Augmenten un 40 % les denúncies i reclamacions per incompliments en matèria de protecció de dades a Catalunya

Imagen del artículo Augmenten un 40 % les denúncies i reclamacions per incompliments en matèria de protecció de dades a Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha rebut 843 denúncies i reclamacions el 2023, fet que suposa un augment de gairebé el 37 % respecte de l'any anterior. Aquest increment s'atribueix al fet que la ciutadania és més conscient d'aspectes relatius a la protecció de les seves dades i, també, perquè coneix millor els seus drets en aquesta matèria.

En concret, els assumptes que ha investigat i instruït l'APDCAT durant l'any 2023 han estat 443 (293 denúncies per incompliment de la norma i 150 reclamacions per vulneració dels drets), una xifra un 40 % superior a la de 2022.

Pel que fa als procediments sancionadors, l'APDCAT ha iniciat el 2023 un total de 293 actuacions d'investigació prèvia. D'aquestes, 87 han finalitzat amb resolució, entre amonestacions, sancions econòmiques i sobreseïments.


Del conjunt dels procediments sancionadors resolts l'any 2023 que declaren la comissió d'infracció, la majoria es refereix a l'àmbit de la salut (15), de prestació de serveis a la ciutadania (12), recursos humans (11) i relatius a l'exercici de competències administratives (11).

En els casos en què s'ha constatat una infracció, a més de la sanció d'amonestació o declaració d'infracció, s'han requerit mesures per corregir els efectes de la infracció i s'ha fet un seguiment per verificar que s'han executat correctament.

Més de 2.000 consultes ateses

Al llarg de l'any 2023, el servei d'atenció al públic ha atès 2.115 consultes relacionades amb la protecció de dades i la privacitat, gairebé 300 més que l'any anterior. La majoria, de la ciutadania en general (81 %), seguida d'entitats responsables que tracten dades personals de fitxers públics (7 %), responsables de fitxers privats (10 %) i consultors (2 %). Pel que fa al tema, les més nombroses han estat les relacionades amb la implantació de les obligacions que estableixen el Reglament general de protecció de Dades (RGPD) i la llei orgànica (LOPDGDD) per als responsables i encarregats de tractament, així com les relatives a l'accés o cessió d'informació que conté dades personals.

Pel que fa a la consultoria adreçada a entitats de l'àmbit de l'APDCAT que volen adequar la seva actuació a la normativa de protecció de dades, s'han atès 182 consultes, principalment referides a les obligacions que la normativa de protecció de dades imposa a les entitats responsables i encarregades del tractament. Així doncs, s'han atès i resolt consultes sobre videovigilància, la designació i comunicació del delegat de protecció de dades, l'elaboració i gestió del registre de les activitats de tractament que han de portar els responsables o encarregats del tractament, la revisió de clàusules informatives i el deure d'informació, la licitud del tractament (bases jurídiques, com ara el consentiment) i el tractament i publicació d'imatges, entre altres. També s'han atès consultes sobre els serveis de recollida de residus, el servei porta a porta i l'ús de la deixalleria.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16747 {"title":"Augmenten un 40 % les denúncies i reclamacions per incompliments en matèria de protecció de dades a Catalunya","published_date":"2024-05-13","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/apdcat.gencat.cat\/web\/.content\/04-actualitat\/noticies\/imatges\/memoria2023_reclamacions.jpg_1850630518.jpg","id":"16747"} catalunya Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-13/16747-augmenten-40-denuncies-reclamacions-incompliments-materia-proteccio-dades-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.