Ayuntamiento de Sils - Administración local (DOGC nº 2023-8980)
Resumen autogenerado por OpenAI
Audios generados (reproducción automática)
Los audios se reproducen de forma automática uno detrás de otro. Haz clic en el icono para descargar el audio o aumentar/disminuir la velocidad de reproducción.
Debido al tamaño del artículo, la generación del audio puede tardar unos segundos y es posible que se generen varios audios para un mismo artículo.
ANUNCIO por el que se hacen públicas las bases y convocatoria de un puesto de trabajo de cabo de la Policía Local en régimen de personal funcionario interino (exp. X2023002720).
Anunci de l'Ajuntament de Sils, mitjançant el qual es fa pública la convocatòria d'un lloc de treball de caporal de la policia local en règim de personal funcionari interí mitjançant el sistema de concurs oposició lliure i les Bases que han de regir el procés de selecció, aprovades per la Junta de Govern Local de data 7 d'agost de 2023.
BASES PER A LA PROVISIÓ TEMPORAL MITJANÇANT CONCURS OPOSICIÓ D'UN LLOC DE CAPORAL INTERÍ DE POLICIA LOCAL
PRIMERA.- OBJECTE DE LA CONVOCATÒRIA
La provisió mitjançant el sistema de concurs oposició d'un lloc de caporal interí de la Policia Local de Sils, d'acord amb el supòsit previst en l'article 31 del Decret 233/2002, enquadrades en l'escala d'administració especial, subescala de serveis especials, classe policia local, escala bàsica, grup de titulació C1, complement de destinació 18 i complement específic de 18.518,22 € anuals.
En aquestes bases només es convoca una plaça, per tant no hi ha reserva de places per a dones d'acord amb el estableix la disposició addicional vuitena de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals.
SEGONA.- CONDICIONS DELS ASPIRANTS
Per prendre part en aquesta convocatòria, caldrà reunir els requisits següents:
a) Tenir ciutadania espanyola, de conformitat amb les lleis vigents.
b) Tenir una antiguitat mínima de dos anys com a funcionari o funcionària de carrera en la categoria d'agent de la policia local de la corporació o de qualsevol cos de policia local de Catalunya.
c) Estar en alguna de les situacions administratives següents: servei actiu, serveis especials o servei en comunitats autònomes o serveis en altres administracions.
d) Haver complert 18 anys i no superar l'edat màxima establerta per a la jubilació forçosa en la data de finalització del termini de presentació de la sol·licitud.
e) Complir les condicions exigides per exercir les funcions que els puguin ésser encomanades, d'acord amb el que determinen la Llei 16/1991, de 10 de juliol, les disposicions que la despleguin i el Reglament dels cossos de policia local.
f) Estar en possessió del títol de batxillerat, tècnic o una altra d'equivalent o superior.
g) No patir cap malaltia ni estar afectat per cap impediment físic o psíquic que impossibiliti el normal exercici de les funcions pròpies de la categoria.
h) No haver estat condemnat o condemnada per cap delicte. No estar inhabilitat o inhabilitada per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat o separada mitjançant expedient disciplinari del servei de cap administració pública. Serà aplicable, tanmateix, el benefici de la rehabilitació, sempre que la persona aspirant ho acrediti mitjançant el corresponent document oficial.
i) Estar en possessió del permís de conduir de la classe B.
j) Compromís de portar armes, que es prendrà mitjançant declaració jurada.
k) Acreditar el certificat de nivell intermedi B2 o equivalent, de coneixements de la llengua catalana. En el cas de no acreditar documentalment l'esmentat nivell de català, les persones interessades en participar en les presents proves també podran presentar les seves instàncies, si bé hauran de realitzar la prova específica de coneixements de la llengua catalana de l'esmentat nivell.
Tots els requisits s'han de complir el darrer dia de presentació de sol·licituds amb excepció del requisit indicat a la lletra k).
TERCERA.- SOL·LICITUDS
3.1 .- El termini per a la presentació de les sol· licituds de participació en el procés selectiu serà de 20 dies hàbils, a comptar a partir de l'endemà de la darrera publicació de l'anunci d'aquesta convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) o al Butlletí Oficial de la Província de Girona.
També poden presentar-se en qualsevol de les altres formes previstes a l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, en el nostre cas:
a) En el registre electrònic de l'Ajuntament de Sils.
b) De forma presencial a les oficines del Registre general de l'Ajuntament de Sils: Oficines d'Atenció Ciutadana (OAC).
c) En el registre electrònic de les administracions públiques.
d) A les oficines de Correus, a les representacions diplomàtiques o oficines consulars d'Espanya a l'estranger o a les oficines d'assistència en matèria de registres en la forma que reglamentàriament s'estableixi.
Només en el cas que s'opti per presentar les instàncies per mitjà del supòsit c) i d), també cal trametre per via d'un correu electrònic, a marta@sils.cat una còpia de la sol· licitud degudament registrada o una còpia del rebut d'aquest registre, respectivament.
3.2 Les persones aspirants han de manifestar en aquest document que reuneixen totes i cada una de les condicions exigides en la base segona.
3.3 Les sol·licituds han d'anar acompanyades de la documentació acreditativa dels mèrits que s'al·leguin per a la fase de concurs.
3.4 Els drets d'examen es fixen en la quantitat de 26,00 € i han de ser satisfets prèviament per les persones aspirants, que han d'adjuntar el resguard acreditatiu del pagament a la sol·licitud.
QUARTA.- LLISTA DE PERSONES ASPIRANTS
Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, la presidència de la corporació, o autoritat delegada, dictarà resolució en el termini màxim d'un mes, aprovant les llistes de persones aspirants admeses i excloses, i indicarà el lloc on es troben exposades al públic les llistes completes certificades i concedirà un termini de deu dies per a esmenes o reclamacions possibles.
Les errades materials de fet es podran esmenar, en qualsevol moment, d'ofici o a petició de les persones interessades. Les al·legacions presentades seran resoltes en el termini màxim de trenta dies, transcorregut el qual, sense que s'hagi dictat resolució, les al·legacions s'entendran desestimades i es considerarà elevada a definitiva la llista de persones aspirants admeses i excloses i no caldrà tornar a publicar-la.
CINQUENA.- TRIBUNAL QUALIFICADOR
La composició del Tribunal Qualificador estarà format per:
- President/a: El secretari de la corporació i el seu/la seva suplent
- Secretari/ària : 1 persona adscrita al Departament de Recursos Humans de l'Ajuntament de Sils, amb veu però sense vot; i la seva suplent.
- Vocals:
- 1 funcionari/ària de carrera de l'Ajuntament de Sils, i una persona suplent, amb titulació igual o superior a la plaça que es convoca.
- 1 funcionari/ària amb habilitació de caràcter nacional d'una altra corporació, i la seva suplent.
- 1 tècnic/a proposat/da per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya) i persona suplent.
- 1 tècnic/a proposat/da per la Direcció General d'Administració de Seguretat (Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya) i persona suplent.
El Tribunal Qualificador podrà disposar la incorporació de persona assessor especialista per a totes o alguna de les proves, que es limitarà a l'exercici de les seves especialitats tècniques, tenint en compte que col·laborarà exclusivament amb l'òrgan de selecció.
El personal assessor i el personal col·laborador no poden formar part del Tribunal Qualificador. Queda prohibida la participació en aquest òrgan selectiu del personal d'elecció o designació política, del personal eventual, del funcionariat interí, del personal de representació d'interessos col· lectius o del personal de representació sindical.
La pertinença a aquest òrgan selectiu serà sempre a títol individual, sense que es pugui ostentar en representació o per compte de ningú.
No poden formar part del Tribunal Qualificador el funcionariat que ha impartit cursos o treballs per a la preparació de persones aspirants a proves selectives els dos anys anteriors a la publicació d'aquesta convocatòria.
El Tribunal Qualificador no podrà constituir-se ni actuar sense l'assistència de la Presidència, la Secretaria i almenys de la meitat del personal que el composa, siguin persones titulars o suplents.
L'abstenció i recusació de les persones que formen el Tribunal Qualificador s'ha d'ajustar al que preveuen els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, de 1 de octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic (LRJSP).
El Tribunal Qualificador garantirà l'anonimat de les persones els aspirants en la seva realització i posterior correcció.
En qualsevol moment el Tribunal Qualificador podrà requerir a les persones aspirants perquè acreditin la seva personalitat.
En el cas que es produeixi un empat en les decisions del Tribunal Qualificador, la Presidència podrà fer ús del vot de qualitat per desfer-lo.
En cas d'acreditació insuficient o de dubtes sobre el contingut i abast de determinats mèrits, el Tribunal Qualificador està facultat per requerir-ne l'esmena o aclariment, respecte al principi d'igualtat i amb caràcter preferent a la no valoració del mèrit.
El Tribunal Qualificador queda facultat per resoldre els dubtes o les discrepàncies que s'originin durant el desenvolupament del procés de selecció, i prendre els acords necessaris per al bon ordre de les proves en tot el que no preveuen aquestes bases.
Als efectes previstos en el Real Decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnitzacions per raó del servei (BOE 30/05/02), el tribunal qualificador és classifica en la categoria tercera.
SISENA.- PROCÉS DE SELECCIÓ
6.1 La selecció consisteix en la valoració de determinades condicions de formació, mèrits o nivell d'experiència relacionats amb la tasca policial a exercir i en la superació de les proves corresponents. La puntuació obtinguda en la fase de concurs no podrà aplicar-se per superar els exercicis de la fase d'oposició.
6.2 El dia, l'hora i el lloc d'inici de les proves es publicarà conjuntament amb la llista de membres del tribunal.
6.3 L'ordre d'actuació dels i de les aspirants, per a aquells exercicis que no puguin fer-se conjuntament s'establirà per sorteig, i es publicarà al tauler d'anuncis de l'ajuntament com a mínim amb 15 dies d'antelació.
6.4 Per cadascuna de les proves es realitzarà una única crida. Els aspirants que no compareguin en el lloc, la data i l'hora assenyalats, fins hi tot per raons de força major, seran definitivament exclosos del procés selectiu.
6.5 Si el tribunal té coneixement que algun dels aspirants no reuneix íntegrament els requisits per participar en la convocatòria, en qualsevol moment del procés selectiu podrà proposar, amb audiència prèvia de l'interessat, la seva exclusió i, si escau, es posaran en coneixement de les autoritats pertinents les inexactituds o falsedats comprovades als efectes pertinents.
SETENA.- DESENVOLUPAMENT DE LA FASE DE CONCURS
En aquesta fase es valoraran els mèrits que els aspirants hagin al·legat i acreditat documentalment, mitjançant fotocòpies compulsades, d'acord amb el barem següent:
La puntuació per cadascun dels apartats es fixarà entre el 5% i el 40% del total de la fase de concurs.
A) Experiència professional:
A.1 Per haver exercit com agent de la policia local:
Per cada any complet: 0,50 punts.
A.2 Antiguitat altres cossos policials:
Per cada any complet: 0,40 punts.
A.3 Per tasques de responsabilitat exercides en serveis policials: 1,5 punts com a màxim.
Per cada any complet: 0,30 punts.
La puntuació total d'aquest apartat no podrà ser superior a 3 punts.
B) Titulacions acadèmiques:
B.1 Diplomatura universitària o equivalent: 1 punt
B.2 Llicenciatura universitària: 1,5 punts.
En aquest apartat només podrà puntuar una titulació.
C) Formació professional:
Segons l'article 23.2.c) del Decret 233/2002: En la fase de concurs s'han de valorar els mèrits i capacitats següents, d'acord amb els criteris següents: c) Els cursos de formació i perfeccionament solament es valoraran si versen sobre matèries relacionades amb les funcions pròpies de les categories objecte de convocatòria.
C.1 Per cursos organitzats o reconeguts per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, realitzats amb aprofitament: (En cap cas no s'han de valorar els respectius cursos selectius que s'han superat o s'hagin de superar dins de l'oposició per a l'ingrés o promoció interna de cada categoria):
- Per cursos de durada inferior a 25 hores: 0,20 punts per curs.
- Per cursos de 26 a 40 hores: 0,40 punts per curs.
- Per cursos de 41 a 100 hores: 0,60 punts per curs.
- Per cursos de més de 100 hores: 0,80 punt per curs.
C.2 Per altres cursos relacionats amb la professió organitzats per una institució pública, realitzats amb aprofitament:
- Per cursos de durada inferior a 25 hores: 0,10 punts per curs..
- Per cursos de 26 a 40 hores: 0,20 punts per curs.
- Per cursos de 41 a 100 hores: 0,30 punts per curs.
- Per cursos de més de 100 hores: 0,40 punts per curs.
La puntuació total d'aquest apartat no podrà ser superior a 3 punts.
Els aspirants han d'acreditar documentalment la durada en hores dels cursos realitzats.
Si no ho fan així es computaran com cursos de durada fins a 25 hores.
D) Experiència en tasques de docència:
D.1 Per haver impartit cursos a membres de cossos policials: 0'1 punt per cada 20 hores fins un màxim de 1 punt
D.2 Per haver impartit cursos en qualsevol institució pública o privada: 0'05 punts per cada 20 hores fins un màxim de 0'50
E) Nivell de coneixement de la llengua catalana
Es valoraran els certificats superiors al nivell intermedi de català (B2) de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, o altres equivalents
C1: 0,75
C2: 1,50
Només puntuarà la titulació superior, fins a un màxim d'1,50 punts.
F) Recompenses i distincions
Es valoraran les felicitacions, col· lectives i individuals, les recompenses i les distincions pròpies dels cossos de policia local o de la resta de forces i cossos de seguretat que s'hagin rebut, quan siguin rellevants en relació amb les funcions de les categories d'Agent, de Caporal, segons el següent barem i amb el màxim d'1,5 punts:
- Per cada felicitació col·lectiva rebuda 0,25 punts.
- Per cada felicitació individual rebuda 0,50 punts.
- Per cada recompensa rebuda 0,75 punts.
- Per cada distinció rebuda 1,00 punt.
La puntuació total de la fase de concurs no pot ser, en cap cas, superior a 10 punts.
VUITENA.- EXERCICIS DE L'OPOSICIÓ
1r. Exercici. Coneixement de la llengua catalana.
Consisteix en la realització d'exercicis de coneixements sintàctics i de comprensió de la llengua catalana i, si escau, en la realització d'una entrevista amb una persona experta que permeti valorar-ne els coneixements orals.
Queden exempts de realitzar aquesta els i les aspirants que acreditin documentalment, dins el termini de presentació de les sol·licituds, posseir el certificat de nivell intermedi de català (B) de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, o equivalent o superior.
Poden restar igualment exempts de realitzar aquesta prova els i les aspirants que, en algun procés de selecció per a l'accés a la condició de funcionari públic, hagin superat una prova o un exercici de coneixements de la llengua catalana del mateix nivell o superior al que s'hi esmenta, sempre i quan aportin la documentació que acrediti aquesta circumstància.
Per realitzar aquestes proves, el tribunal ha de comptar amb l'assessorament de persones tècniques especialitzades en normalització lingüística.
La qualificació és d'apta o no apta. En el cas que la qualificació obtinguda sigui de no apta la persona aspirant quedarà exclosa del procés selectiu.
2n. Exercici. Teòric
Els aspirants han d'exposar per escrit, en el temps màxim de 90 minuts, dos temes escollits pel tribunal i relacionats amb les matèries de l'annex 1. El tribunal pot disposar que cada aspirant llegeixi el seu exercici i li pot demanar els aclariments que consideri oportuns.
La puntuació màxima d'aquesta prova serà de 15 punts havent d'assolir una puntuació mínima de 7,5 punts per superar-la. En el cas que no s'assoleixi la puntuació mínima la persona aspirant quedarà exclosa del procés selectiu.
3r. Exercici. Pràctic
El tribunal proposa als opositors un o més casos pràctics que han de resoldre per escrit en el temps màxim de 90 minuts. El tribunal pot disposar que cada aspirant llegeixi el seu exercici i li pot demanar els aclariments que consideri oportuns.
La puntuació màxima d'aquesta prova serà de 15 punts havent d'assolir una puntuació mínima de 7,5 punts per superar-la. En el cas que no s'assoleixi la puntuació mínima la persona aspirant quedarà exclosa del procés selectiu.
4t. Exercici. Psicotècnic
L'objectiu d'aquest exercici és establir els criteris mínims que les persones candidates han de superar per acreditar les habilitats de lideratge, d'influència en el grup i d'altres factors considerats pertinents per al lloc de treball. Aquests criteris mínims s'estableixen a partir dels resultats obtinguts a les bateries de tests psicotècnics gestionats per personal psicòleg.
En aquest exercici es tindran en compte les pautes previstes a la Resolució INT/2403/2015, per la qual es dona publicitat al protocol pel qual s'estableixen els criteris orientatius d'avaluació psicològica per a l'accés, la promoció i la mobilitat de les policies locals de Catalunya.
Aquest exercici ha de contenir, com a mínim, proves aptitudinals i proves de personalitat adequades al perfil requerit. La bateria de tests a aplicar compleixen els requisits de validesa i fiabilitat i han estat baremats, estandarditzats i tipificats en una àmplia mostra de població que permet garantir la confiança en els resultats obtinguts.
-Prova aptitudinal: consistirà en una bateria de tests psicotècnics que valoraran les aptituds de la persona aspirant. El resultat de la prova aptitudinal serà d'apte o no apte. Les persones declarades no aptes restaran eliminades del procés selectiu.
La prova aptitudinal explora els següents àmbits: raonament verbal, raonament espacial, raonament numèric i raonament abstracte.
Per a la qualificació d'apte cal obtenir una puntuació mínima de 5 punts de mitjana en global (sobre 10), i que cap dels tests/escales aplicats hagi estat puntuat amb menys de 3 punts (sobre 10). En cas contrari, la persona serà declarada no apta. El barem aplicat correspon a la població de referència, que és en aquest cas persones aspirants a cossos de seguretat.
-Prova de personalitat: consistirà en una bateria de tests psicotècnics que valoraran la personalitat i l'estat psicològic de la persona aspirant, juntament amb una entrevista personal per integrar tots els elements explorats anteriorment.
Les puntuacions en aquesta prova van de 0 a 10 en totes les escales. Per considerar superada la prova s'han d'obtenir puntuacions superiors a 2 i puntuacions inferiors a 9 en cadascuna de les escales explorades, i obtenir puntuacions inferiors a 9 en les escales de control de la prova.
La falsedat demostrada en les respostes de les proves psicotècniques comportarà l'eliminació de la persona aspirant.
Una vegada realitzats els qüestionaris, els elements que s'hi exploraran s'integraran i poden completar-se amb una entrevista personal en aquells casos en què ho decideixi el tribunal, per tal d'integrar tots els elements explorats anteriorment i determinar l'adequació de la persona aspirant al perfil competencial exposat en aquestes bases.
En cap cas l'avaluació del resultat de l'entrevista estarà condicionada o vinculada de manera exclusiva als tests de personalitat i aptitudinals, els quals constitueixen un element previ per orientar, si es considera convenient, el contingut de l'entrevista.
A les entrevistes hi ha d'estar present, com a mínim, un membre del tribunal segons l'article 18.3 del Decret 233/2002, de 25 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'accés, promoció i mobilitat de les policies locals.
El resultat final de l'exercici es qualifica d'apte o no apte. Per superar-lo és necessària la qualificació d'apte tant en la prova aptitudinal i de personalitat com en l'entrevista personal.
5è. Exercici. Prova mèdica.
Consisteix en un reconeixement mèdic, realitzat per metges o metgesses col·legiats, per comprovar que no es detecta en els o les aspirants l'existència de cap de les exclusions mèdiques establertes en l'annex 3 d'aquesta convocatòria.
NOVENA.- QUALIFICACIONS DELS I LES ASPIRANTS I PROPOSTA DE NOMENAMENT
9.1 No es podrà declarar superat en el procés selectiu un nombre de persones aspirants superior al de les places convocades.
9.2 Tots els exercicis són obligatoris i eliminatoris.
Aquells i aquelles aspirants que no hagin assolit la valoració mínima establerta queden eliminats/des del procés selectiu.
9.3 La qualificació final de cada aspirant s'obté sumant, a les qualificacions obtingudes a la fase d'oposició, les obtingudes a la fase de concurs.
9.4 Prèviament a la realització del cinquè exercici, el tribunal farà públic un llistat ordenat de les persones aspirants amb les puntuacions finals atorgades a cada una d'elles, i cridarà la primera del llistat per tal que faci la prova mèdica.
9.5 Els o les professionals que realitzin la prova mèdica entregaran al tribunal un informe de la persona aspirant.
9.6 En cas que la persona aspirant no superi el cinquè exercici, el tribunal cridarà la següent persona de la llista que hagi superat les proves anteriors per tal que el faci.
9.7 La persona aspirant que sigui considerada apta en la prova mèdica serà proposada a l'Alcaldia per al seu nomenament com a funcionariat interí. El nombre de persones aspirants proposades no podrà ser superior al de places convocades.
La persona aspirant proposada haurà de presentar a la Secretaria de la corporació, en el termini màxim de vint dies, els documents acreditatius de les condicions exigides a la base segona.
Les persones que tinguin la condició de funcionat públic estan exemptes de justificar documentalment els requisits que no requereixin actualització. Únicament hauran de presentar un certificat de l'organisme que custodiï el seu expedient personal i acreditar la seva condició i les altres circumstàncies de les quals no hi hagi constància.
Si dins del termini esmentat, i tret dels casos de força major, els aspirants proposats no presenten la documentació o no reuneixen els requisits exigits, no podran ser nomenats funcionaris interins i quedaran anul·lades totes les seves actuacions, sens perjudici de la responsabilitat en què puguin haver incorregut per falsedat.
DESENA. Circumstàncies del cessament i període de durada de l'interinatge
La relació del caporal o caporala interí/ina amb l'entitat local cessarà en les següents circumstàncies:
a) En prendre possessió com a funcionari i funcionària de carrera la persona aspirant aprovada en la convocatòria en què s'inclogui la plaça ocupada pel personal interí.
b) En incorporar-se al lloc de treball el funcionari o la funcionària de carrera que estigui en situació administrativa amb dret a la reserva dels llocs de treball.
c) Quan no calguin els seus serveis.
d) Pel transcurs del període per al qual van ser nomenats.
e) Per renúncia de la persona interessada.
f) Per aplicació de la sanció de suspensió de funcions per falta qualificada com a greu o molt greu o per la separació del servei, acreditada mitjançant la instrucció d'expedient disciplinari conforme al que disposa la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals.
ONZENA.- INCIDÈNCIES
El tribunal queda facultat per resoldre els dubtes que es presentin i per prendre els acords que calguin per garantir el funcionament correcte del procés selectiu.
DOTZENA.- RECURSOS
Contra les resolucions definitives i els actes de tràmit de l'alcalde, si aquests actes decideixen directament o indirectament els fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procés selectiu, o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, els interessats podran interposar, d'acord amb l'article 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, potestativament, recurs de reposició en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, davant de l'alcalde, o bé recurs contenciós administratiu d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1988, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d'acord amb el que preveu l'article 10 de la Llei esmentada.
Contra les resolucions definitives i els actes de tràmit del tribunal, si aquests últims decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procés selectiu, o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, els interessats podran interposar en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la seva publicació o notificació, recurs d'alçada davant de l'alcalde.
Igualment els interessats poden interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.
Sils, 8 d'agost de 2023
Eduard Colomé Ribas
Alcalde president
ANNEX I
1. La Constitució Espanyola: Drets fonamentals i llibertats públiques. La funció policial en el marc constitucional.
2. Deontologia policial: Normes bàsiques d'actuació i codis de conducta.
3. Els diferents cossos policials a l'Estat Espanyol: Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat.
Llei 4/2003, de 7 d'abril, d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya.
4. Coordinació i col·laboració entre cossos policials: Normes bàsiques de coordinació i col·laboració. Competències específiques i competències compartides. Les juntes locals de seguretat. Els convenis de col·laboració.
5. Competències municipals en matèria de seguretat i de protecció civil: La policia local com a servei públic.
6. Estructura, organització i funcions de les policies locals: Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals.
7. La policia local com a cos armat: Reial decret 137/1993, de 29 de gener, que aprova el Reglament de Armes. Decret 219/1996, de 12 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'armament de les policies locals.
8. Drets i deures dels membres de les policies locals: El règim disciplinari aplicable.
9. La delinqüència: Realitat i causes. El paper de les administracions locals en la prevenció i el control.
10. El Codi penal: Els delictes, les faltes i les penes.
11. La jurisdicció penal: Òrgans i competències.
12. La denúncia: Concepte i classes. El dret i el deure de denunciar. Efectes de la denúncia.
13. L'atestat policial: Estructura. Valor dels atestats policials.
14. La detenció: Concepte. Supòsits legals en què és procedent la detenció. Els drets del detingut.
14. La detenció de menors.
15. La protecció del medi ambient. El delicte ecològic.
16. Estrangeria: Drets i llibertats dels estrangers, situacions d'irregularitat, actuacions policials.
17. L'entrada i registre: Requisits, formalitats i supòsits excepcionals.
18. Protecció de la seguretat ciutadana: Llei orgànica 4/2015, de 30 de març.
19. Delictes en què poden incórrer els policies en l'exercici del seu càrrec.
20. Control de drogues i estupefaents: Regulació, actuacions policials.
21. Policia administrativa: Principals infraccions a les ordenances municipals, estructura de les denúncies i règim sancionador.
22. Espectacles públics i activitats recreatives: Competències, regulació i règim sancionador.
23. La venda ambulant: regulació i règim sancionador.
24. Impacte ambiental dels fums i els sorolls: Regulació i control.
25. Seguretat viària: normativa sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.
26. La prevenció dels accidents de trànsit: Plans d'actuació.
27. El procediment sancionador en matèria de trànsit.
28. La retirada de vehicles de la via pública: Supòsits i regulació.
29. Regulació en matèria de transports i procediments sancionadors: Especial referència als transports de mercaderies perilloses i als escolars.
30. Regulació jurídica i procediments d'actuació policial sobre conducció de vehicles sota els efectes de begudes alcohòliques, drogues o estupefaents.
31. Paper de la policia local en la protecció civil: Els plans bàsics d'emergències.
32. Policia assistencial: Objectius bàsics de la funció de policia assistencial, tècniques i àmbits d'actuació.
33. Policia comunitària: Concepte, funcions i organització.
34. Els ciutadans com a receptors dels serveis policials.
35. El treball d'equip: Coordinació i valoració del rendiment.
36. La planificació dels serveis.
ANNEX II
QUADRE D'EXCLUSIONS MÈDIQUES
I. ANTROPOMETRIA:
—1 La dinamometria, amb l'estenòmetre de Blok, inferior a les 30 divisions en la mà dominant i a les 25 divisions en la mà no dominant, pel que fa als homes; i inferior a les 25 i 20 divisions, respectivament, en les mans dominant i no dominant, pel que fa a les dones.
—2 La capacitat vital, obtinguda amb l'espiròmetre, inferior als 3,5, litres en els homes, i als 3 litres en les dones.
II. MALALTIES, LESIONS I DEFECTES FÍSICS:
—1 Aparell circulatori
1.1 Insuficiència cardíaca en totes les seves possibles manifestacions, independentment de la seva causa.
1.2 Malformacions de cor o de grans vasos.
1.3 Lesions adquirides de cor o de grans vasos.
1.4 Trastorns de la conducció i del ritme cardíac.
1.5 Insuficiència coronària.
1.6 Pericarditis activa o residual.
1.7 Insuficiència arterial perifèrica.
1.8 Insuficiència venosa perifèrica.
1.9 Malformacions arteriovenoses. Shunt i aneurismes arterials. Linfedema.
1.10 Hipertensió arterial. Hipotensió simptomàtica.
—2 Aparell respiratori
2.1 Malalties respiratòries amb repercussió permanent o ocasional en la funció respiratòria.
2.2 Malformacions o lesions de les vies respiratòries altes o baixes, parènquima, pulmó, pleures o tòrax.
—3 Aparell genitourinari
3.1 Malformacions o lesions del tracte genitourinari.
3.2 Disfuncions urogenitals cròniques.
3.3 Nefropaties de qualsevol etiologia. Insuficiència renal. Hidronefrosi.
3.4 Litiasi del tracte urinari crònica.
3.5, Prolapse genital
—4 Aparell digestiu
4.1 Malformacions o lesions de l'aparell digestiu, inclosos el fetge, les vies biliars, el pàncrees exocrí i les glàndules salivals.
4.2 Disfuncions que comprometin la masticació, la deglució, la digestió o l'excreció.
4.3 Hèrnies i eventracions no tractades o recidivants.
4.4 Úlcera gastroduodenal.
4.5, Hepatopaties (inclouen alteracions metabòliques).
4.6 Malaltia inflamatòria crònica intestinal i síndrome de mala absorció.
4.7 Pancreopaties cròniques o recidivants.
—5 Sistema hematopoètic: hemopaties que a judici del tribunal limitin l'exercici de la funció policial.
—6 Aparell locomotor
6.1 Malformacions o lesions que incapacitin, limitin o comprometin el lliure moviment de qualsevol articulació o que puguin disminuir la força i l'agilitat de les extremitats, el tronc o el coll, o la seva repercussió estàtica.
6.2 Qualsevol altre procés de l'aparell locomotor que a judici del tribunal dificulti l'exercici de les funcions policials.
—7 Trastorns psiquiàtrics i sistema nerviós
7.1 Qualsevol tipus de psicosi o trastorn afectiu, neuròtic o de personalitat que afecti un adequat comportament social i laboral.
7.2 Retard mental, trastorn del desenvolupament psicològic o trastorn mental orgànic que incapaciti per a les funcions pròpies del lloc al qual aspira.
7.3 Trastorns mentals i del comportament causats per consum de substàncies psicotròpiques.
7.4 Símptomes i/o signes clínics biològics indicadors d'intoxicació exògena (detecció de metabòlits de drogues d'abús en l'orina).
7.5 Epilèpsia i/o antecedents seus. Convulsions sense filiar.
7.6 Malformacions o lesions del sistema nerviós central o perifèric.
7.7 Síndromes vertiginoses de qualsevol etiologia.
7.8 Tremolor. Tics o espasmes.
7.9 Trastorns de la son.
—8 Glàndules endocrines
8.1 Malformacions o disfuncions de les glàndules endocrines o mixtes.
8.2 Diabetis mellitus.
—9 Infeccions: qualsevol malaltia infectocontagiosa (vírica, bacteriana, micòtica o parasitària).
—10 Òrgans dels sentits
10.1 Lesions que puguin donar trastorns de la sensibilitat epicrítica o protopàtica o del funcionalisme neuromotor.
10.2 Agudesa visual monocular sense correcció inferior a 4/10.
10.3 Queratotomia radial.
10.4 Despreniment de retina.
10.5 Estrabisme manifest i no corregit.
10.6 Hemianòpsies o reduccions manifestes del camp visual.
10.7 Discromatòpsies.
10.8 Glaucoma.
10.9 Qualsevol altre procés patològic que, segons el parer dels facultatius que realitzin la prova, dificulti de manera important l'agudesa visual.
10.10 Agudesa auditiva que suposi una pèrdua entre 1.000 i 3.000 Hz a 35 dB o de 4.000 Hz a 45 dB.
10.11 Malformacions o lesions de l'oïda interna, mitjana o externa, que en comprometin el bon funcionament o en determinin afeccions cròniques.
10.12 Malformacions o lesions dels òrgans de la fonació (llavis, paladar, boca, cordes vocals, etc.) que comprometin la funció fonatòria normal.
10.13 Trastorns en la parla. Quequesa.
—11 Pell, fàneres i glàndules exocrines
11.1 Malformacions, tumoracions i lesions de la pell i les fàneres que puguin comprometre la funció policial.
11.2 Cicatrius que per la seva extensió, profunditat o estètica puguin comprometre la funció policial o facilitar la identificació.
11.3 Disfuncions de les glàndules exocrines que comportin compromís per a la funció policial.
11.4 Dermatosis generalitzades. Èczemes o psoriasis.
11.5 Tatuatges que siguin visibles amb la uniformitat reglamentària.
11.6 Altres alteracions dermatològiques que a judici del tribunal limitin o dificultin l'exercici de la funció policial.
—12 Altres
12.1 Processos neoplàsics.
12.2 Processos hereditaris amb repercussió permanent sobre funcions orgàniques
12.3 Malalties autoimmunes.
12.4 Diàtesi al·lèrgica.
12.5 Qualsevol afecció, lesió o disfunció que segons el criteri facultatiu pugui comprometre la funció policial.