El conseller Elena presenta la campanya de Protecció Civil de la Generalitat "A l'aigua risc zero" per conscienciar sobre el bany segur a platges i piscines

Imagen del artículo El conseller Elena presenta la campanya de Protecció Civil de la Generalitat A l'aigua risc zero per conscienciar sobre el bany segur a platges i piscines

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat avui acompanyat de l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, la nova campanya de Protecció Civil de la Generalitat "A l'aigua risc zero" per a conscienciar la població de com gaudir d'un bany segur a platges, piscines i aigües interiors.

En la presentació, que s'ha realitzat a la platja La Fragata de Sitges, el conseller ha destacat la "importància d'aquestes campanyes de sensibilització que donen un missatge de conscienciació al conjunt de la ciutadania". "Els ajuntaments posen molts recursos amb serveis de vigilància i socorrisme, però la gent hi ha de posar molt de la seva part", ha afegit.

Elena ha subratllat que "aquest any 7 persones ja han perdut la vida a l'aigua: 5 en platges i 2 en piscines", i ha manifestat que "qualsevol persona que perd la vida és una tragèdia, però cal dir que és la meitat de persones mortes al mar l'any passat".

El titular d'Interior ha recordat que "abans d'entrar a l'aigua cal informar-se de l'estat de la mar, del color de la bandera que assenyala el risc i extremar la vigilància dels col·lectius específics, els menors i la gent gran".

Finalment, Elena ha agraït el "suport i esforç econòmic que fan els ajuntaments per mantenir aquests serveis de vigilància a les platges i també al conjunt de l'opinió pública perquè actuï en conseqüència".

"A l'aigua risc zero" busca generar la complicitat amb la ciutadania que gaudeix habitualment o de forma esporàdica del bany a la platja, piscina o aigües interiors, per tal de recordar els consells bàsics que permeten minimitzar el risc que significa qualsevol activitat lúdica en el mitjà aquàtic. Cal recordar que cada campanya estiuenca, hi ha entre 18 i 25 víctimes mortals a les platges catalanes. També son vàries les víctimes mortals que hi ha cada estiu en piscines. A banda de molts ofegaments no mortals en els quals s'evita la mort gràcies a l'acció de socorristes, SEM i altres intervinents. Amb consells bàsics i senzills de recordar i aplicar es pot reduir molt el risc en el bany i gaudir-lo de forma segura.

La campanya "A l'aigua risc zero" s'ha articulat sobre la base de diferents materials, tant físics com audiovisuals:

Concretament, s'ha realitzat un anunci de televisió que de forma simpàtica, jugant amb el concepte de risc zero exemplificat el zero com un flotador o salvavides, recorda els principals consells d'autoprotecció per minimitzar el risc. L'anunci començarà a emetre's els pròxims dies. També es realitzaran falques per a ràdios amb els principals consells. Així mateix, s'imprimiran 100.000 ventalls que es distribuiran a platges per part del voluntariat de Protecció Civil de diferents municipis així com en accions específiques coordinades amb RENFE en trens de rodalies que tinguin com a destí estacions de municipis amb platges d'ús intensiu. També se'n farà distribució en piscines i urbanitzacions. Els ventalls són un producte pensat sobretot per a les persones grans.

També s'editaran 4 cartells diferents amb consells específics per a gent gran, infants, per a piscines i per a platges.

Igualment, es realitzaran 6 vídeos curts per a difondre per xarxes sobre consells per a gent gran, sobre el color de les banderes a les platges i el seu significat,sobre riscos associats a la presència de roques i penya-segats propers a les zones de bany, sobre les distraccions amb els infants i el bany, consells preventius pel bany en gorgs, rius i aigües de muntanya i sobre consells per a joves. També es realitzarà altre material digital com infografies i banners digitals.

La campanya té un pressupost de 475.630 € (IVA inclòs) i inclou tant la creativitat, el disseny i edició dels materials així com la seva emissió (en el cas de l'anunci de TV i les falques de ràdio i materials digitals) en mitjans de comunicació.

Els consells d'autoprotecció bàsics en el bany, en els quals s'ha tingut en compte també les aportacions de la Secretaria de Salut Pública, inclouen banyar-se preferentment en platges vigilades, i en les hores en què hi ha servei de vigilància, fer cas del servei de socorrisme i de la bandera que onegi en les platges vigilades i no entrar a l'aigua si algú no es troba bé.

En persones grans, banyar-se preferentment en platges i espais vigilats, i quan s'entri a l'aigua, fer-ho acompanyat. Pel que respecta als infants, no perdre mai de vista als infants mentre es banyen, tenir els més petits sempre a l'abast de la mà, a més d'assegurar-se que porten algun dispositiu de flotació adequat, i homologat.

En persones joves, no tirar-se de cap a l'aigua si no se sap la profunditat que hi ha en un indret o si hi ha roques, no banyar-se si la persona no es troba bé, i respectar sempre les indicacions dels socorristes, a més de no banyar-se si hi ha bandera vermella.

Balanç de mortalitat a platges i piscines

Enguany (del 15 de juny a avui 10 de juliol) hi ha hagut 5 ofegaments mortals a les platges catalanes i 2 ofegaments mortals a piscines. A 10 de juliol de 2023 aquesta xifra era de 10 ofegaments mortals a les platges i 2 ofegaments mortals a piscines.

Cal recordar que el 2023 la campanya de platges (15 juny -15 setembre) es va tancar amb 25 persones mortes (el mateix nombre que el 2022) per ofegament a les platges catalanes, la majoria homes de més de 70 anys. A més, va haver-hi 11 ofegaments mortals en piscines d'ús públic i privat (el 2022 n'hi va haver 13) i un gran nombre de ferits greus, la majoria menors d'edat.

Les 25 persones que van morir l'estiu passat ho van fer majoritàriament en platges de la Costa Daurada (11); seguit de 7 a la Costa Brava; 6 a Barcelona i 1 a les Terres de l'Ebre. 17 van ser homes i 8 dones.

Del total de víctimes mortals, 8 ho van fer mentre hi havia servei de vigilància i onejava la bandera verda, el mateix nombre que amb bandera groga; 2 ho van fer a platges no vigilades; 6 sense servei de vigilància en el moment de l'incident, i un cas d'un ofegat que estava a mar obert en una embarcació.

Pel que fa a les piscines, tant d'ús privat com públic, l'any passat van morir 11 persones i 27 van resultar ferides menys greus, greus o crítiques. L'any 2022 el balanç va ser de 13 víctimes mortals.

De les persones que van morir, 6 van ser en piscines particulars o comunitàries i 5 en piscines d'ús públic. Quant a les edats, 3 tenien més de 80 anys; 4 entre 50 i 80; 1 de 20 anys; i 3 menors d'edat.

Dels 27 ferits menys greus, greus o crítics a piscines, 20 van ser menors d'edat.

558 trucades al telèfon 112

Fins al 8 de juliol d'enguany, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 558 trucades per 370 incidències relacionades amb la campanya de platges.

En total, el telèfon d'emergències 112 va rebre l'estiu passat 2.739 trucades per 1.865 incidències relacionades amb la campanya de platges.

Visor de l'estat de les platges

També torna a estar operatiu, des del 15 de juny, el dispositiu de coordinació al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil de la Generalitat i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d'emergències i seguretat.

Igualment, Protecció Civil de la Generalitat torna a posar en actiu, per aquesta campanya de seguretat en el bany 2024, la pàgina web del visor de platges http://interior.gencat.cat/platges.visor amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que oneja en cada moment en aquestes, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d'entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.). Cal recordar que el servei de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
315342 {"title":"El conseller Elena presenta la campanya de Protecció Civil de la Generalitat \"A l'aigua risc zero\" per conscienciar sobre el bany segur a platges i piscines","published_date":"2024-07-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/10\/12\/33\/72a01bfb-24c6-424d-a71d-e6f25a67cdde.JPG","id":"315342"} catalunya interior,Joan Ignasi Elena i Garcia https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-10/315342-conseller-elena-presenta-campanya-proteccio-civil-generalitat-aigua-risc-zero-conscienciar-bany-segur-platges-piscines https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.