Drets Socials ha reduït el temps de resolució de la Renda Garantida de Ciutadania en un 13% en un any

El Departament dona compte de la gestió d'aquesta prestació, que beneficia 154.063 persones.Durant el 2024 el Govern ha invertit 214,51 M€ al finançament d'aquesta prestació.

Imagen del artículo Drets Socials ha reduït el temps de resolució de la Renda Garantida de Ciutadania en un 13% en un any

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha presidit aquest matí el plenari de la comissió de govern de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). En el decurs de la trobada, el Departament ha donat compte de la gestió d'aquesta prestació que beneficia més de 154.000 ciutadans i suposa una inversió per part del Govern de 214,51 M€.

Durant la seva intervenció, Campuzano ha posat en valor les millores en la gestió d'aquesta prestació, tant pel que fa a recursos humans com de sistemes d'informació i automatització de processos. En aquest sentit, ha remarcat que gràcies als canvis introduïts el darrer any s'ha reduït un 13% el temps de resolució d'expedients, que el 2023 era de 85 dies i enguany és de 66. Molt per sota d'altres ajudes com pot ser l'Ingrés Mínim Vital (IMV), amb una mitjana de de 141 dies per a resoldre expedients.

El titular de Drets Socials també ha posat de manifest la necessitat d'un canvi normatiu que afavoreixi l'accés d'aquesta prestació a col·lectius que avui s'hi veuen privats o que permeti mantenir el suport d'aquesta prestació en determinats casos. És per això que ha demanat als membres de la comissió fer front comú perquè el Parlament aprovi aviat aquesta revisió de la llei.

Finalment, el conseller ha remarcat els avantatges del traspàs de la gestió de l'IMV, "perquè una finestreta única facilita les gestions a la ciutadania a l'hora de tramitar les dues prestacions i ajuda a evitar que les persones més vulnerables hagin de passar per un infern burocràtic entre les dues administracions". En aquest sentit, Campuzano ha explicat que recentment ha adreçat una carta a la ministra Saiz perquè faci efectiu el compromís de traspassar la gestió de l'IMV a la Generalitat i ha assenyalat que a juny de 2024 només 12.529 perceptors de l'RGC complementaven aquesta prestació amb l'IMV.


Perfil de persones beneficiàries

Les prestacions associades a la Renda Garantida de Ciutadania tenen més de 154.063 persones beneficiàries, el 56% de les quals són dones i el 44%, homes. Segons dades a maig de 2024, la prestació té un total de 101.915 expedients associats actius.

El 49% de les unitats familiars són unipersonals, mentre que el 21% estan formades per 2 membres i el 27% són d'entre 3 i 5 membres. Les de més de 5 persones són només el 3% restant. Si ens fixem en famílies monoparentals, que suposen el 27% dels expedients del col·lectiu activable, estan formades majoritàriament dones (94%).

Pel que fa a territoris, l'àmbit amb més expedients vigents és Barcelona, que copa el 72% del total, seguit de Tarragona i Girona (10%), Lleida (5%) i Terres de l'Ebre (3%).

Actualment, el 91% dels perceptors de la prestació de l'RGC del col·lectiu activable laboralment reben la prestació complementària d'activació i inserció (PCAI), amb el compromís de buscar feina activament.

La primera meitat de 2024, 83.664 titulars de l'RGC han rebut serveis per part del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC). Aquestes actuacions han permès que enguany 1.143 famílies perceptores de l'RGC hagin sortit del programa per motius d'inserció laboral.

Pel que fa a les noves sol·licituds rebudes, un 41% de les valorades durant l'any 2024 compleixen els requisits, un increment significatiu respecte als primers anys de l'RGC. La majoria de sol·licituds que incompleixen requisits ho fan per superar els ingressos establerts en la Llei (24%) i no acreditar la insuficiència d'ingressos (20%).


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
334636 {"title":"Drets Socials ha reduït el temps de resolució de la Renda Garantida de Ciutadania en un 13% en un any","published_date":"2024-07-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/18\/17\/17\/b42b0ede-7ea8-4257-ac2b-da97e6e3ae8d.jpeg","id":"334636"} catalunya Carles Campuzano Canadés,Drets Socials https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-18/334636-drets-socials-reduit-temps-resolucio-renda-garantida-ciutadania-13-any https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.