Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'alerta del pla INUNCAT un cop passat el gruix de les precipitacions

Imagen del artículo Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'alerta del pla INUNCAT un cop passat el gruix de les precipitacions

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  1. En deu municipis s'ha superat el llindar d'intensitat de pluja de 20 litres caiguts en mitja hora
  2. El telèfon d'emergències 112 ha rebut 146 trucades per aquest episodi de pluges sobretot al Segrià i l'Alta Ribagorça, on es van produir les incidències més destacables
  3. Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT), un cop les precipitacions han anat minvant aquesta matinada passada i els cabals dels rius s'han començat a normalitzar.

    Els xàfecs, que han afectat moltes comarques catalanes però amb més intensitat punts del Pirineu, Prepirineu i la Plana de Lleida, han anat acompanyats de tempesta, localment de calamarsa i pedra i ratxes fortes de vent. Les precipitacions han transcorregut de sud a nord, i les comarques litorals de Barcelona i Girona han estat les menys afectades.

    Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya s'ha superat el llindar de 20 l/30 min als següents municipis:

    1. Os de Balaguer - el Monestir d'Avellanes (Noguera): 37,2
    2. Lladurs (Solsonès): 34,7
    3. la Pobla de Segur (Pallars Jussà): 33,5
    4. Navès (Solsonès): 30,5
    5. Organyà (Alt Urgell): 26,6
    6. Pinós (Solsonès): 25,8
    7. Seròs (Segrià): 24,2
    8. Baldomar (Noguera): 23,9
    9. Puigcerdà (Cerdanya): 22,9
    10. Sant Salvador de Guardiola (Bages): 20,8

    El municipi amb més acumulació de pluja durant el dia 6 de juliol ha sigut Boí amb 81,5 l seguit del Pont de Suert amb 58,6 l i de la Pobla de Segur amb 55,8 l. Cal destacar que en alguns municipis de les comarques del Solsonès, Noguera, Pallars Jussà, Cerdanya, Segrià, Bages, Alt Urgell, Terra Alta, Pla d'Urgell, Berguedà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça s'han acumulat més de 10 l/10 min tot i no haver superat el llindar.

    Resum d'incidències destacables

    Durant l'episodi el telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 146 trucades que han generat 93 incidents. Les comarques amb més trucades han sigut el Segrià (74) l'Alta Ribagorça (27) i el Bages (9). Els municipis amb més trucades Lleida (49) El Pont de Suert (25) i Alcarràs (10) i la franja amb més trucades (34) ha estat a les 17 hores.

    La Confederación Hidrològica del Ebro (CHE) a les 19.47 h va informar del possible desbordament a la conca del Noguera de Tor durant diverses hores, finalment el sensor de Pont de Suert va donar una crescuda de 15 m³ a 145 m³ a les 23.25 h. Aquesta crescuda va causar l'evacuació preventiva de dos càmpings al Pont de Suert propers al riu, i els Mossos d'Esquadra van desallotjar diverses caravanes que també estaven al costat del riu i uns campistes que anaven per lliure.

    També es van desallotjar dues acampades juvenils, on Protecció Civil de la Generalitat va activar l'operativa territorial de Lleida i va gestionar la recopilació d'informació. Una amb 27 adults i 40 menors d'entre 9 i 14 anys que estaven acampats en un terreny a la zona de Llesp (municipi del Pont de Suert), que van ser traslladats al nucli urbà de Llesp per Bombers de la Generalitat i el propietari de l'allotjament, i d'allí van anar amb taxi fins a Pont de Suert on l'alcaldessa va gestionar un punt d'acollida a l'Institut i se'ls va proporcionar mantes i avituallament. Al lloc també hi va anar Creu Roja per donar suport amb més mantes i aigua. Al mateix lloc també s'hi van dirigir alguns dels evacuats d'un càmping.

    L'altra acampada amb 115 persones amb joves d'entre 10 i 17 anys situada a la Vall de Boí al Campament juvenil de Toirigo va ser evacuada preventivament per un possible desembassament de la presa de Cavallers. Els afectats van ser traslladats amb taxi a Pont de Suert on tenien un punt d'acollida. Uns 12 nens d'aquest grup tenien molèsties estomacals i vòmits i es van fer gestions amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que van enviar el metge del CAP per visitar-los i van deixar a disposició també una ambulància amb metge, però finalment no es va traslladar a ningú. Més enllà d'aquest servei, el SEM no va haver d'actuar en cap altre incident relacionat amb el temporal.

    Per part dels Bombers de la Generalitat, durant tot l'episodi han rebut 130 avisos relacionats amb la pluja i el vent, la majoria d'ells a la Regió d'Emergències de Lleida (70). D'entre els incidents més destacats -més enllà dels abans mencionats-, van assistir unes persones atrapades a un cotxe dins l'aigua a Seròs, i van apagar un incendi de vegetació relacionat amb la tempesta elèctrica a La Baronia de Rialp. A la ciutat de Lleida es van rebre desenes d'alertes per caiguda d'arbres i branques i, a Puigcerdà, quatre avisos per inundacions lleus.

    Per últim, el Servei Català de Trànsit va informar de diverses esllavissades causades per la pluja intensa, que van obligar a tallar la L-500 i donar pas alternatiu a la N-230, ambdues vies al Pont de Suert. Les incidències han estat resoltes.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
308723 {"title":"Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'alerta del pla INUNCAT un cop passat el gruix de les precipitacions","published_date":"2024-07-07","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/07\/09\/02\/89d287f2-bad9-49ef-bc29-7651859b4bfd.jpg","id":"308723"} catalunya Marta Cassany,Protecció Civil https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-07/308723-proteccio-civil-generalitat-desactiva-alerta-pla-inuncat-cop-passat-gruix-precipitacions https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.