Llum verda al CAR-T ARI0002h desenvolupat pel Clínic-IDIBAPS per a pacients amb mieloma múltiple

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat en la presentació que "a Catalunya estem fent que les teràpies avançades arribin a tothom per millorar la qualitat de vida de les persones"L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha donat el vistiplau per a provar-lo com a medicament de teràpia avançada de fabricació no industrial en pacients amb mieloma múltiple resistents a tractaments convencionalsSegona teràpia avançada desenvolupada pels equips del Clínic Barcelona-IDIBAPS que serà autoritzada per l'AEMPS per usar-los en pacients amb malalties hematològiques

Imagen del artículo Llum verda al CAR-T ARI0002h desenvolupat pel Clínic-IDIBAPS per a pacients amb mieloma múltiple

El CAR-T ARI-0002h, desenvolupat a l'Hospital Clínic Barcelona-IDIBAPS, ha rebut el vistiplau del Comitè d'Avaluació de Medicaments d'Ús Humà de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) per a la seva aprovació com a medicament de teràpia avançada de fabricació no industrial en pacients amb mieloma múltiple en recaiguda.

Aquest matí ho han explicat en roda de premsa el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz; Josep M. Campistol, director general del Clínic Barcelona; Elías Campo, director de l'IDIBAPS; Ignasi López, director de l'Àrea de Relacions Institucionals amb Institucions d'Investigació i Salut de la Fundació "la Caixa"; Carlos Fernández de Larrea, hematòleg del Clínic i cap del grup sobre Mieloma, amiloïdosi, macroglobulinemia i altres gammapaties de l'IDIBAPS; Álvaro Urbano, coordinador del Pograma CAR-T del Clínic-IDIBAPS i cap del grup Trasplantament de progenitors hemopoètics de l'IDIBAPS; i Manel Juan, cap del Servei d'Immunologia del Clínic i del grup Immunogenètica i immunoteràpia en la resposta autoinflamatòria i immunitàriade l'IDIBAPS.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha manifestat que "el que estem fent avui aquí és excepcional, fruit d'un treball en equip, de moltíssimes persones de gran talent, que se suma a altres iniciatives que a Catalunya també coexisteixen; tota aquesta suma fa que puguem ser referents per millorar la qualitat de vida de persones que pateixen diferents malalties com la leucèmia, el limfoma, el mieloma o altres malalties hematològiques". I ha afegit: "estem parlant de futur, un futur que ja és present, i de com fer que això arribi a tothom, com socialitzem aquestes teràpies".

Balcells ha destacat, en aquest sentit, que a Catalunya "hem seguit una estratègia de país al voltant de la creació del Centre Català de Teràpies Avançades, que està en marxa, està aprovat pel Govern, té el seu pressupost i abans d'acabar aquest mes tindrà la primera reunió del seu comitè directiu".

Josep M. Campistol ha explicat que "aconseguir el vistiplau del Comitè de l'AEMPS és una fita i és fruit de l'esforç de molts professionals i investigadors de l'hospital. Aquesta és la segona teràpia CAR-T desenvolupada a l'hospital amb l'objectiu d'oferir la millor alternativa terapèutica a cada pacient i per fer-la hem comptat amb l'impuls del projecte ARI i de les diferents entitats i institucions que ens han donat suport econòmic" .

Elias Campo ha assenyalat que "la teràpia CAR-T és un exemple paradigmàtic de com la investigació biomèdica d'excel·lència millora la qualitat de vida de les persones, en aquest cas del CAR-T ARI0002h, dels pacients amb mieloma múltiple".

Ignasi López ha assenyalat que "l'avenç cap a l'aprovació d'aquest tractament demostra el caràcter translacional de la investigació en immunoteràpia de l'Hospital Clínic. Es tracta d'investigació orientada a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones. Aquest és també un dels nostres objectius fundacionals. Arribar amb solucions als pacients justifica tots els nostres esforços".

El vistiplau del Comitè de l'AEMPS és el pas previ a la notificació de l'aprovació de l'exempció hospitalària que rebrà l'Hospital Clínic Barcelona els pròxims dies. El procés d'aprovació des de l'hospital ha estat coordinat per l'equip del Servei de Farmacologia Clínica, liderat per Gonzalo Calvo.

D'altra banda, la Clínica de la Universitat de Navarra serà autoritzada com a segon centre productor, ja que també hi ha produït la teràpia CAR-T per als estudis clínics.

ARI0002h: el primer CAR-T desenvolupat íntegrament a Europa per al mieloma múltiple

El mieloma múltiple és un tipus de càncer que afecta les cèl·lules plasmàtiques de la medul·la òssia. Representa un 10% dels càncers de la sang i, tot i que hi ha diversos tractaments disponibles, molts pacients desenvolupen resistència, cosa que porta a recaigudes i a una necessitat urgent de disposar de noves teràpies per poder tractar-los. Aquí és on les teràpies CAR-T poden tenir un paper fonamental.

El CAR-T ARI-0002h ha estat desenvolupat íntegrament a l'IDIBAPS pel grup de recerca d'Álvaro Urbano-Ispizua. És el primer CART europeu a demostrar una eficàcia clínica en pacients amb mieloma múltiple. En concret, és un CART que es dirigeix ​​contra l'antigen BCMA, que es troba a la superfície de les cèl·lules tumorals del mieloma. Dos estudis previs liderats pel Clínic-IDIBAPS i publicats a les revistes Lancet Oncology i Clinical Cancer Research han mostrat l'eficàcia del CAR-T ARI0002h en pacients amb mieloma múltiple que han recaigut després d'almenys dues línies de tractament i ja han estat exposats als principals fàrmacs utilitzats en aquesta malaltia.

Als dos estudis es va validar l'eficàcia del tractament en un total de 60 pacients i els resultats van mostrar que el 95% dels pacients van mostrar resposta al tractament amb un perfil favorable de toxicitat.

Carlos Fernández de Larrea ha liderat el desenvolupament clínic del CAR-T ARI-0002h, en què han participat set hospitals espanyols: Hospital Clínic de Barcelona, ​​Clínica Universitat de Navarra, Hospital Universitari de Salamanca, Hospital Verge de l'Arrixaca de Múrcia, Hospital 12 d'octubre de Madrid, l'Hospital Verge del Rocío a Sevilla i l'Hospital Clínic Universitari de Santiago. La preparació dels CARTs per a la seva administració als pacients ha estat realitzada a l'Hospital Clínic de Barcelona, ​​per part l'equip del servei d'Immunologia dirigit per Manel Juan, i a la Clínica Universitat de Navarra.

Optimitzar el tractament amb la teràpia CAR-T

L'eficàcia del tractament s'avalua no només per la resposta inicial del pacient, sinó també per la durabilitat d'aquesta resposta. Així, els investigadors també van descriure la forma òptima d'administrar el tractament i han identificat biomarcadors de resposta, que podrien millorar la selecció de pacients i la personalització dels tractaments.

La primera dosi s'administra de manera fraccionada, en tres alíquotes, i passats cent dies des de la primera infusió s'administra una dosi de record que proporciona una resposta sostinguda amb una toxicitat baixa. Això permet reduir la gravetat dels efectes adversos sense reduir l'eficàcia del tractament.

D'altra banda, s'han analitzat diferents factors i biomarcadors que permetin predir-ne la resposta i la seva durada després del tractament amb l'ARI-0002h. "Conèixer quins pacients respondran favorablement a la teràpia ens permetrà optimitzar els resultats, ajustar l'estratègia terapèutica i minimitzar-ne els efectes secundaris", apunta Carlos Fernández de Larrea.

Què és la Teràpia CAR-T?

La teràpia CAR-T (anomenada així per les sigles en anglès Chimeric Antigen Receptor T-Cell o receptor d'antigen quimèric de cèl·lules T), és un tractament que implica la modificació genètica de les cèl·lules T del pacient perquè puguin reconèixer i atacar cèl·lules canceroses.

En el cas del CAR-T ARI0002h, s'han dissenyat específicament per atacar les cèl·lules del mieloma múltiple, un tipus de càncer que afecta les cèl·lules plasmàtiques a la medul·la òssia.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
337247 {"title":"Llum verda al CAR-T ARI0002h desenvolupat pel Clínic-IDIBAPS per a pacients amb mieloma múltiple","published_date":"2024-07-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/19\/13\/29\/5e26b2b1-95c3-480c-a25c-ff706c1469e3.jpg","id":"337247"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-19/337247-llum-verda-car-ari0002h-desenvolupat-pel-clinic-idibaps-pacients-mieloma-multiple https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.