Les bioregions mediterrànies es reivindiquen com un actor clau en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat

La Conferència Inaugural del Partenariat Mediterrani d'Acció Climàtica (MCAP) celebrada a Barcelona i liderada pels governs de Catalunya i Califòrnia, acorda treballar per generar coneixement compartit i impulsar projectes conjuntsLes regions amb climes mediterranis són particularment vulnerables al canvi climàtic, que ja està provocant sequeres més freqüents i greus, incendis forestals i calor extrem, que afectaran la resiliència de les comunitats i dels ecosistemes

Imagen del artículo Les bioregions mediterrànies es reivindiquen com un actor clau en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat

Catalunya ha acollit aquesta setmana representants de 15 regions dels 5 continents en la Conferència Inaugural del Partenariat Mediterrani d'Acció Climàtica (MCAP), una organització mundial per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic i per revertir la pèrdua de biodiversitat a les regions amb clima mediterrani, liderada pels governs de Catalunya i de Califòrnia. Aquest partenariat es va crear durant la darrera cimera del canvi climàtic de les Nacions Unides (COP28), que es va celebrar el passat mes de desembre a Dubai (Emirats Àrabs).

Són membres del partenariat, a més de Catalunya, Austràlia Meridional, Baja California Sur (Mèxic), Biobio (Xile), Califòrnia (EUA), Emilia-Romagna (Itàlia), Marroc Oriental (Marroc), Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Occitània (França), Rabat-Salé-Kenitra (Marroc), Regió de Grècia Central, (Grècia), Regió Sud (França), Santiago (Xile), Tànger-Tetuan-Al Hoceïma (Marroc), Victòria (Austràlia), Cap Occidental (Sud-àfrica).

Sequera, extrema calor i grans incendis forestals

La conferència ha representat una oportunitat perquè els líders de cadascuna de les regions compartissin les millors pràctiques i aprenguessin noves formes d'afrontar riscos climàtics similars, com la sequera, l'extrema calor i els grans incendis forestals. Durant quatre dies, Catalunya ha servit de "laboratori", inspirant la col·laboració i proposant solucions innovadores entre els membres.

En les darreres hores, el plenari de la conferència ha celebrat diferents sessions que han tingut lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona, i han acordat les actuacions prioritàries que cal realitzar a partir d'aquesta trobada constitutiva. Els 15 membres de l'MCAP s'han compromès a compartir tota la informació sobre les estratègies d'adaptació al canvi climàtic de les regions a les quals representen, i treballar acompanyats dels centres de recerca de cada regió amb l'objecte de disposar de la millor informació per a la presa de decisions.

Aprofundint en el coneixement per millorar la gestió

Per altra banda, han treballat també amb la prioritat d'agrupar la informació comuna sobre bones pràctiques de gestió. En aquest sentit, en els propers mesos es posaran a disposició dels socis diferents eines per facilitar un enfocament eficaç de problemàtiques compartides, tant pel que fa a l'estat de conservació com a les bones pràctiques de gestió. Els membres han establert que elaboraran pròximament un informe conjunt per conèixer amb més detall l'efecte de la doble crisi climàtica i de biodiversitat sobre el clima mediterrani.

Els acords assolits en aquest primer congrés han estat amb objectius a curt, mitjà i llarg termini. Uns objectius encaminats a presentar uns primers resultats en el marc de les pròximes conferències de les parts (COP) de les Nacions Unides, tant la COP 16 del Conveni sobre la Diversitat Biològica (la cimera de biodiversitat més important del món, que se celebrarà a finals d'octubre a Cali, Colòmbia), com la COP 29 (la cimera de canvi climàtic, que tindrà lloc a Bakú, Azerbaijan, el pròxim mes de novembre) i altres esdeveniments internacionals.

Coneixent de prop els projectes

Les regions amb climes mediterranis, caracteritzades per hiverns frescos i humits i estius calorosos i secs, són particularment vulnerables al canvi climàtic. Les temperatures més altes i l'augment del nivell del mar magnificaran aquests impactes, amb sequeres més freqüents i greus, incendis forestals i calor extrema que afectaran la resiliència de les comunitats i els ecosistemes.

Imagen del artículo Les bioregions mediterrànies es reivindiquen com un actor clau en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat

Per conèixer alguns dels impactes de la doble crisi ambiental al nostre país, els representants de les regions han visitat aquesta setmana diferents projectes, d'abast públic i privat, que s'estan desenvolupant a les comarques gironines. Es tracta d'iniciatives en matèria de prevenció d'incendis i pagament per serveis ecosistèmics; reducció del consum d'aigua en l'agricultura vitivinícola; resiliència costanera davant les inundacions i recuperació de sistemes naturals i emprenedoria en matèria d'adaptació al canvi climàtic. També han conegut algunes de les solucions implantades a la ciutat de Barcelona per reduir l'efecte illa de calor, com la dels eixos verds o la xarxa de refugis climàtics.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
293015 {"title":"Les bioregions mediterrànies es reivindiquen com un actor clau en les polítiques d'adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat","published_date":"2024-06-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/28\/13\/47\/ee9e86d9-f0d2-446a-b4a0-20e07986a2aa.jpg","id":"293015"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-28/293015-bioregions-mediterranies-reivindiquen-actor-clau-politiques-adaptacio-canvi-climatic-conservacio-biodiversitat https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.