L'ACA licita les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, al Baix Ter

Les actuacions previstes es duran a terme dins els termes municipals de Colomers i Foixà, a la comarca del Baix EmpordàLes obres suposaran una inversió de més de 200.000 euros i estan emmarcades en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, amb finançament de fons Next Generation EUL'actuació té la finalitat de recuperar el meandre de Colomers sota criteris de mínima actuació, restauració passiva i evolució natural adaptativa, per millorar l'estat dels hàbitats i de l'ecosistema, i també minimitzar els riscos d'inundació aigües avall

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, a la comarca del Baix Empordà. L'actuació se centra en la recuperacióde la terrassa al·luvial del meandre i compta amb el finançament de la Unió Europea en el marc dels Next Generation EU. El Pla de gestió de les conques internes vigent contempla l'actuació dins l'Annex I del Programa de mesures.

L'import de licitació de les obres és superior als 212.000 euros i, a banda dels treballs previstos, s'inclou el manteniment de les actuacions dutes a terme durant el període que dura la garantia (1 any). Es poden presentar ofertes fins el 25 de juny d'enguany.

Imagen del artículo L'ACA licita les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, al Baix Ter

L'estat actual del meandre de Colomers

L'àmbit de l'actuació s'emmarca en el marge dret del riu Ter, en el meandre de Colomers, dins dels termes municipals de Colomers i Foixà a la província de Girona (Baix Empordà). L'abast longitudinal de l'actuació és de 2,5 quilòmetres, amb una superfície associada de 8 hectàrees.

Des d'un punt de vista morfològic, les terrasses al·luvials queden separades del curs principal del riu mitjançant una mota longitudinal d'uns 1.200 metres que arriba fins a l'assut de Colomers i que obstaculitza el flux del riu.

Imagen del artículo L'ACA licita les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, al Baix Ter

La recuperació de l'espai fluvial

Un dels principals reptes a què l'Agència s'ha enfrontat a l'hora d'escollir la millor solució per a la recuperació del meandre de Colomers, ha estat garantir els criteris de mínima actuació, de restauració passiva i evolució natural adaptativa, tot això per oferir una solució el menys invasiva possible per al medi.

La solució consensuada ha estat la més adequada amb aquests objectius ambientals, que venen marcats per la pròpia planificació hidrològica i consisteix en fer la mota permeable per facilitar el flux de l'aigua mitjançant drenatges. Es tracta d'una solució innovadora i que no genera afectació a altres usos consumptius de l'aigua com el reg. En aquest sentit, es facilitaran tres punts de permeabilització per a cabals alts —dos sobreeixidors i un col·lector, amb les connexions derivades entre si—, per tal de millorar el drenatge del meandre mitjançant canals laterals. Aquests canals , al mateix temps, diversificaran diferents hàbitats de ribera amb l'excavació de zones més baixes que funcionin com a basses.

Aquesta intervenció suposarà, alhora, una millora directa per a la conservació dels hàbitats, ja que entrarà més aigua al meandre, afavorint, així, la recàrrega de l'aqüífer.

Imagen del artículo L'ACA licita les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, al Baix Ter

També es faran actuacions d'eliminació de les espècies al·lòctones presents en el meandre (canya americana, negundo i robínia) i se substituiran, en alguns punts, per plantacions autòctones.

13 de juny del 2024

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
261946 {"title":"L'ACA licita les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, al Baix Ter","published_date":"2024-06-13","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/13\/10\/17\/878ee672-c7d0-490d-ac17-9122e58e05b3.jpg","id":"261946"} catalunya Agència Catalana de l'Aigua,Delegació a Girona https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-13/261946-aca-licita-obres-restauracio-millora-ambiental-meandre-colomers-baix-ter https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.