Un estudi pioner mostra com els ajuts de Salut a la recerca infermera generen millores en la professió i augmenten l'impacte en la pràctica assistencial

Imagen del artículo Un estudi pioner mostra com els ajuts de Salut a la recerca infermera generen millores en la professió i augmenten l'impacte en la pràctica assistencial

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Un estudi de l'AQuAS que avalua la repercussió dels 127 ajuts atorgats entre 2017 i 2021 identifica 30 casos d'impacte i aporta dades sobre el benefici pel sistema de salutEls 4 milions d'euros invertits han permès alliberar temps de la càrrega assistencial a infermeres i infermers per fer recerca, i això ha suposat un increment de la capacitació investigadora, un avenç del coneixement, més reconeixement professional i millores en la presa de decisionsEl Departament de Salut ha acollit la segona Jornada d'Infermeres i Infermers de Polítiques Públiques de Salut

El Departament de Salut, mitjançant el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS), ha fet una aposta clara per desenvolupar el potencial de la recerca infermera. Amb una inversió superior als 4 milions d'euros, aquestes convocatòries van concedir 127 ajuts entre 2017 i 2021 que van permetre alliberar temps de la càrrega assistencial a infermers i infermeres perquè poguessin desenvolupar activitats de recerca durant el període 2017-2021. El resultat de les convocatòries d'intensificació d'infermeria ha estat avaluat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) mitjançant la publicació d'un estudi que analitza el seu impacte en el sistema de salut i en la capacitació en recerca del col·lectiu d'infermeria a Catalunya.

Un resum de l'estudi s'ha presentat avui en el marc de la segona Jornada d'Infermeres i Infermers de Polítiques Públiques de Salut que s'ha celebrat al Departament de Salut. La trobada tenia el triple objectiu de commemorar el Dia Internacional de les Infermeres, que va ser ahir diumenge 12 de maig, facilitar un espai per compartir i fer xarxa com a professionals especialitzades en polítiques de salut, i visibilitzar i donar valor a aquest col·lectiu, que compta amb prop de 150 infermeres i infermeres treballant en els diferents àmbits i organismes dependents de Salut i en entitats proveïdores diverses.

L'AQuAS, per dur a terme aquest treball, ha emprat una metodologia mixta que ha utilitzat dades de la recerca finançada, entrevistes en profunditat a figures clau de l'ecosistema de recerca i l'anàlisi d'un qüestionari a persones beneficiàries dels ajuts que ha fet emergir 30 casos d'impacte dels ajuts.Així mateix, l'AQuAS ha comptat amb l'expertesa consolidada al llarg dels anys a través de la col·laboració amb la International School on Research Impact Assessment (ISRIA) i l'actual col·laboració amb l'institut de polítiques d'innovació INGENIO-CSIC.

El finançament públic del PERIS ha tingut un paper clau impulsant la recerca infermera perquè ha proporcionat temps i oportunitats a les infermeres per fer recerca, adquirir coneixements i competències i incrementar la seva capacitat per millorar la pràctica assistencial. Aquest objectiu s'ha assolit mitjançant les convocatòries d'ajuts d'intensificació d'infermeria en el marc del PERIS que han permès alliberar les infermeres de la seva càrrega assistencial per dedicar-se a la recerca. Aquesta alliberació s'ha fet possible mitjançant la contractació de persones substitutes que assumien les tasques assistencials per un període de temps que podia oscil·lar entre 9 mesos i 18 mesos. Un cop finalitzat els ajuts, les persones beneficiàries han retornat als seus centres amb la capacitat d'aplicar de manera efectiva els coneixements i les habilitats adquirides.

La publicació d'aquest estudi representa un exercici de transparència. Però més important encara, els resultats d'aquest estudi representen una anàlisi del retorn del la inversió pública en recerca infermera, posen de manifest el valor que els ajuts del PERIS, el retorn a les organitzacions sanitàries d'on provenen les persones beneficiàries, el sistema de salut i la societat. Es tracta del primer estudi d'una sèrie que AQuAS està desenvolupant amb la col·laboració de l'entitat INGENIO-CSIC. Aquest exercici dona resposta a les directrius de la línia transversal de l'eix estratègic del PERIS 2022-2027 i que té per objectiu la promoció d'un ecosistema de recerca en salut responsable i transformador, a través de l'avaluació de l'impacte de la recerca.

Un pas pioner

El treball serveix també com a exemple de com avaluar l'impacte de les polítiques de recerca implementades a través de convocatòries d'ajuts a la recerca. Aquest exercici de retiment de comptes, d'anàlisi i d'avaluació de polítiques públiques és una pràctica pionera en el nostre entorn. Amb aquest pas, el Departament de Salut es posiciona probablement com la primera institució del sector públic en fer un estudi d'aquest tipus.

Resultats de l'avaluació d'impacte

Els trenta casos de recerca analitzats van contribuir a fer avançar el coneixement en infermeria, generant un total de 64 articles científics. A més, en el 94% dels casos analitzats els resultats de la recerca s'han compartit amb la comunitat científica a través de comunicacions científiques en conferències i congressos. També s'ha vist incrementada la capacitació en recerca de les persones beneficiàries a través de l'adquisició de noves competències de recerca, el lideratge de nous projectes de recerca, la incorporació a grups de recerca o la captació de finançament addicional. Així, el 49% de les persones beneficiàries enquestades són ara doctores, mentre que un 50% afirmen haver establert noves col·laboracions tant en el sistema de recerca com en el de salut.

A més s'han generat productes i recursos que han contribuït a fonamentar les cures basades en l'evidència com per exemple materials adreçats a l'educació sanitària de professionals, persones cuidadores i pacients; qüestionaris per al diagnòstic, models organitzatius, metodologies assistencials i protocols d'intervenció.

Les intensificacions de recerca han contribuït també a reforçar el reconeixement de la professió infermera, fent-la professió més atractiva i dotant-la de noves competències per millorar la cartera de serveis.

Nova convocatòria d'ajuts en el marc del PERIS

El Departament de Salut fa una aposta clara i continuada per potenciar de la recerca infermera des del 2017. En aquests moments, hi ha oberta la convocatòria d'ajuts del 2024 amb 1,8 milions d'euros per al finançament de contractes d'intensificació d'infermeres per fomentar-ne la recerca a fi d'aportar solucions als problemes de salut de les persones i afrontar els reptes actuals i de futur de la nostra societat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16748 {"title":"Un estudi pioner mostra com els ajuts de Salut a la recerca infermera generen millores en la professió i augmenten l'impacte en la pràctica assistencial","published_date":"2024-05-13","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/05\/13\/14\/24\/0f958a29-7b12-4c29-9f77-35c087d87859.jpeg","id":"16748"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-13/16748-estudi-pioner-mostra-ajuts-salut-recerca-infermera-generen-millores-professio-augmenten-impacte-practica-assistencial https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.