El Govern publica la cartografia de detall de Catalunya en el format estàndard per a projectes BIM

El Building Information Modelling (BIM) és una metodologia de treball emprada en projectes de construcció i d'infraestructures que permet gestionar de forma col·laborativa tot el cicle de vida del producteL'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) publica en el format estàndard del BIM la cartografia detallada de tot el territori, el que permet millorar l'encaix dels projectes d'infraestructures amb el seu entorn

Imagen del artículo El Govern publica la cartografia de detall de Catalunya en el format estàndard per a projectes BIM


L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, ha publicat la cartografia detallada de tot Catalunya en el format estàndard que s'empra en projectes de construcció o d'infraestructures fets en BIM (Building Information Modelling). Això permetrà als professionals que treballen en BIM tenir un coneixement profund de l'entorn on se situaran els seus projectes i, per tant, millorar-ne l'encaix.

El BIM és una metodologia de treball emprada en projectes de construcció i d'infraestructures que permet gestionar de forma col·laborativa tot el cicle de vida del producte. Des de fa uns anys, és obligatori que l'obra pública treballi amb aquest sistema, que permet modernitzar els processos de disseny, execució i gestió de les infraestructures i l'obra civil. El BIM és una metodologia també molt emprada en el sector privat de la construcció.

Fins ara, els professionals que treballaven amb aquesta metodologia havien de recórrer a la cartografia tradicional per estudiar l'entorn on s'inseriria el seu projecte -el seu edifici, carretera o infraestructura- i així tenir-lo en compte a l'hora de dissenyar-lo.

L'ICGC ja posava a la seva disposició l'anomenat Referencial Topogràfic Territorial, que és el producte topogràfic de més detall que abasta de manera homogènia tot Catalunya, en escala 1:5000. Ara, l'ICGC ha publicat aquest Referencial en el format IFC, que és el format estàndard que s'empra en projectes BIM. El nou format està disponible per a descàrrega gratuïta per a tothom que hi estigui interessat, tant administracions com empreses i ciutadania.

La publicació de la cartografia en l'estàndard BIM facilita la interoperabilitat i la integració, al mateix temps que millora el coneixement i l'encaix dels projectes en el seu entorn. En aquest sentit, es pot descarregar la cartografia filtrant per diverses capes d'informació, com ara el relleu, la hidrografia, els transports, les construccions, les cobertes de sòls o els noms geogràfics.

El 70% de les obres, amb metodologia BIM

El Govern de Catalunya va crear el maig de 2016 la Comissió Interdepartamental per a la implantació, de manera progressiva, de la metodologia BIM en l'obra promoguda per la Generalitat. El passat 2023 es va establir l'obligació d'utilitzar el sistema BIM en totes les actuacions derivades de contractes d'obra civil i edificació promoguts per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic adscrit, que tinguin un valor estimat igual o superior a 2 MEUR.

Des del 2019, la Generalitat i el seu sector públic han contractat 412 obres per valor de prop de 2.000 MEUR. Actualment, al voltant d'un 70% de les obres que es liciten promogudes per la Generalitat apliquen aquesta metodologia, si bé es vol estendre l'ús del BIM i augmentar aquest percentatge, amb la vista posada cap a un horitzó de plena implementació.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16713 {"title":"El Govern publica la cartografia de detall de Catalunya en el format estàndard per a projectes BIM","published_date":"2024-05-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/05\/09\/16\/23\/e4d76ac6-af43-41d9-b0bc-12c44c37c48c.jpg","id":"16713"} catalunya Ester Capella i Farré,Territori https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-10/16713-govern-publica-cartografia-detall-catalunya-format-estandard-projectes-bim https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.