El Servei Català de Trànsit obre una nova línia de subvencions als ens locals per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l'àmbit urbà

Imagen del artículo El Servei Català de Trànsit obre una nova línia de subvencions als ens locals per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l'àmbit urbà

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Amb aquesta convocatòria es destinaran 10 milions d'euros més per a mesures de foment de la mobilitat segura i sostenible 

El Servei Català de Trànsit ha obert avui la convocatòria 2024 per a la concessió de subvencions als ens locals destinades al desenvolupament d'accions vinculades a la mobilitat segura i sostenible. En aquesta nova línia d'ajudes es destinaran un total de 10 milions d'euros que amplien a 20 milions el pressupost que l'SCT ha destinat des del 2022 a aquestes subvencions per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l'àmbit urbà.

Per tal de donar impuls a les mesures recollides en el Pacte Nacional per a una Mobilitat segura i sostenible, des del Departament d'Interior -mitjançant el Servei Català de Trànsit- es dona continuïtat amb una segona convocatòria a aquest programa de subvencions per afavorir que els ajuntaments, les mancomunitats de municipis i les entitats municipals descentralitzades de Catalunya que tinguin un màxim de població de 50.000 habitants, desenvolupin actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, impulsin la pacificació del trànsit i aconsegueixin una reducció de l'accidentalitat en l'entorn urbà.

Com en la primera convocatòria, es podrà finançar també fins al 100% del cost total del projecte, amb un import màxim de 150.000,00 euros per sol·licitud i projecte. Cada projecte podrà incloure com a màxim dues actuacions i el termini de presentació de les sol·licituds és fins al proper 5 de setembre. La primera línia d'ajudes oberta al 2022 va arribar a un total de 90 municipis (28 a Barcelona, 26 a Girona, 26 a Lleida i 10 a Tarragona) que encara estan en període d'execució de les actuacions, atès que es va ampliar fins al març del 2025.

Les accions desenvolupades per aquests consistoris han estat principalment pacificacions de travesseres, modificació de l'espai viari per reduir l'espai al vehicle privat en benefici dels mitjans de transports que promouen una mobilitat activa, ampliació de voreres i millora de l'accessibilitat d'aquestes, instal·lació de nous passos de vianants i itineraris de vianants i habilitació de carrils bicis. Unes mesures destinades a reduir la sinistralitat viària urbana a través de pacificar entorns per a la població local i especialment per a les famílies, els infants i les persones grans que suposen una millora de la mobilitat i de la qualitat de vida de la ciutadania.

Convé destacar que el Servei Català de Trànsit des de la concessió d'aquestes línies de subvencions ha posat a disposició dels municipis un servei d'atenció per resoldre qualsevol dubte dels projectes, les actuacions desenvolupades, els terminis d'execució, entre d'altres qüestions, per fer un seguiment i un acompanyament als ens locals.

El 35% de les víctimes mortals de trànsit tenen lloc en l'àmbit urbà

Els pobles i ciutats, a causa de la concentració humana i el gran nombre de desplaçaments que realitzen diàriament els seus habitants, tenen un alt risc de ser l'escenari d'algun tipus de sinistre viari. A més, són espais limitats on conflueixen i conviuen els diferents usuaris de la via pública com són els vianants, ciclistes, persones usuàries de vehicles de mobilitat personal, vehicles particulars, comercials i vehicles de transport públic. Cal tenir en compte que, l'any 2023, a Catalunya el 35% de les víctimes mortals de trànsit va tenir lloc en l'àmbit urbà. Per tal de reduir el 5% de les víctimes mortals en l'àmbit urbà que preveu el Pla de Seguretat Viària 2024-2026, les actuacions en aquest àmbit urbà són imprescindibles.

Des del Servei Català de Trànsit, tenim diferents línies de col·laboració amb els municipis per tal de dur a terme polítiques locals de seguretat viària, i en concret, establim convenis de col·laboració amb els municipis i amb les seves policies locals: per a la cessió de cinemòmetres, d'alcoholímetres, tests de drogues i la realització de campanyes de formació i educació viària. També com a estratègia de lluita contra l'accidentalitat en l'àmbit urbà, tenim una línia de suport als municipis per a l'elaboració dels plans locals de seguretat viària (PLSV) i treballs tècnics de seguretat viària. Els PLSV són instruments tècnics, on s'estableixen una sèrie de mesures a executar per tal de millorar els entorns urbans i fer-los més segurs, així com per impulsar una mobilitat més sostenible, mentre que als Treballs tècnics de seguretat viària s'aborden problemàtiques concretes com són l'establiment de mesures de pacificació del trànsit (en travesseres i en entorns concrets), la millora de la seguretat viària en entorns escolars, el foment de la mobilitat activa o l'ordenació de polígons industrials i urbanitzacions, entre d'altres.

Per tal de donar impuls a la implantació de les mesures establertes als PLSV i als Treballs tècnics de seguretat viària, és important donar un impuls econòmic als municipis. Per aquest motiu s'ha posat en marxa aquesta nova línia de subvencions per a una mobilitat segura i sostenible i per a la reducció de la sinistralitat en els municipis de Catalunya.

Els ens locals interessats poden consultar la informació de la convocatòria i per a la presentació de sol·licituds en aquest enllaç:https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=990588



"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
334487 {"title":"El Servei Català de Trànsit obre una nova línia de subvencions als ens locals per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l'àmbit urbà","published_date":"2024-07-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/18\/13\/31\/d5da25d5-554a-4f94-9726-4c3083ef23b0.jpg","id":"334487"} catalunya Ramon Lamiel,Servei Català de Trànsit https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-18/334487-servei-catala-transit-obre-nova-linia-subvencions-als-ens-locals-promoure-mobilitat-mes-segura-sostenible-ambit-urba https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.