El Govern aprova l'Estratègia catalana de biogàs 2024-2030

Imagen del artículo El Govern aprova l'Estratègia catalana de biogàs 2024-2030

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El document té com a finalitat impulsar la valorització de les dejeccions ramaderes i els residus orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per a la generació de calor, d'electricitat o de combustible gasósL'objectiu és arribar a generar 2 TWh/any de biogàs el 2030, i ja s'estan habilitant mesures normatives, econòmiques i socials per incrementar el parc d'instal·lacions existentsEl Govern ha aprovat una línia d'ajuts de 3 milions d'euros per connectar plantes de biometà a la xarxa de gasoductes

El Consell Executiu ha aprovat l'Estratègia catalana de biogàs 2024-2030 i el seu corresponent pla d'acció. El document planteja accions i mesures concretes per tal que aquest recurs energètic, a més de contribuir a la descarbonització de la societat catalana, sigui l'eix d'un nou model integrat de gestió de residus i materials orgànics dels quals obtenir productes amb valor afegit. De fet, i en el marc d'aquesta Estratègia, el Govern ha autoritzat avui dotar amb 3 milions d'euros una línia d'ajuts per a l'execució d'obres d'instal·lacions per a la injecció de biometà a la xarxa de gasoductes de Catalunya.

L'Estratègia té com a finalitat fomentar la valorització de les dejeccions ramaderes i dels residus orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per a la generació de calor, d'electricitat o de biometà, i de biofertilitzants. En aquest sentit, estableix objectius en els àmbits ambiental, energètic, territorial, econòmic i social; identifica barreres per complir amb aquests objectius, i planifica accions per superar-les.

Així, entre altres objectius, es preveu assolir la gestió per a la producció de biogàs 8,5 milions de tones de materials orgànics, tres vegades més que en l'actualitat; multiplicar per 3,3 la producció d'energia primària del biogàs, fins a 2 TWh a l'any; i reduir en més de 350.000 tones de CO2 equivalent les emissions de gasos d'efecte hivernacle. S'aposta per prioritzar un model de plantes de biogàs pròximes a l'origen del residu per reduir-ne l'impacte ambiental, i que permetin bastir un sistema descentralitzat de producció i consum distribuït d'energia renovable, que generi activitat i ocupació i doni peu a la promoció de comunitats energètiques locals.

Entre les diferents mesures que preveu l'Estratègia, s'hi inclouen accions que van des de la simplificació administrativa per a facilitar el tractament dels residus orgànics prop del lloc on s'originen, fins a les línies d'ajuts per a la construcció de noves plantes o per a la connexió de plantes de biometà a la xarxa de gasoductes, passant per accions com ara incentivar i desenvolupar fertilitzants obtinguts en el procés de digestat dels residus orgànics. En aquest sentit, el Govern ja ha obert una línia d'ajuts dotada amb 46 milions d'euros destinada a impulsar la instal·lació de plantes de biogàs a les explotacions agràries petites i mitjanes prioritàriament, i avui ha autoritzat una línia de 3 milions per finançar la totalitat de les obres d'instal·lacions per a la injecció de biometà a la xarxa de gasoductes de Catalunya.

Totes aquestes mesures haurien de permetre la instal·lació de fins a 246 MW de potència amb biogàs, que equivaldrien a unes 12 noves plantes cada any. S'estima una inversió necessària de fins a 2.280 milions d'euros, fonamentalment d'iniciativa privada, i la generació d'uns 460 llocs de treball directes i de 1.100 d'indirectes.

L'Estratègia catalana del biogàs 2024-2030 s'emmarca en la transició de Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i just, que pretén assolir la neutralitat climàtica l'any 2050, que està caracteritzada en la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, i també en el Full de ruta de l'economia circular. A més, permet al sector agroalimentari trobar alternatives per a una gestió més sostenible dels seus residus i diversificar la seva activitat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16644 {"title":"El Govern aprova l'Estratègia catalana de biogàs 2024-2030","published_date":"2024-05-07","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/05\/07\/14\/22\/263a9fa4-cb8a-4f70-994f-a9f9bb09e5ec.jpg","id":"16644"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-07/16644-govern-aprova-estrategia-catalana-biogas-2024-2030 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.