El conseller Mascort visita les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori, amb una inversió prevista de 7,8 MEUR

La instal·lació passarà a tenir una capacitat de 1.033 m3/dia (més de 5.800 habitants equivalents) a través de dues línies de tractament completament noves, i duplicarà la seva capacitatEn el marc dels treballs es preveu la construcció d'una nova planta adjacent a l'actual, fet que permetrà garantir el tractament de les aigües residuals durant les obresA més d'ampliar el volum d'aigua tractada, també es millorarà la qualitat de l'aigua, amb l'eliminació de nutrients i un tractament que habilitarà la seva futura reutilització

Imagen del artículo El conseller Mascort visita les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori, amb una inversió prevista de 7,8 MEUR

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, acompanyat per l'alcalde de Sant Gregori, Joaquim Roca, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, entre altres autoritats, ha visitat avui l'inici de les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori, a la comarca del Gironès.

Aquesta planta, activa des de 1988, té actualment una capacitat de tractament de 535 m3/dia, equivalent a una població de més de 3.000 habitants. El creixement del municipi requereix adequar la planta a les necessitats de sanejament actuals i futures. És per aquest motiu que l'Agència Catalana de l'Aigua destinarà 7,8 milions d'euros per ampliar aquesta planta, que passarà a duplicar la seva capacitat actual. Els treballs seran duts a terme per la UTE Rubau-Arema.

Dins d'aquesta inversió s'inclou el desenvolupament de les obres (amb una durada prevista de dotze mesos) i el primer any d'explotació i manteniment de les noves instal·lacions per garantir el funcionament de la planta. Un cop superat aquest termini, es licitarà l'explotació d'aquest sistema de sanejament a través d'un procés de concertació pública.

Per tant, la nova depuradora, que es construirà de manera adjacent a l'actual planta en servei de manera que es podrà garantir el sanejament de les aigües residuals durant les obres, tindrà una capacitat de 1.033 m3/dia, equivalent a una població de més de 5.800 habitants. L'aigua tractada s'aportarà a la riera de Llémena, fet que contribuirà a la millora ambiental d'aquest curs fluvial.

Els treballs, a més d'ampliar la capacitat de la depuradora, també milloraran la qualitat de l'aigua tractada, amb l'eliminació dels nutrients i un tractament que farà possible la seva reutilització. El tractament biològic de la nova depuradora es farà mitjançant la construcció d'un carrusel convencional, que permetrà una major capacitat d'eliminació de nitrogen, per la diferenciació més gran entre les zones anòxica i aeròbia dels reactors. La disposició de reactors i decantadors en estructures independents millorarà l'accessibilitat per operacions de manteniment i reparació.

Per garantir l'autoconsum de la planta, també és previst la instal·lació de plaques fotovoltaiques, amb una potència de 20,9 kW.

Manteniment de les basses

L'actual depuradora disposa de quatre basses que s'encarreguen de fer les tasques de depuració de manera natural. La primera d'elles té la funció de sedimentar i digerir els sòlids; la segona és on s'inicia l'oxidació de la matèria orgànica, mentre que la tercera i la quarta s'encarreguen de completar el tractament eliminant la matèria orgànica i l'eliminació de microorganismes.

Amb l'ampliació de la depuradora, i en depurar les aigües mitjançant un tractament biològic, aquestes basses deixaran de formar part directa del procés de depuració. Tot i això, aquests espais es rehabilitaran i mantindran perquè les espècies d'aus migratòries es puguin establir de manera temporal o permanent. També s'adequarà un punt d'oci i vigilància per poder observar les diferents espècies, amb panells explicatius.

Catalunya, capdavantera en sanejament d'aigües residuals

Un dels factors clau en la millora de la qualitat de les nostres masses d'aigua ha estat el desplegament del Pla de sanejament a Catalunya, que ha suposat una millora directa de l'estat dels rius. A principis de la dècada dels 90 hi havia en servei unes 80 de depuradores, que garantien el sanejament a poc més del 33% de la població catalana. En el 2024, el nombre de depuradores en servei s'ha multiplicat per 7 (avui en tenim 555 actives a Catalunya) i la població sanejada s'ha triplicat, assolint la xifra del 97,2%. Pel que fa a la comarca del Gironès, actualment hi ha onze depuradores en servei, que garanteixen el sanejament de les aigües residuals de més del 95% de la seva població.

Des d'ara i fins al 2033, l'ACA té previst invertir més de 1.300 milions d'euros en matèria de sanejament, tant per a la construcció de noves depuradores com per a la modernització de les ja existents.

Però no només el sanejament de les aigües residuals contribueix a la millora de les nostres masses d'aigua. Les mesures i els controls per evitar abocaments al medi, la clausura d'abocadors i les actuacions de millora de les lleres dels rius, el treball col·laborador constant entre les diverses administracions implicades, per posar alguns exemples, han contribuït a aquesta millora.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
313725 {"title":"El conseller Mascort visita les obres d'ampliació de la depuradora de Sant Gregori, amb una inversió prevista de 7,8 MEUR","published_date":"2024-07-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/09\/18\/47\/e3099026-f946-4bf7-b015-908d35c263bb.jpg","id":"313725"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-09/313725-conseller-mascort-visita-obres-ampliacio-depuradora-sant-gregori-inversio-prevista-7-8-meur https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.