de la disponibilitat).

- Emissió de continguts interactius HbbTV (Addressable TV) durant les emissions en directe de La Xarxa (emissions en xarxa).

Els resultats es presentaran de forma individual per a cada entitat, amb accés web i dades en temps real per minut i acumulades.

Les televisions, per la seva banda, són responsables de contractar i mantenir amb el seu prestador de serveis de telecomunicacions la senyalització de l'aplicació HbbTV de marcatge -que li serà facilitada per la XAL- dins les emissions del seu MUX de TDT. La contractació de la senyalització per part de cada televisió adherida és un requisit imprescindible per a l'activació del servei.

Les televisions també assumeixen, amb caràcter obligatori, la generació, exportació i manteniment de la Guia Electrònica de Programes (EPG, per les sigles en anglès) de les seves emissions, garantint la seva actualització i el seu rigor, adaptant-se als requeriments tècnics demanats per la XAL per assegurar la seva compatibilitat amb la plataforma de mesurament. Aquest requisit és imprescindible i té caràcter previ en el cas de les televisions que vulguin subscriure l'Annex 6. Comercialització d'aquest Protocol.

La XAL es reserva el dret, prèvia comunicació a les entitats adherides afectades, d'inserir campanyes interactives amb tecnologia HbbTV en les emissions en xarxa, durant les franges de directe que gestiona la XAL, amb l'objectiu de recollir informació i treballar en futures aplicacions que puguin aportar valor afegit als mitjans locals.

La XAL actua en el marc de la normativa vigent en matèria de protecció de dades i es compromet a complir amb els principis i obligacions del Reglament General de Protecció de Dades (2016/679) i la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals (3/2018) així com garanteix el compromís dels tercers de suport.

En la prestació del servei serà necessari el tractament de dades personals responsabilitat de les televisions adherides per part de la XAL i tercers de suport, i que garanteixen en tot moment la legitimitat i seguretat en el tractament de les dades personals.

La XAL tindrà accés a les dades de totes les televisions i es reserva el dret a compartir la informació amb les instàncies públiques que ho requereixin (CAC, Direcció General de Mitjans o altres), i en cas que aquestes instàncies vulguin publicar les dades, s'haurà de consensuar amb les televisions la forma d'aquesta publicació. Alhora la XAL també en podrà fer qualsevol altre ús que consideri adequat, prèvia comunicació a la televisió que sigui afectada.

Aquest Annex serà vigent per un període d'un any prorrogable tàcitament per períodes anuals llevat de denúncia per qualsevol de les dues parts amb un (1) mes d'antelació a la data en què es vulgui finalitzar.

 

Barcelona, 22 de març de 2024

 

Marcos Buenaventura Melillas Esquirol

Conseller delegat

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
19636 {"title":"ANUNCIO por el que se hace pública la aprobación de la modificación del Protocolo general de los servicios de la Xarxa Audiovisual Local, SL.","published_date":"2024-03-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"boa","category_text":"Boletin Oficial Autonómico","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"19636"} catalunya administración local,DOGC,DOGC 2024 nº 9132,Xarxa Audiovisual Local, SL https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/boa/2024-03-28/19636-anuncio-se-hace-publica-aprobacion-modificacion-protocolo-general-servicios-xarxa-audiovisual-local-sl https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.