La Generalitat col·labora amb ens comarcals i locals de Lleida perquè utilitzin tots els recursos que els posa a l'abast per atendre el sensellarisme en la campanya agrària

La delegada del Govern, Solés Carabasa Closa, subratlla que el sensellarisme constitueix "una realitat social global i estructural que no és ni provocada ni està directament vinculada a l'activitat de la campanya agrària, però que hi és present i, per tant, administracions, agents socials i organitzacions agràries hi hem d'actuar per combatre-la" El SOC treballa per avançar el calendari de la convocatòria i la incorporació de les persones dinamitzadores de la campanya agrària vinent

Imagen del artículo La Generalitat col·labora amb ens comarcals i locals de Lleida perquè utilitzin tots els recursos que els posa a l'abast per atendre el sensellarisme en la campanya agrària


La directora general de Serveis Socials, Mireia Vall Urbea, ha fet una crida perquè els consells comarcals i els ajuntaments disposin de tots els recursos que el departament de Drets Socials posa a l'abast per a fer front a les situacions de vulnerabilitat i sensellarisme de les persones transeünts que busquen feina a la recollida de la fruita a la vegueria de Lleida. Segons Vall, una part d'aquests fons que habilita la Generalitat als ens locals i comarcals, que podrien ser destinats a facilitar atenció i allotjament temporal a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat a la vegueria de Lleida acaben no sent utilitzats. La directora general s'ha pronunciat així en el transcurs de la Comissió de coordinació de la campanya agrària de Lleida, que, encapçalada per la delegada del Govern, Solés Carabasa Closa, s'ha reunit avui a la seu del Govern a Lleida.

Mireia Vall Urbea ha explicat que, per tal d'ajustar la petició dels ajuts a la cobertura de les necessitats que els ajuntaments i consells comarcals detecten en els seus àmbits territorials, i, per tant, de maximitzar l'aprofitament dels recursos disponibles, Drets Socials està mantenint reunions de coordinació amb el Consell Comarcal del Segrià i els ens locals en què se'ls ofereix acompanyament en la gestió de les accions i recursos com ara el suport socioeducatiu al carrer i el finançament d'allotjament d'urgència per aquelles persones que necessiten aquest suport social.

Aquestes són opcions que es poden sol·licitar a través de l'anomenada fitxa 48.1 dels contractes programa signats amb Drets Socials, dedicada a abordar situacions de sensellarisme en general, però a les quals els ajuntaments i consells comarcals poden recórrer també per fer front a aquest tipus de necessitats accentuades per l'efecte de la campanya agrària.

Sensellarisme, fenòmen estructural, no provocat per la campanya agrària

La delegada del Govern ha destacat que, malgrat que durant la campanya agrària es produeixi un repunt del sensellarisme, aquest constitueix "una realitat social global i estructural que no és ni provocada ni està directament vinculada a l'activitat de la campanya agrària". "Ni l'activitat agroalimentària és la causant del sensellarisme ni aquest és un element propi de l'activitat de la campanya agrària", ha dit. Però, "malgrat que el sensellarisme i la vulnerabilitat són fenòmens que s'han d'afrontar des d'un enfocament transversal que va molt més enllà del que es refereix a la campanya agrària, el cert és que hi són presents, amb persones que es troben en situació administrativa irregular i amb altres que estan en procés de recerca de feina i no la troben, per exemple, i és on administracions, agents socials i organitzacions agràries hem d'actuar".

Suport de la Generalitat a la lluita contra el sensellarisme

En el marc de la fitxa 48.1 el departament de Drets Socials ha atorgat, entre el 2022 i el 2024, més de 2.867.000 euros a l'Ajuntament de Lleida (inclosa una aportació específica per al dispositiu d'atenció al pavelló firal) i als consells comarcals del Segrià i la Noguera a través dels mecanismes específics dels respectius contractes programa dedicats a l'atenció de les situacions de sensellarisme. La distribució d'aquests recursos ha estat, respectivament, de 2.269.162, 535.079 i 62.919 euros. Per al 2025, les aportacions previstes per a aquest concepte son de 1.236.400 euros (937.386 a l'Ajuntament de Lleida, 267.539 al Consell Comarcal del Segrià i 31.459 al de la Noguera). Es tracta dels tres ens que han sol·licitat els recursos.

Avançament de la contractació de les persones dinamitzadores de la campanya

En el transcurs de la reunió d'avui, la subdirectora general de Polítiques Actives del SOC, Susana Díaz Martínez, ha avançat que, de cara a la temporada vinent, l'ordre de convocatòria dels ajuts per a la contractació per part d'ajuntaments, consells comarcals i organitzacions agràries de les persones dinamitzadores de la campanya serà publicada durant el mes d'abril i les incorporacions de les persones beneficiàries es produiran al maig, de manera que desenvoluparan les seves tasques fins al mes d'octubre.

Per a la campanya 2024, el SOC ha sufragat la contractació d'un total de 72 persones dinamitzadores. L'import global atorgat és de 1.347.457 euros, xifra que inclou la formació. El termini d'execució dels contractes va des del 17 de juliol fins el 28 de febrer de 2025. La durada dels contractes és de 6 mesos.

Aquest any la notificació de les resolucions d'atorgament s'ha endarrerit perquè ha calgut elaborar una nova ordre de bases de la convocatòria per a resoldre algunes qüestions de caràcter tècnico-jurídic. El fet d'haver-se revisat aquests punts permetrà que la tramitació, posada en marxa i execució de les ordres i resolucions de convocatòria per a la contractació per part d'ajuntaments, consells comarcals i organitzacions agràries de persones dinamitzadores corresponents a les properes campanyes de la fruita ja puguin seguir els terminis previstos amb normalitat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
345498 {"title":"La Generalitat col·labora amb ens comarcals i locals de Lleida perquè utilitzin tots els recursos que els posa a l'abast per atendre el sensellarisme en la campanya agrària","published_date":"2024-07-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/23\/19\/17\/256fb72f-d3c2-4b04-b75c-a806decba0dd.jpg","id":"345498"} catalunya Delegació a Lleida,Montse Bergés i Saura https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-23/345498-generalitat-col-labora-ens-comarcals-locals-lleida-perque-utilitzin-recursos-posa-abast-atendre-sensellarisme-campanya-agraria https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.