Els ajuts Interlingua per fomentar el català en l'àmbit universitari s'incrementen un 35% respecte al 2023

La resolució de la convocatòria Interlingua augmenta fins a 1,5 M€ d'euros els ajuts per fomentar el català, l'aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües en l'àmbit universitariTambé es destinaran 150.000 euros al programa d'ajuts per a Manuals universitaris en català

Imagen del artículo Els ajuts Interlingua per fomentar el català en l'àmbit universitari s'incrementen un 35% respecte al 2023

Els ajuts Interlingua per fomentar el català en l'àmbit universitari, impulsats pel Departament de Recerca i Universitats en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística, han incrementat la dotació final de la convocatòria en més de 400.000 euros, un 35% més respecte al 2023. Així, la resolució final de la convocatòria 2024 ha concedit ajuts per valor d'1.462.000 euros destinats a projectes que inclouen, entre d'altres, cursos de llengua catalana i occitana i de llengua de signes catalana, activitats d'acollida lingüística i cultural per a alumnat de mobilitat (com ara parelles lingüístiques o coneixement de l'entorn), mesures per desplegar els plans d'increment de la docència en català (PIDOC) a cada universitat, plans de foment de la recerca en català i campanyes de difusió dels drets lingüístics de la comunitat universitària.

Entre els projectes finançats, destaca el programa Aprendre a conversar amb la IA com a recurs d'acollida lingüística. Es tracta d'un recurs per a l'aprenentatge de la llengua catalana (comprensió, expressió i interacció oral) per mitjà de ChatGPT o altres eines d'IA. És un projecte que implica serveis lingüístics de diverses universitats.

Aquests ajuts, gestionats per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), formen part de les mesures previstes en el Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya i s'afegeixen a altres accions que ja s'han desplegat com la política de promoció dels cursos de català en origen per als estudiants internacionals, la Guia per a l'elaboració de plans d'increment de la docència en català o, més recentment, la guia La gestió del multilingüisme als centres de recerca de Catalunya.

Ajuts a manuals en català

El Departament de Recerca i Universitats, en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística, també promou per segon any consecutiu el programa d'ajuts a Manuals universitaris en català amb una provisió de 150.000 euros. Gràcies a aquests ajuts l'any passat es va finançar l'edició de 20 manuals universitaris i obres de referència, com ara El món d'avui, d'Antoni Segura i Mas; la traducció de Crítica de la raó pura de Kant, a càrrec de Miquel Montserrat Capella, o Didàctica de la física per a l'educació secundària obligatòria, de Víctor López-Simó i Digna Couso. Un cop aprovades les bases reguladores, està previst que la convocatòria s'obri a finals de setembre.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
350500 {"title":"Els ajuts Interlingua per fomentar el català en l'àmbit universitari s'incrementen un 35% respecte al 2023","published_date":"2024-07-25","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/25\/11\/28\/f23fddb7-4b4a-4158-a963-70d51f1ded30.jpeg","id":"350500"} catalunya Joaquim Nadal Farreras,Recerca i Universitats https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-25/350500-ajuts-interlingua-fomentar-catala-ambit-universitari-incrementen-35-respecte-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.