El Govern dona llum verda a la creació de les unitats per a persones amb vulnerabilitats acumulades als centres penitenciaris

Imagen del artículo El Govern dona llum verda a la creació de les unitats per a persones amb vulnerabilitats acumulades als centres penitenciaris

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Enguany es posaran en marxa dues unitats d'intervenció compensatòria (UIC) al CP Puig de les Bases i al mòdul de dones del CP Brians 1, amb un pressupost de més de 10 milions d'euros i amb la incorporació de 57 professionals especialitzats En una segona fase se n'obriran quatre més als centres penitenciaris de Mas d'Enric, Lledoners, Brians 2 i JovesLes UIC permetran atendre de manera especialitzada interns amb vulnerabilitats acumulades i millorar el clima social en els centres

El Govern ha aprovat avui la creació de les unitats d'intervenció compensatòria (UIC) per atendre de manera específica les persones internes en situació de vulnerabilitat acumulada (perfils de discapacitat intel·lectual, funcionament intel·lectual límit, trastorns mentals, addiccions severes, fragilitat emocional o física, etc.) i que no compleixen els criteris per ser ingressats a les unitats psiquiàtriques.

La finalitat és millorar el tractament i les condicions de vida dels interns amb vulnerabilitat acumulada i el clima social i emocional de tot el col·lectiu de persones que interactuen en els centres penitenciaris: persones internes i els seus familiars i referents socials, professionals dels diferents àmbits que intervenen al centre penitenciari, així com les persones d'entitats col·laboradores, de voluntariat, etc.

En una primera fase, que s'inicia el 15 de juliol, es posaran en marxa les dues primeres UIC al mòdul de dones de Brians 1 i a Puig de les Basses. Està previst que, en una segona fase, el 2025 entrin en funcionament les UIC de Mas d'Enric, Lledoners, Brians 2 i Joves. Després, un cop avaluada l'eficiència de les sis unitats, es faria el desplegament a la resta de centres penitenciaris de Catalunya.

La primera fase del programa té un pressupost de 10.253.000 euros i permetrà contractar un equip de 57 professionals altament especialitzats per donar servei a les UIC de dones de Brians 1 i de Puig de les Basses. El personal el dirigirà un coordinador del programa, i cada centre disposarà de cinc educadors socials, un psicòleg, un jurista, un treballador social, tres caps d'unitat i disset tècnics especialistes de serveis penitenciaris. Per part del Departament de Salut s'incorporarà un psicòleg clínic, un infermer i un terapeuta ocupacional.

Millorar el clima social i les condicions de vida dels interns

Les UIC són fruit del treball del Departament de Justícia, Drets i Memòria, conjuntament amb el Departament de Salut i el Pacte Nacional de Salut Mental. Cada unitat acollirà una vintena de persones.

Els darrers indicadors sobre la població penitenciària constaten un canvi de necessitats i de perfil dels interns. Les dades descriuen una prevalença de les problemàtiques de salut mental greus, cinc vegades superior a la taxa observada en la població general, i problemes actius d'addicions, entre d'altres.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
286870 {"title":"El Govern dona llum verda a la creació de les unitats per a persones amb vulnerabilitats acumulades als centres penitenciaris","published_date":"2024-06-25","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/25\/13\/25\/a91b171b-6a34-4064-918d-554d7b8ee43b.jpg","id":"286870"} catalunya Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-25/286870-govern-dona-llum-verda-creacio-unitats-persones-vulnerabilitats-acumulades-als-centres-penitenciaris https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.