Una trentena d'activitats a les comarques gironines per celebrar el Dia Internacional dels Museus

Imagen del artículo Una trentena d'activitats a les comarques gironines per celebrar el Dia Internacional dels Museus

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Sota el lema 'Museus per a l'educació i la investigació', es vol destacar el paper de les institucions museístiques com a espais vitals de formació i recercaEnguany coincideix amb la Nit dels Museus, que també se celebrarà el 18 de maigL'any 2023 els museus catalans van rebre 20,4 milions de visitants, un 15,5% més que l'any anterior

El Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, és l'esdeveniment més important que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). Aquesta iniciativa cultural té com a objectiu principal conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l'intercanvi cultural i l'enriquiment de les cultures.

Aquesta edició del Dia Internacional dels Museus se celebra sota el lema triat per l'ICOM 'Museus per l'educació i la investigació'. Es vol fer èmfasi en el paper fonamental de les institucions museístiques a l'hora de proporcionar una experiència educativa holística i reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l'exploració i la difusió de noves idees.

L'agenda del DIM 2024 assoleix la xifra més alta d'activitats fins a la data, amb més de 300 activitats arreu del territori, entre les quals hi ha visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, concerts i espectacles de dansa o poesia i entrada lliure als museus catalans.

Com cada any, des del Departament de Cultura s'ha impulsat una campanya gràfica que s'ha posat a l'abast de tots els museus perquè puguin fer difusió de les seves activitats amb motiu de l'esdeveniment. Així mateix, s'ha habilitat un espai web que recull tota l'activitat organitzada pels museus catalans.


Indicadors dels museus catalans 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, la Generalitat publica els indicadors dels museus catalans del 2023. El 2023, els museus registrats i les col·leccions obertes al públic van incrementar un 15,5% els seus visitants respecte al 2022, sumant un total de 20,4 milions de visitants.

D'altra banda, durant el 2023 es van inscriure al Registre de Museus tres nous equipaments: la Fundació Mas Miró, de Mont-roig del Camp; el Museu del Port de Tarragona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Anteriorment, les dues primeres eren col·leccions obertes al públic i, la darrera, extensió del Museu de Granollers.

La informació sobre els indicadors es pot complementar amb la infografia adjunta.


Activitats a les comarques de Girona

Els museus de les comarques gironines han organitzat una trentena d'activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. El nombre d'activitats s'anirà ampliant i actualitzant durant aquesta setmana al portal web del Patrimoni Cultural de Catalunya.

A Girona, els museus de la ciutat organitzen un concert nocturn amb Àlex Blat amb motiu del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus. Tindrà lloc al Museu d'Història de Girona.

Per la seva part, el Museu d'Art de Girona proposa, pel 18 de maig, una divertida activitat adreçada a les joves promeses de la restauració, infants majors de 10 anys: hauran d'esbrinar, entre dues obres idèntiques que el Museu ha trobat als seus magatzems, quina és una falsificació. A més, durant tot el matí, els visitants podran participar de diversos jocs lliures dissenyats pel grup SuperArt creats a partir de les obres exposades. Per celebrar la Nit dels Museus, es podrà gaudir del recorregut guiat pels experts que han participat en les últimes edicions del catàleg "12 mesos, 12 obres". Quatre dels autors dels estudis publicats presentaran, a peu dret davant l'obra, tot el que han descobert.

Al MAC Girona, els visitants tenen la possibilitat de descobrir els racons amagats del monestir de Sant Pere de Galligants amb una visita especial i aprendre com la investigació ens ha permès avançar en el coneixement d'aquest emblemàtic monument.

Al MAC Empúries (Alt Empordà), els visitants podran gaudir de la visita romana durant el dia i, per la Nit dels Museus, gaudir d'una passejada per la ciutat grega i romana amb la darrera llum del dia, maridada amb tastets inspirats en la cuina romana.

A la seu d'Ullastret (Baix Empordà), grans i petits podran excavar com els arqueòlegs i aprendre les tècniques i les metodologies que fan servir. Al vespre, hi ha programada una passejada per la ciutat ibèrica que finalitzarà amb un tast de cervesa Iberika.

Tots els museus de la Generalitat de Catalunya faran jornades de portes obertes el dissabte 18 de maig per celebrar el Dia Internacional dels Museus.

Tota la informació del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus es pot consultar al web de l'esdeveniment. Aquest recull la programació que han organitzatequipaments museístics de municipis d'arreu del territori. Una agenda que es pot filtrar per dia, per tipologia d'activitat, per tipus de públic al qual s'adreça i per municipi. A més, per fer-ho més accessible, les activitats es poden cercar en un mapa geolocalitzat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16793 {"title":"Una trentena d'activitats a les comarques gironines per celebrar el Dia Internacional dels Museus","published_date":"2024-05-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/05\/15\/12\/52\/abeeff83-6748-4691-8636-53f05cde7b2a.jpg","id":"16793"} catalunya Delegació a Girona,Laia Cañigueral i Olivé https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-15/16793-trentena-activitats-comarques-gironines-celebrar-dia-internacional-museus https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.