La Seu d'Urgell acollirà fins al 22 d'agost l'exposició "Nova pantalla: el videojoc a Catalunya"

La mostra arriba a l'Alt Pirineu i Aran amb l'objectiu de donar a conèixer al conjunt de la població com es construeixen els videojocs i com és l'ecosistema d'aquesta indústria al país.La directora general d'Innovació i Cultura Digital apunta que es tracta d'un sector en què sovint no és necessària la presencialitat i, per tant, pot ser una opció laboral per a persones que volen viure al Pirineu.

Imagen del artículo La Seu d'Urgell acollirà fins al 22 d'agost l'exposició Nova pantalla: el videojoc a Catalunya

La mostra "Nova pantalla: el videojoc a Catalunya" es pot visitar des d'avui a la Seu d'Urgell. Instal·lada a la Sala Sant Domènec i dedicada en la seva totalitat als videojocs fets a Catalunya, l'exposició es podrà veure a la capital de l'Alt Urgell fins al 22 d'agost, de dimarts a dissabte, de 10 h a 14 h i de 18 h a 21 h.

L'han inaugurat aquest matí l'alcalde del municipi, Joan Barrera Aranda; la directora general d'Innovació i Cultura Digital, Marisol López Vicente; i un dels comissaris de la mostra, Marc Angrill Jordà. A més, també han assistit a la presentació la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós Torrent, la directora dels Serveis Territorials de Cultura a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Noray Vidal, i la responsable de l'Oficina del delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Marian Lamolla Miret.

La directora general d'Innovació i Cultura Digital, Marisol López Vicente, ha explicat que es tracta d'una exposició que es va fer l'any 2022 al Palau Robert de Barcelona "amb la intenció d'obrir el món dels videojocs que es fan a Catalunya perquè el conegués el públic general". Per la mostra del Palau Robert van passar unes 130.000 persones i, arran d'aquest èxit, el Departament de Cultura va decidir fer-ne una versió itinerant perquè es pogués veure arreu de Catalunya. Així, l'exposició que avui s'ha inaugurat a la Seu d'Urgell ja ha passat per ciutats com Girona, Amposta o Terrassa, i posteriorment anirà també a localitats com Reus o Vic.

López ha apuntat que, de vegades, la mirada cap als videojocs està marcada per estereotips i prejudicis, fins i tot per un cert recel. En aquest sentit, s'ha volgut "posar en valor que als videojocs hi ha molta creativitat, i que a banda del gaudi que poden proporcionar, representen un sector econòmic important". De fet, la directora general ha recordat que es tracta d'una indústria en què sovint no és necessària la presencialitat i, per tant, pot ser una opció laboral per a persones que volen viure al Pirineu.

La directora general ha insistit que Catalunya és en aquests moments "una peça molt important" per al sector dels videojocs a nivell estatal i té també un paper destacat en l'àmbit internacional. En el darrer any, ha crescut el nombre d'empreses, el nombre de persones que hi treballen, i específicament el nombre de dones que participen al sector, ha explicat López. "Tenim la percepció que es tracta d'un món eminentment masculí, però és molt important que cada cop hi hagi més dones als estudis i les empreses, perquè això fa que els temes que es tracten i les mirades des de les quals es treballa canviïn; això ja està passant, ho estem veient", ha dit.

Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera Aranda, ha posat en valor la possibilitat d'acollir la mostra a la ciutat. "Els videojocs són una realitat arreu, i l'exposició aporta una mirada que no es limita a la part lúdica del videojoc, sinó que mostra com s'arriba a fer el videojoc que consumim", ha afirmat. L'alcalde ha apuntat que els videojocs no són productes per a un públic concret i, en aquest sentit, ha insistit que a la mostra "hi pot venir gent jove, gent gran, famílies, etc." Per últim, en una línia similar a la de López, Barrera ha fet referència als beneficis que podria tenir l'expansió de la indústria del videojoc al Pirineu.

Finalment, un dels comissaris de l'exposició, Marc Angrill Jordà, ha subratllat que l'objectiu de la mostra és "acostar a tothom com es fan els videojocs, en què consisteixen i com és l'ecosistema que hi ha a Catalunya, que és molt potent". En aquest sentit, ha compartit que el nom de l'exposició, "Nova pantalla", "ve de la idea que hi ha una consolidació d'aquesta indústria" a Catalunya.

En el marc de la inauguració, Angrill ha ofert una visita guiada a les persones assistents. Entre altres continguts, a la mostra es pot veure una part dedicada a explicar els elements constitutius d'un videojoc -el desenvolupament artístic i sonor, la programació i el disseny de l'experiència de joc-, una secció centrada en la dimensió empresarial d'aquesta indústria, i un espai que posa el focus en la dimensió social dels videojocs -les comunitats que es generen, els fenòmens comunicatius, el periodisme especialitzat, etc. Destaca també l'espai immersiu, on hi ha una sèrie de fragments breus de diferents videojocs amb un elevat valor cultural i que han tingut impacte també fora de Catalunya.

Angrill ha comissariat la mostra juntament amb els periodistes Albert García López i Joan B. Galí.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
316083 {"title":"La Seu d'Urgell acollirà fins al 22 d'agost l'exposició \"Nova pantalla: el videojoc a Catalunya\"","published_date":"2024-07-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/10\/16\/49\/fe4673b3-5db1-46a8-9244-ee6684a4409b.png","id":"316083"} catalunya Delegació a l'Alt Pirineu i Aran,Josep Castells Farré https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-10/316083-seu-urgell-acollira-fins-22-agost-exposicio-nova-pantalla-videojoc-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.