El Museu de la Música presenta el projecte CATICAT, el catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals de Catalunya

Imagen del artículo El Museu de la Música presenta el projecte CATICAT, el catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals de Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El projecte, que compta amb el suport del Departament de Cultura, dona accés a més de 4.000 instruments de diferents museus del país

Avui s'ha presentat en roda de premsa al Museu de la Música el projecte CATICAT, un catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals presents als museus i col·leccions públiques de Catalunya. Es tracta d'una finestra al patrimoni musical català que ofereix un punt d'accés únic a 4.300 instruments de 31 museus del territori.

El projecte es va iniciar el 2001, liderat pel Museu de la Música, amb l'objectiu de localitzar, inventariar i documentar totes les col·leccions públiques d'instruments musicals del país. En aquesta primera fase es van documentar més de 1.500 instruments provinents de col·leccions de 17 institucions. Els resultats d'aquestes primeres campanyes de recerca van donar forma a una primera base de dades, amb una vintena de camps que descriuen el nom de l'objecte, les dimensions, l'autoria, el lloc, les inscripcions, la classificació organològica i un llarg etcètera. 

Durant les dues dècades següents la digitalització s'ha imposat, fent possible així l'accés massiu i gairebé il·limitat a la informació sobre col·leccions, obres d'art i patrimoni en general arreu del món. A més, les institucions patrimonials han desenvolupat estàndards i pautes normalitzades per a la catalogació d'obres d'art i per a les imatges digitals que les identifiquen.

Tenint en compte aquest context, era imprescindible que el projecte s'actualitzés. El 2020, el Centre Robert Gerhard, que vetlla per promoure i difondre el patrimoni musical català, va reprendre el projecte amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per completar i ampliar la informació recollida en la primera etapa i publicar-la en un web específic que permetés consultar tots els instruments existents a Catalunya des de qualsevol lloc del món. El portal web s'ha dut a terme amb les empreses Coeli, Edittio i Veraicon. 


Referents del projecte

Aquest projecte s'inspira en iniciatives ja consolidades com MIMO, Musical Instrument Museums Online, projecte grupal part d'europeana.eu, que té per objectiu proveir accés des d'un únic lloc web a la informació digital dels instruments musicals que es troben als principals museus d'arreu del món. MIMO va néixer com a un consorci dels principals museus de la música europeus, i actualment és la base de dades gratuïta sobre instruments musicals de col·leccions públiques més gran del món. 

Des d'una perspectiva nacional, CATICAT es basa en projectes com la britànica MINIM-UK, Musical Instruments Interface for Museums and Collections, liderada pel Royal College of Music de Londres, que permet accedir a prop de 20.000 instruments musicals existents en un centenar de museus britànics, o la francesa Base Nationale des Instruments de Musique de la Philarmonie de París, liderada pel Musée de la Musique de París, que integra les col·leccions d'un total de 105 museus i que abasta més de 9.000 instruments.

CATICAT és, doncs, la plataforma nacional per a la difusió de les col·leccions d'instruments com a part del patrimoni musical català, al nivell de les principals col·leccions europees. 


Institucions que actualment participen al projecte:

  1. Biblioteca Museu Víctor Balaguer
  2. Masia d'en Cabanyes
  3. Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles
  4. Museu del Cau Ferrat
  5. Museu de Manresa
  6. Museu Darder - Espai d'Interpretació de l'Estany
  7. Museu Frederic Marès 
  8. Museu del Joguet de Catalunya
  9. Museu de Maricel
  10. Museu de Mataró
  11. Museu de la Música de Barcelona
  12. Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
  13. Museu Palau Mercader 
  14. Museu Pau Casals 
  15. Museu de la Pesca
  16. Museu Romàntic Can Llopis
  17. Museu Romàntic Can Papiol 
  18. Museu Etnogràfic de Ripoll
  19. Museu Etnològic del Montseny - La Gabella
  20. Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol
  21. Museu de Lleida
  22. Museu de Tortosa
  23. Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
  24. Musèus dera Val d'Aran
  25. Museu - Tresor de la Catedral de Girona
  26. Museu de la Mediterrània
  27. Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona
  28. Museu de l'Empordà
  29. Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols
  30. Museu de la Noguera
  31. Museu Comarcal de la Conca de Barberà



"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
276566 {"title":"El Museu de la Música presenta el projecte CATICAT, el catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals de Catalunya","published_date":"2024-06-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/19\/10\/56\/a4ef8777-0caf-46e2-96f0-9b1a63a6f58e.jpg","id":"276566"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-19/276566-museu-musica-presenta-projecte-caticat-cataleg-col-lectiu-linia-instruments-musicals-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.