Lleida-Alguaire acull simulacions de rutes logístiques comercials amb drons, en el marc d'un projecte europeu

Un dels emplaçaments del projecte ha estat el nou vertiport experimental, que es farà servir per drons petits i mitjans i s'incorpora a l'estació de grans dimensions inaugurada l'octubre de 2023Les simulacions formen part del projecte europeu U-ELCOME, participat per Aeroports de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) També s'han dut a terme proves emulant un corredor logístic entre la ciutat de Lleida i l'aeroport

Imagen del artículo Lleida-Alguaire acull simulacions de rutes logístiques comercials amb drons, en el marc d'un projecte europeu

L'aeroport de Lleida-Alguaire ha estrenat avui un nou vertiport experimental, acollint la realització d'exercicis i operacions logístiques comercials amb drons. La nova estació es farà servir per drons petits i mitjans, i s'incorpora al centre UAM de l'aeroport, de dimensions majors, un centre de proves per a vehicles aeris no tripulats, inaugurat l'octubre de 2023, i que és ja un referent de la infraestructura aeroportuària, els sistemes de gestió del trànsit aeri, els operatius, els procediments i altres tecnologies de la informació.

Les simulacions que s'han dut a terme avui són exercicis i operacions rutinàries per fomentar l'adopció de la tecnologia U-space, serveis i procediments digitals que proporcionen accés segur i eficient a l'espai aeri per als vehicles autònoms. Amb aquestes proves s'ha desplegat una part del projecte europeu U-ELCOME, en el qual participen Aeroports de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i compta amb 51 socis internacionals.

Durant la jornada d'avui també s'ha fet una sessió formativa, a càrrec de la UPC,orientada al personal de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, Aeroports de Catalunya i proveïdors de serveis Skyway. Aquesta sessió ha aprofundit en els conceptes generals d'U-space, la seva arquitectura de serveis, i en els sistemes USSP (proveïdors de serveis U-Space), els quals hauran de proveir serveis als operadors de dron.

Aquesta setmana s'han desenvolupat també un conjunt d'operacions dron intensives, emulant un corredor logístic entre la ciutat de Lleida i l'aeroport. Aquest exercici pretén avaluar com realitzar la integració de l'espai aeri U-space al voltant d'una infraestructura aeroportuària. D'aquesta manera, s'han fet simulacions demostratives per a presentar les eines que han de facilitar la coordinació entre els operadors dron i els gestors aeroportuaris.

El futur de les operacions dron, tan comercials com a l'àmbit de la seguretat, es focalitza al voltant del desplegament de la tecnologia U-space. Aquesta tecnologia consisteix en una arquitectura de serveis digitals orientats a proveir serveis de planificació estratègics i de suport a l'execució tàctica. A més, facilitarà els vols dron en escenaris d'alta densitat d'operacions, on és necessari un nivell de seguretat d'acord amb el nivell de risc incrementat.

Aquest projecte és un dels projectes europeus tecnològics i d'innovació que es duen a terme a l'aeroport. El vector tecnològic és una clara aposta de captació de projectes d'start-ups o empreses del sector, però també la via d'atraure projectes de noves tecnologies aplicades als nous combustibles o a la nova mobilitat aèria.


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
331795 {"title":"Lleida-Alguaire acull simulacions de rutes logístiques comercials amb drons, en el marc d'un projecte europeu","published_date":"2024-07-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/17\/14\/37\/15aacb06-1e8e-4afd-9a9f-03d2f03c277a.jpg","id":"331795"} catalunya Ester Capella i Farré,Territori https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-17/331795-lleida-alguaire-acull-simulacions-rutes-logistiques-comercials-drons-marc-projecte-europeu https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.