Acció Climàtica confirma un cas del virus de la Llengua blava en una explotació d'oví i cabrum de Vilademuls

Imagen del artículo Acció Climàtica confirma un cas del virus de la Llengua blava en una explotació d'oví i cabrum de Vilademuls

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La malaltia no afecta l'espècie humana per la qual cosa el consum de llet i carn és segurS'estableix una zona restringida en un radi d'aproximadament 150 km a partir del punt del focus on es realitzarà la vacunació de bovins i ovins i es regularà el moviment d'animals d'aquestes espèciesEl Departament farà una compra d'emergència d'aproximadament 1M de dosis de vacuna per a les comarques de Barcelona i Girona

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat un cas del serotip 8 del virus de la Llengua blava a Vilademuls (Pla de l'Estany), després de rebre la notificació del Laboratori Central de Veterinària d'Algete del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació del resultat positiu d'una mostra en una explotació d'oví i cabrum.

De forma immediata, el Departament ha posat en marxa les mesures de prevenció, vigilància i control per a prevenir la difusió de la malaltia. Concretament, tècnics del Departament ja estan fent visites a les explotacions situades entre un radi de 20 km, duent a terme inspeccions clíniques i mostreigs per tal de detectar si la malaltia s'ha propagat, tal com preveuen el pla d'emergència enfront de la Llengua blava.

A més, s'ha instaurat la vacunació obligatòria enfront la malaltia de la Llengua blava per a tots els animals de les espècies ovina i bovina en la zona restringida al voltant de la granja afectada. Aquest zona suposa l'afectació de 3.679 explotacions bovines, 1.744 ovines de 20 comarques de Barcelona i Girona i la Catalunya Central. Per això es durà a terme una actuació d'emergència per a la compra d'aproximadament d'un milió de dosis de la vacuna per vacunar gairebé 250.000 bovins i uns 140.000 ovins. El Departament recorda l'obligació de comunicar als Serveis Veterinaris Oficials qualsevol sospita clínica compatible amb la malaltia.

Així mateix, s'ha comunicat oficialment aquest primer cas a la Comunitat Europea, a la resta de comunitats autònomes i als sectors implicats. En concret, la malaltia s'ha detectat en una explotació d'ovelles i cabres per part del veterinari de l'explotació qui va comunicar la sospita als Serveis Veterinaris d'Oficials del Departament.

La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta a remugants domèstics i salvatges, que es transmet d'animal a animal a través d'un vector i no per contacte directe. Concretament es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides, però que en cap cas afecta a les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l'espècie i el serotip. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.

La detecció d'aquest cas fa que la comarca del Pla de l'Estany i la província de Girona i de Barcelona perdin l'estatus de zona lliure de malaltia, per la qual cosa, queden regulats sota certes condicions els moviments dels animals susceptibles a la malaltia fins que aquesta zona torni a declarar-se lliure d'aquesta malaltia, que com a mínim durarà 2 anys.

El Departament d'Acció Climàtica realitzarà aquesta setmana una reunió amb el sector ramader afectat per tal d'informar-los del cas detectat al Pla de l'Estany, assessorar-los i resoldre els dubtes que puguin sorgir.

Els darrers focus de de Llengua blava a Catalunya va ser el 2009 pel serotip 1. És la primera vegada que es declara un focus del serotip 8 a Catalunya. Cal recordar que el 2016, el Ministeri, conjuntament amb les Comunitats Autònomes limítrofes amb França, va obligar a la vacunació obligatòria preventiva enfront el serotip 8.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
254439 {"title":"Acció Climàtica confirma un cas del virus de la Llengua blava en una explotació d'oví i cabrum de Vilademuls","published_date":"2024-06-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/06\/10\/15\/32\/9826991f-a3cd-44a9-a99d-49f0aeb8be6f.jpg","id":"254439"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-06-10/254439-accio-climatica-confirma-cas-virus-llengua-blava-explotacio-ovi-cabrum-vilademuls https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.