Igualtat i Feminismes presenta a Lleida una guia per incorporar la perspectiva LGBTI+ a les residències i altres centres per a les persones grans

La seva finalitat és facilitar eines als equips professionals per tal de gestionar la diversitat LGBTI+, així com prevenir i actuar davant l'LGBTI-fòbia

Imagen del artículo Igualtat i Feminismes presenta a Lleida una guia per incorporar la perspectiva LGBTI+ a les residències i altres centres per a les persones grans


El director general de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d'Igualtat i Feminismes, Xavier Florensa Cantons, ha presentat avui la "Guia pràctica per incorporar la perspectiva LGBTI+ a les residències i altres centres i recursos per a les persones grans". L'acte, en què també hi ha pres part la directora dels Serveis territorials de la conselleria a Lleida, Elena Fuses, ha tingut lloc al Centre Residencial Joviar de Lleida.

Xavier Florensa ha explicat que la guia, que desplega els articles 17.4 i 17.5 de la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, pretén "facilitar eines" a les persones, principalment als equips directius i al personal tècnic i professional, que treballen en residències, centres sociosanitaris, centres de dia, hospitals i, CAP, entre altres, tant de titularitat pública com concertades i privades, "per garantir a les persones grans LGBTI+ el dret a viure la seva orientació sexual i identitat de gènere en plena llibertat, gestionar aquesta diversitat en el dia a dia amb respecte envers les històries de vida i proactivitat inclusiva, garantir espais segurs a les persones grans en què es puguin expressar lliurement sense por al rebuig i prevenir qualsevol cas d'LGBTI-fòbia o actuar davant d'un cas si es produeix". En aquest sentit, Florensa ha assegurat que "el dret de les persones a ser com vulguin no s'ha de veure transgredit ni pel fet de viure l'etapa de la vellesa ni pel fet de ser usuaris dels centres i serveis adreçats a la seva cura i atenció." "La guia -ha afegit- vol visibilitzar que també hi ha gent gran LGBTI+, i es tracta d'evitar que aquestes persones, moltes de les quals al llarg de la seva vida han tingut dificultats per poder viure plenament la seva identitat i les seves relacions sexo-afectives, quan arribin a una residència o a algun altre centre similar hagin d'amagar allò que son per por al rebuig".

La guia, que desmunta un conjunt d'estereotips falsos relacionats amb les persones grans LGBTI+ i incorpora un glossari de termes LGBTI+, estableix un seguit de pautes que els centres han de seguir, com ara protocols específics d'acollida, accions de sensibilització i formació contínua dels equips professionals, tenir una persona referent LGBTI+ o disposar d'un protocol específic d'intervenció en casos d'assetjament per actes d'LGBTI-fòbia, entre altres. També es recomana que, davant dubtes de com s'ha de gestionar l'acte discriminatori, el centre pot posar-se en contacte directe amb el Servei d'Atenció Integral (SAI) més proper al centre assistencial per explicar el cas i demanar assessorament sobre quina és la millor manera de tractar-lo.

Florensa ha assenyalat que la guia és "innovadora i pionera", resultat de la iniciativa del Grup de Treball de la Gent Gran del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals de Catalunya. La feina que ha dut a terme aquest Grup de Treball, així com la seva experiència, bagatge i coneixements, han estat claus per definir els continguts d'aquesta guia, en col·laboració amb la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d'Igualtat i Feminismes i la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials.

Per la seva banda, la gerent del Centre Residencial Joviar de Lleida, Anna Rafel, ha manifestat que aquest centre incorpora la posada en pràctica de la guia "com un valor afegit de la seva oferta de serveis". "Assumim -ha apuntat- el compromís i la coresponsabilitat de vetllar pel dret de les persones a ser allò que volen ser". La residència ja ha fet arribar la guia a les 62 persones que conformen la seva plantilla laboral i està prevista la realització de formació continuada i reciclatge sobre la matèria. La Generalitat està acabant de fer arribar la guia a tots els centres residencials i altres recursos de cura de gent gran de la vegueria, la majoria dels quals col·laboren amb la implantació de la iniciativa.

La presentació de la guia ha comptat amb una actuació musical de la Drag Bertina i de Christian Castellanos Sánchez (Associació Queergell).

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
276954 {"title":"Igualtat i Feminismes presenta a Lleida una guia per incorporar la perspectiva LGBTI+ a les residències i altres centres per a les persones grans","published_date":"2024-06-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/19\/18\/54\/da7a3cf9-87e7-4339-ab9e-a09cf372a39a.jpg","id":"276954"} catalunya Delegació a Lleida,Montse Bergés i Saura https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-19/276954-igualtat-feminismes-presenta-lleida-guia-incorporar-perspectiva-lgbti-residencies-altres-centres-persones-grans https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.