Consellera Verge: "Ni un pas enrere en els avenços que garanteixen els drets de les persones LGBTI+"

El Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia s'ha commemorat amb un acte al Parlament, en què l'activista Katy Pallàs ha llegit el manifest La Generalitat va atendre 670 situacions de LGBTI-fòbia el 2023 a Catalunya

Imagen del artículo Consellera Verge: Ni un pas enrere en els avenços que garanteixen els drets de les persones LGBTI+

En el marc de la commemoració del Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia, que és aquest 17 de maig, s'ha celebrat un acte institucional al Parlament de Catalunya organitzat conjuntament amb el Departament d'Igualtat i Feminismes. "Avui som aquí Govern, Parlament i societat civil per donar un missatge molt clar: Ni un pas enrere en els avenços que garanteixen els drets de les persones LGBTI+", ha defensat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, durant l'acte. "Tenim la responsabilitat compartida de fer front comú davant del creixement de l'extrema dreta i dels grups anti-drets", ha continuat Verge, que ha afirmat que les seves paraules "són una crida a l'acció a les institucions i a la societat civil". "Que Catalunya segueixi sent punta de llança dels drets LGBTI+ està a les mans d'aquesta aliança imprescindible", ha conclòs.

L'acte l'ha conduït David Àvila, periodista especialitzat en temàtica LGBTI+ i director i presentador del pòdcast LGBTI "Ja m'entens" de Catalunya Ràdio. L'inici i la cloenda han anat a càrrec del músic Joan Liaño, participant de la primera edició del programa Eufòria, del 3Cat. Katy Pallàs Picó, activista, membre de l'associació Famílies LGBTI i membre de la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI, ha llegit el manifest amb motiu del Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia, creat per la pròpia Comissió i el Departament d'Igualtat i Feminismes.

"Com cada 17 de maig, commemorem el Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia, coincidint amb la data en què, ara fa trenta-quatre anys, l'Organització Mundial de la Salut va retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals", comença el manifest, que recorda que tot i que "és evident que durant els darrers anys hem fet passos endavant en l'objectiu d'assolir una societat més justa i lliure de discriminacions, (...) l'LGBTI-fòbia continua present en molts àmbits de la societat catalana i atempta contra els drets de les persones LGBTI, especialment els de les persones trans*".

Per això, la declaració fa una crida "a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius, i a tota la societat civil per erradicar qualsevol mena de discriminació i violència i la seva prevenció profunda per defensar uns drets que s'han d'exercir i garantir de manera col·lectiva". El manifest també posa de relleu que "a mesura que les normatives d'igualtat es fan efectives, s'ofereixen recursos i es posen en marxa serveis especialitzats per denunciar qualsevol vulneració dels drets, augmenta la consciència col·lectiva sobre l'opressió que patim per qüestions de gènere, milloren les nostres vides i afloren situacions de discriminació i violència que abans quedaven invisibilitzades i, per tant, impunes".

El Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Lesbofòbia, la Transfòbia, la Bifòbia i la Interfòbia té com a objectiu conscienciar sobre les violències i discriminacions que pateixen les persones del col·lectiu LGBTI+ arreu i en tots els àmbits. El seu origen es troba en una campanya internacional de 2005 que va rebre el suport de més de 24.000 persones i de les principals associacions internacionals LGBTI+, durant la qual es va escollir el 17 de maig per commemorar que el mateix dia de 1990 l'Organització Mundial de la Salut va decidir eliminar l'homosexualitat de la seva classificació internacional de malalties.


670 situacions de LGBTI-fòbia el 2023 a Catalunya

Segons recull la Radiografia de l'LGBTI-fòbia a Catalunya (2023) elaborada per la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d'Igualtat i Feminismes, el 2023 es van atendre des de la Generalitat de Catalunya 670 situacions de LGBTI-fòbia. D'aquestes, 351 són incidències gestionades per Igualtat i Feminismes, 37 són denúncies administratives rebudes per l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació i 282 corresponen a denúncies interposades als Mossos d'Esquadra. L'any 2022 van ser només 456 les situacions ateses en total.

"Més incidències i més denúncies en general expliquen confiança en la resposta de les institucions", ha recordat Verge durant l'acte. "En un context on la infradenúncia és tan elevada encara, més incidències i denúncies vol dir que s'estan trencant silencis i estigmes, que hi ha més consciència sobre els drets, que les institucions estem també sabent acompanyar millor i que estem avançant en la reparació del dany i en l'establiment de garanties de no-repetició".

Les incidències s'han duplicat en relació amb el 2022, i han augmentat el 823% des del 2016. El creixement s'explica pel reforç dels serveis LGBTI+ a tot Catalunya i pel major coneixement per part de la ciutadania dels mecanismes per reportar fets discriminatoris. El 56% de les persones afectades són persones trans*, amb prevalença de les dones trans*, i gran part són majors d'edat (66,1%). El 26,7% tenen menys de 18 anys i, en alguns casos, la pateixen persones jurídiques o el col·lectiu LGBTI+ com a grup.

El 90% de les incidències ja han estat resoltes per Igualtat i Feminismes. A més, en 90 casos s'ha proporcionat atenció psicològica gratuïta i en 17 assessorament jurídic gratuït, un servei especialitzat per a víctimes de delictes d'LGBTI-fòbia que es va presentar just fa un any. Pel que fa als àmbits, les incidències s'han produït sobretot en el social (28%), el sanitari (20%), l'educatiu (14,5%) i en el registre civil (5%).

Més de la meitat de les incidències han estat derivades a través de la Xarxa SAI LGBTI+, i quasi el 30% per altres administracions com ajuntaments i consells comarcals, fruit de la tasca de la Xarxa SAI en sensibilitzar i formar als ens públics de Catalunya en matèria de drets LGBTI+.

Per la seva banda, l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació ha gestionat 37 denúncies per LGBTI-fòbia el 2023, amb un increment del 61% en relació amb el 2022, en què n'hi va haver 23. Des de la seva creació el març de 2022, l'Oficina ha registrat 76 denúncies per LGBTI-fòbia, que és el tercer motiu que acumula més denúncies (el 15% del total), per darrera del racisme i la xenofòbia i les discriminacions per motiu de sexe i gènere.

En relació amb les 282 denúncies registrades pels Mossos per LGBTI-fòbia, el 2023 han crescut un 9,3% pel que fa a l'any anterior, percentatge que s'eleva fins el 31% si es compara amb el 2021.

A més de les incidències, igualtat i Feminismes també ha rebut 489 consultes relacionades amb els drets LGBTI+, un 152% més que l'any anterior, de les quals el 97% ja han estat resoltes.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16827 {"title":"Consellera Verge: \"Ni un pas enrere en els avenços que garanteixen els drets de les persones LGBTI+\"","published_date":"2024-05-16","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/05\/16\/20\/06\/a6037f6c-57bf-4ab7-b857-ebbc8b959b14.png","id":"16827"} catalunya Igualtat i Feminismes,Tània Verge https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-16/16827-consellera-verge-pas-enrere-avencos-garanteixen-drets-persones-lgbti https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.