El Govern anima a la ciutadania a llegir amb la campanya "Llegir, al centre dels teus plans"

És una de les mesures aprovades en el marc del Pla Nacional del Llibre i la Lectura que el Govern va posar en marxa el juliol del 2023.La campanya vincula la lectura al benestar personal i col·lectiu, recorda a la ciutadania que pot llegir en una multitud d'ocasions i formats, i insisteix en el fet que tothom pot llegir, tingui l'edat que tingui.El Pla preveu 73 accions per fomentar l'hàbit lector, vetllar per la igualtat d'accés al llibre i la lectura i donar suport a l'ecosistema del llibre, entre d'altres. Ja s'han activat el 90% de les mesures previstes.

Imagen del artículo El Govern anima a la ciutadania a llegir amb la campanya Llegir, al centre dels teus plans

El Departament de Cultura posa en marxa una gran campanya de foment de la lectura, una de les iniciatives contemplades dins del Pla Nacional del Llibre i la Lectura aprovat pel Govern el juliol del 2023 amb l'objectiu d'incentivar l'hàbit lector i incrementar els índexs de lectura, especialment en català. La campanya s'ha presentat aquest vespre al Santa Mònica, amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i de representats del sector del llibre català.

L'eslògan de la campanya és "Llegir, al centre dels teus plans" i gira al voltant de la idea que tothom pot llegir en una multitud d'ocasions i formats. A més, la intenció principal del Govern amb aquesta campanya és relacionar la lectura amb el benestar de les persones, un concepte clau que va sorgir en les converses amb el sector durant el desenvolupament del Pla Nacional del Llibre i la Lectura.

En paraules de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, "en un món ple d'estímuls, on tots vivim a un ritme molt alt, amb mòbils i pantalles que ens omplen els ulls constantment, llegir suposa un moment de desconnexió; o millor dir, de connexió. Llegir permet que el nostre món, tan bonic però sovint també tan frenètic, s'aturi una estona. Que el soroll se'n vagi. Així doncs, en aquesta campanya animem a tothom a posar la lectura al centre dels seus plans".

La campanya parteix de la coneguda fórmula "Sofà, pel·li i manta" i la transforma en un "Sofà, llibre i manta". A partir d'aquesta idea d'apostar per la lectura com a pla, la gràfica en qüestió desenvolupa una varietat de situacions en les quals es pot llegir: gaudir d'un bon llibre en paper al sofà, d'un llibre electrònic al transport públic, o d'un audiollibre mentre caminem per la muntanya, per exemple. La campanya s'apropia d'aquesta fórmula per reivindicar que el llibre és sempre un entreteniment de qualitat que crea benestar, coneixement i vincles, per a totes les edats i situacions, i anima a imaginar altres situacions possibles en les quals la lectura també hi encaixaria.

En consonància amb el Pla, la campanya té com a propòsit impulsar l'hàbit lector, independentment de l'origen o el rerefons sociocultural d'aquells que el practiquen, obrint nous espais per a la lectura i vinculant-la directament al benestar. És per això que s'ha desenvolupat un espot televisiu i una línia gràfica que a partir de demà es començaran a distribuir arreu del país.


Objectius de lectura per al 2030

Pel que fa els índexs de lectura, els objectius marcats pel Pla són que l'any 2030 el 76% de la població llegeixi llibres almenys una vegada al trimestre (un 70,9 % ho feia el 2023); que el 65% ho faci almenys un cop a la setmana (un 60,0 %, el 2022); i que el 40% de la població ho faci en català (un 34,7%, el 2023).

El Pla aposta per contribuir al foment de l'hàbit lector al llarg de tota la vida com un factor de benestar personal i a l'increment dels índexs de lectura i la millora de la competència lectora, especialment en català, mitjançant accions d'educació, promoció, comunicació, divulgació i accés.

Imagen del artículo El Govern anima a la ciutadania a llegir amb la campanya Llegir, al centre dels teus plans


Desplegant el Pla Nacional del Llibre i la Lectura

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura s'està desplegant arreu de Catalunya amb la participació de diversos departaments de la Generalitat i la implicació del sector literari i educatiu. Fins a la primera meitat del 2024, ja s'han activat 66 de les 73 mesures previstes en el Pla (el 90% del total). 11 ja estan executades, 25 es troben en fase de desplegament, 30 estan en una fase avançada, i només 7 mesures resten pendents d'iniciar-se.

Més enllà de la campanya institucional de foment de la lectura, algunes de les mesures que ja s'han iniciat i es desplegaran aquest 2024 són:

  1. Desenvolupament de la Casa de les Lletres com a espai aglutinador de les entitats de la creació literària i associacions d'escriptors: la licitació del projecte per a la rehabilitació del Palau Requesens, al barri Gòtic de Barcelona, ja està en marxa. Les obres s'iniciaran l'últim trimestre del 2025. La creació de la Casa de les Lletres acollirà la Institució de les Lletres Catalanes, la Reial Acadèmia de Bones Lletres, i cinc entitats dedicades a la creació i a la promoció literària: AELC, ACEC, PEN Català, Espais Escrits i IbbyCat.
  2. Foment dels plans locals i comarcals de lectura. La mesura s'articula a través d'un ajut destinat als ajuntaments i consells comarcals per elaborar el pla de lectura i desplegar-lo amb el treball conjunt de, com a mínim, biblioteques, escoles i llibreries. La primera convocatòria es farà enguany, i podran acollir-se a la nova línia tots els municipis amb biblioteca integrada al Sistema de Lectura Pública de Catalunya o que comptin amb bibliobús.
  3. Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya(PLAMIB). Pla pilot que té com a objectiu actualitzar el model de biblioteca escolar, per donar resposta al projecte educatiu de centre, augmentar el nombre de biblioteques que apliquin aquest model, així com impulsar la lectura i la millora dels nivells de comprensió lectora. Ja s'ha obert la convocatòria perquè els centres presentin les seves propostes, i està previst que abans d'acabar el curs se seleccionin els 50 centres escolars de Catalunya que formaran part d'aquest pla pilot. Té una durada prevista de dos cursos escolars, amb la finalitat d'avaluar-lo i implantar-lo. En paral·lel al desplegament del Pla pilot de Millora de les Biblioteques Escolars, s'han activat les xarxes de comprensió lectora, el treball entre centres educatius que ha d'afavorir l'aprenentatge entre iguals mitjançant la reflexió i l'intercanvi de coneixements, fer emergir bones pràctiques de lectura i compartir materials i estratègies per millorar la comprensió lectora. A les presentacions territorials d'aquest trimestre hi han participat 2.265 docents (equips directius) de 1.657 centres.


*Podeu descarregar-vos aquí tots els materials de la campanya: LLEGIR AL CENTRE DELS TEUS PLANS

*A partir de les 19h l'espot de la campanya estarà penjat al canal de Youtube del Departament de Cultura

*Tall de la consellera Garriga sobre la campanya

*Es pot seguir l'evolució del Pla a l'apartat Seguiment del Pla de la web del PNLL.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
326930 {"title":"El Govern anima a la ciutadania a llegir amb la campanya \"Llegir, al centre dels teus plans\"","published_date":"2024-07-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/15\/11\/21\/2bc860f6-2c7b-46b7-bcf4-1ade246b4f8c.jpg","id":"326930"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-15/326930-govern-anima-ciutadania-llegir-campanya-llegir-centre-teus-plans https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.