El Govern aprova l'ampliació de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat

La modificació garanteix la preservació d'uns espais agraris actius i sostenibles, necessaris per a la biodiversitat, i permet compatibilitzar la producció d'aliments amb la conservació i la preservació dels hàbitats i les espècies

El Govern ha aprovat ampliar la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, proposar l'ampliació del Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Delta del Llobregat, que passa a denominar-se Aiguamolls del Delta del Llobregat, i dur a terme un seguit de mesures per garantir el futur del Delta.

Imagen del artículo El Govern aprova l'ampliació de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat

Agricultura viable i conservació de la biodiversitat

En concret, la ZEPA s'amplia en 1.472,07 hectàrees (ha), amb una superfície protegida final de 2.407,12 ha, dins els termes municipals del Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Santa Coloma de Cervelló, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Barcelona.

Aquesta modificació dona resposta a una carta d'emplaçament de la Comissió Europea que, l'any 2021, va considerar insuficient la superfície protegida pel fet de no incloure els territoris més apropiats per a la conservació de les aus silvestres, i va instar l'Estat a reforçar les mesures de protecció davant l'impacte de les ampliacions del Port de Barcelona, incloent-hi el desviament de la llera del riu Llobregat, i de l'Aeroport del Prat. Alhora, l'acord determina l'impuls del Govern per tramitar un pla de protecció del medi natural i del paisatge del Delta del Llobregat, centrat en aquests dos espais de la Xarxa Natura 2000, que en garanteixi la gestió adequada.

L'espai protegit del Delta del Llobregat es troba inserit en un paisatge molt transformat per l'acció humana, entremig de grans àrees urbanes, agrícoles i de serveis, on l'espai natural ha quedat com una mostra d'extensió reduïda i molt fragmentada, però on els sòls agrícoles són imprescindibles en la seva coherència ecològica i la connectivitat. L'espai protegit és molt atractiu per als visitants, però alhora la pressió humana a la zona és molt alta. L'ampliació recull la necessitat de compatibilitzar l'impuls de les activitats socioeconòmiques que s'hi duen a terme amb la conservació i la preservació dels hàbitats i les espècies. Es tracta d'assegurar una activitat agrícola sostenible que ajudi a garantir-hi i a conservar-hi la biodiversitat, ja que els sòls agrícoles tenen un paper important en la coherència ecològica i en la connectivitat. D'aquesta manera, es preserva el llegat actual del Delta, que incrementa la protecció respecte a la pressió urbanística.

L'interès ornitològic de les zones agrícoles i obertes de la plana deltaica és preceptiu per incloure-les a la ZEPA, tal com esmenta la carta d'emplaçament. En aquestes àrees, hi viuen ocells com el trobat (Anthus campestris), el torlit (Burhinus oedicnemus), la daurada grossa (Pluvialis apricaria), el corriol pit-roig (Charadrius morinellus) i la terrerola comuna (Calandrella brachydactyla). Aquests ambients, a més, són zones d'alimentació d'altres espècies no estrictament agrícoles, com l'esmirla (Falco columbarius), el falcó de la reina (Falco eleonorae) i el milà reial (Milvus milvus). Les espècies de zones humides també fan servir aquests espais com a zones d'alimentació contigües al seu hàbitat natural, que es troba fragmentat i té una superfície insuficient. Fins i tot l'ampliació de la ZEPA protegeix el territori per a les aus migratòries, que constitueixen més del 98% de les espècies presents al Delta del Llobregat, amb la qual cosa es garanteixen les seves àrees de reproducció, alimentació, muda i hivernada, i també les zones de descans.

Els nous sectors designats com a ZEPA són els següents:

  1. Camps de Cal Nani - Cal Dominguet.
  2. Can Camins.
  3. Les Sorres i els Llanassos.
  4. El Pi Tort.
  5. L'Àfrica.
  6. Paratge Ràfols (conegut també com a Can Sabadell).
  7. Camps de Ca l'Inglada.
  8. Casa Groga i erms de Burés.
  9. La ribera del Prat i Sant Boi.
  10. Les Marines de l'Hospitalet.

La llera del riu, inclosa com a LIC

L'acord amplia també el LIC en 590,83 ha, de manera que passa a tenir una superfície de 1.556,66 ha. De fet, el Delta de Llobregat esdevé un espai de gran valor ecològic per la presència de diversos hàbitats d'interès comunitari. En destaquen els del litoral, especialment els referents als ambients dunars, incloent-hi les pinedes de pins mediterranis, catalogades com a prioritàries per la Directiva europea que regula la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres. Cal destacar que l'ampliació del LIC comportarà una protecció de més del 56% de l'hàbitat de les depressions humides interdunars, del 47% de les dunes movents del cordó litoral amb borró i del 13% de les dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre.

La proposta incorpora la llera del riu Llobregat entre la desembocadura i el pont de la carretera N-340 (Molins de Rei - Sant Vicenç dels Horts) com a ZEPA i LIC. Això aporta una extensió rellevant d'espais fluvials amb ambients de ribera i una presència important d'ocells que empren aquest tram del riu de forma complementària a les zones humides del Delta, alhora que esdevé un element clau per a la connectivitat biològica del territori.

Els nous sectors proposats com a ZEPA i LIC són:

  1. El tram del riu Llobregat des del pont de Mercabarna fins a la desembocadura del riu.
  2. L'Illa; la bassa de desguàs del canal de l'aviació; la zona central del parc litoral del Prat.
  3. La platja del Prat.
  4. La Roberta.
  5. L'aquarterament aeri del Prat - ACAR el Prat (colònia militar).
  6. La pineda de les Filipines.
  7. L'ampliació de Can Sabadell.
  8. L'ampliació del Remolar.
  9. La Murtra i la Murtrassa.
  10. El tram superior del riu Llobregat (entre el pont de Mercabarna i el pont de l'N-340).
  11. La pineda de Gavà.
  12. L'Olla del Rei.

Proposta integral dialogada

Abans de la tramitació pública de la proposta, es va dur a terme un procés participatiu amb els agents territorials afectats per la nova delimitació, dividit en dues fases. La primera es va desenvolupar l'abril de 2021 amb els ens locals, i la segona, des de la tardor de 2021 fins a l'actualitat, amb els actors territorials i les entitats ambientals.

La Generalitat ha mantingut un diàleg constant amb els sectors afectats. S'han mantingut reunions amb els sindicats agraris UP i JARC, i amb entitats del sector ambiental, com Ecologistes de Catalunya, SEO/Birdlife i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN). Des de l'inici s'ha estat buscant una proposta integral, entenent que el procés no era fàcil i que calia trobar l'encaix per a una gestió coordinada entre els espais protegits i els espais no protegits i, sobretot, un model de treball que preveiés l'activitat agrària sostenible com un model de futur, per protegir el Delta de la pressió de la urbanització excessiva.

En les reunions es va facilitar tota la documentació de la proposta i es va demanar que fessin retorn amb les aportacions que consideressin oportunes. Durant les dues fases es van dur a terme reunions generals amb tots els actors i d'altres d'específiques amb aquells que ho van sol·licitar.

Garanties de futur

L'acord de Govern disposa que s'iniciï, com a màxim el tercer trimestre de l'any 2024, la redacció i la tramitació del Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l'espai Delta del Llobregat, com a espai inclòs en el Pla d'espais d'interès natural. A més, preveu l'impuls d'un seguit de mesures per garantir-ne el futur. Destaca el fet d'assegurar, amb la participació de tots els agents del territori, que les futures actuacions garantiranla recuperació de la biodiversitat, la promoció, la diversificació i la modernització de l'activitat agrària sostenible i de proximitat, la millora de la qualitat de les masses d'aigua i de les infraestructures hídriques i de reg, i l'equilibri de la seva diversitat funcional. També inclou l'impuls d'un espai de cogovernança conjunt, integrador, en què participi el món local, agrari, ambiental i comunitari, per treballar, definir i construir una estratègia compartida per al Delta del Llobregat, entès com un sol sistema d'espais oberts.

Alhora, es fomentaran els ajuts públics i les inversions necessaris perquè els productors agraris del Delta puguin modernitzar les infraestructures agràries i ambientals, existents i futures, que millorin la resiliència i l'estat de conservació del Delta del Llobregat i la seva capacitat de producció d'aliments. A més, s'hi promourà la innovació i la intensificació sostenible, especialment en els sistemes de producció d'aliments eficients i d'alt valor natural, així com mecanismes de comercialització que afavoreixin el comerç i la venda de proximitat i l'increment de les rendes generades per les explotacions agràries.

Abans del final de 2025 caldrà elaborar la cartografia i la caracterització dels espais agraris situats en l'àmbit de la ZEPA a fi d'incorporar-los al mapa de sòls de Catalunya, amb la finalitat de preservar i protegir els espais agraris. Des d'ara, i en el termini màxim de dos anys, caldrà dur a terme els tràmits per redactar el Pla territorial sectorial agrari específic del Parc Agrari del Baix Llobregat. També es promourà la revisió del Pladegestió i desenvolupament del Parc Agrari del Baix Llobregat, per actualitzar les grans actuacions que assegurin el desenvolupament de l'activitat, la millora de les condicions ambientals i la potenciació dels valors d'aquest territori, i per participar-hi activament.

Finalment, s'impulsarà la integració dels diversos instruments d'ordenació del Delta del Llobregat per preservar el sistema deltaic, tant des del punt de vista ambiental i agrari com ciutadà, d'agressions urbanístiques que en comprometin el futur.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
344681 {"title":"El Govern aprova l'ampliació de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat","published_date":"2024-07-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/23\/10\/58\/66b0dfb1-178c-46a8-a360-317e4a303f48.jpg","id":"344681"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-23/344681-govern-aprova-ampliacio-zona-especial-proteccio-aus-zepa-delta-llobregat https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.