La campanya d'estiu 'Patrimonieja a Catalunya' aplega una quinzena d'actes al Camp de Tarragona

Imagen del artículo La campanya d'estiu 'Patrimonieja a Catalunya' aplega una quinzena d'actes al Camp de Tarragona

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Festivals de música i concerts, visites teatralitzades, jocs per a famílies, i exposicions són algunes de les propostes d'oci que ofereix, arreu de Catalunya, durant aquests mesos estivals el cicle Patrimonieja pel patrimoni cultural de Catalunya. Aquesta és la campanya d'estiu que aposta per la dinamització dels equipaments culturals amb propostes per a tots els públics.

El programa s'adreça a tots tipus de públic i tindrà lloc a equipaments gestionats per la Generalitat de Catalunya, que vol impulsar la socialització del patrimoni cultural. A les comarques de Tarragona, el cicle inclou fins a quinze propostes, repartides en festivals de música, activitats gastronòmiques, visites teatralitzades i espectacles familiars.

Tot el conjunt d'activitats, juntament amb la informació pràctica, es pot consultar en l'agenda en línia que s'ha habilitat al portal web del patrimoni cultural: https://patrimoni.gencat.cat/ca/article/patrimonieja-aquest-estiu-mes-dun-centenar-dactivitats-musicals-teatrals-i-familiars-als

Propostes a les comarques de Tarragona

Per temàtiques, cal destacar les propostes de Grans festivals de música als monuments patrimonials de les comarques de Tarragona, en els quals la música és la gran protagonista, com el cicle de concerts del conjunt romà de Centcelles i el Festival Jordi Savall.

Dins del programa Patrimoniejant en família, cal posar de relleu les propostes de jocs de pistes, d'escapada i gimcanes al Reial Monestir de Santes Creus, durant el mesos de juliol i agost. A més a més, el cicle de Visites al Patrimoni inclou propostes com Dones. Mares i abadesses, al Reial Monestir de Santes Creus, que proporcionarà als visitants una visió sobre les dones en època medieval, o L'enigma de Centcelles, una passejada pel conjunt romà.

Els monuments incrementen durant els mesos d'estiu la seva oferta de visites teatralitzades, una manera diferent i amena d'apropar-se al patrimoni cultural i la història. Destaquen, a la Cartoixa d'Escaladei, la proposta La cuina cartoixana: la cuina blanca i el dejuni i Quiteria, la minyona d'Escornalbou, al Castell Monestir d'Escornalbou.

Durant els mesos de juliol i agost les exposicions son una proposta idònia per resguardar-se de la calor. La gastronomia també té el seu espai protagonista en la programació d'estiu. La gran cita tornarà a ser el Festival Santa Teca al Castell Monestir d'Escornalbou, que uneix producte local de qualitat, gastronomia de fusió i tastets de cultura contemporània. La taula estarà parada en aquest mateix espai, al Castell Monestir d'Escornalbou, on es podrà veure com Eduard Toda hi celebrava la revetlla de Sant Joan.

Un dels altres destacats de l'estiu al Camp de Tarragona és el cicle d'actuacions Divendres DiVins, que organitzen cada any els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, que combinen visites als elements del patrimoni amb actuacions de formacions de proximitat i tastos de productes de les denominacions d'origen locals.

Programa d'activitats a les comarques de Tarragona


Grans festivals de música al patrimoni:

MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DETARRAGONA - CONJUNT ROMÀ DECENTCELLES

Dijous 4, 11, 18 i 25 de juliol, a les 20.30 h

Cicle de Concerts de Centcelles

El Conjunt romà de Centcelles s'omple un estiu més de música amb el Cicle de Concerts de Centcelles, impulsat per l'Associació dels Amics de la Música de Constantí i l'Ajuntament de Constantí, amb la col·laboració del MNAT.

El programa d'enguany preveu quatre concerts que es faran a l'exterior del monument o a la Sala de la Cúpula:

- 4 de juliol: Escola de Música de Constantí

- 11 de juliol: Libérica

- 18 de juliol: Roger Padullés i Albert Guinovart

- 25 de juliol: Trio Mulier


REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

Del 12 al 18 d'agost

Festival Jordi Savall

El Festival Jordi Savall és un festival de música antiga dirigit per aquest reconegut intèrpret i director que tindrà lloc en diverses dates de juliol i agost en espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister.

En concret a Montblanc, a Santes Creus i a Poblet amb un programa de concerts dels diversos conjunts musicals dirigits pel mestre Jordi Savall: Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations i Orpheus 21, a més de conferències i concerts de joves propostes emergents.


CARTOIXA D'ESCALADEI

Festival Terrer

31 d'agost

Ruth Troyano & Elisenda Guiu - M'exalta el nou i m'enamora el vell / Tasto Solo

Un tast que combina literatura i el tast de grans vins de la DOQ Priorat. Cercant un diàleg interessant i pertinent entre el nou i el vell, entre l'antic i l'avantguarda.


SERVEIS TERRITORIALS DE CULTURA A TARRAGONA

Divendres 12 de juliol a les 20 h

Dimarts 6 d'agost a les 20 hores

Cicle de concerts Quartet Gerhard

Cicle de concerts amb el prestigiós Quartet Gerhard. Aquesta formació, reconeguda com un dels quartets amb més projecció en l'àmbit europeu, destaca per la seva sensibilitat sonora i el seu profund respecte per la música i té base establerta a Tarragona.

El divendres 12 de juliol es durà a terme el concert "En memòria de la bellesa", un programa que reflexiona al voltant de l'acte de crear i, per oposició, l'acte de destruir per reflexionar sobre quin paper juga l'art dins de la mirada de l'ésser humà, a través de temes de Shostakovich, Tchaikovsky i Bach. Tancarà el cicle de concert el programa previst per al pròxim dimarts, 6 d'agost, en el qual el Quartet Gerhard traslladarà al públic un programa dedicat a Shostakovich.

Entrades gratuïtes. Reserva: sttarragona.cultura@gencat.cat.


Passejades i visites guiades:

MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA - TEATRE DE TARRACO

Cada divendres des del 19 de juliol al 13 de setembre

Del 19 de juliol al 9 d'agost, de 19 a 20 h i de 20 a 21 h (segons demanda)

Del 16 d'agost al 13 de setembre, de 18.30 a 19.30 h

Visites guiades al Teatre de Tàrraco

Una visita guiada per redescobrir el Teatre de Tàrraco, un dels tres edificis d'espectacles amb què va comptar la ciutat, a imatge dels existents a Roma.

L'experiència permet interpretar les restes que s'han conservat de l'edifici i comprendre les seves dimensions originals, així com entendre el seu vessant també com a escenari de poder.


MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA - CONJUNT ROMÀ DE CENTCELLES

Diumenges 21 de juliol, 4 d'agost, 18 d'agost i 8 de setembre a les 11 h

Itinerari L'Enigma de Centcelles

Quina era la funció del Conjunt romà de Centcelles? Què representa el gran mosaic que trobem a la cúpula? Aquesta visita guiada planteja un itinerari que recorre tot el conjunt d'època tardoromana i que finalitza a l'aqüeducte romà del Pont de les Caixes.

Durant la visita, es tractaran els diversos interrogants que aquest monument planteja encara avui en dia, i que afecten des de la seva datació exacta com les diferents hipòtesis sobre el motiu pel qual va ser construït.


REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

Del 30 de juliol a l'1 de setembre

Visita guiada

El monestir de Santes Creus va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó. Amb una arquitectura sòlida, greu i austera, l'abadia reflecteix el model canònic dels monestirs del Cister.

Aquest visita guiada permet descobrir els espais més emblemàtics de l'abadia cistercenca, com ara el claustre gòtic o els mausoleus reials, i descobrir la història de l'orde i com hi vivien els monjos.


CARTOIXA D'ESCALADEI

Del 30 de juliol a l'1 de setembre

Visita guiada

La cartoixa d'Escaladei es troba en el fons d'una vall, protegida per la serralada de Montsant. En aquest espai tranquil, els monjos cartoixans van seguir un model de vida marcat pel silenci i l'oració, combinant la solitud eremítica amb l'empara de la vida comunitària. Amb aquesta visita guiada pel monument coneixerem els espais més emblemàtics de la cartoixa i la vida cartoixana.


Visites teatralitzades i espectacles:


MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA VIL·LA ROMANA DELS MUNTS

Dissabtes del 20 de juliol al 14 de setembre

Del 20 de juliol al 10 d'agost, a les 19.30 h

Del 17 d'agost al 14 de setembre, a les 19 h

Caius i Faustina us conviden a la vil·la

Caius i Faustina, els senyors de la Vil·la romana dels Munts, us conviden a conèixer la seva luxosa residència situada als afores de Tàrraco, al peu de la Via Augusta i amb unes envejables vistes al mar. Aquesta visita teatralitzada trasllada els visitants a mitjan segle II, moment de màxim esplendor de la vil·la, per recórrer un espai on s'hi trobaven cambres ricament decorades amb marbres i pintures, unes luxoses termes privades i amples jardins.

Com a bons amfitrions, en Caius i la Faustina conviden els visitants a gaudir d'una degustació a la romana un cop acabat el recorregut tot observant el paisatge durant el capvespre.


MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA (TINGLADO 4)

Divendres 19 de juliol, 2 i 23 d'agost i 6 de setembre, a les 20 h

Monòlegs al MNAT

En col·laboració amb el grup de reconstrucció històrica Thaleia, el Tinglado 4 obre les seves portes quatre nits d'estiu per recuperar les veus de personatges femenins d'època romana. Amb l'entrada de la representació podeu gaudir, també, d'accés a l'exposició TÀRRACO/MNAT des de les 19 h i d'una degustació final.

- Divendres 19 de juliol: Servilia. Amatoris Caesaris

- Divendres 2 d'agost: Scribbonia Attice. Obstetrix

- Divendres 23 d'agost: Livia Drusilla. Iulia Augusta

- Divendres 6 de setembre: Fulvia Flacca Bambalia. Mulier V


REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

26 de juliol, 9 i 23 d'agost, a les 11 h

Dones. Mares i abadesses

Una visita diferent i reivindicativa sota una òptica femenina, on descriurem la visió sobre les dones en època medieval a través d'alguns autors eclesiàstics del segle XIV junt amb tres imatges iconogràfiques representades al claustre principal sota una mirada moralitzant.

Es tractarà el paper de l'esposa en els cercles de la noblesa catalana medieval a través dels sepulcres nobiliaris femenins de les germanes Cervera, Guillema de Montcada, coneguda com la "Invicta Amazona", i Magdalena Valls de Salvà.

A més, també coneixerem el paper de la maternitat a través de la vida de dues reines enterrades a l'església del monestir: Blanca d'Anjou i Margarida de Prades, la maternitat de les quals va determinar el seu destí.


CARTOIXA D'ESCALADEI

18 de juliol i 1, 15 i 29 d'agost, a les 18 h

La cuina cartoixana: la cuina blanca i el dejuni

Aquesta visita ens permetrà endinsar-nos en la quotidianitat més diària de la comunitat de pares i germans, un viatge a la seva espiritualitat a través de la cuina blanca: com era la seva alimentació, quins preceptes seguien, com s'estructuraven els dejunis per purificar cos i ànima, així com explicar algunes de les seves receptes. Un viatge espiritual, contemplatiu i gastronòmic als peus de la serra de Montsant, amb una sorpresa final en forma de petit tast.


CASTELL MONESTIR D'ESCORNALBOU

Divendres 26 de juliol, 9 i 23 d'agost, a les 12 h

Quitèria, la minyona d'Escornalbou

Relats de la història del Castell Monestir d'Escornalbou sota el guiatge d'una de les seves antigues minyones. Alguns divendres d'estiu un dels arqueòlegs més famosos de l'època, Pere Bosch Gimpera, acompanyarà la Quitèria en aquesta divertida visita teatralitzada i explicarà vivències, anècdotes i històries per aproximar-nos a les primeres dècades del segle XX.


Activitats familiars:


REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

19 de juliol i 2, 16 i 30 d'agost, a les 11 h

Un escape room per a famílies basat en la recerca de la relíquia oculta que va ser amagada per l'últim abat de Santes Creus. L'objectiu serà col·laborar en la recerca de la relíquia per tal de poder desvelar la seva localització i tornar-la al seu lloc original. Però no serà fàcil, per aconseguir-ho haureu de resoldre un seguit d'enigmes i misteris que han servit per custodiar i guardar el secret de l'amagatall de la relíquia perduda de Santes Creus fins a dia d'avui.

A partir de 6 anys.


Exposicions:


CASTELL-MONESTIR D'ESCORNALBOU

Del 21 de juny al 15 de setembre

La taula parada. El gust per la història

Molts dels grans moments de la vida passen al voltant d'una taula, tant en el context de l'excepcionalitat de les celebracions com en la quotidianitat. L'escenari que crea una taula parada, a punt per a un àpat, ens connecta i ens ofereix espais de socialització i gaudi, però també de refugi i consol. No debades podem imaginar-nos viure en una casa desproveïda d'alguns dels mobles, però ens resulta inconcebible una llar sense una taula i alguna cadira per seure i menjar, xerrar, treballar o simplement reposar.

Escenaris de vida que ens parlen de receptaris històrics, de paraments i de gustos i costums de l'època, però també dels rituals de la quotidianitat, de la distribució de l'espai i de les relacions de poder. Una taula parada ens remet a olors, gustos i colors, i ens deixa sentir converses públiques i secrets privats. És materialitat, simbolisme i representativitat.


Patrimoni i Gastronomia:


DIVERSOS ESPAIS

Fins al 9 d'agost

Divendres DiVins

La IX edició del Cicle s'expandeix i proposa trobades en municipis dels Serveis Territorials del departament de Cultura a Tarragona, Terres de l'Ebre i Penedès i maridarà literatura, artistes locals i els millors productes vinícoles amb la DO avellana de Reus del 28 de juny al 9 d'agost.

12 de juliol de 2024 (19.30 h) - Església de l'Aleixar (Ruta Mir-Manent)

Actuació a càrrec de Keep Calm Trio, grup de Jazz. L'escriptora Fina Anglès serà la conductora de la ruta Mir-Manent. Tast de la D.O. Tarragona i tast de productes de l'àmbit de la D.O.P. Avellana de Reus.

19 de juliol de 2024 (19.30 h) - Els Guiamets

Actuació a càrrec del duet Rampaire, música rock català. Escriptora: Roser Vernet. Tast de la D.O. Montsant i la D.O.P. Avellana de Reus.

26 de juliol de 2024 (19.30 h) - Castell d'Olèrdola (Alt Penedès)

Actuació musical a càrrec del duet Cover H. Escriptor: Bienve Moya. Tast de la D.O. Penedès i la D.O.P. Avellana de Reus.

2 d'agost de 2024 (19.30 h) - Cartoixa d'Escaladei

Actuació a càrrec de la cantant Anna Amigó. Lectura de textos de Toni Orensanz i Josep Maria Espinàs. Tast de la D.O.Q. Priorat i la D.O.P. Avellana de Reus.

9 d'agost de 2024 (19.30 h) - Poble vell de Corbera d'Ebre (Terres de l'Ebre)

Actuació a càrrec de Joan Masdeu, cantautor català. Escriptor: Andreu Carranza. Tast de la D.O. Terra Alta i la D.O.P. Avellana de Reus.

Reserves: https://cultura.gencat.cat/ca/detall/Articles/Cicle-Divendres-DiVins-2024.-Informacio-i-venda-dentrades


CASTELL-MONESTIR D'ESCORNALBOU

13 i 14 de juliol

Santa Teca

El Mercat de Santa Teca és la conjunció de producte local de qualitat, gastronomia de fusió i petits tastets de cultura contemporània. Ofereix cuina experimental, productes saludables, tastos de vins ecològics i cerveses artesanes. En paral·lel discorre una programació d'activitats culturals diversa: concerts, exposicions, accions poètiques, presentacions i conferències.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
320816 {"title":"La campanya d'estiu 'Patrimonieja a Catalunya' aplega una quinzena d'actes al Camp de Tarragona","published_date":"2024-07-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/12\/10\/10\/5cb67051-59bd-42d9-a2f6-992f4ed2b4a7.jpg","id":"320816"} catalunya Àngel Xifré Arroyo,Delegació a Tarragona https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-12/320816-campanya-estiu-patrimonieja-catalunya-aplega-quinzena-actes-camp-tarragona https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.