El cost de producció estimat de la fruita de pinyol per al pagès se situa en una mitjana de 0,440 €/kg

Així es desprèn de l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024, elaborat pel Departament, conjuntament amb el CREDA de l'IRTA i la UPC, i presentat avui a LleidaAquest estudi, així com el corresponent al raïm que es presentarà properament, té l'objectiu d'aportar major transparència a la cadena alimentàriaProperament s'elaborarà nous estudis relatius a altres productes, i la informació s'actualitzarà anualment

Imagen del artículo El cost de producció estimat de la fruita de pinyol per al pagès se situa en una mitjana de 0,440 €/kg

El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i juntament amb el director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament i la UPC, José María Gil, han presentat aquesta tarda, a la seu del Departament a Lleida, l'estudi dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024, que ha elaborat el Departament conjuntament amb el CREDA.

El secretari d'Alimentació ha remarcat la importància de disposar d'aquesta informació, "cabdal per a aportar transparència a la cadena alimentària, cal que des del productor fins al distribuïdor i el consumidor, totes les baules coneguin aquesta estimació oficial del cost de produir un quilo de fruita de pinyol. I en aquesta línia sempre trobaran al costat el Departament amb la seva aposta per a habilitar eines que afavoreixin un preu just i digne per al productor i lluitar contra la precarització de la tasca i aportació estratègiques i vitals d'aquest sector, contribuint a la seva sostenibilitat econòmica".

Mòdol ha posat de relleu que a banda d'aquest estudi de costos de producció, properament es presentarà el corresponent al raïm, als quals seguiran altres relatius a altres productes, i la informació dels quals s'actualitzarà anualment, tot plegat és "una nova mostra que el Departament treballa de la mà dels productors agroalimentaris, les organitzacions agràries, i el món de la recerca per a dotar de més eines i major transparència el mercat".

També ha recordat que el Departament sempre ha considerat insuficient la llei de la cadena alimentària des que va ser aprovada pel Congrés de Diputats, "sempre hem volgut i reivindicat que els organismes oficials implicats publiquessin anualment el cost de la producció alimentària per a què el coneguin totes les baules de la cadena, i així evitar situacions que es venen donant injustament any rere any i que precaritzen la feina del pagès i la seva viabilitat econòmica. A banda de complir la llei de la cadena, cal garantir que el pagès percebi el preu just per a poder fer front a l'increment de costos i altres situacions no volgudes que ha d'assumir i així assegurar els costos, fer viable econòmicament la seva tasca, la seva producció, i la seva família".

Per la seva banda, el director del CREDA, José María Gil, ha remarcat l'increment del 17% del cost de producció per hectàrea i d'un 11% en costos per kg, entre la mitjana del període 2018-2022 i l'estimació per a l'any 2024.

Gil també ha assenyalat que l'estudi de costos de producció de fruita de pinyol presenta els resultats de l'estimació de costos per a préssec i nectarina, amb la informació disponible quant a previsió de collita a juliol de 2024. Així, el cost de producció estimat per al pagès se situaria en una mitjana de 0,440 €/kg, amb un forquilla entre el cost mínim, 0,417€/kg, i el màxim, 0,464 €/kg; unes dades que serveixen d'orientació per a determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya. I si es té en compte la despesa en mà d'obra familiar i el cost de confecció, el cost de producció s'elevaria fins a 1,080€/kg, amb una forquilla entre el cost mínim i el màxim de 0,980€/kg a 1,198€/kg.

2024/kg

Cost 2024

(estimació)

Rendiment mig estimat (kg/ha) à

22.642

CS139 Costos específics de cultiu

0,235

CS420 Costos generals

0,205

Cost específics + costos generals

0,440

(0,417-0,464)(i)

CS601 Mà d'obra familiar

0,083

Cost total (CS139 + CS420 + CS601)

€ / kg

0,524

(0,493-0,554)(i)

Cost de Confecció€/kg

0,488

(0,423-0,572)

Cost a Sortida de Central (ii)

€/kg confeccionat

1,080

(0,980-1,198)

Notes:

i) Cost mínim - cost màxim

ii) S'ha afegit un 13% al cost per kg collit per a incorporar pèrdues a l'entrada de confecció (mermes).

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
318784 {"title":"El cost de producció estimat de la fruita de pinyol per al pagès se situa en una mitjana de 0,440 €\/kg","published_date":"2024-07-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/11\/17\/59\/70f5f7e1-a356-4760-a1ee-acc53d4a6d88.jpg","id":"318784"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-11/318784-cost-produccio-estimat-fruita-pinyol-pages-se-situa-mitjana-0-440-kg https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.