El Govern intensifica les accions de prevenció de riscos laborals derivats de la calor durant l'estiu

Imagen del artículo El Govern intensifica les accions de prevenció de riscos laborals derivats de la calor durant l'estiu

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  1. Empresa i Treball, mitjançant l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral i la Inspecció de Treball de Catalunya, reforça la campanya amb accions perquè les empreses siguin conscients de la necessitat d'evitar els riscos que treballadors/es corren per cops de calor
  2. La Inspecció de Treball de Catalunya va incrementar l'any 2023 més d'un 50% les actuacions inspectores per investigar les condicions ambientals i enguany ha enviat més de 18.000 comunicacions a empreses per recordar-los les seves obligacions en aquest àmbit
  3. El Departament d'Empresa i Treball, a través de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral i la Inspecció de Treball de Catalunya, ha engegat diverses accions per conscienciar les empreses de la necessitat de complir la normativa laboral per evitar els riscos que les persones treballadores poden córrer per cops de calor.

    Per una banda, l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral recorda a les empreses i a les persones treballadores que durant l'estiu, davant la pujada de les temperatures, s'ha d'extremar la precaució i prendre totes les mesures de prevenció necessàries per no posar en risc la salut de les persones que treballen a l'aire lliure com, per exemple, les del sector de la construcció.

    En aquest sentit, el Departament ha mantingut reunions amb la Mesa de seguretat i salut laboral en la construcció a Catalunya, on es tracten específicament actuacions per prevenir els efectes de les onades de calor en aquest sector.

    De fet, a les obres ja s'han distribuït i lliurat en mà milers d'octavetes en diferents idiomes (català, castellà, anglès, francès i àrab) que recullen un conjunt de mesures preventives generals per a l'empresariat i persones treballadores. Aquesta iniciativa ha estat consensuada a la Mesa de la Construcció formada pels agents econòmics i socials més representatius de Catalunya.

    Iniciativa de la Inspecció de Treball de Catalunya

    La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha enviat cartes electròniques a més de 18.000 empreses perquè posin èmfasi en la importància i necessitat de prevenir els riscos per a la salut que, en ocasions, les persones treballadores poden patir pels cops de calor com a conseqüència d'estar sotmeses a situacions de temperatures extremes.

    En concret, la ITC ha enviat les 18.371 comunicacions a empreses multiserveis i de sectors econòmics on es desenvolupen treballs a l'exterior, el que representa un increment del 47,3% respecte de l'estiu de l'any passat.

    Del total de cartes, 13.057 corresponen a empreses de la demarcació de Barcelona; 2.200 cartes a empreses de Girona; 943 cartes a empreses de Lleida; i 2.171 cartes a empreses de Tarragona.

    D'altra banda, la ITC n'ha enviat 195 més a empreses que l'estiu passat van ser objecte de requeriment o sanció per la detecció d'irregularitats amb la finalitat de fer-ne comprovació i seguiment.

    En aquest sentit, l'any passat la ITC va accentuar la prioritat d'investigar les condicions ambientals en els llocs de treball, la qual cosa va suposar que es portessin a terme 540 actuacions inspectores (+50,4% respecte de 2022) que van acabar en 307 requeriments (+50,5%) i 94 propostes de sanció per infraccions comeses (+74,1%).

    Amb aquesta iniciativa, la ITC continua treballant per garantir el compliment de la normativa laboral,de les garanties de prevenció d'accidents laborals i, d'aquesta manera, contribuir a una major seguretat i salut laboral de les persones treballadores.

    "Davant la calor, fem prevenció"

    La campanya del Departament "Davant la calor, fem prevenció" informa i sensibilitza les empreses de la seva responsabilitat en la planificació de la feina i en proporcionar el material necessari per tal d'evitar la sobreexposició a les altes temperatures de l'estiu.

    Així mateix, la iniciativa del Departament recorda a les persones treballadores que, per la seva pròpia seguretat, han de complir amb la normativa i fer servir el material facilitat per l'empresa.

    https://treball.gencat.cat/ca/ambits/seguretat_i_salut_laboral/riscos_i_condicions_treball/mesures_per_risc/calor-estiu/campanya-davant-calor-prevencio/

    Per ampliar el ressò d'aquesta campanya informativa de prevenció i sensibilització, el Departament n'ha fet difusió mitjançant el 012; a través de diversos mitjans de comunicació audiovisuals; per les pantalles de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de Transports Metropolitans de Barcelona, i xarxes socials.

    A més, enguany el Departament ha elaborat un document amb recomanacions preventives per al servei de vigilància, salvament i socorrisme aquàtic a l'entorn de les platges a Catalunya, que també inclou consells per evitar els riscos d'exposició a inclemències meteorològiques.

    També ha publicat "El treball en ambients calorosos" específic per al col·lectiu de persones treballadores autònomes. https://treball.gencat.cat/web/.content/09_-_seguretat_i_salut_laboral/publicacions/imatges/ambients_calorosos.pdf

    Consells bàsics de prevenció davant les altes temperatures

    Realitzar tasques pesades o treballs a l'exterior a elevades temperatures pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents de treball. El risc augmenta a mesura que puja la temperatura, per això és important que les empreses i les persones que treballen a l'aire lliure o en ambients calorosos adoptin les mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor, que en alguns casos arriba a ser mortal.

    A la pàgina web de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral trobareu les recomanacions de prevenció de riscos laborals davant les altres temperatures, que de manera resumida són les següents:

    Consells bàsics per a les persones treballadores:

    ·Beure aigua sovint per no deshidratar-se.

    ·Menjar aliments lleugers com amanides, fruites o sucs (ajuden a tornar al cos les sals perdudes amb la suor) i evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt ensucrades (afavoreixen la deshidratació).

    ·No treure's la roba i cobrir-se el cap. La roba ha de cobrir la major part del cos i, allà on no sigui possible, emprar cremes de protecció solar.


    Consells bàsics per a l'empresa:

    ·Facilitar descansos freqüents a indrets frescos.

    ·Adaptar els horaris: organitzar torns per reduir el temps o la intensitat de l'exposició sempre que sigui possible i planificar les tasques més pesades per a les hores de menys calor (abans de les 11 i després de les 16 hores).

    ·Evitar el treball aïllat i posar aigua a disposició de les persones treballadores


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
331623 {"title":"El Govern intensifica les accions de prevenció de riscos laborals derivats de la calor durant l'estiu","published_date":"2024-07-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/17\/09\/11\/0f011c1d-1cc4-4f4a-a924-9832c52c0bb4.png","id":"331623"} catalunya Empresa i Treball,Roger Torrent i Ramió https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-17/331623-govern-intensifica-accions-prevencio-riscos-laborals-derivats-calor-durant-estiu https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.