Serret: "Hem de construir una Mediterrània més avançada, més integrada i més cohesionada. Perquè el futur de la Mediterrània i el de la UE van plegats"

La consellera Serret ha obert aquest matí la cinquena edició dels MedCat Days, la trobada anual de la Mediterrània a Catalunya organitzada pel Govern de la Generalitat i l'Institut Europeu de la MediterràniaLa cita ha reunit actors de referència de l'acció exterior catalana, europea i mediterrània amb l'objectiu de consolidar Barcelona com un espai de diàleg i d'aliances estratègiques a la regió

Imagen del artículo Serret: Hem de construir una Mediterrània més avançada, més integrada i més cohesionada. Perquè el futur de la Mediterrània i el de la UE van plegats


La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha inaugurat aquest matí la cinquena edició dels MedCat Days, la trobada anual sobre la Mediterrània que organitza el Govern de la Generalitat i l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) amb la col·laboració de la plataforma MedCoopAlliance.

Enguany, les jornades se centren en un dels majors desafiaments que viu el Mediterrani: el canvi climàtic i la sequera. "La missió és clara: Construir una Mediterrània més avançada, més integrada i més cohesionada. Perquè el futur de la Mediterrània i el de la UE van plegats", ha subratllat la consellera des del Palau de Pedralbes.

En la seva intervenció, Serret ha destacat que l'emergència climàtica a la regió és una prioritat per a Catalunya: "Volem que la Mediterrània continuï sent no només un marc d'actuació prioritari de l'acció exterior catalana, sinó també un espai per forjar-hi aliances", i s'ha referit al nou cicle polític europeu com una oportunitat per fer front a les múltiples crisis que s'encavalquen al Mediterrani (crisis financeres, sanitàries i geopolítiques). "És necessari impulsar una perspectiva mediterrània a la Unió Europea", ha dit la consellera.

La titular d'Exteriors també ha ressaltat la predisposició del Govern a l'hora de trobar solucions conjuntes als reptes comuns, i ha fet valdre el projecte de la macroregió mediterrània per abordar la crisi climàtica a la regió: "Amb la macroregió afavorim la governança multinivell i acostem a la ciutadania les decisions i els projectes", ha recalcat Serret.

Actualment, diversos governs de les dues ribes ja donen suport a la macroregió mediterrània, com Itàlia, França, Grècia, Albània i el Marroc. De fet, el novembre passat, la Generalitat va organitzar la Cimera per a la Macroregió Mediterrània a Barcelona, on 12 governs de 6 estats i organismes internacionals van subscriure una declaració política en favor del projecte macroregional.

A la inauguració dels MedCat Days també hi han participat personalitats d'alt nivell de l'arc mediterrani i de la Unió Europea, com Sénen Florensa, president executiu de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed); Elisa Ferreira, comissària europea de Cohesió i Reformes; Nasser Kamel, secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM) i Rachid El Abdi, president del Consell de la Regió de Rabat-Salé-Kenitra del Marroc.

Setmana de la Mediterrània a Barcelona

Coincidint amb els MedCat Days, Catalunya també acull aquesta setmana altres actes paral·lels relacionats amb la Mediterrània.

Del 26 al 28 de juny tindrà lloc a Barcelona la primera reunió del Partenariat Mediterrani per a l'Acció Climàtica (MCAP, per les seves sigles en anglès), impulsada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El MCAP és una aliança global de governs regionals que treballen junts per adaptar-se a les creixents amenaces climàtiques, com la sequera, els incendis forestals i la calor extrema. Es va llançar formalment el 2023 a la COP28 a Dubai, amb 15 membres inaugurals que representen regions d'Àfrica, Austràlia, Europa i Amèrica del Nord i del Sud.

A més, el dijous 27 de juny, Barcelona acull la Jornada sobre agendes urbanes a la Mediterrània, organitzada pel Departament de Territori amb la col·laboració de MedCities. S'hi intercanviaran estratègies i bones pràctiques en la planificació i el desenvolupament territorial sostenible a regions i ciutats euromediterrànies, en el marc de l'Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050.

Consulteu tot el programa a la pàgina web dels MedCat Days 2024.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
286781 {"title":"Serret: \"Hem de construir una Mediterrània més avançada, més integrada i més cohesionada. Perquè el futur de la Mediterrània i el de la UE van plegats\"","published_date":"2024-06-25","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/25\/11\/24\/c3eee9e8-6eef-4015-ba5c-d802996112e9.jpg","id":"286781"} catalunya Acció Exterior i Unió Europea,Meritxell Serret Aleu https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-25/286781-serret-hem-construir-mediterrania-mes-avancada-mes-integrada-mes-cohesionada-perque-futur-mediterrania-ue-van-plegats https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.