Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de maig

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes en diferents actes, jornades, visites, i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

Imagen del artículo Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de maig

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a Catalunya en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027.

Així, entre les actuacions d'aquets Grups previstes per a aquest mes, els dies 22 i 23, tindrà lloc, a Madrid, la presentació dels grups Leader seleccionats per a participar en el programa estatal TERRALIMENTA. L'objectiu d'aquest programa és contribuir a què els Grups Leader seleccionats puguin posicionar-se des d'un punt de vista estratègic que faci possible impulsar sistemes alimentaris sostenibles en el medi rural, enfortint la seva acció per a motivar una cooperació directa entre les persones que integren tota la cadena alimentària.

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp participa en el programa com a Grup d'Acció Local triat durant la convocatòria de 2021 per a aportar la seva expertesa en relació a la creació i gestió d'espais agroalimentaris de treball compartit, al foment de l'emprenedoria de territori, i a la consolidació de projectes que impulsin el desenvolupament econòmic i social. En aquella convocatòria es va incloure 12 grups Leader d'arreu de l'estat.

La bona acollida de TERRALIMENTA i l'èxit de la primera edició ha motivat la convocatòria d'una segona convocatòria per a incorporar 10 grups més, entre ells dos catalans: l'Associació Leader de Ponent i l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC).

El projecte TERRALIMENTA compta amb el suport i acompanyament de la Fundació Daniel i Nina Carasso, a través de la seva convocatòria Visió sistèmica de l'Alimentació Sostenible (Sistemes Alimentaris Territorialitzats SAT). Aquesta Fundació treballa per a transformar l'actual model de la societat en un més ecològic, inclusiu, i que permeti el desenvolupament en plenitud. Així, amb la segona convocatòria la Fundació cerca trobar projectes que puguin suposar una palanca de canvi dins l'àmbit de l'alimentació sostenible.

I aquest és el conjunt de les properes actuacions previstes per a aquest mes de maig:

Jornada informativa Ajuts 'Tiquet Rural'

Data i lloc: 10 de maig. En línia.

Horari: de 9:30h a 10:30h.

Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Es tracta d'una sessió informativa per a resoldre dubtes relacionats amb la convocatòria del 'Tiquet Rural', dirigida a persones interessades a demanar un ajut en la primera convocatòria del mateix.

Més informació: https://forms.gle/EwkttmMkdVoSAiJe9

Jornada informativa Ajuts Leader - Convocatòria 2024

Data i lloc: 10 de maig. En línia.

Horari: d'11:30h a 12:30h.

Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Sessió informativa per a resoldre dubtes relacionats amb els ajuts Leader en la convocatòria 2024, adreçada a persones interessades a demanar un ajut.

Més informació: https://forms.gle/ZKuCpN4GcXs5kK2WA

Firhàbitat - Fira de la Bioconstrucció i l'Eficiència Energètica de Catalunya

Data i lloc: 10, 11 i 12 de maig. Avià.

Horari: durant tot el dia.

Participa: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

Aquesta entitatparticipa en la quarta edició de 'Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l'Eficiència Energètica de Catalunya'. Enguany, l'Associació promociona el 'I Congrés Firhàbitat d'Arquitectura i Salut', una jornada que tindrà lloc dissabte 11 i diumenge 12, i que acollirà xerrades, ponències, taules rodones, i exposicions.

Més informació i enllaços: www.firhabitat.com

Escolta la natura i coneix els seus protagonistes

Data i lloc: 11 de maig. Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul.

Horari: de 9:00h a 12:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Activitat inclosa dins del programa de propostes per a conèixer els 'Espais Naturals de Ponent, i oberta a tothom. Inscripcions:tuit.cat/0CJUr

Més informació: https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/activitats-de-descoberta/

Visita guiada a l'Enciclopèdia Mural

Data i lloc: 12 de maig. Davant de l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell.

Horari: d'11:00h a 12:30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Es realitza visites guiades per part de l'ornitòleg Enric Morera, tècnic del projecte 'Espais Naturals de Ponent', i l'artista Swen Schmitz Coll, impulsor del mateix.

Activitat oberta a tothom.

Més informació:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScx152v1CSt4nPU29siTGJ9rLToJges2qPrTg9XJay-BKKnPA/viewform

'Fam Trip' de la Noguera

Data i lloc: 13 de maig. Centre de dinamització de Tartareu.

Horari: de 9:30h a 11:30h.

Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Activitat destinada a empresaris i empresàries turístics del territori, amb l'objectiu de conèixer de primera mà quines activitats es realitzen en els espais turístics, i així poder recomanar-ho als clients.

Comunicació audiovisual per a petits empresaris/empresàries

Data i lloc: 13 de maig. La Nou Coworking. Artesa de Segre.

Horari: de 15:00h a 17:30h.

Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

Jornada tècnica dirigida a empresaris/empresàries interessats a millorar la comunicació audiovisual del seu projecte, i oberta a tothom, especialment als emprenedors i emprenedores del territori.

Obradors compartits: una eina per a dinamitzar l'economia local i sostenible

Data i lloc: 14 de maig. Cabrils

Horari: de 17:00h a 19:00h.

Participa: Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA

En aquesta jornada del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament, oberta a tothom, el tècnic de l'ARCA Eloi Guinjoan, impartirà una ponència on explicarà què són, com funcionen, i què aporten els obradors compartits al territori.

Més informació:

https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/obradors-compartits-una-eina-per-dinamitzar-l2019economia-local-i-sostenible/2024-05-14

Jornada PATT 'Innova i millora el teu producte o servei rural amb la metodologia Design Thinking'

Data i lloc: 16 de maig. Incubadora d'Empreses de Bell-lloc d'Urgell.

Horari: de 19:00h a 22:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Jornada introductòria, oberta a tothom, sobre 'Design Thinking', per a aportar eines i metodologia a les empreses per a millorar i innovar en els seus productes o serveis en un àmbit rural, tenint present que innovar no depèn de la dimensió de l'empresa, sinó de la mentalitat i el mètode. La sessió inclou una part pràctica important per a aplicar algunes de les eines als reptes dels participants.

Més informació: https://www.leaderponent.cat/esdeveniments/innova-i-millora-el-teu-producte-o-servei-rural-introduccio-a-la-metodologia-design-thinking/

Clean-Up day a l'Aiguabarreig Segre-Cinca

Data i lloc: 18 de maig. Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul.

Horari: de 10:00h a 13:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Activitat inclosa dins del programa de propostes per a conèixer els 'Espais Naturals de Ponent', i oberta a tothom.

Inscripcions:tuit.cat/0CJUr

Més informació: https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/activitats-de-descoberta/

La Cúpula GUSTUM a la Fira 'Verd-Lloc'

Data i lloc: 18 de maig. Bell-lloc d'Urgell.

Horari: Durant tot el dia.

Organitza: Associació Leader de Ponent

La Cúpula GUSTUM continua recorrent escoles i fires del territori rural català. Aquest cop farà parada a la 'FiraVerd-lloc' de Bell-lloc d'Urgell. La iniciativa de crear aquest certamen al voltant de l'alimentació saludable a Bell-lloc d'Urgell sorgeix del propi Ajuntament fruit de la detecció d'aquesta necessitat al territori. El focus de la fira gira entorn d'un relat viu que integra tot allò que apropi models de consum respectuosos, hàbits saludables, alimentació sostenible, i suport al territori.

Activitat oberta a tothom.

Més informació: https://firaverdlloc.cat/presentacio/

1a Trobada i Mostra d'Iniciatives del Cadí-Moixeró per a la Transformació Territorial

Data i lloc: 18 de maig. Bagà.

Horari: de 10:00h a 13:00h.

Participa: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i Consorci Grup d'Acció Local Alt Urgell - Cerdanya (CAUC)

L'Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Centrali elCAUC participen i col·laboren en l'organització d'una jornada on es presentarà el projecte 'Betula' i els seus objectius, a més dels serveis i recursos de suport econòmic de les iniciatives de la zona del Parc Natural del Cadí-Moixeró. També hi haurà una Trobada d'Iniciatives, i una reflexió i vermut final.

Més informació i enllaços: https://betula.larada.coop/

Presentació grups Leader seleccionats per a participar en el programa TERRALIMENTA

Data i lloc: 22 i 23 de maig. Madrid.

Com ja s'ha esmentat hi participa l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) i l'Associació Leader de Ponent

Trobada de presentació i primer contacte entre els Grups Leader seleccionats per a formar part de l'esmentat programa TERRALIMENTA ja exposat anteriorment, dirigida a tècnics/tècniques dels Grups d'Acció Local seleccionats.

Més informació:

https://www.terralimenta.es/segunda-edicion-del-programa-terralimenta-grupos-leader-seleccionados/

Formació interna ESS amb 'Ponent Coopera'

Data i lloc: 28 de maig. Consell Comarcal del Pla d'Urgell. Mollerussa.

Horari:de 9.30h a 11.30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Segona part de la formació interna que estan duent a terme els i les tècniques d'aquesta entitat. En aquesta sessió, adreçada als tècnics/tècniques de l'Associació, es tractarà del següent: comparativa entre formes jurídiques, conèixer cooperatives del territori, i passos per a constituir una cooperativa.

Taula Territorial 'LifeeCOadapt50'

Data i lloc: 29 de maig. En línia.

Horari: de 9:30h a 11:30h.

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)

L'objectiude la sessió és posar en comú les accions que es tinguin recollides fins al moment per tal de valorar-les com a territori i prioritzar-les, de cara a portar-les al Livinglab general que es durà a terme el 4 de juliol.

La sessió s'adreça a agents públics i privats del territori dels àmbits agroramader, forestal, i turístic.

Living Lab del Pirineu Occidental

Data i lloc: 29 de maig. Vielha.

Horari: pendent de concretar.

Organitza: Consorci Leader Pirineu Occidental

Taula de treball per a posar en comú la proposta d'accions d'adaptació al canvi climàtic recollides en el marc del projecte 'LIFE eCOadapt50' per tal de valorar-les i prioritzar-les. Aquesta activitat està adreçada als agents públics i privats del territori dels àmbits agroramader, forestal, i turístic.

Explorant el potencial transformador d'iniciatives de desenvolupament rural dins del marc Leader

Data i lloc: 31 de maig. Barcelona.

Participa: Associació Leader de Ponent

Amb l'objectiu de proporcionar un espai per a integrar diferents veus d'experts en desenvolupament rural, el grup de recerca SUSTAIN (Liderant Transicions Sostenibles a l'Espanya Rural, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació) moderarà un taller on es reflexionarà sobre la possibilitat de fer del programa Leader el germen d'iniciatives transformadores, i sobre les eines que caldrien, així com les condicions que podrien facilitar i/o dificultar l'èxit d'aquestes iniciatives.

Aquesta activitat s'adreça als Grups d'Acció Local.

Més informació:

https://portalrecerca.uab.cat/es/projects/liderando-transiciones-de-sostenibilidad-en-la-espa%C3%B1a-rural

Finalment, val a dir també que entre la relació d'actuacions previstes per a aquest mes també figuraven: la Jornada informativa virtual 'Tiquet Rural', el passat 2 de maig, les Sessions individuals de mentoria de 'Grups d'Acció Local x Clima', els dies 2 i 9 de maig, ambdues en línia, i organitzades per l'Associació Leader de Ponent; la Jornada relleu agrari: 'El dispositiu d'Acompanyament a la Instal·lació i Transmissió Agrícola (AITA) a França: seria implementable un dispositiu similar al Pirineu català?', el dia 3, a l'Escola Agrària del Pallars, a Sort, organitzada pel Consorci Grup d'Acció Local Alt Urgell - Cerdanya; i el Curs d'iniciació en la identificació dels rèptils escatosos, el dia 4, al Centre d'Interpretació dels secans de Mas de Melons i Alfés, organitzat per l'Associació Leader de Ponent.

Per a més informació:

https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2024_05

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16698 {"title":"Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de maig","published_date":"2024-05-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/05\/09\/14\/31\/60735f73-ba0f-4876-8da3-2351d1988131.png","id":"16698"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-09/16698-actes-jornades-organitzats-pels-grups-leader-mes-maig https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.