L'Alt Pirineu i Aran commemora el Dia Internacional de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+ amb el focus en les experiències rurals

El director general de Polítiques Públiques LGBTI+ ha destacat el Govern treballa per "construir un país on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats, i on tothom pugui viure plenament la seva orientació sexual o identitat sexual".L'acte s'ha celebrat al Museu de la Sal de Gerri i ha comptat amb una taula rodona en què han participat tècniques de tots els Serveis d'Atenció Integral LGBTI de la vegueria.També hi ha intervingut l'antropòleg Bernat Aragó Navarro, que durant la seva ponència ha ofert un marc teòric per entendre què és i quines són les causes del sexili.

Imagen del artículo L'Alt Pirineu i Aran commemora el Dia Internacional de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+ amb el focus en les experiències rurals

Les experiències de les persones LGBTI+ que viuen al món rural han centrat avui la commemoració del Dia Internacional de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+ a l'Alt Pirineu i Aran. L'acte s'ha celebrat al Museu de la Sal, de Gerri de la Sal, i ha comptat amb l'assistència d'una quarantena de persones.

En la benvinguda, l'alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella Amengual, ha subratllat la importància de reflexionar "sobre qui som i quins privilegis tenim". "Hem de ser capaces de posar sobre la taula les desigualtats encara existents, i més quan fem referència a drets tan vitals com és el dret a ser estimat i estimar a qui un vulgui, a ser com un vulgui, i a viure lliurement la pròpia sexualitat", ha insistit. "Que la diversitat només suposi oportunitats, no dificultats", ha reivindicat.

Per la seva banda, la consellera d'Igualtat del Consell Comarcal del Pallars, Laura Tristan Duplà, s'ha sumat a l'alcaldessa i ha afirmat que cal lluitar per la igualtat. En la seva intervenció, ha citat la Declaració institucional d'aquest 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+, i n'ha llegit un fragment: "Tothom mereix —i hi té dret— sentir-se segur, respectat i inclòs en la seva comunitat, en els seus entorns quotidians, visqui on visqui, des de la ciutat més gran al poble més petit del país. Tothom ha de poder accedir a recursos i serveis especialitzats, visqui on visqui."

La directora d'Igualtat i Feminismes a l'Alt Pirineu i Aran, Mireia Guivernau Huguet, ha recordat que els Serveis Territorials es van posar en marxa el passat mes de setembre, tot just fa nou mesos, i per tant, "l'acte institucional d'avui és el primer que se celebra en el marc del Dia Internacional de l'Orgull per a tota la vegueria". Un "èxit", tenint en compte "les dificultats en els desplaçaments entre les comarques de l'Alt Pirineu i Aran i la baixa densitat de població que representem en relació amb la resta de Catalunya", ha dit la directora. Guivernau ha insistit en la importància de la cooperació entre institucions i el compromís de tota la població per defensar els drets de les persones LGBTI+ "en un context de creixement de l'extrema dreta, que amenaça de fer retrocedir drets que han costat molt de conquerir i que amb els seus discursos d'odi legitima i fomenta discriminacions i agressions".

Finalment, el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons, ha estat l'encarregat de tancar l'acte. Florensa ha subratllat que des del Govern es treballa per "construir un país on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats, i on tothom pugui viure plenament la seva orientació sexual o identitat sexual, visqui on visqui". El director general de Polítiques Públiques LGBTI+ ha explicat també que aquest 28 de juny gira al voltant de "la ruralitat i el fet de ser una persona LGBTI+ que viu en aquest entorn"; en aquest sentit, ha posat en valor el fet de commemorar aquesta jornada a Gerri de la Sal.

Diversitat sexual i de gènere al món rural

L'acte, conduït per la periodista Sofia Cabanes, ha abordat des de diferents punts de vista les experiències i la visibilitat de les persones LGBTI+ al món rural. D'entrada, ha comptat amb una ponència a càrrec de l'antropòleg Bernat Aragó Navarro, basada en el seu treball d'investigació de final de màster "De 'marica del poble' a la gran ciutat: una aproximació al sexili". Aragó ha ofert un marc conceptual per entendre què és el sexili, és a dir, la migració motivada per l'orientació o l'opció sexual o per la identitat de gènere. En relació amb les migracions que van dels pobles a la ciutat, especialment a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'antropòleg ha advertit que es tracta d'un fenomen en què influeixen múltiples factors, i que cal emmarcar-lo en un context d'èxode rural, en què les persones abandonen la ruralitat també per accedir a oportunitats laborals o d'estudis. Entre les causes del sexili, Aragó ha apuntat la manca de referents i visibilitat de les persones LGBTI+ al món rural, l'escassetat d'espais de trobada i les dificultats per relacionar-se amb altres persones LGBTI+.

A continuació, ha tingut lloc una taula rodona en què han participat tècniques de tots els Serveis d'Atenció Integral LGBTI (SAI) de l'Alt Pirineu i Aran. Recursos que precisament treballen per revertir les causes esmentades per Bernat Aragó. Durant la taula, s'han presentat diverses experiències de treball i bones pràctiques, entre les quals, per exemple, l'organització d'una activitat d'escalada per al proper 30 de juny per enfortir la xarxa LGBTI+ de les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i l'Aran. Des del SAI de Cerdanya s'han esmentat les primeres jornades de diversitat sexual i de gènere celebrades a l'Hospital de Cerdanya, i des del SAI de l'Alt Urgell s'ha parlat del cicle literari "Dissidents", al qual s'ha donat suport des del servei. Els SAI ofereixen informació i atenció a persones LGBTI+, i accions de formació i sensibilització per a tota la població. També proporcionen suport a l'hora de denunciar vulneracions de drets o de realitzar determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans. A la vegada, el personal dels SAI acompanya els ens locals en el disseny, la implementació i l'avaluació de les polítiques locals LGBTI+.

Finalment, des del col·lectiu LGBTI+, Enric Rius Sanz, ha llegit la Declaració institucional del Dia Internacional de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+.

L'acte s'ha tancat amb una actuació a càrrec d'Ofèlia Drags, que s'autodefineix com a transformista o travesti de la Seu d'Urgell. Filla drag de Jèssica Pulla, vol contribuir a normalitzar la presència de la llengua catalana a l'escena drag i als espais LGTBI+. De la mateixa manera, també aspira a descentralitzar el drag i portar-lo fora de Barcelona perquè tothom pugui gaudir-ne.

Rebuig al feminicidi de Ciutat Vella

A les 12 h, abans d'iniciar l'acte de commemoració del Dia Internacional de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+, més d'una vintena de persones s'han concentrat davant del Museu de la Sal de Gerri per condemnar el feminicidi d'una veïna del barri de Ciutat Vella de Barcelona, confirmat dimarts.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
278693 {"title":"L'Alt Pirineu i Aran commemora el Dia Internacional de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+ amb el focus en les experiències rurals","published_date":"2024-06-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/20\/16\/04\/982ab748-b41e-4d15-a8d5-fd3b2cdc471f.jpeg","id":"278693"} catalunya Delegació a l'Alt Pirineu i Aran,Josep Castells Farré https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-20/278693-alt-pirineu-aran-commemora-dia-internacional-orgull-alliberament-lgbti-focus-experiencies-rurals https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.