El II Congrés Catalunya Circular finalitza avui amb visites a empreses catalanes innovadores

Imagen del artículo El II Congrés Catalunya Circular finalitza avui amb visites a empreses catalanes innovadores

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

S'han visitat diferents casos d'èxit d'empreses centrades en models circulars d'arreu del territori, com Ibertital, a Sant Feliu de Llobregat, Textil BCH-Techni Tiger; a Moià, Girbau; a Vic, Proquimia; a Vic, Bioiberica; a Palafolls, Ferimet (filial de CELSA Group TM); a Granollers,Venvirotech; a Santa Perpètua de Mogoda, i Foodback, a Mercabarna.La primera jornada del Congrés Catalunya Circular va comptar amb 30 ponents representants d'empreses i organitzacions de l'àmbit públic, privat i del tercer sector Durant la cloenda a càrrec del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Els dies 11 i 12 de juny ha tingut lloc la segona edició del Congrés Catalunya Circular, organitzat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L'esdeveniment es consolida com a punt de trobada de referència pels actors més influents dels sectors públic i privat sobre l'economia circular i regenerativa del país, com ho demostra el fet d'haver exhaurit ja les seves 400 entrades en menys de 15 dies.

Durant la primera jornada celebrada a la seu de l'Institut Nacional d'Educació Física (INEF) de Catalunya, hi ha hagut diferents taules rodones d'àmbits europeus, autonòmics, regionals i locals, amb l'objectiu comú de compartir experiències i avançar cap a l'economia circular. Uns espais d'intercanvi que han comptat amb més de 30 ponents, representants d'empreses i organitzacions de l'àmbit públic, privat i del tercer sector.

Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda institucional als 400 assistents al congrés, ressaltant la necessitat d'espais com aquest per promoure la responsabilitat compartida entre el govern, les empreses i la ciutadania.

Durant el matí s'ha comptat amb d'intervenció d'Anna Barnadas, secretària del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Joan Romero, director executiu de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ), que han presentat les noves iniciatives i polítiques públiques que s'estan implementant des de la Generalitat de Catalunya per promoure la circularitat.

La conferència inaugural a càrrec d'Àngel Castiñeria, director de la Càtedra Lideratges i Sostenibilitat de l'Esade. Les dues taules rodones del matí s'han centrat en nous models de negoci circulars i en la governança de l'economia circulardes de diferents escales territorials, des d'una visió global europea fins a nivell municipal català.

La sessió del matí ha acabat amb la intervenció de David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que ha subratllat alguns dels missatges més importants de la jornada.Macort ha destacat la importància de generar espais i trobades com aquesta per tal d'aglutinar tot el talent per abordar la circularitat per generar oportunitats arreu del territori. En la seva intervenció, ha posat de relleu l'aposta realitzada pel Govern de la Generalitat per establir una estratègia sobre la bioeconomia i la circularitat, recordant l'aprovació del Full de Ruta de l'Economia Circular a Catalunya (FREEC) 2030.També ha fet menció al paper i contribució dels clúster, agraint la seva col·laboració per explicar casos d'èxit en el sectors dels residus, del tèxtil i moda, de la construcció i el sector d'envasos i embalatges.

Aquests han estat precisament els encarregats de l'organització i moderació de les sessions paral·leles sectorials: Clúster de Residus, el Clúster de la Moda (Modacc), el Gremi de Bioconstrucció i del Packaging Clúster. En aquestes sessions s'ha aprofundit en els reptes i oportunitats sectorials.

Visites tècniques

En la jornada de dimecres, dins del marc del congrés, s'han dut a terme les visites de caràcter tècnic i en grups reduïts en empreses representatives per les seves apostes i estratègies de circularitat. Les visites, organitzades en quatre itineraris amb dues visites cadascun, han permès als participants conèixer de primera màel disseny circular i models de negoci per allargar la vida útil dels productes, a través dels casos de l'empresa Iberital, de Sant Feliu de Llobregat, que aposta pel recondicionament i la reinstal·lació de les màquines de cafè i l'empresa Textil BCH - Techni Tiger, de Moià, que ha mostrat el seu teixit de roba laboral Ecoloop, que conté fins a un 65% de fibres reciclades.

Un altre dels itineraris del dia ha permès als participants visitar empreses que optimitzen els seus processos industrials a través de la innovació i la col·laboració com Girbau, fabricant de maquinària de bugaderia industrial i que aplica tècniques per reduir el consum d'aigua i energia evitant microplàstics en l'aigua i Proquimia, proveïdors de productes de neteja sostenible amb el seu envàs Eco Duo, reconegut amb el Premi Catalunya Ecodisseny 2023 en la categoria 'Producte en desenvolupament'.

El tercer itinerari del matí s'ha centrat en dues empreses que apliquen solucions avançades per millorar el reciclatge, la recuperació i valoració de materials ubicades a la zona de Vic. En primer lloc, ha estat el cas de Bioiberica, que a través dels residus animals aconsegueixen biomolècules útils per la indústria farmacèutica, veterinària i agrícola. Més tard, s'ha visitat l'empresa Alberich, empresa de reciclatge de materials fèrrics amb més de 120 anys d'experiència en el sector, especialitzats en processos com ara la fragmentació, classificació i separació de materials, el reciclatge de cable elèctric de coure, la neteja i selecció de metalls, trossejat i cisallat de ferralla o el procés de RAEEs.

En darrer lloc, el quart itinerari s'ha dedicat a visitar les empreses que lluiten contra el malbaratament alimentari en col·laboració amb entitats de l'economia social i solidària. En aquest cas, els participants han conegut l'empresa d'inserció E. I. ES IMPERFECT FOOD, de la Fundació Espigoladors d'El Prat de Llobregat, on aprofiten la fruita que no es pot comercialitzar per fer cremes i melmelades. Més tard, ha estat el torn del centre Foodback, que es troba a Mercabarna, on es fa un triatge de fruites i verdures no venudes per donar-les a entitats socials o transformar-les per aprofitar-les al màxim.

Aquests exemples de casos d'èxit demostren l'èxit de l'aposta feta pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per consolidar el Congrés Catalunya Circular com una trobada de referència d'àmbit europeu sobre l'economia circular a Catalunya i al món.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
258916 {"title":"El II Congrés Catalunya Circular finalitza avui amb visites a empreses catalanes innovadores","published_date":"2024-06-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/12\/16\/36\/e6c882b1-a772-45e6-a6a0-308e2db8f710.jpg","id":"258916"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-12/258916-ii-congres-catalunya-circular-finalitza-visites-empreses-catalanes-innovadores https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.