La Generalitat posa en marxa el protocol per a la detecció ràpida de l'alga asiàtica invasora Rugulopteryx okamurae

Professors i alumnes d'un màster universitari del Departament de Botànica de la Universitat de Barcelona van detectar la presència d'aquesta espècie al port de Llançà i ho van comunicar a la Xarxa d'Alerta de la unitat d'invasores de la Generalitat que va activar els treballs de seguiment de manera immediata La Rugulopteryx té el seu origen a l'Àsia, al Pacífic oest, aproximadament entre el Japó i les Filipines, i pot presentar en determinats casos un fort comportament invasor

Imagen del artículo La Generalitat posa en marxa el protocol per a la detecció ràpida de l'alga asiàtica invasora Rugulopteryx okamurae

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i en col·laboració amb el Departament d'Interior, mitjançant el Cos d'Agents Rurals, ha posat en marxa el protocol per a la detecció ràpida de la situació actual de l'alga asiàtica invasora Rugulopteryx okamurae i evitar així la seva possible expansió. El protocol s'ha activat arran de l'avís del Departament de Botànica de la Facultat de Farmàcia, que va detectar la presència d'aquesta alga al port de Llançà en una sortida amb alumnat d'un màster universitari.

En el marc del protocol de control de l'alga, el Cos d'Agents Rural està analitzant, mitjançant robots submarins, el port afectat i els ports pròxims per determinar l'abast i el comportament de l'alga, i continuaran fent-se seguiments a fi de determinar l'abast i la tendència en el temps (s'adjunta vídeo amb imatges de les prospeccions).

La Rugulopteryx té el seu origen a l'Àsia, al Pacífic oest, aproximadament entre el Japó i les Filipines, i pot presentar en determinats casos un fort comportament invasor. Però no sempre és així. Actualment, a la península Ibèrica, trobem diferents punts amb presència d'aquesta alga: a l'estret de Gibraltar i el seu entorn (on va ser detectada per primer cop), al mar d'Alboran fins a Almeria, on presenta comportaments altament invasors amb danys o molèsties a les platges, que poden quedar colgades de biomassa morta, les xarxes dels pescadors, la cria d'espècies pesqueres o els ecosistemes litorals, però també al Cantàbric o a Alacant on de moment no s'observa un comportament tan invasor. A Catalunya, fora del port de Llança, per ara no s'ha trobat en cap altre lloc. A Llançà, a més, no s'han trobat mates de l'alga, sinó exemplars més o menys aïllats i gens concentrats.

D'altra banda,la Generalitat ha realitzat totes les comunicacions necessàries a totes les administracions previstes per la normativa. En aquest sentit, també s'ha recordat al Govern estatal que actuï amb celeritat a fi d'evitar l'expansió de l'alga a Catalunya pel seu potencial invasor i els impactes negatius sobre el sector pesquer, especialment en la seva expansió des del sud, però també en aquest cas.

Catalunya ha dedicat enguany uns 2 milions d'euros a la detecció, el control i la gestió de les espècies exòtiques invasores, tant a la prevenció com a la gestió d'espècies exòtiques potencialment invasores. Tanmateix, l'impacte climàtic s'estima que incrementarà els efectes de les espècies invasores, aspecte que es treballa no només augmentant recursos sinó també fomentant la coordinació entre els diferents actors per vetllar a fi d'evitar la seva propagació i controlar-ne les poblacions.

Finalment, és important recordar a la ciutadania que sempre que hom tingui dubtes en relació amb alguna espècie es posi en contacte amb la unitat d'invasores de la Generalitat (especiesinvasores.tes@gencat.cat) a fi d'activar la xarxa d'alerta amb la màxima rapidesa possible.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
318648 {"title":"La Generalitat posa en marxa el protocol per a la detecció ràpida de l'alga asiàtica invasora Rugulopteryx okamurae","published_date":"2024-07-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/11\/13\/09\/7b43cb60-1c79-4040-b3c0-73ee8662422e.png","id":"318648"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-11/318648-generalitat-posa-marxa-protocol-deteccio-rapida-alga-asiatica-invasora-rugulopteryx-okamurae https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.