Balcells: "Apostem de manera decidida per posar al dia els reptes que tenim com a país en l'àmbit de la salut mental"

El conseller de Salut inaugura el centre de recerca i innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que aglutinarà l'excel·lència en l'àmbit de la salut mental del sud d'EuropaEl nou edifici acollirà més de 200 professionals que lideren 160 projectes de recerca dirigits a impulsar el canvi de paradigma que millorarà la qualitat de vida de les persones atesesLes obres han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros, 1,9 milions dels quals provenen d'una subvenció dels fons FEDER gestionada des del Departament d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya

Imagen del artículo Balcells: Apostem de manera decidida per posar al dia els reptes que tenim com a país en l'àmbit de la salut mental

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha inaugurat avui el nou Centre de Recerca i Innovació en Salut Emocional, RISE Center. L'edifici, de 3.000 m2 i dotat amb les últimes tecnologies, acull 200 investigadors de Sant Joan de Déu i dels principals centres de recerca i universitats d'Europa que treballen en més de 160 projectes de l'àmbit de la salut mental amb l'objectiu d'impulsar el canvi de paradigma que ha de conduir a la millora de la qualitat de vida de les persones ateses.

D'acord amb la voluntat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu d'escurçar les llargues estades psiquiàtriques, el que havia estat una antiga clínica s'ha convertit aquest any en un centre de recerca i innovació, on es desenvoluparan els tractaments i teràpies que han de donar resposta als trastorns mentals d'avui i del futur.

Les obres de rehabilitació de l'edifici han suposat una inversió de 6.356.000€ dels quals 1.967.807,42€ han sigut finançats amb una subvenció dels fons FEDER, gestionats a través del Departament d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha destacat que "des del Govern hem apostat de manera decidida per posar al dia els reptes que tenim com a país en l'àmbit de la salut mental i emocional" i ha posat en valor que "la recerca i la innovació són elements clau per aconseguir-ho, no només per millorar i trobar nous tractaments sinó també per a la prevenció". "Disposar d'aquest edifici de primer nivell i d'aquests grups de recerca suposa un salt qualitatiu i ens situa en una posició altament competitiva a nivell internacional", ha remarcat.

Per la seva banda, el director gerent del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Sebastià J. Santaeugènia, ha explicat que "aquest centre ha de servir per posar a l'abast de la societat les millors eines per avançar en la recerca dels nostres investigadors i obrir les portes a una participació compartida i transversal".

Un projecte de futur basat en l'experiència

Els investigadors del RISE Center treballen amb la voluntat d'identificar els problemes i necessitats de les persones ateses, generar i, fins i tot, personalitzar, solucions aplicables en el dia a dia.

La gran diversitat, tant de la dimensió dels projectes com dels àmbits d'actuació en els quals se situen, col·loquen el Parc Sanitari Sant Joan de Déu com un referent de la salut mental a Catalunya i a Europa. L'objectiu és compartir el coneixement que sorgeix dels projectes de recerca amb la resta de professionals d'Europa i contribuir a canviar el model d'abordatge dels trastorns de salut mental al segle XXI.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que lidera aquest canvi de paradigma, se situa actualment com el novè centre del món en recerca de salut mental, segons l'índex H5. La recerca i la innovació han estat dos principis propis dels seus professionals, al llarg de la història i, igual que a principi del segle XX el psiquiàtric de Sant Boi va ser pioner en la introducció dels nous corrents europeus de l'ergoteràpia per al tractament de determinats trastorns, ara els professionals tornen a ser innovadors, amb els mateixos valors per trobar respostes als problemes de salut mental del segle XXI, amb l'objectiu de dignificar els tractaments i posar el respecte a la persona per davant de tot.

Escenaris amb ànima i torrents d'art

Amb més de vint anys d'experiència en els tractaments a través de l'art, els professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu continuen avançant en la investigació de nous models a partir de l'expressió artística.

Per aquest motiu, l'acte d'inauguració ha comptat amb una actuació a càrrec de persones que participen en el projecte Escenaris amb ànima. Es tracta d'una proposta d'Arts en Salut que habilita un marc de treball de base comunitària per a la prescripció social d'activitat cultural a persones que conviuen amb algun trastorn mental greu i els seus cuidadors. Conjuntament amb entitats de referència de les arts escèniques de l'àrea de Barcelona s'han formalitzat sis propostes de cocreació artística (amb el Teatre Nacional de Catalunya, Dau al Sec Espai Escènic, Escenaris Especials, Xamfrà Centre de Música i Escena del Raval, i Àtrium Viladecans) on persones usuàries de la Xarxa de Salut Mental i els seus cuidadors s'involucren en el procés de creació i exhibició d'un espectacle escènic.

A partir d'aquesta proposta comunitària, professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu han iniciat dos estudis d'avaluació de l'impacte d'aquesta activitat en els usuaris. L'objectiu de l'estudi és comprovar els efectes que la participació en el grup de teatre té en la percepció dels participants sobre el propi benestar, la sensació de pertinença a la comunitat i la reducció de l'estigma envers les persones amb problemes de salut mental.

Aquest projecte se suma al gruix d'activitats anuals que organitza Torrents d'Art, un programa impulsat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu que va néixer l'any 2011 per fer accessible la creació cultural a persones amb trastorn mental i lluitar contra l'estigma social associat al col·lectiu.

El nou edifici

Amb l'objectiu de generar un pol de coneixement i impulsar eines i iniciatives innovadores en l'àmbit de la salut mental, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha reconvertit un edifici dels anys 70 seguint criteris d'integració i diàleg amb l'entorn. El projecte constructiu, a càrrec de PMMT Arquitectes, ha estat pensat amb l'objectiu de convertir aquest espai en un component valuós per a l'ecosistema de la salut mental i afavorir experiències coherents amb els valors i la filosofia del RISE Center.

El projecte constructiu s'ha basat en tres línies estratègiques:

  1. Garantir un entorn funcional i acollidor per a la investigació i la docència. El disseny segueix criteris de flexibilitat, humanització, salut i accessibilitat universal; promou els espais interiors confortables, adaptables i respectuosos amb el benestar dels usuaris; i garanteix la qualitat de l'ambient interior i prioritza els materials saludables.
  2. Integrar-se en l'entorn amb una imatge innovadora L'objectiu ha estat que l'edifici harmonitzi amb el que hi ha al seu voltant i alhora reflecteixi el propòsit per al qual s'ha concebut, a més de generar un focus d'activitat i relacions que enriqueixin l'activitat sanitària del Parc. Per fer-ho, s'ha instal·lat un revestiment de façana de ceràmica que connecta l'edifici amb les terres vermelles del Llobregat i amb la històrica bòbila ubicada al recinte del Parc Sanitari.
  3. Enfocar-se en el comportament bioclimàtic, el confort ambiental i l'adequació estructural. S'han adequat els espais a nous usos i a les respectives càrregues. S'ha actuat en la construcció d'una segona façana de l'edifici que millora el comportament bioclimàtic i redueix el consum energètic alhora que augmenta el confort tèrmic i acústic dels usuaris als espais interiors.

El procés constructiu s'ha centrat en la reconversió d'un edifici dels anys 70 d'acord amb les necessitats actuals tant de la nova arquitectura i nous materials com del canvi d'activitat de l'edifici. En el procés de rehabilitació de l'edifici han tingut un paper primordial els materials naturals com la ceràmica, producte local i de tons variables que connecta l'espai amb l'entorn i amb la història del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. El projecte també ha previst la integració de la vegetació amb la introducció de patis interns que ajuden a la humanització dels espais i aprofundeixen en el diàleg amb l'entorn.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha donat una gran importància a la seva vegetació perquè els jardins han tingut, històricament, una funció terapèutica. De la mateixa manera, els edificis d'obra vista tenen també un pes al recinte perquè connecten amb l'antiga bòbila que produïa maons a principi del segle XX. Precisament, d'aquella bòbila encara es conserva la xemeneia, visible des de la part exterior del RISE Center.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
350688 {"title":"Balcells: \"Apostem de manera decidida per posar al dia els reptes que tenim com a país en l'àmbit de la salut mental\"","published_date":"2024-07-25","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/25\/15\/03\/fe0d2313-4307-4271-81c0-f3aeb96404de.jpg","id":"350688"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-25/350688-balcells-apostem-manera-decidida-posar-dia-reptes-tenim-pais-ambit-salut-mental https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.