El Palau de la Generalitat acollirà el 31è Festival Internacional de Carilló de Barcelona

Imagen del artículo El Palau de la Generalitat acollirà el 31è Festival Internacional de Carilló de Barcelona

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Se celebrarà els dies 19, 20, 21, 26, 27 i 28 de juliol a les nou del vespreL'assistència és gratuïta i cal fer una inscripció prèvia al 012 o al web presidencia.gencat.cat/carilloEl Festival Internacional de Carilló de Barcelona i la Temporada de Concerts des del Carilló del Palau de la Generalitat són únics en el seu gènere al sud d'Europa

El Palau de la Generalitat acollirà un any més el Festival Internacional de Carilló de Barcelona, que enguany arriba a la 31a edició. Se celebrarà els dies 19, 20 i 21 de juliol i la setmana següent, el 26, 27 i 28 de juliol a les 21 hores.

Aquesta edició comptarà amb la participació d'Stefano Colletti (França), que oferirà un programa amb música francesa i italiana, tant popular com de creació pròpia per al carilló; Isaac Wong (Austràlia) que viatjarà del barroc a la samba; Abel Chaves (Portugal), que recrearà fados i èxits de la música pop; i Dina Verheyden (Bèlgica) i Richard de Waardt (Països Baixos) que oferiran els seus solos més el "carilló duplicat" o carilló a quatre mans.

El concert de cloenda, amb la combinació de carilló i trompeta, anirà a càrrec d'Anna Maria Reverté, carillonista del Palau de la Generalitat, i Sergi Marquilles, primer trompeta de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, que ens transportaran a "Una nit de pel·lícula", amb composicions d'Enrico Morricone, Nino Rota i George Gershwin, entre d'altres.

Per assistir-hi, és necessari inscriure's a través del telèfon d'atenció ciutadana 012 o al web presidencia.gencat.cat/carilló . Aquest festival, que posa el colofó final a la temporada de concerts de carilló, ha esdevingut un dels referents amb més prestigi a nivell internacional per la qualitat dels carillonistes convidats.


Programació del Festival i carillonistes participants:

Divendres 19 de juliol - Stefano Colletti (França):

Stefano Colletti obtingué la medalla d'or en escriptura, formació musical, carilló i piano, i el diploma de Musicologia. El 1998 va ser admès al Conservatori Nacional Superior de Música de París, on el 2002 rebé el diploma superior en escriptura musical, i també diferents premis en harmonia, contrapunt, fuga, formes musicals i orquestració. L'any 1998 va ser nomenat carillonista de la ciutat de Douai (França) i professor de carilló al Conservatori Nacional Regional. El 2003 també fou nomenat professor d'escriptura musical al Conservatori de Valenciennes (França). Totes aquestes funcions les desenvolupà fins al 2023. Actualment és professor de música de cambra, anàlisi i orquestració al Conservatori Regional de l'Illa de la Reunió (França) i carillonista freelance.

Ha fet nombrosos concerts a França, així com a la resta d'Europa, i també als EUA. L'any 2008 va gravar fragments de la banda sonora de la pel·lícula Bienvenue chez les ch'tis al carilló de Douai, vista per més de dinou milions d'espectadors. També és autor d'una vintena de peces per a carilló, entre les quals diverses peces per a carilló i altres instruments (orquestra de corda, metalls, piano, etc.). Des del febrer a l'abril de 2022 fou compositor en residència dels Bok Tower Garden, a Lake Wales (EUA). L'any 2023 guanyà el segon premi de composició en el Concurs Johan Franco.


Dissabte 20 de juliol - Isaac Wong (Austràlia):

Isaac Wong és actiu en l'escena de les arts escèniques a Sydney (Austràlia), com a carillonista i com a corista. Com a tenor del cor Symphony Chorus, de l'organització coral Sydney Philharmonia Choirs, actua regularment a l'Òpera de Sydney. Des de fa més de vint anys, Isaac Wong és carillonista honorari a la Universitat de Sydney, on ofereix recitals regularment els diumenges, i també en els actes de graduació.

El seu repertori divers inclou composicions originals per a carilló tant antigues com noves, amb una atenció especial a les obres dels mestres romàntics de Malines (Bèlgica), com Jef van Hoof i Jef Rottiers. També és un gran arranjador d'una àmplia gamma de música, des del barroc francès fins al romàntic tardà, passant per musicals i música per a pel·lícules i televisió. La seva interpretació del tema inicial de Joc de Trons es troba entre les interpretacions al carilló més vistes en línia.

Isaac Wong fou el primer graduat australià de la Reial Escola de Carilló Jef Denyn de Malines. Ha ofert molts concerts arreu del món, incloses diverses gires internacionals per Europa i Amèrica del Nord. Actualment també és el president de la Societat Australiana de Carilló.


Diumenge 21 de juliol- Abel Chaves (Portugal):

Abel Chaves és el pianista de l'Orquestra Simfònica de la Policia de Seguretat Pública Portuguesa des del 1998 i està condecorat amb la Medalla de Plata al Servei Distingit pel ministre d'Administració Interna.

L'abril de 1986 va participar en el curs de carilló promogut per l'Institut Portuguès del Patrimoni Cultural i dirigit pels professors belgues Jos i Geert D'Hollander, de la Reial Escola de Carilló Jef Denyn de Malines (Bèlgica), en què va obtenir el primer lloc i una beca per estudiar en aquesta escola. Als disset anys finalitzà aquests estudis amb gran distinció.

Aquell mateix any participà en el Concurs Internacional de Carilló Reina Fabiola i rebé el premi llorejat de mans de la reina de Bèlgica. El 1993 va ser nomenat carillonista del Palau Nacional de Mafra (Portugal) i el 2005 fundà la primera escola portuguesa de carilló a Pousos, a l'Escola d'Arts SAMP. Des del 2006 també és el carillonista de l'Església dels Pastorets d'Alverca (Portugal). L'any 2011 fundà l'Escola d'Arts Independent F. C. Torrense, un projecte educatiu de música i dansa que actualment dirigeix. I, fins al 2019, va ser director artístic del Cor de la Presidència de la República Portuguesa. El 2026 organitzarà a Mafra el Congrés Mundial de Carilló, que tindrà lloc a Portugal per primera vegada.


Divendres 26 de juliol - Dina Verheyden (Bèlgica):

Dina Verheyden va estudiar a Lovaina (Bèlgica) al conservatori Lemmensinstituut i es va graduar en el màster en Cant Solista, amb opció d'orgue i harmonia. El 2007 es va graduar a la Reial Escola de Carilló Jef Denyn de Malines (Bèlgica) com a carillonista professional. Des del 2010 és professora de carilló, campanologia i teoria musical en aquesta escola. Aquí també dirigeix Akabella, el conjunt de "handbells" de l'escola.

Dina Verheyden també és professora de carilló a l'Institut Superior de Música i Pedagogia (IMEP) de Namen (Bèlgica), i carillonista de l'església Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk, a Malines. Darrerament també ha estat nomenada carillonista del nou carilló de Puurs-Sint-Amands (Bèlgica).

Després d'ampliar estudis amb diverses classes magistrals de carilló, cant i ball, s'interessa en diferents gèneres musicals, des de la música renaixentista fins a la música popular contemporània i el tango. També toca altres instruments, com el clarinet, el piano i l'orgue. A més, canta als conjunts Vocem Flentium, Chamber Choir Flanders, Kampa Kampa i Manebrandt.


Dissabte 27 de juliol - Richard de Waardt (Països Baixos):

Richard de Waardt va estudiar a la Reial Escola de Carilló Jef Denyn de Malines (Bèlgica) i es va graduar amb gran distinció el 2010. Ha guanyat diversos primers premis en diferents concursos internacionals de carilló i ofereix regularment concerts de carilló als Països Baixos i a l'estranger. Des del 2012 és el carillonista de la ciutat de Rotterdam, on toca el carilló Petit & Fritsen de 63 campanes de l'ajuntament i el bonic carilló històric Hemony del 1660 de la Gran Església de Sant Llorenç. Des del 2019 també és el carillonista municipal de Tholen & Sint-Maartensdijk, a Zeeland (Països Baixos). A més dels seus recitals setmanals, també organitza nombrosos projectes i concerts a la torre per a grans i petits (www. torenmuziek.nl).

L'any 2019 va llançar el projecte "El gran llibre de cançons de Rotterdam" juntament amb l'alcalde Aboutaleb i 50 alumnes de primària, que cantaven. Rotterdam té unes 170 nacionalitats i va recollir una cançó infantil o popular per a cada nacionalitat de la ciutat. Com a acordionista toca en diversos grups, en què el seu propi repertori s'intercala amb músiques del món, tangos, chansons i cançons populars. També és l'ànima de la companyia Daar Zit Muziek In, creada especialment per introduir més música a l'educació.

Richard de Waardt és el fundador de la institució Stichting Torenmuziek Eiland Tholen, secretari de l'associació Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging i assessor artístic de la fundació Stichting Stadsmuziek Rotterdam.


Diumenge 28 de juliol - Anna Maria Reverté i Sergi Marquilles:

Sergi Marquilles formà part de l'Escolania de Montserrat del 2003 al 2007, i després es continuà formant al Conservatori Municipal de Manresa. L'any 2013 fou acceptat per l'Escola Superior de Música de Catalunya, on estudià trompeta clàssica amb Mireia Farrés i música de cambra amb els organistes Óscar Candendo i Juan de la Rubia. Mogut pel seu interès per la música antiga, amplià la seva formació estudiant trompeta barroca al Conservatori de Novara (Itàlia) amb Gabriele Cassone l'any 2016.

Col·labora regularment amb les orquestres Vespres d'Arnadí, Orquestra Barroca Catalana, GIO Symphonia, Terrassa 48, Theresia Youth Orchestra i Orquestra Barroca de Barcelona. L'any 2020 funda, conjuntament amb Ivan Alcazo i Marc Díaz, el grup de cambra The Delightful Pocket Company, que se centra en la recerca i interpretació de música antiga amb instruments històrics i la recreació i les adaptacions pròpies de tot tipus de música.


Des de l'any 2015, és el primer trompeta de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, amb la qual ofereix al voltant de 150 actuacions l'any arreu de Catalunya i, puntualment, a la resta de l'Estat espanyol i a l'estranger. Amb aquesta formació ha dut a terme nombrosos enregistraments discogràfics i estrenes dels compositors contemporanis més destacats.


Anna Maria Reverté inicià els estudis musicals amb els seus pares i, posteriorment, els amplià al Conservatori Superior de Música de Barcelona, on obtingué el títol de professora de piano i el de professora de solfeig, i on cursà, també, estudis superiors d'harmonia, contrapunt i fuga. El carilló l'estudià amb M. Dolors Coll (Creu de Sant Jordi 2000) i Leen't Hart. Després, va fer estudis de perfeccionament a les escoles de carilló dels Països Baixos i Dinamarca. Paral·lelament, es llicencià en Filosofia i Ciències de l'Educació a la Universitat de Barcelona.


Ha estat guardonada amb diferents premis internacionals de carilló, i també ha format part del jurat per a diversos exàmens i concursos internacionals de carilló. Ha ofert nombrosos concerts de carilló per tot Europa, als Estats Units i a Austràlia. Ha fet enregistraments per a Catalunya Música i per a diferents discs compactes, i ha signat 24 peces com a compositora, amb obres per a carilló solista i també en combinació amb altres instruments. També és autora de més de 800 arranjaments per a carilló, una bona part dels quals estan dedicats a la música catalana.

És carillonista del Palau de la Generalitat de Catalunya i responsable de la seva promoció i divulgació des del 1988, alhora que promou la música de casa nostra en diferents certàmens internacionals. Així mateix, fou la responsable de la direcció i organització, amb la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, del XIX Congrés Mundial de Carilló, celebrat a Catalunya el 2017


El carilló del Palau de la Generalitat


L'actual carilló del Palau de la Generalitat té 49 campanes de bronze i pesa 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, li dona la categoria de carilló de concert. Va ser construït per la casa Petit & Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Països Baixos), i va ser inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou instrument fou instal·lat sota l'impuls de la carillonista M. Dolors Coll, i va substituir el petit carilló de l'any 1927.  


S'ofereixen audicions diàries, de dilluns a divendres, a les 12 i a les 18 hores, a càrrec de la carillonista del Palau; també alguns dissabtes a les 12 hores. Des del carilló també s'acompanyen tota mena d'actes protocol·laris.


Enllaç al programa i les inscripcions del 31è Festival Internacional de Carilló de Barcelona: https://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/palau-de-la-generalitat/carillo-del-palau/


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
302233 {"title":"El Palau de la Generalitat acollirà el 31è Festival Internacional de Carilló de Barcelona","published_date":"2024-07-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/07\/03\/14\/47\/1f5e32fd-a5d0-45f1-935d-04546c5979fc.jpg","id":"302233"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-07-03/302233-palau-generalitat-acollira-31e-festival-internacional-carillo-barcelona https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.