L'Institut Català de les Dones celebra 35 anys d'història

Consellera Verge: "Trenta-cinc anys de memòria viva d'aquest país per avançar en les polítiques feministes, fins i tot quan no les anomenàvem així".Meritxell Benedí, presidenta de l'ICD: "És un honor ser la presidenta que celebra els 35 anys de l'Institut Català de les Dones, fer 35 anys no ha estat fàcil, però hi hem arribat gràcies a la feina de totes les persones que han estat vinculades".

L'Institut Català de les Dones ha celebrat aquest dimecres els seus 35 anys d'història amb una commemoració presidida per la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge i Mestre, i la presidenta de l'ICD, Meritxell Benedí Altés, així com la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart González. La celebració ha estat a la plaça Joan Coromines, davant de la seu central de l'institut, al barri del Raval de Barcelona. 

Imagen del artículo L'Institut Català de les Dones celebra 35 anys d'història

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, ha valorat aquest 35 aniversari com a "memòria viva d'aquest país, per avançar en les polítiques feministes, fins i tot quan no les anomenàvem així". La consellera Verge ha repassat tot un seguit de fites que s'han assolit en els trenta-cinc anys d'història de l'ICD, tot destacant es tracta de "fites que no han passat per casualitat, són fruit del treball col·lectiu de moltes dones que tenien clar que per acabar amb el patriarcat i viure vides lliures necessitem una transformació social i institucional molt profunda". Per acabar la consellera ha volgut destacar la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes, "tenir una conselleria pròpia, tenir tot un eix del pla de govern centrat en la transformació feminista, que tots els departaments del govern hagin estat fent polítiques feministes, ens ha portat més presència en l'agenda política que mai, més pressupost que mai per les polítiques feministes i més capacitat de transversalitzar la perspectiva de gènere, i aquesta, companyes, és una victòria col·lectiva, és una victòria de totes les dones que han liderat en els diferents càrrecs, l'ICD, el CNDC, les treballadores, les que han participat en els grups de treball, grups de coordinació, en tots els espais d'incidència". "Amb més feminismes hi guanya el país sencer, perquè els feminismes són per a tothom" concloïa Verge.

Imagen del artículo L'Institut Català de les Dones celebra 35 anys d'història

Per la seva part, la presidenta de l'ICD, Meritxell Benedí, ha assenyalat "és un honor ser la presidenta que celebra els 35 anys de l'Institut Català de les Dones, fer 35 anys no ha estat fàcil, però hi hem arribat gràcies a la feina de totes les persones que han estat vinculats". La presidenta de l'ICD també ha volgut destacar la creació del Departament com una fita històrica, "quan es va crear l'ICD fa 35 anys; les polítiques feministes no eren al centre de l'agenda política, les entitats de dones i feministes no tenien el reconeixement que tenim ara, a la violència masclista li dèiem violència domestica o crims passionals i no sabien que allò que ens passa a les dones amb el nostre cos es diu pressió estètica. En aquests 35 anys l'ICD s'ha adaptat i ha fet tot allò que li ha estat possible per ser avui aquí, incloent-hi ser testimoni del naixement de la conselleria d'Igualtat i Feminismes".

En el transcurs de l'acte s'ha pogut visitar la mostra sobre Balbina Pi i Sanllehy, l'última exposició itinerant produïda per l'ICD, que s'afegeix a les més de quaranta exposicions que l'Institut posa a disposició d'entitats i altres organismes. L'acte s'ha tancat amb l'actuació musical de la cantant Ven'nus.

El Consell Nacional de les Dones (CNDC) també està de celebració donat es va crear també fa 35 anys de la mà de l'ICD. El consell és un òrgan col·legiat de participació i consulta de l'ICD que integra actualment 436 entitats en favor de la igualtat i la promoció de les dones. Està dividit en onze grups de treball que aborden temes com la salut, les migracions, els drets sexuals i reproductius i els mitjans de comunicació, entre d'altres.

L'Institut Català de les Dones

L'Institut Català de les Dones va néixer el juliol del 1989 com a òrgan autònom dedicat a promoure les polítiques d'igualtat a Catalunya. Durant dècades va ser l'únic organisme de la Generalitat amb la missió d'impulsar les polítiques de gènere, fins que el 2021 es va adscriure al nou Departament d'Igualtat i Feminismes.

És el principal instrument de la garantia dels drets de les dones a tot Catalunya a través de la planificació, avaluació i finançament la xarxa SIAD; i de l'impuls de la transversalitat de gènere interseccional al Govern, amb el disseny, l'impuls, la coordinació i l'avaluació de les polítiques per a l'equitat de gènere que desenvolupa l'Administració de la Generalitat.

Organitza formacions amb perspectiva de gènere per a l'Administració Pública, entre elles el Postgrau de Polítiques d'Igualtat de Gènere a la Gestió Pública, que acaba de cloure la seva sisena edició. 

Destaca pel seu treball en favor de les genealogies feministes i la recuperació de la memòria històrica de les dones i els feminismes a través de publicacions, exposicions i actes oberts a la ciutadania. 

El seu Centre de Documentació és una de les biblioteques especialitzades en gènere més importants de l'Estat, amb un fons documental obert al préstec que conté més de 25.000 llibres, 2.600 audiovisuals, 3.800 fulletons i opuscles i 15.000 cartells.

L'Observatori de la Igualtat de Gènere és un òrgan adscrit a l'ICD que treballa en l'elaboració d'indicadors i promou informes sobre l'evolució de les desigualtats de gènere per contribuir al coneixement de la situació de les dones per a una millor presa de decisions, planificació i avaluació de les polítiques públiques.

Pla contra la pressió estètica

En l'últim any, l'ICD ha impulsat, conjuntament amb el Departament d'Igualtat i Feminismes, el Pla per combatre la pressió estètica, un pla interdepartamental sense precedents en l'àmbit internacional que ataca tant les causes com les conseqüències de la pressió estètica i compta amb un pressupost de partida de 10,6 milions d'euros i 68 mesures. 

En els últims mesos l'ICD també ha treballat en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri, emmarcat en l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que inclou la iniciativa 'La meva regla, les meves regles' per garantir l'accés gratuït als productes menstruals reutilitzables a través de les farmàcies.

Imagen del artículo L'Institut Català de les Dones celebra 35 anys d'història


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
278549 {"title":"L'Institut Català de les Dones celebra 35 anys d'història","published_date":"2024-06-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/20\/11\/13\/87675b73-30d4-49b4-80d5-4525cedddf59.jpg","id":"278549"} catalunya Igualtat i Feminismes,Institut Català de les Dones,Tània Verge https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-20/278549-institut-catala-dones-celebra-35-anys-historia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.