L'ACCO publica un estudi sobre el sector de la distribució minorista de carburants en què s'avaluen els beneficis d'implementar reformes procompetitives

L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha elaborat un estudi on analitza els efectes de l'entrada d'estacions de servei low cost en els preus dels carburants a Catalunya. Aquest estudi aporta evidència de l'impacte positiu de les reformes procompetitives en el mercat de la distribució minorista de carburants, ja que l'augment de la rivalitat entre els operadors de mercat porta a uns preus més baixos que beneficien, tant directa com indirectament, les ciutadanes i ciutadans de Catalunya.

La distribució minorista de carburants és un sector clau en l'economia catalana, ja que el preu del carburant repercuteix en el pressupost familiar de bona part de les llars a Catalunya, de manera directa amb la compra de gasoil o gasolina, i indirectament per la incidència en els preus de la resta de bens transportats per carretera. Aquesta important afectació als consumidors explica la intervenció del govern estatal, quan el preu dels carburants assolia un record històric al 2022, d'aplicar una ajuda directa de 20 cèntims d'euro per litre.

Canvi de paradigma

L'any 2013 va entrar en vigor una normativa que eliminava algunes restriccions per situar estacions de servei en determinats terrenys i simplificava el procediment administratiu relatiu a l'obertura de noves benzineres. Aquesta reforma procompetitiva va animar l'entrada de noves estacions de servei a Catalunya els anys 2013, 2014 i 2015, les quals eren majoritàriament estacions low cost, independents i operades per supermercats.

L'entrada de noves benzineres ha tingut efectes positius per als consumidors. S'ha estimat que, de mitjana, l'obertura d'una nova estació de servei redueix el preu de la gasolina en un 0,189% i del gasoil en un 0,260% a l'àrea d'influència on s'ha produït aquesta entrada. Malgrat semblar un impacte petit, donats els alts volums de carburant consumits anualment a Catalunya, aquesta reducció del preu ha suposat un estalvi de gairebé 6.400.000 euros l'any 2022.

Millors preus i més competència amb les benzineres low cost i les de supermercats

Les estacions de servei low cost i les operades per supermercats són les que introdueixen una major competència al mercat. Quan s'obre una estació de servei low cost la reducció del preu mitjà del mercat és d'entorn el 0,35% tant de la gasolina com del gasoil, mentre que quan és d'un supermercat la reducció del preu mitjà és de 1,16% per al gasoil i de 1,05% per la gasolina.

Amb tot això, els estudis sectorials han advertit que existeixen factors estructurals que dificulten el funcionament competitiu del mercat. Alguns d'aquests factors són: l'elevada concentració horitzontal i un important grau d'integració vertical; vinculacions a llarg termini de les estacions de servei amb operadors verticalment integrats; o les barreres d'àmbit urbanístic en l'obertura de noves estacions de servei.

Vist l'impacte positiu que tenen les benzineres low cost i les operades per supermercats i perquè el sector tendeixi cap a un escenari més competitiu, és desitjable que els poders públics eliminin aquelles restriccions injustificades que puguin dificultar la implantació d'aquests operadors, amb l'objectiu de promoure el bon funcionament del mercat i beneficiar als consumidors i usuaris.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16705 {"title":"L'ACCO publica un estudi sobre el sector de la distribució minorista de carburants en què s'avaluen els beneficis d'implementar reformes procompetitives","published_date":"2024-05-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"16705"} catalunya Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-09/16705-acco-publica-estudi-sector-distribucio-minorista-carburants-avaluen-beneficis-implementar-reformes-procompetitives https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.