L'economia catalana registra una variació interanual del 2,5% al primer trimestre

La variació intertrimestral del PIB és del 0,7%

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 2,5% al primer trimestre del 2024, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). L'augment del PIB s'explica principalment per l'evolució de la demanda interna, amb un creixement del 2,2%, conseqüència de l'evolució del consum de les administracions públiques (4,4%) i del consum de les llars (2,3%).

L'evolució de l'economia catalana al primer trimestre de l'any situa la taxa de creixement del PIB català, en termes interanuals, una dècima superior a l'avanç de l'economia espanyola (2,4%), i dos punts per sobre de la taxa de la UE-27 (0,5%). La variació intertrimestral del PIB a Catalunya és del 0,7%, equivalent a la taxa espanyola (0,7% avanç) i quatre dècimes més que la taxa de la UE-27 (0,3%).

Les estimacions de la Comptabilitat trimestral incorporen la informació econòmica conjuntural completa del primer trimestre de 2024, cosa que comporta la reducció d'una dècima respecte a l'avanç del PIB trimestral publicat el 8 de maig de 2024, tant en la taxa de variació interanual com en la intertrimestral.

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,5% al primer trimestre

Des de l'òptica de la demanda, la demanda interna és el component que més contribueix al creixement del PIB del primer trimestre, amb una variació del 2,2%, taxa idèntica al trimestre precedent. D'una banda, el consum de les llars mostra un creixement d'un 2,3%, set dècimes menys que el trimestre anterior, i el consum de les administracions públiques augmenta un 4,4%, dues dècimes més que el darrer trimestre de 2023. D'altra banda, la formació bruta de capital presenta una taxa interanual del -0,1%, un punt i vuit dècimes percentuals superior al trimestre anterior. Pel que fa a aquesta darrera variable, la inversió en béns d'equipament ha disminuït un 1,1%, mentre que es manté l'evolució positiva de la inversió en construcció (1,4%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,5% al primer trimestre

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger presenten una variació interanual del -0,4%, amb una reducció respecte del trimestre anterior (3,1%), i amb una evolució diferenciada entre els seus components: les exportacions de béns i serveis disminueixen un 2,8%, mentre que el consum dels no residents creix un 15,7%. Pel que fa a les importacions, la taxa interanual és del -2,3% i, com les exportacions, mostren comportaments diferents en els seus components: les importacions de béns i serveis disminueixen un 3,1% i el consum dels residents a l'estranger augmenta un 14,7%.

Des de l'òptica de l'oferta, tots els sectors mostren evolucions positives de l'activitat. Destaquen la indústria, amb un creixement elevat, del 4,4%, i l'agricultura, que creix un 5,5% després de dos anys i mig amb taxes negatives. Els serveis augmenten un 2,2% i la construcció, un 1,3%.

La indústria mostra un creixement del 4,4%, sis dècimes superior al trimestre anterior (3,8%). Per branques d'activitat, destaquen els augments de la indústria de l'automoció, de l'alimentació i dels productes informàtics i farmacèutics, segons els indicadors d'activitat del sector.

El sector dels serveis incrementa la seva activitat un 2,2%, set dècimes per sota del trimestre anterior (2,9%). La branca de les activitats immobiliàries, professionals i altres és la que més creix, amb una taxa del 2,7%. D'acord amb els indicadors d'activitat dels serveis, les branques corresponents als serveis jurídics i als serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria són les que mostren una dinàmica més positiva. Pel que fa a l'Administració pública, educació, sanitat i serveis socials, registren una taxa de variació del 2,4%. Finalment, la branca del comerç, transport i hostaleria augmenta un 1,5%. Segons els indicadors d'activitat dels serveis, la restauració, l'hostaleria, el comerç al detall i el transport terrestre són les branques amb creixements més significatius aquest trimestre.

Pel que fa a la construcció, creix un 1,3%, set dècimes per sobre del trimestre anterior (0,6%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,5% al primer trimestre


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
264240 {"title":"L'economia catalana registra una variació interanual del 2,5% al primer trimestre","published_date":"2024-06-14","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/14\/09\/26\/c8cc46f8-deac-4ff7-b623-ceb4b03be00b.jpg","id":"264240"} catalunya IDESCAT,Xavier Cuadras Morató, director https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-14/264240-economia-catalana-registra-variacio-interanual-2-5-trimestre https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.